Rota Virüsü | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rota virüsü temel olarak özellikle belirli bir yaşın altında ki çocuklarda bağırsaklarda enfeksiyonlara ve buna bağlı olarak ise ishal durumlarına yol açan bir virüs olarak tanımlanmaktadır. Bu virüs türünün en önemli ve tehlikeli özelliklerinden bir tanesi ise son derece fazla bir bulaşma özelliğine sahip olması durumu olmaktadır.

Toplumlar içinde ve hemen her bölgede de ortaya çıkabilen ve hasatlık yapabilen bir virüs olduğu da ayrıca belirtilmektedir. Yine temel olarak yeni doğanlarda ve küçük çocuklarda gelişen ishal sorunlarının ise çok büyük bir miktarı ise bu virüs kaynaklı olmaktadır. Yine bu virüs hemen her ortamda kendisine yer bulup gelişimde gösterebilecek özelliklere sahip olması yönünden de önemli bir virüs olarak kabul görmektedir.

Genel Tanıtım

Rota virüsü kaynaklı meydana gelen ishaller ise genel anlamda kişiler açısından son derece tehlikeli ve önemli hastalıklar olarak kabul edilmektedir. Özellikle hastalığa nende olan virüsün çok yüksek ve fazla bulaşma özelliklerine sahip olması durumu da hastalığın tehlike boyutlarını çok daha yukarıya taşımaktadır.

Bu virüs yol açtığı ishal durumu dışında ise kişilerde özellikle bağırsaklarda farklı enfeksiyon durumlarına da yol açabilmektedir. Virüs genel olarak ise belirli bir yaşın altında ki çocuklara çok daha fazla bulaşmaktadır. Bu kapsam içinde ise genel anlamda 3-5 yaş arasında ki çocuklarda bulaşma oranı ve yüzdeleri çok daha fazla olabilmektedir. Ayrıca dünya genelinde de çok fazla çocuğu etkileyen bir virüs olarak da kabul görmektedir.

Rota virüsü yayılımı ve bulaşma durumları genel ölçekte benzerlikler gösterebilmektedir. Yani küresel anlamda virüs görülme sıklığı özellikle risk grubunda ki çocuklarda fazla olabilmektedir. Fakat hastalığın yol açtığı tehlikeli ve hatta son noktasında ölümcül durumlar ise genel anlamda daha fakir ülkelerde yüksek olabilmektedir.

Virüs gerekli tedbirler ve önlemlerin alınmaması hallerinde ise insanlar arasında son derece hızlı ve yaygın olarak bulaşabilme özellikleri göstermektedir. Görülme durumlarına bakıldığı zaman ise bu virüs kaynaklı hastalıklar ve temel olarak virüs ise yetişkin kişilerde görülmemektedir. Bu doğrultuda virüs ve neden olduğu sorunların hedefleri ise özellikle beş yaşından daha küçük olan çocuklar olmaktadır.

Rota Virüsü Korunma Yolları

Rota virüsü özellikle tuvalet yolu ile bulaşabilen bir virüs olma özellikleri gösteren bir tür olarak kabul görmektedir. Bu yüzden bu virüs ve etkilerinden korunmanın en genel kabul gören yollarından bir tanesi ise hijyen konusu olmaktadır. Özellikle tuvalet ihtiyacı sonrasında ellerin iyi ve sağlıklı bir şekilde yıkanması durumunda virüsün diğer kişilere bulaşma durumu da azaltılmış olabilmektedir.

Temizlik ve kişisel hijyenin sağlanması noktasında dikkat edilecek konular ile virüsün bulaşması ya da en azından bulaşma hızı da kırılabilmektedir. Yine virüs yayılımını önlemek için hastalık taşıdığı bilinen çocukların tedavileri süresince izolasyonda tutulmaları da önemli bir korunma yolu olarak gösterilmektedir.

Rota virüsü konusunda en iyi korunma ve tedbir yolu olarak ise geliştirilen Rota aşısı gösterilmektedir. Halen tam olarak koruma sağlamasa da aşı olunması en işe yarar tedbirler arasında da başlarda sayılmaktadır. Aşı ile ilgili en önemli noktalardan bir tanesi ise aşılamanın çocuklar altı aylık olman yapılması gerekti konusu olmaktadır. Temel olarak çocukları etkileyen bu hastalıktan korunmak ve bulaşmasını durdurmak için ise alınacak farklı tedbir ve önlemlerde bulunmaktadır.

Kreşe giden çocukların bu süreçte gönderilememesi, yine ebeveynlerin alt değiştirme işlemlerinden sonra ellerini gerektiği ölçülerde yıkamaları gibi hususların üzerinde de önemle durulmaktadır. Bu sayede hastalığın diğer sağlıklı çocuklara da bulaşmasının bir ölçü de olsa önüne geçilmiş olma ihtimali elde edilmektedir.

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü vücuda girdikten sonra belirli bir süre içinde hastalığa dair ilk belirtileri ortaya koymaktadır. Bu kapsam altında virüsü alan vücut yapısı iki günlük bir süre sonunda hastalığın oluşmaya başlamasıyla belirtileri göstermeye başlamaktadır. Bu hastalık özellikle sürekli devam eden ishallere bağlı olarak vücudun aşırı derece de su kaybına uğramasına da neden olmaktadır.

Yine bu hastalığın teşhis edilmesinde ve tanısının konulmasında da belirtiler önemli yer tutmaktadır.

Bu kapsamda hastalığa ait olan bazı belirtiler ise şunlardır;

  • Yüksek ateş
  • Bulantı ve kusma
  • Aşırı sulu devam eden ishal
  • Karın bölgesinde yaygın bir ağrı
  • Huzursuzluk
  • Az idrara çıkma

Rota Virüsü Bulaşma Yolları

Rota virüsü son derece bulaşıcı bir virüs türü olarak tanımlanmaktadır ve bulaşmasını hızlandıran bazı yollar da bulunmaktadır. Virüs ise temel olarak hasta olan bireyin dışkısından bulaşmaktadır, virüs dışkı içerisinde kalabilmekte ve bu durumda bulaşma risk ve hızını direk bir şekilde etkileyebilmektedir. Bu nokta da virüs özellikle hasta kişide hastalık ortaya çıkmadan önce de aynı yollarla bulaşabilmektedir.

Yine hasta kişinin genel anlamda hastalığı hafifledikten sonra bile bir süre boyunca dışkı içinde ki virüs hala varlığını sürdürmektedir. Virüs dışkılardan geçen virüsler ile bulaşmaktadır bu kapsam içinde özellikle çocukların tuvaletini yaptıktan sonra ellerinin yıkanması önem taşımaktadır. Yine yetişkinlerinde bez değişimi sonrasında mutlaka ellerini yıkamaları gerekmektedir.

Rota virüsü özellikle bulaştığı nesnelerde de uzun süreler boyunca kalabilmekte ve hala bulaşıcı etkilerini de koruyabilmektedir. Bu yüzden özellikle çocuklara tuvalet konusunda yardım eden aile bireylerinin de ellerini mutlaka uygun şekillerde yıkamaları gerekmektedir. Aksi durumlarda ellerine bulaşmış olan virüs hemen hemen dokunulan her nesne ve eşyaya da kolay bir şekilde geçebilmektedir.

Özellikle ortak kullanılan alanlara ve eşyalara bulaştırılan virüs ise kolay bir şekilde diğer kişilere de bulaşabilmektedir. Bu durumda hastalığın çok daha hızlı olarak yayılmasına neden olabilecek bir zemin hazırlayabileceği özellikle belirtilmektedir. Aşı olduktan sonra bile tekrar virüsü kapıp hastalanma durumları da gözlenen vakalar içinde yer almaktadır.

Rota Virüsü Tanı Yöntemleri

Rota virüsü özellikle tanısı ve teşhisi ile de son derece önem taşıyan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Erken teşhis sağlanması ise hem hasta hem de çevresi için de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çocuklarında ilk aşama belirtiler gören kişilerin vakit kaybetmeden uzman kuruluşlara başvurmaları ise son derece büyük önem taşıyan bir konu olarak belirtilmektedir.

Hastalığın genel olarak tanısı ve teşhisi ise yapılan dışkı testleri ile yapılabilmekte ve tanı hastaya konulabilmektedir. Bunun dışında hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan diğer belirtiler de tanı aşamasında kullanılan argümanlar arasında önemli bir yer tutabilmektedir. Bütün bu unsurlar kullanılarak ve yapılan fiziki muayeneler ile de uzman doktorlar hastalığın tanısını tam olarak koymaktadırlar.

Rota Virüsü Tedavi Yöntemleri

Rota virüsü tedavi için geliştirilmiş ve uygulamada yer alan özel bir ilaç henüz bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavi aşamaları içinde özellikle dikkat edilen bazı konu başlıkları da bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise ciddi zararlar verebilecek olan aşırı su kaybının durdurulması olmaktadır. Aynı zamanda kusmalarında kesilmesi doktorların önlemek için uğraştıkları diğer bir sorun olarak tedavi içinde kendisine yer bulmaktadır.

Genel anlamda hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan ve etkileri yorucu olan belirtilerin ortadan kaldırılması ise genel olarak tedavinin hatlarını da oluşturabilmektedir. Ateşin düşürülmesi de bu konu başlıklarından bir tanesi olarak önem taşıyan bir unsur olarak ifade edilmektedir. Yine bebek ya da çocukların genel durumlarına göre ise kaybedilen sıvılar farklı besin öğeleri ve ilaçlarla takviye edilerek tedaviye devam edilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts