Su İçmenin Önemi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Su İçmenin Önemi

Su içmenin önemi hayati bir konudur.

Su içeriğinde yer alan pek çok mineral insan vücudu için gerekli minerallerdir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfat mineralleri su sayesinde vücudumuza girer. İnsan hayatının devamı için gerekli olan oksijenden sonra sudur.

Vücudumuzda büyük miktarda su bulunur. Bilim insanlarına göre kanımızın %83 oranı, kemiklerimizin %22 oranı ve beynimiz ile kaslarımızın %75 oranı sudan meydana gelir. Yaşamsal faaliyetlerden olan terlemek, tükürük oluşumu, idrar üretimi, eklemlerimiz ve gözümüzdeki kayganlaşmalar, vücut ısımızın dengelenmesi su oranın bu kadar yüksek olmasına bağlı olarak gerçekleşir.

Dünyamızdaki su kaynaklarının %3 oranı içilebilir özelliği taşır ve su tüketimi az olursa birtakım hastalıklara yol açar. Su içmenin önemi içtiğimiz suyun faydalı olmasına bağlıdır. Suyun sahip olduğu ph değeri yüksek olmalıdır. Bunun için ideal oran 7,5 ile 8,5 alkali oranına sahip olmasıdır.

Su içerken dikkat etmemiz gereken husus ph değerinin kaç olduğudur.

Dışarıdan su aldığımızda etiketini okuyarak ph değerinin olması beklenen değerler arasında olup olmadığını kontrol edebilir ve bizim için daha sağlıklı olan su markalarını tercih edebiliriz. Mevsime göre su tüketimi oranı değişiklik gösterebilir. Sıcak mevsimlerde vücut sağlığı için su tüketilmesi daha yüksek oranda olmalıdır. Kişi spor ya da egzersiz yapıyorsa muhakkak su tüketmelidir. Susuzluğun ortaya çıkması sonucu birtakım olumsuz semptomlar görülebilir.

Su İçmenin Faydaları

Bir insan susuz kalırsa vücudunda birtakım belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Su içmenin önemi burada ortaya çıkarak vücut dengesinin korunmasını sağlar. Susuz kalan bir kişide baş ağrıları, halsiz hissetme ve kabızlık gibi semptomlar kendini gösterebilir.

Kişi uzun süre susuz kalırsa vücut üzerinde daha ciddi riskler oluşmaya başlar. Su ihtiyacı meyve suyu, çay, süt gibi başka yapıda sıvıların tüketilmesi aracılığı ile de giderilebilir fakat bunların hiçbiri gerçek su içmenin yerini tutamaz. Vücudun kalması gerekenden uzun süre susuz kalması insanda susuzluk hissinin ortaya çıkmasını sağlar.

Belirtilerin kendisini göstermeye başlaması susuzluk ile olduğundan belirtilerin önceden önlenmesi önemlidir. Bu sebeple susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Su içmenin önemi özellikle çocuk yaştaki ve ileri yaştaki insanlar için daha büyüktür.

Çocuklar genel olarak susadıklarını fark etmemeye eğilimdi olurlar. Yaşlı bireyler de aynı şekilde susadıklarını fark etmeyebilirler. Bu sebeple yakınları tarafından su içmeye teşvik edilmeleri ve takip edilmeleri gerekir. Yetişkin ve sağlıklı bir birey için su ihtiyacı gün içerisinde hangi aktiviteleri gerçekleştirdiğine, yaşına, yaşadığı iklime ve yemek yeme tercihlerine göre farklılık gösterebilir.

Sağlık bir yetişkin günde en az 2 veya 3 litre su tüketmelidir. 4 ile 8 yaş aralığında bulunan çocuk bireyler için bu oran 1 veya 1,5 litre olur. 14 ile 18 yaş aralığında bulunan genç bireyler için ise oran 2 veya 2,5 litre olarak belirlenmiştir.

Su İçmenin Cilde Faydaları

Yetişkin bir birey için her gün tüketmesi gereken su miktarı en az 2 litredir. Su içmenin önemi her yaşta insan için farklı şekilde ortaya çıkabilir. Cildimizin sağlıklı olması ve sağlıklı oluşunun korunması için su içmenin çok büyük etkisi bulunur.

  • Gerekli miktar su tüketildiğinde cilt için nem dengesi sağlanır.
  • Kişinin cildi parlar ve olması gerektiği gibi genç ve canlı bir görünüme sahip olur.
  • Cilt üzerindeki olumlu etkisinden başka suyu gerekli miktarda tüketmenin birçok faydası vardır.
  • Ağız kokusu problemi yaşayan kişiler için su içmek bu durumu önleyici niteliktedir.
  • Su içmenin önemi vücudumuzun sağlıklı olması için oldukça büyüktür.
  • Kalbimizin sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan su tüketimi hücrelerimiz için gerekli olan oksijenin daha hızlı bir biçimde taşınabilmesine yardımcı olur.
  • Saç dökülmesi ya da kepek oluşumu problemi yaşayan kişiler için bu durumları engelleyici görev görür. Ayrıca saç dökülmesine karşı da etkilidir.
  • Kişinin sindirim sisteminde sorun varsa örneğin kabızlık gibi bu durumların iyileşmesi için yardımcı olur.
  • Kişi spor yapacaksa spor yaptığı süre boyunca su tüketirse kramp ya da kasılma gibi durumları engelleyici görev görür.
  • Stres gibi olumsuz duyguların kişiyi daha az etkilemesini sağlayarak ruhsal durumu da düzenler.

Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Yetişkin bireylerde su içme alışkanlığı yanında sürekli bir şişe su bulundurarak ve kendilerini şartlayarak kazanılabilir. Çocuk ve yaşlı bireylerde ise bu durum kendilerinin kontrolünde olmadığı için yine yetişkinlerin hatırlatması ve takip etmesi gerekir. Su içmenin önemi insanlığın daha sağlıklı bir gelecek yaşaması için büyüktür fakat su tüketiminin de bilinçli yapılması gerekir.

İçme sularımızın temiz ve herkese yetecek kadar kalması için günlük hayatımızda da bazı basit tedbirler alabiliriz. Örneğin aldığımız sebze, meyve gibi gıdaları direkt çeşme altında yıkamak yerine bir kaba su koyarak toplu bir şekilde temizleyebiliriz. Dişimizi fırçaladığımız zaman ya da elimizi yıkadığımız zaman çeşmeyi akar şekilde bırakmayarak tedbir alabiliriz. Su içmenin önemi hamilelik döneminde de oldukça yüksektir.

Hamilelik dönemi ve sonrasında yeteri kadar su tüketmek anne sütünün oluşmasına en çok yardımcı olan etkendir. Mide problemi yaşayan bireyler için reflü gibi hastalıkların tedavisinde rahatlatıcı etki görür.

Nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarını yaşayan bireyler için su tüketmek vücut dirençlerinin güçlenmesini sağlar. Dışarıdan maruz kaldığımız sakıncalı maddeler ve günlük stres bir süre sonra vücudumuzda ödem oluşmasına neden olabilir. Su içmek oluşan ödemlerin atılması için de en etkili yöntemlerden biridir.

Yavaş metabolizmanız varsa su tüketimi hızlanmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Böbrek hastalıkları da su içmek sayesinde önlenmiş olur.

Su İçmek Bağışıklık Sistemi

Sindirim problemi yaşayan kişiler için su tüketimi oldukça önemlidir. Su içmenin önemi en çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda ortaya çıkar. Yemek yediğimizde besinlerin sindirilmesi içtiğimiz su sayesinde daha hızlı ve sağlıklı biçimde gerçekleşir.

Bağırsak problemi ve hastalıklarının önlenmesini sağlar. Vücudumuzda ödem oluşmuşsa bunların atılmasına yardımcı olur. Vücut ısımız bizi hastalıklardan koruyacak şekilde içtiğimiz su sayesinde dengede kalır.

Kanımızın vücudumuzda dolaşımı su tüketimi ile daha hızlı ve sağlıklı olarak gerçekleşir. Metabolizmanın düzgün ve yüksek oranda çalışması su tüketiminin doğruluğuna bağlıdır. Kilo problemi yaşayan kişiler için metabolizmanın hızlı çalışması kilo vermeyi kolaylaştırır. Su içmenin önemi vücudumuzun işleyişi açısından bize pek çok fayda sağlar.

Kan oranındaki sıvı miktarı dengede olduğunda kanımız vücudumuzda daha kolay dolaşır ve kanın pıhtılaşması gibi tehlikeli durumların yaşanma riskini azaltır. Psikolojik olarak su tüketimin de pek çok faydası vardır. Depresyon yaşayan bir kişi su tüketimi ile üzerindeki olumsuz duyguların uzaklaşmasını sağlamak için yardımcı olabilir.

Gerginlik, stres gibi duygular kişi kendisini susuz hissettiğinde daha şiddetli yaşanır. Su tüketimi dengeli olduğunda kişini ruh halini bu durumdan olumlu anlamda etkilenir. Su tüketiminin dengeli olması oldukça önemlidir. İhtiyaçtan fazla su tüketmek de birtakım olumsuz durumlara neden olabilir. Vücudumuz tam alması gereken miktarda su almalıdır.

K Vitamini, Karaciğer Yağlanması, Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts