Trigliserid Nedir? Trigliserid Yüksekliği Ne Anlama Gelir? » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Trigliserid 

Trigliserid bireylerin kanında bulunmakta olan bir tür yağ çeşididir. Vücut ise bireylerin aldığı ve hemen kullanılmasına gerek duyulmayan bu kalorileri, trigliseride dönüştürmektedir. Bu dönüşüm sayesinde ise kaloriler yağ hücrelerinde depolanmaktadır. Bireylerin uzun süre boyunca aç kalmaları durumu, çok enerji sarf ettiren egzersiz programı uygulamaları ve çeşitli hormon üretimi durumlarında vücut içerisinde depo edilmiş olan trigliseridler kullanılmaktadır. Trigliseridler bireylerin vücutlarında gerekli durumlarda kullanılmak amacı üzerine yağ hücrelerinde depolanmakta ve birey buna ihtiyaç duyduğu zamanlarda enerjiye dönüştürülerek vücutta bulunan çeşitli görevlerini yerine getirmektedirler. 

Trigiliseridler vücuttaki birçok şeyin kontrolünü ve seviyesini sağlamaktadır. Trigileridin ise aynı zamanda vücut için depolama alanında bulunan önemli görevi vardır ve bu bir yağ çeşidi olmaktadır. Trigiliserid ise tansiyon ve kolestrol seviyelerinin yanında kalp sağlığı için de önemli bir ölçü olmaktadır. Bireylerin kanında bulunma oranlarına bakılarak da bireylerin sahip olduğu kalp sağlığını inceleme adında izlenmesi gereken bir çeşit parametredir. Bireylerin kanında yüksek oranda trigliseridin bulunması durumu kalp hastalıklarının olası riskinin artmasına sebep olabilmektedir. Trigliseridse bu durumların yanında vücudun endokrin sisteminin çalışma mekanizmasının kontrolünü de elinde tutmaktadır. Kandaki aşırı bulunan oranları ise tehlikeli durumları beraberinde getirebilmektedir bu seviyenin sağlıklı bireylerde belirli düzeyde seyir etmesi gerekmektedir. Kandaki trigliserid oranının düşmesi ya da artması durumunda ise bu durum sağlığınızı tehlikeye sokabilecek etkilere sebebiyet verebilmektedir.

Trigliseridin faydaları nelerdir

Trigileseridin vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Vücutta enerji depolanmasını sağlayan bu yağ çeşidi vücutta bulunması ile birlikte vücuda enerji depolama haricinde pek çok olumlu avantaj sağlamaktadır. Trigileridin kandaki seviyesi her ne kadar belirli düzeyde stabil tutulursa birey o kadar sağlıklı olmaktadır. Trigiliseridin bireylerin kanlarında belirli seviyede bulunmaması dahilinde ise çeşitli sağlık problemleri yaşanmaktadır. Ancak trigiliserid bireylerin vücutlarında gerekli seviyede ise bireylerin vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamaktadır. Bunun yanında ise vücuttaki tansiyon seviyesini dengede tutar ve tansiyonun yükselmesini engeller. Vücut ısısının belirli bir dengede kalmasını sağlar, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına sebep olur, organları çeşitli dış etkilerden korur ve hücrelerin, vücudun ihtiyaçlarını karşılayarak onların beslenmesini sağlamaktadır. Bu olumlu yönleri ile birlikte vücut için trigiliseridin varlığı vazgeçilmez olmaktadır.

Trigliserid neden yükselmektedir?

Vücutta bulunan trigliseridin seviyesi bazı durumlarda yükselmektedir. Bu yaşanan trigiliseridin seviyesindeki artış hipertrigliserimi olarak adlandırılmaktadır. Bu duruma neden olan faktörler ise bireyler arasında genellikle farklılık göstermektedir. En doğru tanı ve tedavi uygulaması için bir hekime başvurmak en doğrusu olmaktadır. 

Trigliserid seviyesi yüksekliğine beraberinde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, akut hepatit, diyabet, tiroid hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, Cushing Sendromu ve akromegali gibi hastalıklar bireylerde gözlemlenebilmektedir.  Bireylerin gebelik döneminde olması, çeşitli obezite sorunları, hareketsiz bir yaşam biçimi, bireylerde aşırı sigara tüketimi ve alkol kullanımı, öğünlerde aşırı yemek, gece geç saate yemek yeme, sağlıksız, düzensiz beslenme, çok fazla işlenmiş hazır gıda tüketmek ve kullanılan bazı ilaçların doğurduğu yan etkiler yaşam koşullarının getirmiş olduğu çeşitli nedenler kandaki trigliseridin yükselmesine sebep olmaktadır. Bireylerde bulunan yüksek trigliseridin seviyesi nedeni ile tedavi gören bireylerin aileleri de belli periyodlar ile rutin olarak çeşitli kan ölçüm testlerini yaptırmalıdır.

Trigliserid yüksekliğinin belirtileri nelerdir?

Trigliserid seviyesi çok yüksek olmadığı sürece bireylerde belirli semptomlar görülmeyebilmektedir.  Bireylerde bulunan bu yüksek trigliseridin oranı ise sessiz ve sinsi bir problem olarak bireylerde mevcudiyetini koruyabilmektedir. Ancak bir süre sonra bu seviye artık 500mg/dL değerini aşmaktadır. Bu durumda ise bireylerde bu durum ciddi semptomlar ile birlikte kendisini gösterebilmektedir. 

  • Pankreatit
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Eklemlerde nodül oluşumu şeklinde çeşitli belirtiler bulunmaktadır.

Trigiliseridin bireylerde yüksek olması sebebi ile de belirli belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler arasında ise en yaygın görülen belirtiler arasında pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissiyatı, dirsek ve diz eklemlerinde meydana gelen çeşitli nodül oluşumları şeklindedir. Bireylerde ise bu belirtilerin görülmesi durumu kandaki trigliseridin sahip olduğu oranının çok fazla artması durumu demektir. Rahatsızlığın bu seviyelere erişmesi durumunda ise bireylerde farklı sağlık sorunlarının da meydana gelme olasılığı da oldukça fazladır.

Bireyler trigliserid seviyelerini kontrol altında tutmak için yapmaları gereken 6 ayda bir rutin olarak yaptırılan kan testidir. Bu sayede durum çok yüksek seviyede seyrediyorsa genellikle günlük hayatta bulunan alışkanlıklar değiştirerek durum bireyler tarafından kontrol altına alınabilmektedir. Bu durumun ise yeterli gelmediği noktalarda bireyler hekimleri ile birlikte alternatif tedavi yöntemleri düşünebilmektedir.

Yüksek trigliserid seviyesi nasıl düşürülür?

Bireylerde bulunan yüksek trigiliseridin çeşitli yöntemler ile düşürülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ise durumun bu seyri bireyler üzerinde oldukça olumsuz durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bireylerde bulunan bu yüksek trigliseridi düşürmenin en iyi ve en yaygın yolu ise bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Bunu sağlayabilmek için bireyler düzenli egzersiz yöntemine başvurabilmektedirler. Bireyler haftanın en az 3 günü, 30 dakika boyunca yapacakları çeşitli egzersizler ile kanlarında bulunan trigliserid düzeyinin düşmesini sağlayabilmektedirler. Bireyler günlük işlerini yaparken çok daha fazla hareket etmeye çalışarak da bu durumun yaşanmasına vesile olabilmektedirler. Bireylerin günlük işlerde fazla enerji harcaması durumu ise her gün bireyler tarafından yapılan asansöre binme eylemi yerine merdiven kullanma tarzında alternatif yollar aracılığı ile kandaki trgiliseridin düzeyinde düşme sağlanabilmektedir. Bireylerin şeker ve işlenmiş hazır gıda tüketimi de bireylerin trigliseridini artırıp kilo almalarına sebep olmaktadır. Bunun sebebi ise bu tür ürünlerin içerisinde şeker ve beyaz un bulunmasıdır. Besinlerin tüketilmesi neticesinde ise ihtiyaç fazlası olan kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edilmektedir. Bu durum ise birey için yüksek trigliseridi sorunu yaşamasına sebep olabilmektedir. Bunun için bireyler, kalori tüketimini azaltmaya odaklanmalıdırlar. Bireylerin bu duruma dikkat etmesi çeşitli faktörler ile sağlanabilmektedir.

  • Yemek esnasında porsiyon miktarına dikkat etmek,
  • Sağlıklı beslenmek düzenli ve yeterli beslenmek,
  • Aşırı yağ ve karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmak,
  • Alkol tüketimini azaltmak ya da durdurmak,
  • Paket gıdalardan kaçınmak bu faktörler arasındadır.

Bireyler sağlıklı beslenerek vücutlarında bulunan yüksek trigliserid seviyesini düşürebilmektedirler. Bu durumda ise bireyler yemek yerken porsiyon miktarlarına dikkat etmelidirler. Çünkü vücutta yüksek miktarda çıkan trigiliseridi sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenme ile düşürebilmektedir. Bireyler aşırı karbonhidrat ve yağ içeren öğünlerden kaçınmalıdırlar. Bunun yanında ise bireylerin öğün atlamalarından da kaçınmaları gerekmektedir bunun yerine ise sık sık ve az yemeye özen gösterilebilmektedir. Kepekli tahılların tüketimi ve soda tüketimi de trigliseridin kontrol altında tutulmasına destek olmaktadır. Bireyler ise bal ve pekmez tarzında doğal şekerleri gereğinden fazla tükettiklerinde de çeşitli sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Bireylerin sağlıklı yağları tüketmeleri de aynı şekilde bu seviyeyi kontrol altında tutmaya yardımcı olmaktadır. Trans yağ tüketimi yapılırken ise omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan besin gruplarının tüketilmesi tercih edilmektedir. Kandaki yüksek trigliserid miktarını düşürmek için ise uzmanlar haftada 2 kez balık tüketiminin yararlarının altını çizmektedirler.

Bireylerin yaşam biçimi trigiliseridin seviyesi için oldukça önemlidir. Alkolü fazla tüketen bireylerde trgiliseride bağlı olarak çeşitli hastalıklar da meydana gelmektedir. Kandaki bu yükselen seviyeyi düşürmek için bireyler alkol tüketimini kısıtlayabilir ya da sonlandırabilmektedir. Alkol ise içerdiği çeşitli şekerler sebebi ile yüksek dozda kilo alımına sebep olmaktadır. Durum böyle olunca trigiliseridde çeşitli yükselmeler görülebilmektedir. Bunun haricinde ise yapılan bu değişiklikler sağlıklı bir yaşam stilinin benimsenmesi durumu bazı bireylerde yeterli gelmemektedir. Bu noktada ise bireyler sahip oldukları yüksek trigliseridin seviyesini düşürmek amacı ile hekimlerin yazdığı ilaçları kullanabilmektedirler.

solunum yetmezliği, Varisler, Kalp romatizması, Kalp Yetmezliği

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index