Lenf Kanseri Lenfoma | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Lenf Kanseri Lenfoma

Lenf kanseri (Lenfoma) temel olarak vücudun özellikle hastalıklara karşı savunma mekanizması içinde önemli bir rol oynayan lenfositlerin yapılarının bozulması ve kontrolsüz büyümeleri ile ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda Lenfoma da denilen bu kanser türü ise en fazla lenf bezlerinde görülmektedir.

Lenf bezleri ise görev ve yapıları bakımından insan vücudundaki en temel savunma organlarından biri olarak tanımlanmaktadır, bu bölgede meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmesine ve kanserleşme yapılarına ise genel olarak Lenfoma ismi verilmektedir. Kanserin kendi içinde farklı türleri bulunabilmektedir, özellikle tanı ve teşhis aşamalarında ise hangi türe ait bir kanserin olduğunun ortaya çıkartılması son derece önemli bir konu başlığını teşkil etmektedir.

Genel Tanıtım

Lenf kanseri (Lenfoma) ve ya kanser yapısının ortaya çıkmasına neden olan hücre yapılarına ise Lenfosit adı verilmektedir. Bu hücre yapılarının kontrolsüz bir biçimde çoğalmaları sonucu vücutta kanser meydana gelmektedir. Özellikle meydana gelen her türlü sağlık sorununda vücudun korunması ile görevli bu hücre yapılarının kanserleşmeleri ise meydana gelen kanser türünün tehlikesinin boyutlarını ileri seviyelere taşıyabilmektedir.

Bunun yanında özellikle lenf bezlerinde oluşan bu kanser türü neticesinde bu vücut yapıları görev ve sorumluluklarını da yerine getirememektedir. Bu doğrultuda kişiler bu kansere bağlı olarak farklı türden sorun ve rahatsızlıklarla da karşı karşıya kalabilmektedir. Farklı kanser türlerinde olduğu gibi bu türde de en önemli noktaların başında ise erken teşhis ve tanı konulması gibi unsurlar yer almaktadır.

Lenf kanseri (Lenfoma) Özellikleri ve ortaya çıkardığı etkiler bakımından da farklı belirtiler gösterebilen bir kanser türü de olabilmektedir. Lenfosit hücrelerine bağlı olarak gelişen bu kanser türü kendi içinde ise temel olarak iki farklı türe ayrılarak incelenmektedir. Yine bu temel ayrıma bağlı olarak ise iki farklı kanser türü de kendi aralarında etkileri ve oluşum nedenlerine göre farklı çeşitlere de ayrılabilmektedir.

Özellikle kanser yapısının hangi türe girdiği ise hem tanı hem de tedavi aşamalarında son derece önemli olarak kabul edilen bir konu olmaktadır. Ayrıca yine Lenfoma yayılış hızı bakımından da farklı sınıflandırılmalar içine sokulabilen bir kanser türü olarak da ifade edilmektedir.

Lenf Kanseri Lenfoma Nedenleri

Lenf kanseri (Lenfoma) temel olarak son derece farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir hastalık olarak karakterize edilebilmektedir. Farklı vakalarda ise kanserin ortaya çıkmasının nedenleri arasında farklılıklar da görülebilmektedir. Bununla birlikte hastalığa neden olan lenfosit hücre yapıları ise kanserleşmeye başladıktan sonra farklı şekillerde kitleler de oluşturabilmektedir.

Bu bağlamda bu kanser türüne neden olan etkenlerde aynı hastalıkta olduğu gibi değişik başlıklar altında açıklanabilmektedir. Farklı etken ve nedenlere bağlı olarak gelişebilen bu kanser türünün ise net olarak hangi neden ya da nedenlere dayanarak ortaya çıktığı ise henüz daha net olarak tespit edilememiştir. Yine Lenfomanın kişiler arasında gösterdiği etkiler ve etkilediği vücut bölgeleri gibi konularda farklılıklar gösterebilmektedir.

Lenf kanseri (Lenfoma) oluşumuna zemin hazırlayabilecek faktörler ise genel olarak harici etmenler, enfeksiyona bağlı nedenler ve genetik kalıtsal faktörler gibi gruplara da ayrılabilmektedir. Yine çeşitli kimyasal tarım ilaçlarının da bu kanserin oluşması için uygun zemini hazırlayabileceği belirtilmektedir. Özellikle çok zayıf bağışıklık sistemine sahip olmak ya da bağışıklık sisteminde yaşanan ağır hasarlarında Lenfoma oluşumu için etkin sebepler oluşturabildikleri de belirtilmektedir.

Oluşan kanser vakalarında yapılan farklı incelemelere göre ortaya koyulan nedenler ise çoğunlukla kişiler arasında da değişkenlikler gösterebilmektedir. Bunun yanında Otoimmün nedenlere bağlı olarak gelişen bazı hastalıklarında bu kanser türüne neden olabildikleri konusu da ayrıca ifade edilmektedir. Yine farklı virüslerin varlıklarının da Lenfoma oluşumuna zemin hazırlayabildiği bildirilmektedir.

Lenf Kanseri Lenfoma Belirtileri

Lenf kanseri (Lenfoma) bazı türlerinde ise özellikle ilk aşamalarında hastalığa dair belirti ve semptomlar göstermeyebilmektedir. Devam eden süreçte ise yine kanserin özelliklerine göre değişik ve birbirinden bağımsız belirtiler hastalarda ortaya çıkabilmektedir.

Bunun dışında özellikle ilerlemiş vakalarda ise farklı hastalıklarla da benzerlik gösteren bazı semptomlar bu kanser türüne bağlı olarak görülebilmektedir. Bu noktada bazı vakalarda özellikle tek yönde büyüme göstermiş ya da şişmiş bademcik ya da cilt altında gelişen şişkin nodül yapıları da bu kanser türünün belirtileri arasında yer alabilmektedir. Yine oluşabilen lenf oluşumları ya da nodülleri ise kişilerin vücut bölgelerinin hemen her yerinde de ortaya çıkabilme özellikleri de taşımaktadırlar.

Lenf kanseri (Lenfoma) belirtileri ise özellikle geç ortaya çıkabildikleri için kanser türünün erken tanı ve teşhisinin yapılmasını da engelleyebilmektedirler. Bunun yanında oluşan lenf nodülleri dışında ise farklı belirti ve semptomlar da ortaya çıkabilmektedir.

Bu kanser türüne ait olabilecek bazı belirtiler ise şunlardır;

  • Dalak organında meydana gelen büyüme
  • Ateş yükselmeleri
  • Bademcikler de şişme oluşması
  • Özellikle gece uykuda yaşanan aşırı terleme
  • Yorgunluk ve halsizlik hisleri
  • Aşırı ve dengesiz kilo kayıpları
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Nefes darlığı ve takip eden öksürük

Temel olarak bu belirtiler ise oluşan lenf şişmelerine eşlik edebilen ve birlikte görülen semptomlar olabilmektedir.

Lenf Kanseri Lenfoma Tanı Yöntemleri

Lenf kanseri (Lenfoma) tanısı ve erken zamanda teşhis edilmesi son derece önemli olan kanser türlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu noktada Lenfoma teşhisi için ise farklı tetkik ve incelemeler ise uzman doktorlar tarafından yerine getirilmektedir. Öncelikli olarak yapılan fiziksel muayenelerde ise büyümüş ya da şişmiş lenf yapılarının varlıkları araştırılmaktadır.

Bu kanser türünün en önemli belirtilerinden olan bu nodüllerin tespitlerinin yapılması ise tanı aşamaları için son derece önemli konulardan biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle bu oluşumların sıklıkla ortaya çıkabildiği, koltukaltı bölgesi, kasık alanları, diz arkası ve boyun bölgeleri uzman doktorlar tarafından ayrıntılı olarak kontrol edilmektedir. Fiziksel muayene sonrasında ise teşhis için yine farklı tıbbi tetkik ve imkanlar da sıklıkla başvurulan yöntemler içine girebilmektedir.

Lenf kanseri (Lenfoma) teşhisinde uzman hekimler tarafından uygulanan testlerden bir tanesi ise farklı sorulara cevap verebilen kan testleri olmaktadır. Özellikle kapsamlı olarak yapılan bu testler ile tanının kesinleşmesi de sağlanmış olabilmektedir. Bunun dışında ise yine vakaya göre uygulanabilecek farklı bir teknik ise biyopsi işlemleri olabilmektedir. Oluşan lenf nodül yapılarına yapılan bu işlemler farklı durumlarda ise kemik iliği içinde uygulanan yöntemlerden olabilmektedir.

Yine gerekli görülen durumlarda Lenfoma tanı işlemleri için röntgen ve tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden de istifade edilebilmektedir. Bu yöntemler ve farklı işlemler ile hastalığının tanısı net ve kesin bir şekilde koyulabilmektedir. Bu aşamadan sonra ise kanserin türüne göre uygun görülen tedavi uygulamaları aşamalarına geçilebilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Lenf kanseri (Lenfoma) tedavisi ve uygulanacak şekilleri için farklı unsur ve noktalar önem taşıyabilmektedir. Bu unsurlara bağlı olarak ise tedavi planlamaları yapılmakta ve ona göre en uygun işlemlerde yapılabilmektedir. Özellikle kanserin türü ve kanserin yayılma durumu gibi faktörler sayılan unsurların başlarında yer alan etkenler olarak kabul görmektedir.

Lenfoma tedavisinde ise özellikle ağır ilerleyen vakalarda öncelikli olarak radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemlerde tercih edilmektedir. Yine çok daha ilerlemiş ve süratli vakalarda ise bu yöntemler dışında antikor tedavileri de uygulanabilmektedir. Bunun dışında daha ağır vakalarda ya da direnç gücü yüksek kanser türlerinde ise kemik iliği nakilleri de tedavilerin içine girebilmektedir.

K Vitamini, Karaciğer Yağlanması, Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts