Sertleşme Bozukluğu Nedenleri » Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Sertleşme bozukluğu ile erkek cinsel ilişki için yeterli ereksiyon sağlayamaz.

Penis kısa bir süre sonra sertleşmez veya sarkmaz. Ancak bu sorunlar en az altı ay sürerse ve ereksiyon olma girişimlerinin üçte ikisinden fazlasında ortaya çıkarsa, tedavi gerektiren bir bozukluktur. Sadece ara sıra erektil problemler varsa, bu tamamen normaldir.

Bir erkek ne kadar yaşlıysa, sertleşme bozukluğu geliştirme riski o kadar fazladır. Fiziksel ve psikolojik birçok nedeni vardır. Çoğu durumda, sertleşme bozukluğu ilaç, mekanik yardım veya psikoterapi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Halk dilinde sertleşme bozukluğu, iktidarsızlık olarak da bilinir. Ancak bu, iktidarsızlığın yalnızca bir biçimidir.

Sertleşme Bozukluğu Nedenleri

Ereksiyon sürecinde çeşitli şekillerde fiziksel olarak bozulabileceği görülebilir. Bununla birlikte, psikoloji (örneğin başarısızlık korkusu, işte stres, ortaklık çatışmaları) sertleşme bozukluğunda önemli bir rol oynar. Sorunları tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

Sertleşme bozukluğu bazı nedenler sonucu ortaya çıkabilmektedir:

  • Uyarıcı (alkol, nikotin) veya uyuşturucu alımı,
  • Koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, arterioskleroz gibi kardiyovasküler hastalıklar.
  • Metabolik hastalıklar, örneğin diyabet, lipid metabolizması bozuklukları, tiroid hastalıkları.
  • İlaç almak, örneğin tansiyon ve lipid düşürücü ilaçlar, kalp ilaçları, anti-inflamatuar ilaçlar, psikotrop ilaçlar, yatıştırıcılar ve güçlü ağrı kesiciler, iştah kesiciler, hormon preparatları,
  • İyi huylu prostat sendromu,
  • Beyin veya omurilik hastalıkları, örneğin multipl skleroz, felç.
  • Sinir hasarı, örneğin durumunda, zehirlerden veya prostat kanseri ile ilgili  radikal prostatektomi  veya  radyasyon tedavisi.
    Hipofiz bezi, testis veya adrenal bezlerin bozukluklarına bağlı hormon seviyelerindeki değişiklikler.
    Malformasyonlar, yaralanmaların sonuçları veya penis hastalıkları.

Kardiyovasküler hastalıklarda olduğu gibi sertleşme bozukluğu için ana risk faktörleri şunlardır: hareketsiz yaşam tarzı, obezite, sigara, hiperkolesterolemi ve metabolik sendrom.

Sertleşme Bozukluğu Belirtileri

Sertleşme bozukluğu belirtileri içerisinde penisin sertleşmemesi, ereksiyonun çok çabuk azalması, sık sık sertleşme problemi yaşamak görülebilmektedir. Bu belirtilere sahip kişilerde sertleşme bozukluğu olabilir.

Penis cinsel ilişkiye girebilecek kadar sertleşmez. Bazen bu erektil iktidarsızlığa diğer cinsel işlev bozuklukları eşlik eder. Bunlara erken boşalma ve gecikmiş boşalma dahildir.

Ereksiyon sorunları, erkeğin özgüvenini hızla etkiler. Yatakta işe yaramazsa, bir dahaki sefere çalışacak şekilde basınç çok artar. Bu, etkilenenlerin yaşam kalitesini etkiler. Erkekler arasındaki ilişki de sıklıkla sertleşme bozukluğundan muzdariptir.

sertleşme bozukluğu, diyabet , kalp krizi veya felç gibi ciddi hastalıkların erken uyarı işareti olabilir . Bu nedenle, uzun süredir sorunlarınız varsa bir doktora görünmelisiniz.

Sertleşme Bozukluğu Tanı Yöntemleri

Temel, olası nedenlerin sayısını daraltmak için doktor ayrıntılı bir sağlık geçmişi almaktadır. Bu aynı zamanda ilaç kullanımı, psikolojik durum ve cinsel yaşamla ilgili soruları da içerir. Partnerler cinsel geçmişe dahil edilmelidir ve tanı için anketler de kullanılabilir.

Bunu, kan basıncı ve nabzın ölçülmesinin yanı sıra bir dijital rektal muayene de dahil olmak üzere bir fizik muayene izler. Laboratuvar testlerinin yapılıp yapılmadığı, şu ana kadarki sonuçlara bağlıdır. Daha ileri tetkikler şunlar olabilir: kan şekeri, kan lipidleri ve seks hormonlarının belirlenmesi, muhtemelen PSA değeri gibi testler içerir.

Cinsel aktivite sırasında sertleşme bozukluğu sonucu etkilenenlerde kardiyovasküler risk arttığından, teşhis ayrıca etkilenen kişiyi muhtemelen bir kardiyolog veya dahiliyeci yardımıyla uygun bir risk sınıfına atamayı da amaçlar. Yüksek risk durumunda PDE-5 inhibitörlerinin kullanımı genel olarak yasaktır. Ancak risk düşükse, daha fazla araştırma yapılmadan bu ilaçlarla bir girişim düşünülebilir.

Penis damarlarının kavernöz vücut enjeksiyon testi (SKIT) ve ultrason muayenesi gibi özel muayeneler nadiren gereklidir. Gece ereksiyonlarının ölçümü, korpus kavernozum kaslarının aktivite ölçümü, kavernöz cisimlerin veya kan damarlarının X-ışını kontrast gösterimi ve ayrıca sinirlerin veya hormon kontrol döngülerinin fonksiyonel testleri sadece özellikle karmaşık durumlarda yapılır ve genellikle sadece uzman enstitüler tarafından yapılır.

Sertleşme Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Öncelikli olarak tedavi risk faktörlerinin ortadan kaldırılması ve olası sertleşme bozukluğu nedenlerinin tedavisi üzerindedir.
Seçim, acil servisin nedenine, bulgulara ve ilgili çiftin bireysel ihtiyaç ve beklentilerine dayanmaktadır. Başarı, memnuniyet ve yan etkiler düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse tedavi ayarlanmalıdır. sertleşme bozukluğu tedavisi için birkaç yöntem bulunur.

PDE-5 inhibitörleri

Bir ereksiyon için belirleyici faktör, erektil dokudaki kasların ve onu besleyen kan damarlarının gevşemesidir. Reaksiyon, beyinde bir sinir uyarısını tetikleyen bir uyaranla başlar. Sinyal sinirsel olarak kas hücresine kadar iletilir. Hücre içinde, karmaşık biyokimyasal süreçler nihayetinde kan damarlarındaki bloke edici kasların (sertleşme bozuklukları gibi) gevşemesine yol açar, kan daha fazla içeri akar ve ereksiyon meydana gelir.

cGMP, fosfodiesteraz enzimi tarafından yapılır.. Bu enzim şimdi inaktive edilirse, cGMP seviyesi yüksek kalır ve ereksiyon mekanizması çalışır. Fosfodiesterazın inhibisyonu, ilaç fosfodiesteraz-5 inhibitörü (PDE-5 inhibitörü) tarafından sağlanır veya kolaylaştırılır.

PDE-5 inhibitörleri tablet şeklinde alınır ve erkeklerin yaklaşık %80’inde ereksiyona neden olur. Bugün standarttırlar, ancak yalnızca cinsel uyarı olduğunda ve penise giden sinir beslemesi sağlam olduğunda çalışırlar.

Diğer ilaçlar  

Farklı etki mekanizmalarına sahip birkaç aktif bileşen vardır, diğerleri şu anda geliştirilmekte ve test edilmektedir. Reçetesiz satılan ilaçların ve uyarıcıların (afrodizyaklar) eleştirel olmayan kullanımına karşı bir uyarı verilmelidir. Özellikle internet üzerinden sipariş vermekten kesinlikle kaçınılmalıdır, çünkü orada sunulan sertleşme bozukluğu ürünleri belirli koşullar altında hayati tehlike bile oluşturabilir. Bazı müstahzarlar PDE-5 inhibitörleri veya diğer oldukça etkili maddeler içerirken, diğerleri tamamen etkisiz veya yasaklanmıştır.

SKAT  (kavernöz vücut oto-enjeksiyon tedavisi):

SKAT ile ilgili kişi korpus kavernozuma bir ilaç enjekte eder. Alprostadil (= prostaglandin E1) genellikle bireysel dozlarda kullanılır, bazen başka aktif maddeler veya bir kombinasyon da kullanılır. Avantajı, sertleşme bozukluğunun nedenine bakılmaksızın %90’a varan yüksek yanıt oranıdır. Hasta kendi başına kullanmadan önce dozajın ürolog tarafından ayarlanması son derece önemlidir. Aksi takdirde, ağrılı ve zarar verici kalıcı bir ereksiyon olan priapizme yol açabilir. Priapizm en geç dört saat sonra ürolog veya klinikte acil olarak tedavi edilmelidir.

İntraüretral prostaglandin E1

Burada ilgili kişi bir aplikatör ile çubuk şeklinde aktif madde alprostadil’i üretraya (intraüretral) sokar. Bu sayede sertleşme bozukluğu düzeltilmeye çalışılır. Yöntem, SKAT’a bir alternatiftir, ancak yanıt oranı önemli ölçüde daha düşüktür.

Vakum  montaj sistemleri (vakum pompaları):

Pasif bir ereksiyon oluştururlar. Penisin tabanına yerleştirilmiş bir silindir içinde bir pompa tarafından bir vakum oluşturulur. Negatif basınç penise kan emer ve ereksiyon meydana gelir. Takılan silindirin üzerine, silindirin çıkarılmasıyla neredeyse aynı anda çok sağlam, kalın bir kauçuk halka (horoz halkası) takılır. Bu, kanın dışarı akmasını önler ve ereksiyonun devam etmesini sağlar. Halka penise ve üretraya zarar verebileceğinden en geç 30 dakika sonra çıkarılmalıdır. Başarı oranı nispeten yüksektir, ancak prosedür rahatsız edici ve genellikle ağrılıdır, bu nedenle çoğu hasta düzenli kullanımdan çekinir.

Kavernöz vücut implantları  (penil protez):

Sert, elastik veya şişirilebilir protezlerin erektil dokuya implantasyonu nadiren yapılır. Dezavantajları ise operasyonun neden olduğu erektil dokudaki son değişiklik, ameliyatın genel riski, sonradan enfeksiyon riski, protezin kayması ve maliyetinin yüksek olmasıdır. Avantaj, sertleşme bozukluğu kalıcı olarak ortadan kaldırılmasıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar Kaçırma ve Mesane Sağlığı, Hpv Aşısı, Frengi, Hematüri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index