Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor)

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15683″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme hastalığı vücudumuzun belirli bir bölgesinde ya da birkaç farklı bölgede gözlemlenen istemsiz şekilde oluşan hareketlerle görülür. Tremor olarak bilinen hastalık hareketlerin devamlı bir şekilde tekrarlanmasından meydana geldiği için titreme hastalığı da denir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı Nedir?

Vücudumuzdaki bir ya da birden fazla bölgenin ritmik bir şekilde kontrol edemeyeceğimiz titremeler yaşamasına tremor denir. Kişiden kişiye yoğunluk farklılığı gösterebilen titreme hastalığı bazen riskli bir duruma işaret etmezken kimi insanlar için ise edebilir. Titreme hastalığı nedir gibi sorularınız için internet arama motorlarına yazarak farklı makaleler de okuyabilirsiniz.

Bir kişi semptom göstermeye başladığında tedavi süreci uzun olur fakat bazı durumlarda titreme hastalığı kendiliğinden de kaybolabilir. Bazı kimseler kas spazmı ile tremor hastalığını karıştırabilir fakat ikisi birbirinden tamamen farklı şeylerdir. Kas spazmları kaslardaki gerilmelere bağlı olur ve çıplak gözle kasılma hareketleri gözlemlenir. Titreme hastalığında herhangi bir gerilme ya da kasılma meydana gelmez.

Tremor hastalığında kişi kontrol edemeyeceği şekilde sallanma durumu yaşar. İnsanlarda en fazla ellerde gözlemlenir fakat kişiye göre kolları, bacakları, gövdeyi, ses tellerini de etkileyen durumlar vardır. Bazen iki farklı bölgede aynı anda gözlemlenebilir. Esansiyel tremor titreme hastalığının en sık görülen tipidir. Bu türde titremenin kesin nedeni tam olarak bilinemez. En sık görüldüğü bölgeler eller, boyun ile baş bölgeleridir. Nedeni tam bilinemediği için tanı konulması zordur.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı Nedenleri

Bir insan titreme durumu yaşadığında bu gelir geçer bir durum olabilir. Örneğin stres ve korku içinde olan bir kişide titreme nöbetleri gözlemlenebilir. Stres ve korku içindeki insan kendini güvende hissetmeye başladığında ve olumsuz duygular geçtiğinde titremesi de diner. Titreme hastalığı nedenleri arasında en hafif olanları ve geçici olanları bu tür hislerdir.

Kişi hiçbir olumsuz duygunun tesirinde değilken birdenbire titreme atakları geliyorsa bu durumda uzman bir doktora danışılması gerekir. Problem sinir sistemindeki bir sorun, beyin bölgesindeki ya da kas sistemindeki bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Duygusal anlamda hiçbir sebebi olmadığı durumlarda muayene için hastaneye gidilmesi faydalıdır.

Bir hastalığınız var ise ve ilaç kullanıyorsanız ilacın yan etkisi olarak titreme hastalığı ortaya çıkabilir. Gün içerisinde çok fazla kahve, çay içiyorsanız kafein dozu yüksek olduğundan bu da titremelere sebep olabilir. Yaralanma durumlarında ya da başka bir hastalık geçiriyorsanız yine titreme semptomları ortaya çıkabilir.

Fazla zorlama sebebiyle kaslarınız yorulduysa titreme semptomları gözlemlenebilir. Çok fazla kahve tüketirseniz özellikle ellerinizde titreme hali görebilirsiniz. Belirli bir yaşı geçmiş kimselerde de yaşlanmaya bağlı titreme hastalığı oluşabilir.

MS, Parkinson, inme gibi ağır hastalıklar tremor hastalığına yol açabilir. Bir kaza geçirilmesi durumunda kişi travma yaşıyorsa titreme durumları ortaya çıkar. Çok fazla alkol tüketimi de titreme oluşumuna sebep olan nedenlerdendir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı Belirtileri

Tremor hastalığı farklı kişilerde farklı belirtilere sebep olabilir. Başlangıç aşamasında birbirine benzer semptomlar gözlemlense de sonrasında değişime uğrayabilirler. Titreme hastalığı belirtileri genellikle vücudumuzun el, bacak, ayak, kafa, boyun kısımlarında titreme hali olarak kendini göstermeye başlar.

Bu titremeler kontrolsüz ve istemsiz olurlar. Ellerinde titreme olan kişiler yazı yazarken zorlama yaşayabilirler. Yazı yazarken zorlanmada olduğu gibi eşyaları tutmak ya da kontrol altına almakta da zorlanabilirler. El ve bacak bölgelerinden sonra en çok rastlanılan bölgelerden birisi de ses telleri ve dil bölgesidir.

Hastalanan kişi konuşurken sesinin ve dilinin titremesine engel olamayabilir. Esansiyel tremor semptomları tüm bunlara ek olarak bazı farklar da ortaya koyarlar. Bu hastalığa sahip olan kimselerin bölgesel titremeleri stresli ya da yoğun hisler yaşadıkları dönemlerde artış gösterirler.

Titreme hastalığı belirtileri söz konusu olduğunda ya da gündüz hareket ederken titremeler daha fazla olurken eve döndüklerinde ve dinlenmeye başladıklarında titremelerde azalma görülür. Dinlenmeye çekilen kişideki titremeler tamamen yok olmaz az da olsa semptom göstermeye devam ederler.

Vücudun el ve ayak bölgeleri haricinde göz kısımlarında da seğirmeler görülür. Göz kapaklarında ya da yüzün herhangi bir bölgesinde istemsiz seğirmeler oluşur. İleri derecede semptom gösteren hastalarda ise denge kayıpları yaşanabilir. Denge problemleri sebebiyle düşmeler ve yaralanmalar görülebilir. Yemek yerken çatal bıçak tutuşlarında yaşanan zorluklar da titreme hastalığına sahip olan kişilerde görülür.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı Tanı Yöntemleri

Semptom göstermeye başlayan kişiler uzman doktora giderek öncelikle titreme görülen bölgeyi ve hikâyesini anlatmalıdır. Titreme hastalığı tanı yöntemleri ilk önce titreme görülen bölgenin gözlemlenmesi ile başlar.

Muayene sürecinde uzman doktor gözlemlemek için sizden yazı yazmanızı isteyebilir. Siz yazı yazarken doktor da titremenin ne şiddette olduğunu ölçer. Yazı yazmak yerine herhangi bir nesneyi tutmanızı da isteyebilir.

Sinir sisteminden kaynaklı bir problem olup olmadığının anlaşılması için nörolojik muayene yapılır. Muayene sonucunda kaslarınızın dokusu, kuvveti, tendon incelemesi, refleksler, duruş ve koordinasyon incelemesi yapılır.

Hastanın vücudu üzerindeki hakimiyetini ölçmek için çeşitli egzersizler yaptırılabilir. Örneğin işaret parmağıyla burnunuzun ucuna dokunmak ya da tek bir çizgi üzerinde dengeli bir şekilde yürüyebilmek gibi.

Kan testi ile idrar testi istenebilir. Bu testlerdeki amaç tiroid kontrolü ya da hastalığa sebep olabilecek başka bir hastalığın kontrolü içindir. EMG testi yapılabilir. Uygulanan bu test yine kas sisteminiz üzerindeki kontrolünüzü ve sinir sisteminizi ölçer. Görüntüleme ile de kaslarınız ve sinirleriniz incelenebilir. Hastalığın kesin tanısını koyabilmek için tek bir yöntem ya da test yoktur. Tremor başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa diye farklı testler uygulanarak o hastalığın önüne geçilmesine çalışılır.

Yapılan egzersizler, testler ve görüntüleme yöntemleri sonucunda tanı konması yine de uzun zaman alabilir. Bu sebeple önerilen tüm tanı yöntemlerinin uygulanması tavsiye edilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Titreme Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Titreme hastalığı için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Hastaların semptom gösterme derecelerine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer hasta çok küçük titreme nöbetleri yaşıyorsa belirli bir tedavi uygulanmayabilir. Titreme hastalığı tedavi yöntemleri genellikle semptomları ağır gösteren kişiler için uygulanır.

Üç türlü tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki ilaçla tedavidir. Esansiyel tremor olan hastalara genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan bazı ilaçlar şunlardır:

  • Propranolol
  • Flunarizin
  • Alpazolam
  • Primidon

İlaçlar hormonları düzenleyici olurlar ve kan basıncını düzenlerler. Alpazolam bir tür antidepresandır. Tüm ilaçlar hastanın duygu durumunu uygun seviyeye indirerek titremeleri azaltmayı hedefler.

Bir diğer tedavi yöntemi de botoks yöntemidir. Bu yöntem titremeler yüz bölgesinde ya da kafa bölgesinde görülüyorsa uygulanabilir. Enjeksiyon yöntemiyle titreyen bölgedeki kaslar felç edilerek titremeler azaltılır ya da yok edilir. Hastanın onayı olursa bazı durumlarda el bölgesi için de uygulanabilir.

Titreme hastalığı tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem de cerrahi müdahaledir. Bu müdahale titremeleri çok şiddetli olan ve hayatını olumsuz olarak etkileyen hastalar için uygulanır. Beynin ilgili bölümüne yerleştirilen elektrotlar sayesinde titremelerin önüne geçilir. Bu elektrotlar göğüs bölgesine yerleştirilen bir pil ile çalışır ve kontrol edilirler.

Bu elektrotlar titremeyi önlemek için beyne sinyaller gönderirler ve semptomların önüne geçerler. Bazı hastalara da X ışını tedavisi uygulanır. X ışınları ile titreyen bölgeye müdahale edilir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index