Hemoroid (Basur) Hangi Bölüm/Doktor Bakar? » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Basura Hangi Bölüm Bakar?

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”14412″ caption_text=”Basura Hangi Bölüm Bakar” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_text]

Basur için Hangi bölümden randevu alınır, Basura doktor nasıl bakar, Basurda ne zaman doktora gidilmeli, Basura ne iyi gelir, Dahiliye hemoroide bakar mi, Basur ve kabızlık için hangi doktora gidilmeli, Genel Cerrahi basur, 

Basura bakan bölüm; Genel cerrahi bölümüdür.

  • Basur anal kanalın üst bölümünde damarların genişlemesi ile beraber bir yumak haline gelmesidir.
  • Hemoroid ve mayasıl gibi isimler ile de anılmaktadır.
  • Basurun evreleri bulunmaktadır.
  • Evreler ilerledikçe; oluşmuş olan damar yumaklarının makatın dışına çıkması mümkün olmaktadır.
  • Cerrahi müdahale uygulanmadan da tedavi edilebilmektedir.
  • Tedavisi ortalama 10-15 dakika sürmektedir.
  • Kişinin günlük hayatına geri dönmesi çok uzun sürmemektedir.
  • Genç hastalarda teşhis koyabilmek için anal muayene yeterli olurken, hastaların şikayetlerine göre teşhis yöntemi değişmektedir.
  • Rektal kanama yaşayanlara rektoskopi yapılmaktadır.
  • Kabızlık şikayeti ile gelen 40 yaşının üzerindeki kişilere ise kolonoskopik tetkik ile teşhis konmaktadır.

Kişinin kalın bağırsağında tümör olup olmadığının belirlenmesi, basurun kalın bağırsak kanserinin belirtisi olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_text]

Basurun Türleri Nelerdir?

Hemoroidin çeşitleri:

  • İnternal hemoroid, iç basur olarak da adlandırılmaktadır.
  • Rektumun üçte birinde genişleyen toplardamarlara verilen isimdir.
  • Dışa doğru yaptığı çıkıntıya göre dört farklı derecesi bulunmaktadır.
  • Dokunma, acı, gerilme veya sıcaklık duyarlılığı olmayan bir hemoroiddir.
  • Eksternal hemoroid; dış basur veya perianal hematom olarak bilinmektedir.
  • Maviye dönük bir rengi vardır. Kaşıntı ve ağrı yapabilmektedir.
  • Deri altında gelişimini sürdürmektedir.
  • Anüsün dış kısmının çevresinde görülebilmektedir.
  • Prolapse hemoroid, iç basurun dışarı sarkmasına verilen isimdir.
  • Basurun içerisinde kan pıhtısı olmasına troboze hemoroid denmektedir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Basur ( Hemoroid ) Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

İç Hemoroidin Sarkma Miktarına Göre Dereceleri Nelerdir?

  • İç hemoroidin dereceleri aşağıda belirtilmiştir:
  • Birinci derece hemoroide sahip kişilerde, hemoroid anal kanaldan çıkıntı yapmamaktadır. Kanama görülebilmektedir.
  • İkinci derece hemoroide sahip kişide basurda dışa karşı çıkıntı oluşmuş olsa da içe doğru dönmektedir.
  • Hemoroidin makattan çıktığı ve parmakla itilmesi durumunda da eski konumuna geri dönebildiği derece, üçüncü dereceden hemoroiddir.
  • Dördüncü derece hemoroid olunduğunda; hemoroid artık sarkmıştır ve içeri itilebilmesi mümkün olmamaktadır.

Basurun Bilinen Belirtileri Nelerdir?

  • Hemoroidin belirtileri aşağıda sıralanmıştır:
  • Rektal kanama, basurun belirtileri arasındadır.
  • Taze kırmızı renkte makattan kan gelir ise; mutlaka en yakın tarihe doktor randevusu alınmalıdır.
  • Basurun olduğu bölgede yoğun ağrı yaşanması, oturmakta güçlük çekilmesi durumunda; bu basurun belirtisi olabilmektedir.
  • Makatta ele gelen bir şişlik olması durumunda basurun habercisi olabilmektedir.
  • Makatta ıslaklık hissi oluyor ise ve akıntı var ise; bu durum hemoroidin belirtisi olabilmektedir.
  • Kaşıntı basurun belirtileri arasındadır.

Basurun Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Basurun sebepleri aşağıda açıklanmıştır:

  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler olanlar ve buna bağlı olarak kabız, ishal gibi rahatsızlıklar yaşayanlar basur olabilmektedirler.
  • Hamilelik ve doğum sürecinde basur olunabilmektedir.
  • Sedanter yaşam basura neden olmaktadır.
  • Ata binmek, bisiklet sürmek gibi oturarak yapılan ve zorlanılan bazı spor aktiviteleri basura neden olabilmektedir.
  • Şoför, pilot gibi çalışma şartlarına sahip olan meslek grupları basur olabilmektedir.
  • Alkol alışkanlığı basura sebep olabilmektedir.
  • Pelvik bölgede bulunan tümörler, karında ascites oluşumu; basurun sebepleri arasındadır.
  • Kalın bağırsak kanseri, basura sebep olabilmektedir.

Basur Muayenesi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Hemoroide bakan bölüm; genel cerrahidir.

Makat bölgesi, anal bölge ve bağırsak problemleri ile ilgili hastalıklarda genel cerrahiye giderek muayene olunması gerekmektedir. Muayene olunması gereken doktorlara; genel cerrahi uzmanı, proktolog, kolorektal cerrah, koloproktoloji ve proktoloji denmektedir. Fiziksel olarak da psikolojik olarak da kişiyi rahatsız edebilecek bir rahatsızlık olduğu için belirtiler görülmeye başlandıktan sonra bir doktora görünülmelidir.

Basur Muayenesi Hangi Yöntemler İle Yapılır?

Hemoroid muayeneleri şu şekildedir:

Gözle muayene yaparak kişinin hemoroidinin türünün iç veya dış olduğunu saptamaktadır. Kesin bir sonuca ulaştırmayacağı için gözle muayene yaptıktan sonra diğer muayene yöntemleri uygulanmaktadır. Gözle muayene yapan bir doktor, iç basurun ilk evresini teşhis edememektedir.
Meme parmak yöntemi ile parmak muayenesi yaparak dışarıdan görülmeyen basurun tespit edilebilmesi mümkündür. Ancak hissedilen çıkıntının basur kaynaklı olup olmadığını tespit edebilmek bu muayene yöntemi ile mümkün değildir.
Anoskop muayenesi ile anüsün iç kısmının rahatlıkla görülebilmesi mümkün olmaktadır. Anoskop ismi verilen bir aparat ile muayene yapılmaktadır. Kaçıncı evrede olunduğu, basur mu yoksa makat çatlağı mı olduğu, uygulanması gereken tedavi yöntemlerinin neler olduğu bu yöntem ile öğrenilebilmektedir. Anoskop ile muayene olunduktan sonra aynı gün günlük hayata geri dönebilmek mümkündür.

Basur Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hemoroidin tedavi yöntemlerinden aşağıda bahsedilmiştir:

Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bunun için öncelikle kabızlık giderilmelidir.
Basuru olan kişinin diyet uygulaması gerekmektedir. Bu diyet süresince bol lifli gıdalar tüketmelidir. Ayrıca gün içerisinde düzenli olarak su almaya özen göstermelidir. Ortalama 1.5 litre ile 2 litre arasında bir miktarda günlük su tüketimi yapılmalıdır.
Lokal krem ve pomatlar ile basur tedavi edilebilmektedir.
Cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Skleroterapi, bant ligasyon, klasik cerrahi yöntem ile hemoroid ektomi operasyonu ve lazer tedavi yapılabilmektedir. Hemoroid ektomi operasyonu, genel anestezi ile yapılmaktadır. Hastanede 1 gün yatılmasını gerektiren bir operasyondur. Lazer tedavisi ise yaklaşık 5-15 dakika arasında bir sürede yapılmaktadır. İyileşme süresi daha kısa olduğu gibi, ameliyattan sonra çok fazla ağrı da olmamaktadır. Üçüncü dereceye kadar olan basura, lazer tedavi uygulaması yapılabilmektedir.

Basur Tedavisinde Erken Teşhis Önemli Midir?

Hemoroidde erken teşhisin önemi büyüktür. İnsanların birçoğu makat hastalıklarından utandıkları için doktora gitmekte geç kalmaktadırlar. Bu yüzden basur dereceleri ilerleyebilmektedir. Basur derecesi ilerledikçe tedavi zorluğu ve çekilen acı artmaktadır. Vakit kaybetmeden hastalığa bir çözüm bulabilmek için uzman bir doktora muayene olunması gerekmektedir. Ameliyatsız kısa sürede tedavi olabilmek mümkünken, geç kalınması durumunda ameliyat gerekebilmektedir.

Basur Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Hemoroidin sebep olabileceği hastalıklara bakıldığında; öncelikle basur olan bölgenin altında tümör olup olmadığı önemlidir. Tümör olması durumunda, bu kalın bağırsak kanserinin başlangıcı olabilmektedir. Makattan kan gelmesi, şiddetli ağrı hissedilmesi gibi belirtiler görüldüğünde; başka bir hastalığın habercisi olup olmadığını anlayabilmek için doktor muayenesine gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca basurun tedavi edilmemesi ve zamanla ilerlemesi, hastanın zamanla yürümekte güçlük çekebilmesine bile neden olabilmektedir.

Basurdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroidden korunma yolları aşağıda verilmiştir:

Dışkının yumuşak tutulması durumunda basurun önüne geçilebilmektedir. Dışkının yumuşak olması ise beslenme şekline bağlı olmaktadır.
Meyve, sebze, tahıl gibi yüksek lifli gıdalar tüketerek basurdan korunulabilmektedir.
Beslenme şekli ile yeterince lifli gıda tüketemeyenler; lif içeren gıda takviyeleri ile bu açığı kapatabilmektedirler.
Su ve alkol içermeyen sıvılar da tüketilmelidir. Bu sıvılar gün içerisinde ortalama 6 veya 8 bardak tüketilmelidir. Bu sayede daha yumuşak bir dışkı sahibi olunabilmektedir.
Dışkılama ihtiyacı duyulduğunda beklenmeden tuvalete gidilmelidir. Aksi halde kabız olunabilmektedir.
Aktif ve hareketli bir yaşantı; hem daha sağlıklı olunmasını hem de basurun önlenmesini sağlamaktadır. Bu yüzden düzenli egzersiz yapılması ve ideal kiloya ulaşılması gerekmektedir.
Uzun süre oturmak anüs damarlarındaki basıncı arttırdığı için basur olunmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden tuvalette veya günlük rutinde, çok uzun süre oturulmaması gerekmektedir.

Bağırsak Hastalıkları, Bacak Ağrısı,

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index