Kabızlık bağırsakların boşaltım sistemi içinde ki fonksiyonlarında meydana gelen sorunlardan bir tanesi olarak ifade edilmektedir.
İçindekiler
Bu sorun ise temel olarak bağırsak organının normal işleyişinin azaldığı veya zorlaştığı durumlar sonucunda meydana gelebilmektedir. Genel olarak insanların tümümün belirli zaman aralıklarında yaşadıkları bir sağlık sorunu olarak da açıklanmaktadır.
Yine ortaya çıkış nedenleri ve devam etme süreleri de kişiler arasında farklı nedenlere ve sebeplere göre farklılıklar da gösterebilmektedir. Bu oluşan sağlık sorununa ise tıbbi olarak Konstipasyon ismi de verilmektedir. Özellikle bu sorunu yaşayan kişiler sorun devam ettiği sürece kendilerini son derece rahatsız ve huzursuz da hissedebilmektedir. Yine bazı durumlarda şişkinlik ve ağrı gibi semptomlarda bazı vakalarda bu duruma bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Genel Tanıtım
Kabızlık durumunun bir sağlık sorunu olarak tanımlanabilmesi ve değerlendirilmesi için ise bir takım kriterler de bulunmaktadır. Ayrıca temel olarak her kişinin metabolizması ve vücut dinamikleri de farklı olabilmektedir. Bu durumun sonucu olarak ise bağırsak davranışları ise kişiler arasında farklılıklar gösterebilmekte ve farklı süreler içinde işleyebilmektedir.
Özellikle bazı bireyler günlük iki ya da üç kere dışkılama yapabilirken bazı kişiler de ise bunun ortalama değeri günde bir defa olabilmektedir. Yine farklı vücut çalışmalarına sahip kişiler de ise dışkıya çıkma süreleri bazen dört ya da yedi günde bir defa da olabilmektedir. Fakat burada ki temel noktalardan biri ise üç gün üst üste dışkılama yapmamanın normal olmadığı durumu olmaktadır.
Kabızlık tanımı için ise bireyin genel bağlamda bir haftalık süre içinde üç kereden daha az dışkıya çıkması yeterli olarak belirtilmektedir. Bu duruma sahip olan kişilerin yaşadıkları bu bağırsak durumu ise bu hastalığın tanımlanması için yeterli olabilmektedir. Ayrıca üst üste üç günden daha fazla dışkı yapılmaması durumunda ise dışkının bağırsak içinde sertleşmesi durumu da meydana gelebilmektedir.
Bu durumun oluşması ise temel olarak dışkılama yapmayı çok daha fazla zorlaştıran bir durum olarak ifade edilmektedir. Özellikle sürekli devam eden Konstipasyon durumlarında ise kişiler için farklı ve rahatsızlık verici sorunlarda ortaya çıkabilmekte ve devamında ise rahatsızlığın boyutları da artarak devam edebilmektedir.
Kabızlık Nedenleri
Kabızlık sorunun meydana gelmesi ve devamında tekrarlaması için farklı sebeplerin varlıkları kabul edilmektedir. Özellikle temel olarak yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarına bağlı nedenler de bu sağlık sorunun oluşması için önemli etkenler arasında olabilmektedir. Özellikle farklı yaşamsal aktivitelere geçilmesi ya da hayat tarzına yönelik değişimlerde kişilerde akut olarak bu sorunun oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.
Yine yapılan farklı diyetlere bağlı olarak da değiştirilen beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da kişiler bu bağırsak problemi ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Temel olarak ise Konstipasyon oluşması için var olması gereken sebeplerin birçoğu beslenme ve gıdalarla alakalı olmakta ve bu kapsam içinde kabul görmektedir.
Kabızlık için var olan farklı sebeplerin varlıkları da bilinmekte ve uzmanlar tarafından ortaya konulmaktadır. Yine kişilerde gelişen farklı hastalıklara bağlı olarak da bu sorun oluşabilmektedir. Yine kullanılan farklı etkilere sahip ilaçların yan etkileri arasında da bu bağırsak sorunu gibi durumlar olabilmektedir.
Genel olarak ise şu sebepler bu sağlık sorununa neden olabilme özellikleri taşıyabilmektedir;
- Yeme ve içme bozulmaları
- Çok az su içmek
- Beslenme de lifli gıdaları tüketmemek
- Normalden fazla süt ve süt ürünü tüketilmesi
- Aşırı stres
- Farklı bağırsak hastalıkları
- Hamilelik
- Sindirim sistemi ile alakalı bazı sorunlar
- Kolon kanseri
- Parkinson
- Multipl Skleroz hastalığı
Kabızlık Belirtileri
Kabızlık rahatsızlığı beraberinde hastalığı da tanımlayan belirtileri getiren ve bu belirtiler ile de karakterize olan bir rahatsızlık olarak da tanımlanmaktadır. Belirtiler genel olarak mevcut sağlık sorununun varlığını da ortaya koyan unsurlar olarak da ön plana çıkabilmektedir. Temel olarak dışkılama sayısının son derece az olması, dışkılama sırasında yaşanan zorluklar, şişkinlik ve bağırsakların doluluğu gibi hisler en temel belirtiler olarak kabul edilmektedir.
Bunlar dışında ise özellikle bu soruna bağlı olarak ortaya çıkan karın ağrıları ve meydana gelen kramplarda bu sağlık sorunun ortaya çıkardığı belirtiler arasında kabul edilmektedir. Özellikle uzun süre dışkılama yapılamaması ve beraberinde de gaz çıkarma olmaması ise hemen hastaneye başvurulması gereken durumlar olarak belirtilmektedir.
Kabızlık Tanı Yöntemleri
Kabızlık sorununun tanı aşamasında ise öncelikli önemli konulardan bir tanesi bu soruna neden olan sebep ya da sebeplerin ortaya çıkarılması olmaktadır. Bu kapsam içinde kişilerde bu sağlık sorununu oluşturabilecek ve meydana gelmesine zemin hazırlayacak farklı nedenler olabilmektedir. Tedavinin etkin ve başarılı olması için nedenlerin bilinmesi ise önemli bir konu başlığı olarak kabul edilmektedir.
Bu bağlamda tanı aşamasında özellikle kişinin hastalık geçmişi ve genel hastalık hikâyesi gibi unsurlarda dikkatle incelenmekte ve analiz edilmektedir. Ayrıca özellikle yine uzman hekim tarafından ilgili vücut bölümleri el ile fiziksel olarak da muayene edilmektedir. Bu yöntemler dışında ise özellikle altta yatan neden ya da nedenleri de ortaya çıkarabilmek için teşhis aşamasında farklı teknikler de kullanılmaktadır.
Kabızlık Tedavi Yöntemleri
Kabızlık tedavisi ise temel olarak bu soruna neyin ya da hangi sebeplerin neden olduğuna bağlı olarak planlanabilen tedavileri içerebilmektedir. Özellikle herhangi bir hastalığa ya da sağlık sorununa dayanmayan durumlarda ise çoğu zaman bir tedavi yöntemi de uygulanmamaktadır. Beslenme alışkanlıkları ve yine uygun beslenme seçenekleri ile sorunun çözümüne gidilebilmektedir.
Özellikle dışkılamanın uzun süre olmadığı vakalarda ise hekimler hastalara müshil olarak bilinen ilacı da verebilmektedir. Sorunun çok daha büyük olması ve kronik bir hal alması durumunda ise doktorlar etkileri daha güçlü olan ilaçlarla tedavi yöntemlerine devam edebilmektedir. Yine altta yatan farklı sağlık sorunları var ise onarla yönelik olarak da tedavi seçenekleri geliştirilip, uygulanabilmektedir.
Kabızlık Nasıl Önlenir?
Kabızlık özellikle patolojik bir neden bağlı olmadığı durumlarda beslenme ve alınan gıdalarla alakalı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsam içinde kişiler yeme içme ve beslenme alışkanlıkları içinde yapacakları olumlu değişikliklerle bu sorunun oluşmasını önleyebilmektedir. Bu bağlamda bağırsak hareketlerinin düzenli bir hale gelmesine yardımcı olan besinlerin tüketimi ve aksine yol açan gıdalardan kaçmak ise yapılacak önemli durumlar içinde yer almaktadır.
Yine sağlıklı ve normal bir insanın gün içinde içmesi gereken su miktarını sektirmeden alamsı da bu sorunun önlenmesi için önemli başlıklardan birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca temel olarak kafesin ve kafein içeren her türlü üründen uzak durulması ise yine bağırsak düzeni için tavsiye edilen önerilerden bir tanesi olmaktadır.
Bebek ve Çocuklarda Kabızlık
Kabızlık özellikle yeni doğan bebekleri de etkileyebilen ve onlarda da ortaya çıkabilen bir durum olabilmektedir. Ayrıca bebeklerin yaşadığı bu sorun ise temel olarak anne ve ebeveynlerinin gözlemleri sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun ortaya çıkması durumunda ise uzmanların önerdikleri bir takım uygulamalar ile bebeklerde oluşan bu sorunun önlenmesi sağlanabilmektedir.
Yine küçük çocukluklarda da bir sorun olarak bu durum zaman zaman ortaya çıkabilmektedir. Oluşmasının nedenleri ise genel olarak az su içek ve aşırı süt içmek gibi unsurlar olarak da belirtilmektedir. Bu noktada akut olarak gelişen durumlar da yapılması gereken bazı şeyler bulunmaktadır, çok daha ileri durumlarda ise mutlaka bir doktora başvurulması önemle tavsiye edilmektedir.
Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Tansiyon, Soğuk Algınlığı