Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri ise vücut için oldukça önemli olan hormonları üreten tiroid bezlerinde meydana gelen sağlık sorunları olarak ifade edilmektedir. Bu yapıların ise sorun yaşamaları durumlarında vücudun hemen her organ ve sistemi bir şekilde olumsuz bir şekilde etkilenebilmektedir.
İçindekiler
Oluşan sağlık sorunları bazen tiroid bezlerinin az çalışmasına bağlı olarak bazı durumlarda ise bu bezlerin normalden fazla çok çalışmasına bağlı ortaya çıkabilmektedir. Her iki durumda beraberinde farklı rahatsızlıklar ve sağlık sorunları getiren olumsuz durumlar olarak kabul edilmektedir. Yine nodül yapıları da tiroid içinde meydana gelen yumru şeklinde oluşumlar olarak açıklanmaktadır. Bu nodüller şekil, boyut ve etkileri ile de birbirlerine göre farklı özellikler taşıyabilmektedir.
Genel Tanıtım
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri gibi sağlık sorunlarının oluştuğu ve meydana geldiği yer ise tiroid bezleri olarak isimlendirilen vücut parçaları olmaktadır. Tiroid bezleri ise vücutta boyun kısmında nefes borusu yanında bulunan ve temel olarak küçük boyutlu olan yapılardır. Bu organ ise oldukça önemli görevleri yerine getiren ve hasara uğraması durumunda tüm vücudun etkilendiği önemli bir vücut organı olarak kabul edilmektedir.
Özellikle tiroid hormonları denen hormonları salgılayan bu bezler vasıtasıyla metabolizma ve genel vücut fonksiyonları da sağlıklı olarak işleyebilmektedir. İşte bu bez kaynaklı meydana gelen hastalıklarda ise öncelikli olarak sağlıklı düzeylerde hormon salınması olmamaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise vücut yapısı etkilendiği alanlar ve genel anlamda olumsuz şekilde etkilenmektedir.
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri oluşumları ise temel olarak kötü huylu olmayan ve iyi huylu olan, ilk aşamalarda ise fark edilemeyen kitleler olarak açıklanmaktadırlar. Oluşan bu kitleler başlangıç zamanlarında son derece küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmemekte ve beraberinde gelişimlerine de devam edebilmektedirler. Yine oluşan bu nodül yapıları başlı başına bir tiroid hastalığı olarak da ortaya çıkabilmektedirler. Fakat bazı tür nodüller ise çok daha farklı bir hastalığın belirtisi ya da sonucu olarak da oluşum gösterebilmektedirler.
Birçok türü iyi huylu olma özellikleri gösteren nodül oluşumlarının bazı çeşitleri ise kişilerde kanser oluşumlarına da zemin hazırlayabilmektedir. Yine nodüller genel anlamda ise normalden fazla hormon salgılanmasına da neden olabilmektedir.
Nedenleri
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri ise tiroid organı üzerinde farklı sebeplerin varlıkları ve sonuçları dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Özellikle tiroid bezi hastalıklarında ise nedenler birbirinden son derece farklı özellikler ve şartlarda taşıyabilmektedir. Bazı vakalarda görülen hastalıklar ise temel olarak bağışıklık sistemi kaynaklı sorunlardan ortaya çıkmaktadır.
Tiroid bezi hastalıkları ise her zaman çok önemli ve hızlıca tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak kabul edilmektedir. Bunun en önemli sebepleri ise bu organın salgıladığı hormonların vücut bütünlüğü ve sağlığı açısından hayati derece de önemli olmaları konusu olmaktadır. Hem az hem de çok fazla hormon salgılanması durumlarında da temel vücut işleyişi ciddi olarak hasar görüp sekteye uğrayabilmektedir.
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri konusunda meydana gelen nodül yapıları da yanı hastalıklarda olduğu gibi farklı sebeplerin sonuçları olabilmektedir. Özellikle nodül olarak isimlendirilen bu sağlık sorunları ise genel anlamda en fazla görülen tiroid rahatsızlıkları içinde yer almaktadır. Özellikle nodül yapılarının insanlar arasında bu kadar fazla görülmesine sebep olarak ise temel iyot eksikliği konusu gösterilmektedir.
Bu durum dışında ise tiroid yapısı üzerinde iyi huylu kist yapıları da tiroid nodülleri oluşturan farklı bir sebep olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca farklı türde bir tiroid bezi hastalığı olan Hashimato hastalığı da bazı durumlarda tiroid bezinde nodüllerin oluşmasına nende olabilen bir hastalık olabilmektedir.
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri Belirtileri
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri ve özelinde tiroid hastalıkları bazı belirti ve semptomları da hastalık oluşumu ile birlikte oluşturmaktadırlar. Tiroid bezlerine bağlı hastalıklarda ise genel olarak bezlerin az çalışmasına ve çok çalışmasına göre belirtiler arasında farklılıklar görülebilmektedir. Bu ortaya çıkan hastalıkları da etkileyen bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır.
Bu kapsam da tiroid bezlerinin çok çalıştığına yani aşırı hormon salgılandığına dair belirtiler şunlardır;
- Yavaş hareket etmek ve hemen yorulmak
- Ruh halinin depresyon benzeri bir hal alması
- Seste kısılmalar
- Kabızlık sorunu
- Kilo artışı
- Unutkanlık ve odaklanma sorunları
- Adet sayılarının azalması
- El ve ayak bölgelerinde oluşan ödemler
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri kapsamında görülen fazla hormon üretilmesine ve aşırı tiroid bezi çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ise şöyle sırlanabilirler;
- Tansiyon yüksekliği
- Kalp çarpıntıları oluşması
- Aşırı terleme durumları
- Asabiyet
- Aşırı kilo kayıpları
- Uyku sorunları ve uykusuzluk durumları
- El bölgesinde titremeler
- Saç incelme ve dökülmeleri
- Sürekli süren ishal durumu
- Gözlerin büyümesi
- Regl ve adet dönemlerinin düzensiz olması
- Tiroid bezinde büyüme ve devamında oluşan Guatr hastalığı
Tiroid bezinde oluşan nodül yapılarının da farklı belirtileri bulunmaktadır;
- Sesin aşırı kısılması
- Nefes alma sorunları
- Yutma problemleri
- Boyun kısmında oluşan ağrı
- Boyunda şişkinlikler
- Sesin çatallaşması durumları
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri çeşitleri
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri kendi aralarında farklı çeşit ve türlere de ayrılabilmektedir. Hastalıkların oluşumlarına göre, sebep olan etkenlere göre ve etkiledikleri alana göre de bu gruplandırmalar yapılabilmektedir. Bu bağlamda tiroid kaynaklı hastalıklar temel olarak, tiroid bezinin anatomik yapısına göre oluşan hastalıklar ve yine tiroid bezinin çalışma durumuna göre meydana gelen hastalıklar olarak bir gruplama yapılabilmektedir.
Yine özellikle tiroid hastalıkları ve oluşan tiroid nodül yapıları da kötü huylu oluşumlar ve iyi huylu oluşumlar olarak farklı bir sınıflandırmaya da tabi tutulabilmektedir. Yapılan bu gruplandırmalar ise genel olarak hastalıkların teşhislerinden tedavilerine kadar hemen her unsur üzerinde etkileri olabilen özellikler de taşımaktadır.
Tanı Yöntemleri
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri ve özellikle tiroid kaynaklı hastalıkların tanıları ve teşhisleri için ise uzman doktorlar görev almaktadırlar. Uzmanlar öncelikle kişinin fiziki kontrol ve muayenesini yapmakta ve devamında ise genel olarak sağlık durumunu ortaya çıkarmaktadırlar. Bu fiziksel muayenelerde ise temel olarak boyun kısımları dikkatli bir şekilde kontrol edilmektedir. Devamında ise özellikle kan içinde ki hormon düzeylerini belirlemek adına bazı kan testleri de yapılmaktadır.
Tiroid nodülleri tanısı koyulurken de aynı test ve muayeneler yapılmakta ve sonuçlar değerlendirilmektedir. Sonrasında ise nodülleri tespit etmek için ultrason yöntemi de kullanılmaktadır. Ayrıca sintigrafi ve iğne biyopsi yöntemleri de tam olarak net tanı koymak için tercih edilen teknikler arasına girebilmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri ise genel anlamda farklı teknik ve yöntemlerle tedavileri yapılabilen sağlık sorunları olmaktadır. Temel olarak tanısı koyulan hastalığın özelliklerine ve kişilerin genel durumlarına göre uzman doktorlar uygun seçenekleri belirlemektedir. Yine tedavi seçeneklerinin farklı çeşitleri de birbiri ile birlikte aynı vaka da kullanılabilmektedir.
Nodüllerin tedavileri de temel olarak özelliklerine ve mevcut risk ve tehlike durumlarına göre planlanmaktadır. Özellikle kanser riski taşıyan ve etkileri daha sıkıntılı olan nodül yapılarının tedavileri için daha farklı yöntemler tercih edilebilmektedir. Yine radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi operasyon seçenekleri de sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır.
Vaskülit, Trombosit, Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin,