Mide bulantısı neden olur, mide bulantısı nasıl geçer sorularının yanıtları için hazırlamış olduğumuz içeriği inceleyebilirsiniz. Mide bulantısı neden olur ve nasıl geçer soruları hakkında bilgi içeren makalemiz okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Mide bulantısı tek başına bağımsız bir hastalık olarak görülemez ve bir sebebe dayanır ya da bir rahatsızlık sonucu belirti olarak ortaya çıkar. Midesi bulanan kişi kendisini huzursuz hisseder. İleri derece bulantıların sonunda kusma meydana gelir. Kişinin midesinde bulunan tüm içerikler kusma ile birlikte dışarı atılır.
Kişinin midesinin bulanmasının pek çok farklı tetikleyicisi olabilir. Hoşa gitmeyen koku, hamilelik dönemi, virüs, sindirim yollarındaki problemler gibi tetikleyiciler bazı insanlarda daha çok bulantıya sebep olabilirler. Tek başına midesi bulanan kişiler istifra ettikten sonra rahatlayabilir.
Fakat bazı durumlarda ishal, karında ağrı ve baş ağrısı gibi semptomlar da bulantıyla birlikte oluşabilirler. Şiddeti giderek artan semptomlar bir arada görünmeye başlarsa doktora gidilmelidir. Mide bulantısı sebebiyle meydana gelen kusma da bazı hastalıkların semptomu olabilir.
Kusma kişi için rahatlatıcı bir durum da olabilir ve her zaman risk taşımaz. Fakat uzun süre ve şiddetli devam ediyorsa altında yatan başka bir hastalığın semptomu olabilir. En çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biri apandisittir. Karında ağrı ve kusma şiddetli bir şekilde devam ettiğinde hastaneye gitmek zorunludur.
Kişi alkol alımını çok fazla yaptıysa kusma olarak kendisini gösterebilir ya da zehirlenme durumlarında vücut kusma olarak tepki verebilir. Bağırsak bölgesinde yaşanan tıkanıklıklar da kusmaya neden olabilir. Midesi hassas olan kişiler için aşırı baharatlı yiyecekleri çokça tüketmek kusmaya neden olabilir.
Mide Bulantısı Nedenleri
Farklı birçok sebebi olabilecek mide bulantısı yaşayan kişi için önemli olan süresi ve şiddetinin ne olduğudur. Bazı insanlar birtakım yiyeceklere alerji olabilirler ve bu yiyecekleri tükettiklerinde kusma olarak reaksiyon gösterebilirler.
- Kanser gibi ciddi hastalıklar ve tedavi sürecindeki ilaçlar yan etki olarak mide bulantılarına neden olur.
- Kişiden kişiye değişebilen durumlardan biri koku hassasiyetidir.
- Bazı insanlar birtakım kokuları duyduklarında mideleri bulanır ve bu bulantı kusmaya kadar gidebilir. Örneğin
- çocuklarda araba kokusunun belirli bir yaşa kadar bulantı yapması sık rastlanılan bir durumdur.
- Şiddetli çarpma sonucu beyinde hasar meydana gelirse vücut kusma olarak tepki gösterir.
- Beyin tümörleri mide bulantısı yaratan ciddi hastalıklardan biridir.
- Psikolojik rahatsızlık kaynaklı mide bulantıları tedavisi zor ve sık rastlanılan türlerdir.
- Yemek yeme sorunu olan bulimia hastalığı semptom olarak kusma şeklinde ortaya çıkar.
- Şeker hastası olan kişilerde kusma durumları oldukça sık rastlanır.
- Kişi bir sebepten ötürü vücuduna virüs aldıysa ya da bakteri söz konusuyla mide bulantıları semptom olarak ortaya çıkabilir.
- Yiyecek kaynaklı bakteriler insanlarda gıda zehirlenmelerine neden olurlar ve kusmalar ortaya çıkar.
- Kadınlar hamilelik sürecinde özellikle ilk aylarda mide bulantıları ve kusma durumları yaşayabilirler ve yapıya göre şiddeti değişir.
- Bir hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlar yan etki olarak kusmaya sebep olabilir. Kemoterapi ilaçları en çok gözlemlenen ilaçlardır.
Mide Bulantısı Neden Olur?
Bir hastalık sebebiyle ilaç kullanmanız gerekiyorsa ve yan etkilerini okuduğunuzda mide bulantısı görürseniz kullanmadan önce doktorunuza danışarak bilgi alabilirsiniz. Eğer şiddetli bulantılara sebep olan bir ilaç kullanacaksanız doktorunuzla görüşerek bu durumu hafifletici bazı önlemler için bilgi alabilir ve süreci kendiniz için daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Kalp krizi geçiren bir kişide semptom olarak kusma görülebilir. Fiziksel hastalıklar kadar psikolojik hastalıklar da kusmaya sebep olur. Kişi çok fazla stres altındaysa ya da büyük bir korku yaşıyorsa midesi bulanmaya başlar ve kusabilir. Bu insanın yapısıyla da alakalı bir durumdur. Fiziksel hastalıklardan kulakta oluşanlar da kusmaya neden olabilir. Mide bulantısı menenjit hastalığının da bir semptomu olarak ortaya çıkar.
Midede oluşan hastalıklar, ekşime gibi durumlar kişi ne zaman yemek yese kusmaya engel olamaması olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi hastalıklarda kişi midesinde bir yanma hisseder ve bu yanmanın ertesinde kusma gelir. Safra kesesi bölgesinde meydana gelen hastalıklar da kusmaya neden olur.
Ülser hastalığı direkt olarak midede görüldüğü için tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Midenin içinde oluşan yaralar yemek sırasında hastaya zor anlar yaşatır ve kusmaya sebep olur. Kişinin bedeninin başka bir yerinde şiddetli ağrı yaşaması da kusmaya neden olur. Örneğin şiddetli böbrek ağrıları buna neden olabilir. Yolculuk tutması da insanlarda sıklıkla rastlanan bir durumdur.
Mide Bulantısı Tedavi Yöntemleri
Kişilerde farklı nedenlere dayanarak ortaya çıkan mide bulantısı neden ortaya çıktığına bağlı olarak tedavi yöntemi farklılaşır. Uzman doktora görünmek hem sebebini anlamak hem de en doğru tedavinin uygulanması için şarttır. Su tüketimi kişinin kendisinin günlük hayatı içerisinde uygulayabileceği bir yöntemdir.
Suyu tüketmek belirli bir plana dahil olarak gün geçtikçe miktar olarak arttırılabilir. Midesi bulanan kişi eğer sürekli yaşanan bir durumsa bir süreliğine katı yapıda yiyecekleri tüketmeyerek önlem alabilir. Hamilelik döneminde sürekli bulantı yaşayan kadınlar için sabahları tuzlu kraker tüketimi ile uyumadan evvel peynir gibi besinler tüketmek bulantıları azaltabilir.
Kişi kanser hastalığı tedavisi görüyorsa bulantıları şiddetli olacaktır ve doktor ek olarak bulantı önleyici ilaç verebilir. Mide bulantısı ilaçları reçete ile ya da reçete olmadan satılan birçok farklı markaya sahiptir. Eğer kişinin bulantıları hayatını etkileyecek şekilde devam ediyorsa doktor kontrolü altında bu ilaçları kullanabilir.
Çok ağır yağlı yiyecekler tüketiyorsanız ve mideniz bulanmaya başlıyorsa beslenme düzeninizi değiştirmeniz gerekir. Daha hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Mide bulantınız çok sık yaşanıyorsa gün içerisinde tek bir öğünde fazla yemek yerine sık sık ama küçük boyutlu öğünler ile midenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Yavaş yemek mide bulantısına iyi gelen yöntemlerden biridir. Sindirim sırasında zorlayacak besinlerin tüketiminden kaçılırsa daha sağlıklı bir beslenme elde edilir.
Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Mide bulantısı midesi hassas kişiler için daha çok görülebilen bir semptom olduğu için bu kişiler besinlerine dikkat etmelidir. Çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Tost gibi yiyecekleri kahvaltıda tercih etmeleri daha iyi olur. Tahıl içeren gıdalar da mide bulantısına iyi gelir.
Gün içerisinde abur cubur dediğimiz yiyeceklerden uzak durmalı ve genel olarak sıvı tüketmelidirler. Kişi yiyeceklerin kokusuna karşı hassasiyet taşıyorsa soğuk gıdaları tüketmeyi tercih edebilir. Reflü gibi rahatsızlıkları olan insanların kola gibi gaz içeren içecekleri tüketmesi daha kötü bir hale getirebilir.
Gaz içeren içecekler genelde midede gaz oluşumunu sağlar. Bırakmak zor olursa gaz içeren içeceklere bir miktar su eklenebilir. Mide bulantısı yaşayan bireyler için önleyici yöntemlerden biri yemek sonrası başlarının ayaklarından 30 cm yüksek olacak biçimde yatarak dinlenmeleridir. Mideye baskı uygulamayacak şekilde dinlenmek sindirimi daha kolaylaştırır ve bulantıyı önler.
Araba yolculuğu sırasında midesi bulanan kişiler kendilerini araç içerisinde ön camı net olarak görüp ona odaklanacak biçimde yerleştirebilirler. Hareket halindeki araçtan yan pencereleri izlemek işi daha da kötü bir hale getirebilir bu sebeple ön kısma odaklanmak daha iyidir. Araç içerisinde kitap okumak da bazı kişilerde bulantı yaratabilir. Pencere açılması kişinin temiz hava almasını sağlar ve odağını midesindeki bulantıdan uzaklaştırarak kendisini daha rahat hissedebilir.
Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Hepatit D, Guatr