Robotik diz cerrahisi; Teknoloji artık tamamen hayatımızın her dalında olduğu gibi tıpta da oldukça ilerlemiştir.
İçindekiler
Robotik diz cerrahisi; tam veya kısmi diz ilişme ameliyatlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş, çağımıza uygun bir robotik teknoloji sayesinde yapılmaktadır. Robotik teknoloji sayesinde artık dizin yalnızca hasarlı olan bölümüne son derece hassas bir şekilde kısmi protezi uygulanması yapılmaktadır.
Yeniçağın ve yeni neslin robotik cerrahi sistemi sayesinde ameliyat öncesi tomografi çekimine ihtiyaç duyulmadığı için hastalar radyasyona maruz kalmaz. Robotik diz cerrahisi sayesinde; son derece hassas teknik ölçümler ve uygulanan ince milimetrik kesiler ile protezin en doğru şekilde yerleştirilmesini sağlayarak, bu tür ameliyatlarda çok büyük kolaylık sağlar.
Tüm bu belirtilen üstün özellikleri ile kullanılan yeni nesil robotik diz cerrahisi sistemi sayesinde kısmi diz protez cerrahisinde teknik detayların hassasiyetle uygulanmasını sağlar. Böylelikle ameliyatta işlemin hata riskini azaltırken aynı zamanda cerrahın başarı oranını arttırır.
Protez uygulamaları destekleyici tedavilerden istenilen sonuç alınamadığı durumlarda gerekli olarak uygulanmaktadır. Takılan protezin cerrahi ömrü, protez cerrahisi sonrası yapılan cerrahi teknik, kullanılan malzemenin kalitesi ve hastanın kullanımına bağlı olarak değişmektedir.
Çağımızda uygulanan yeni nesil cerrahi tekniklerln yanında kullanılan kaliteli ürünler sayesinde bu protezlerin kullanım süresi yaklaşık 15-20 yıl sürdüğü için bu yıllar içinde hastalar ikinci bir cerrahiye dahi ihtiyaç duymadan protezlerini kullanırlar. .
Protezlerin kullanım süresini uzatmak ve ölçümlerin, kesilerin tam olarak yapılabilmesi robotik cerrahi yöntemleri son 5 yıl içinde kullanılmaya başlanarak, cerrahların ameliyatlardaki başarı oranını yükseltmiştir.
Robotik Diz Cerrahisi Yöntemi ile Kısmi Diz Protezi Ameliyatı
Robotik diz cerrahisi yöntemi ile diz eklem kıkırdaklarının dejenerasyonu olarak tanımlanan kireçlenme şikâyeti ile başvuran hastaların bir kısmında, ameliyat dışı destekleyici tedavilere rağmen istenen sonuçlar alınamadığında ameliyat yapılması gerekir.
Bu ameliyatlarda diz eklemindeki kireçlenme ekleminin tümünü etkilememiş ise sadece bir kısmına yapılacak olan kısmi diz protezi yapılması çok daha uygun olmaktadır. Kısmi diz protezi iz ekleminin tümü değiştirilmeden ameliyat yapılmasını sağlamıştır. Kireçlenme hastalığı en çok 55 yaş üzeri hasta grubunda görülür. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte; özellikle kadınlarda fazla kilolu olan kişilerde, diz ekleminde kırık ve travma sonrası deformasyona uğramış ve diz sorunları nedeni ile pek çok tedavi uygulanmış fakat sonuç alamamış kişilere uygun tedavi görmemiş hastalarda daha sık görülebilmektedir.
Robotik diz cerrahisi yöntemi ile uygulanan kısmi diz protez cerrahisinde çapraz bağlar korunarak, hastadan daha az sayıda kemik çıkarılır ve kesi işlemi daha az olur. Bu işlem hasta için daha küçük bir cerrahi girişim gibi görünmesine rağmen cerrahi teknik olarak aslında daha zor bir işlemdir. İşte bu zor işlem yeni nesil robotik cerrahi yöntemi ile ortadan kalkmış ve daha doğru bir şekilde ameliyat yapılmaya başlanmıştır. Üstelik bu cerrahi yöntemi sayesinde hastanın ultrasona girerek radyasyon almasına gerek kalmadan ameliyat yapılmaktadır.
Bu yöntemde kısmi diz protez ameliyatını yapılırken cerrah, kullandığı yeni nesil robotik el aleti ile hastanın kolayca diz eklem yüzeyinin haritasını çıkarır. Cerrah daha sonra bilgisayarda bu haritanın 3 boyutlu modelini oluşturur. İşte çıkan bu dijital bu 3 boyutlu harita sayesinde protez parçalarının koyulacağı alan ve kesilecek yerler kolayca belirlenip, işaretlenir. Robotik diz cerrahisi yöntemi uygulanırken bundan sonraki aşama olarak cerrah bilgisayarda kemik kesim oranlarını, protez ölçülerini, protez parçalarının birbirine olan uyumunu ve yerleşim açılarını ince teknik detaylar ile hesaplayarak işlem yapar.
Cerrah tüm bu hesaplanan veriler sayesinde 3 boyutlu dijital diz eklem modeline öre kısmi protez yerleştirilir. Bu yöntemde robotik cerrahi sistemine ait bir özellik olan; bilgisayar programında dizin tüm hareket açılarında yumuşak doku ve tüm hareket analizleri yapılarak protezin fonksiyonel uygunluğuna bakılır ve diz protezi bu veriler ışığında yerleştirilir.
Robotik diz cerrahisi sistemi sayesinde; cerrah ameliyatı sadece hastanın eklem yapısına göre hesaplayarak, planlanmasını kolaylıkla sağlar. Fakat bunun yanında en çok yarar sağladığı nokta ise cerrah; bilgisayar ve robotik desteğini bir arada kullanma şansına sahip olduğu için kemik kesilerinin tam ölçülerde yapılmasını sağlayarak, kısmi diz protezinin en doğru, uygun ve kusursuz bir şekilde yerine yerleştirilmesini sağlar.
Oysaki eski klasik diz protezi ameliyatlarında, tecrübeli bir ortopedik cerrah bile protezin takılacağı yeri ayarlarken bir miktar da olsa hata yapma payı olmaktaydı. Fakat robotik cerrahi sistemi; ameliyat sırasında cerraha sağladığı ölçüm verileri sayesinde hata yapmadan operasyonu yapmasını sağlamaktadır.
Robotik Diz Cerrahi Yöntemi ile Kısmi Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Robotik diz cerrahisi sistemi kısmi diz protez cerrahi yöntemi ile ameliyatlarda hata payı olmadan ameliyat olmasının yanında ameliyat sonrası toparlanmada çok daha çabuk olmaktadır. Üstelik bu yöntem sayesinde hastanın klasik yönteme göre çok daha az ağrısı olduğu gözlemlenmiştir. Bu yöntem sayesinde hastalar ameliyattan hemen sonra toparlanmaya başlamaktadırlar. Hatta ameliyattan hemen sonra ertesi gün hatta kişilerin bünyesine göre ertesi gün bile hasta yürümeye başlayabilir. Fakat bu yürüme destekle yürüme şeklinde olmalıdır.
Hasta operasyondan sonraki birkaç hafta içinde kolaylıkla gündelik hayata dönerek, işlerini yapabilecek hale gelir. Bu operasyonun en iyi yanı ameliyat sonrası kişinin çok zaman harcamadan günlük hayata kısa sürede dönebilmesidir.
Robotik Kısmi Diz Cerrahi Yönteminin Avantajları
Robotik diz cerrahisi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntem olan robotik kısmi diz cerrahi yönteminin pek çok avantajı bulunmaktadır. Yazımızın daha önceki bölümlerinde belirtildiği gibi günümüz dijital çağının teknolojik nimetlerini sağlıkta kullanarak pek çok operasyonun hatasız ve ameliyat sonrası da hastaların hemen günlük hayata geçmesini kolaylaştırmıştır. Klasik yöntemlere göre çok avantajlı olan bu yöntem sayesinde bütün dizin operasyona alınmasına gerek kalamadan sadece bir kısmının ameliyat edilmesi hekime de hastaya da büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Bunlar dışında avantajları;
- İleri düzeyde gelişmiş robotik teknoloji sayesinde operasyonların daha kolay yapılır olması
- Sistem içerisinde teknolojik olarak çekim yapılabilmesi sayesinde Tomografi çekimi gerektirmez ve hasta için ek radyasyon riski olmaz
- Robotik diz cerrahisi operasyonu sırasında açılan diz ekleminin tıpatıp aynı modelinin oluşturulması
- Oluşturulan 3 boyutlu dijital eklem modeli üzerinde hassas teknik detay hesaplanmasının yapılabilmesi
- Protezin hastaya uygunluğunun tespitinde dizin tüm hareket açılarında nasıl olacağının değerlendirilmesi
- Hassas robotik el aleti ölçümleri sayesinde ile planlama dışı hata yapılması konusunda hatayı minimuma indirmek hatta tamamen hatasız operasyonlar yapılmasını sağlamak
- Klasik yöntemlerde kullanılan büyük çaplı kesiler yerine daha küçük cerrahi kesi uygulanması
- Sağlıklı kemik dokusunun bozulmadan korunmasını sağlamak
- Yumuşak doku travmasının olmaması olsa dahi çok küçük bir yüzde olması
- Dizdeki bağların önemi büyüktür. Robotik diz cerrahisi yöntemi sayesinde dizde bulunan bağlar korunmuş olur.
- Ameliyat sonrası çok daha hızlı ve daha ağrısız iyileşme süreci yaşanması.
- Robotik kısmi diz cerrahisi ameliyatı sonrasında ertesi gün ya da aynı gen ayağa kalkmak ve sonrasında günlük hayata daha çabuk dönebilmek
Omurga Stres Kırığı, Omurga Sağlığı, Omurga Kırıkları, Minimal invaziv tramva cerrahisi, Menisküs