Solunum Yetmezliği
Solunum yetmezliği sebebi ile bireyler akciğerler vücudun ihtiyacı olan oksijeni dışarıdan almada ya da vücudun üretmiş olduğu zararlı karbondioksiti dışarıya vermekte yetersiz kalmaktadır. Bu durum ile birlikte biriken zararlı karbondioksitin vücutta bulunması sebebi ile kan ve diğer vücut sıvıları zaman ile gereğinden fazla asitli bir hale gelmektedir. Bu sıvıların ve kanın asitli hale gelmesi sonucunda ise bireylerde çeşitli sorunlar oluşmaktadır. Bu oluşan soruna ise solunumsal asidoz yani asitlenme denmektedir.
İçindekiler
Solunum yetmezliği nedir?
Solunum yetmezliğiyle birlikte bireylerin solunum sistemini sahip olduğu oksijen ve karbondioksit değişimi durumunu sağlamada yetersiz kalmaktadır. Bu sebep ile birlikte bireylerin günlük yaşantısını oldukça olumsuzluğa sürükleyecek çeşitli etmenler bulunmaktadır. Bu etmenler dolayısı ile bireyler yaşamlarını sürdürürken çeşitli zorluklar yaşamaktadır.
Solumun yetmezliği sebebine bağlı olarak bireylerin atar damarlarındaki kanda oksijen miktarı azalmaktadır. Bu oksijen miktarı azalırken ise kandaki karbondioksit miktarı artmaktadır. Durumun böyle olması ise bireylerde çeşitli sağlık problemlerinin görülmesine sebebiyet vermektedir. Bireylerde bu problemler doğrultusunda astım ve KOAH tarzında çeşitli akciğer hastalıklarına bağlı gelişebilen başka sağlık problemleri de olmaktadır. Bu hastalıklar çeşitli durumlar sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Bireylerin geçirdiği zatürre, soba zehirlenmesi ya da trafik kazası gibi durumlar sonrasında bireylerde oluşabilecek sağlık problemleri arasında çeşitli solunum yetmezliğine bağlı problemler görülmektedir.
Solunum yetmezliği problemi gittikçe gelişen hasta bireylerde çeşitli durumlar görülebilmektedir. Bu hasta bireylerde zaman zaman oluşan nefes darlığı, hızlı soluk alıp verme, çarpıntı, dudaklarda morarma ya da bir anda oluşan bilinç kaybı görülebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı müddetçe bireyler sağlık kuruluşlarına götürmelidir. Bu durum ise oldukça hızlı olmalıdır çünkü bireylerin bu durumu devamlılığını korursa bireyler üzerinde çeşitli problemlere yol açabilmektedir ve hatta ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Solunum yetmezliğinin ise tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılmaktadır oksijen ya da solunum desteği ile birlikte bireylerde solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Günümüzde ise gelişen ve gelişmekte olan tedavi olanaklarının yanı sıra bireylere yapılan erken müdahale ile bu hastaların büyük bir kısmı yeniden sağlıklarına kavuşmaktadırlar. Bu neden ile de bireyler kendilerinde herhangi bir solunum yetmezliği şüphesi bulunduruyorsa bireyler, zaman kaybetmeden bir hekim ile görüşmelidir. Bu sayede çok daha erken teşhis edilip durum çözülmeye başlanmaktadır. Bireyler bu durumu fark ettiği taktirde bir hekime başvurmuyorsa bireylerde çeşitli hayati riskler görülebilmektedir. Bu durumun devam ettiği her gün ise bireylerin taşıdığı bu hayati risk daha da artmaktadır.
Solunum yetmezliği tipleri nelerdir?
Bireylerde solunum yetmezliğinin tipleri bulunmaktadır. Bu hastalıkların ise tiplere ayrılması oldukça önemlidir. Hastalıklar, ayrıldıkları tipler neticesinde çeşitli tedaviler aracılığı ile iyileşmektedirler. Bireyler, hastalığın tiplere ayrılması sayesinde çok daha detaylı bir tedavi görmektedir. Bu sayede ise bireyler sağlıklarına çok daha kolay bir şekilde kavuşmaktadırlar. Solunum yetmezliği tipleri ise kendi aralarında iki tip olarak ayrılmaktadır. Bunlardan biri tip I Hipoksemik solunum yetmezliğidir. Bu tip ise bireylerin kan dolaşımındaki oksijen eksikliğini ifade etmektedir. Tip II Hiperkapnik solunum yetmezliğiyse bireylerin kan dolaşımındaki fazla karbondioksit nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumlar ayrı ayrı görülebildiği gibi aynı anda da görülmektedir. Bu hastalıkların tipinin teşhisi oldukça önemlidir. Her ikisi de bireylerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu yüzden gerekli önlemler en erken şekilde alınmalıdır.
Solunum yetmezliği nedenleri nelerdir?
Bireylerde oluşan çeşitli tiplerdeki solunum yetmezliği nedenleri bulunmaktadır. Tip I solunum yetmezliğine çeşitli sebepler neden olmaktadır. Tip I solunum yetmezliğine sebep olan faktörler çeşitlilik göstermektedir.
- KOAH,
- Astım,
- Zaatüre,
- Bronşiektazi,
- Akciğer hastalıkları,
- Akciğer ödemi,
- Obezite hastalığı
- Koronavirüs Tip I solunum yetmezliğinin nedenleri arasında bulunmaktadır.
Bireylerde bulunan tip II solunum yetmezliğine sebebiyet veren sebepler de bulunmaktadır. Tip II solunum yetmezliğine sebep olan faktörler çeşitlilik göstermektedir.
- KOAH,
- Ciddi astım gibi akciğer hastalıkları,
- İlaç ya da soba zehirlenmeleri,
- Çeşitli kas hastalıklar,
- Çeşitli sebeplerden ötürü oluşan çeşitli beyin ve omurilik hasarları
- Akciğer ödemi bu faktörler arasında bulunmaktadır.
Solunum yetmezliği hastalığı belirtileri nelerdir?
Solunum yetmezliği belirtilerinin kişilerde görülmesi taktirinde derhal bir önlem alınmalıdır. Alınan önlemler ise hekime başvurmak ile başlamaktadır. Bu hastalıkların belirtileri ise kan dolaşımında bulunan yetersiz oksijen ya da kan dolaşımında bulunan aşırı karbondioksit sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda ise bireylerde çeşitli belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler ise bireylerde çeşitlilik göstermektedir. Kimi bireyde sık görülen belirti bir baş bireyde hiç görülememektedir. Bu durum oldukça normaldir. Bireyler bu hastalıklara sahip olduğu sürece ise hastalık belirtileri kendisini göstermektedir.
- Nefes darlığı,
- Siyanoz,
- Bireylerde ani ve hızlı kalp atışı,
- Öksürük ya da hırıltı,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Soluk hızında artış durumu,
- Bireylerde kafa karışıklığı ya da oryantasyon bozukluğu,
- Yüksek tansiyon,
- Baş ağrısı,
- Sürekli uyku hali,
- Bireylerde hissedilen uyuşukluk hali,
- Kalp ritmi düzensizliği,
- Nöbet,
- Bayılma ve panik atak belirtiler arasında görülmektedir.
Bireylerde bu belirtiler düzenli olarak bulunuyorsa derhal bir hekim ile görüşmeleri gerekmektedir. Bu sayede ise bireyler çeşitli önlemleri erkenden alabilmektedirler.
Solunum yetmezliğinde tanı yöntemleri
Fizik muayene ile birlikte bireylerde solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının hemen ardından ise tanıyı kesinleştirmek ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek amacı ile çeşitli tetkikler uygulanmaktadır. Tektik uygulamaları sonucunda ise bireylerde tanı konulmaktadır.
Arteryal kan gazı tetkiki ile kanda bulunan çeşitli minerallerin miktarı ile birlikte kandaki asitlik dengesine bakılmaktadır. Bunun yerinde ise bireyin kanının oksijenlenmesine bakılmaktadır. Çeşitli muayeneler sonucunda ise bireylere uygun tanı hekimler tarafından konulmaktadır. Bunun yanında ise kan tetkiki uygulaması da bulunmaktadır. Bu tetkikte ise anemi tarzındaki dokuların oksijenlenmesini azaltan hastalıkların tespiti yapılmaktadır. Bunun yanında ise polisitemi tarzındaki çeşitli solunum yetmezliğinin uzun süredir var olup olmadığı gösteren çeşitli hastalıkların tespiti için kullanılabilmektedir. Akciğer röntgeni sayesinde ise hekimler bireylerde solunun yetmezliğine sebep olabilecek akciğer hastalıklarının tespitini yapmaktadır. Bunun yanında ise son zamanlarda ise oldukça sık kullanılan tetkik ise bilgisayarlı tomografidir. Bu sayede akciğerlerin anatomisinin yani akciğerlerin şekli ve yapısının daha detaylı incelenmesi sağlanmaktadır. Çeşitli incelenmeler sonucunda ise hekimler bireylerde hangi tür solunum yetmezliği hastalığı bulunduğunu tespit etmektedir.
Solunum yetmezliği tedavi yöntemleri nelerdir?
Solunum yetmezliği tedavisi ise genellikle altta yatan nedenin ortadan kaldırılması ile mümkün olmaktadır. Bu durumda ise öncelikle, sigara kullanan kişilerin bu alışkanlıklarını terk etmesi bulunmaktadır. Başka tedavi yolları da bulunmaktadır. Hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar verilmesi de bir başka tedavi yöntemidir. Bronkodilatör adı verilmekte olan ve genellik ile fısfıs-sprey şeklinde olan ilaçlar solunumu kolaylaştırmak için havayollarının açılmasına yardımcı olmaktadır. Oksijen tedavisi ise oksijen seviyeleri çok düşük olan kişiler için evde kullanabilecekleri bir tedavi yöntemidir. Mekanik ventilasyon ise diğer bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile hastaların bir entübasyon tüpü yani ağız yolu ile akciğerin hava borularına yerleştirilen bir tüp yardımı ile ya da trakeostomi tüpü yani gırtlak bölgesinde cerrahi bir deliğe yerleştirilen tüp ile birey solunumu sağlanmaktadır.
Varisler, Kalp romatizması, Kalp Yetmezliği