Gut Hastalığı | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Gut hastalığı, kişilerin özellikle eklemlerini etkileyen ve ağrılı bir4 seyir izleyen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Bu hastalık temel olarak eklem bölgelerinde oluşan şişmeler, kızarmalar ve gelişen ağrılar ile de karakterize edilmektedir. Hastalığa bağlı olarak farklı eklem bölgeleri üzerinde hasarlar meydana gelmekte ve beraberinde hassasiyet aynı zamanda da ağrı atakları meydana getirebilmektedir.

Bu hastalık genel bir tanımlamayla ise en fazla kişilerin ayak başparmak eklemlerini etkisi altına alabilmektedir. Bu eklem bölgesi dışında ise vücut üzerinde farklı eklem alanları da hastalığın etki alanları içine girebilmektedir. Ayak başparmakları dışında ise Gut ayak bileği, diz eklemi ve ayaklarda da etkili olabilen bir hastalık olabilmektedir.

Genel Tanıtım

Gut hastalığı ile meydana gelen ataklar ise çoğu durumda beklenmedik ve aniden ortaya çıkabilmektedir. Özellikle şiddetli ağrı nöbetleri ise gündüz vakitlerine nazaran sıklıkla gece saatlerinde görülebilmektedir. Temel olarak ise etkisi altına almış olduğu eklem bölgesinde iltihaplanmaya neden olmakta ve beraberinde de şişmelere, kızarmalara ve aşırı hassasiyet durumlarına yol açabilmektedir. İltihaplı bir hastalık olması dolayısıyla da hastalarda görülen ağrıların şiddetleri son derece yüksek seviyelere kadar çıkabilmektedir.

Özellikle hastalık başlangıç aşamalarında ve ilk dönemlerinde ise bir eklem üzerinde ortaya çıkabilmektedir. Bunun devamında ise ilerlemiş vakalarda farklı eklem bölgeleri üzerinde de etkili olabilmektedir. Yine tekrarlayan ataklar da aynı bölge de ya da farklı alanlarda da olabilmektedir.

Gut hastalığı ataklarla ve nöbetlerle seyredebilen bir hastalık olarak da ifade edilmektedir. Bu nöbetlerin sayıları ve şiddetleri ise hastalığın ilk safhalarında son derece seyrek ve az olabilmektedir. Fakat yine hastanın genel durumuna bağlı olarak da ilerleyen vaka durumlarında atak sayıları da çok fazla sıklaşabilmektedir Beraberinde oluşan ağrıların boyutları da giderek daha yüksek bir hal alabilmektedir.

Hastalığın genel olarak olumsuz etkileri ve ortaya çıkardığı diğer semptomlar ise kişiler arasında farklılıklar taşıyabilmektedir. Hastalığın olumsuz özelliklerinden bir tanesi olarak ise yine hastalığın boyutuna göre zaman içinde farklı bölgelere de siyaret edebilme özelliği olarak açıklanmaktadır.

Gut Hastalığı Nedenleri

Gut hastalığı ve hastalığın oluşmasının ana ve etkin nedeni olarak vücut içinde aşırı miktarda ürik asit toplanması olarak gösterilmektedir. Aşırı derecede biriken bu ürik asit ise zamanla özellikle eklem alanları üzerinde kristal ürik asit yapılarının oluşmasına neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu ürik asit kristalleri ise temel olarak hastalığın oluşmasına neden olan ana etken grubu oluşturmaktadır.

Oluşan bu kristal yapıları ise özellikle eklem bölgeleri üzerinde şişkin topak yapıların meydana gelemsine sebebiyet vermektedir. Oluşan bu zararlı unsurlar ise iltihaplanmayla birlikte hasalığın temel belirti ve etkilerini ortaya koyabilmektedir. Yine ürik asit fazlası insan vücudunda eklem alanları dışında ise özellikle böbrek organı içinde de birikebilmektedir.

Gut hastalığı oluşumuna neden olan ürik asit ise vücutta farklı sebeplerden ötürü birikim haline gelebilmektedir. Özellikle farklı vakalarda ise bu nedenler değişiklik de gösterebilmektedir. Ürik asit ya da diğer bir ismi ile monosodyum ürat yapısı ise doğal yolu olarak DNA ve RNA reaksiyonları sonucu meydan gelmektedir.

Genel olarak ise alkollü içecekler, aşırı kırmızı et yemek yine çok fazla sakatat tüketilmesi ve bilhassa kabuklu deniz ürünleri ürik asit birikimine neden olmaktadır. Beslenmeye dikkat edilmesi ve özellikle alkollü içkilerden uzak durulması ise gelişebilecek Gut nöbetlerini ve ataklarını en az seviyelere çekebilecek tedbirler arasında yer almakta ve uzmanlar tarafından da önerilmektedir.

Gut Hastalığı Belirtileri

Gut hastalığı farklı birçok hastalık türünden değişik olarak ani ve beklenmedik ataklar şeklinde bir seyir gösterebilmektedir. Yine oluşan hastalık belirtileri ise hasta kişiler arasında farklılıklar da gösterebilmektedir. Yine ortaya çıkan tüm semptomları da ve bu belirtilerin şiddet dereceleri de hastalığın yayılım hızına göre de farklılıklar taşıyabilmektedir. Kişilerin beslenme alışkanlıkları, zararlı madde kullanımları gibi durumları ise atak sayılarını ve ağrı derecelerini etkileyebilen önemli kriterler olarak kabul edilmektedir.

Yine özellikle kronikleşen ve atakları kısa aralıklarla tekrarlayan hastalık türlerinde ise ortaya çıkan tüm belirtiler kişiler bakımından çok daha fazla sıkıntılı olabilmektedir. Temel olarak ise hastalığı karakterize eden ve tanımlayan hastalığa özel bazı belirtiler de bulunmaktadır.

Gut hastalığı ve bu oldukça sıkıntılı olabilecek hastalığa bağlı olarak gelişen belirtiler ise farklı yönlerden de incelenmektedir. Yine ürik asidin hangi organda ya da eklemde birikim yaptığına göre de belirtiler arasında farklılıklar gözlenebilmektedir. Böbreklerde meydana gelen bir durumun belirtileri ile genel olarak eklemlerde meydana gelen bir gutu sonucunda ortaya çıkacak semptomlar da doğal olarak farklar taşıyabilmektedir.

Genel olarak ise eklemelerde meydana gelen hastalığa bağlı olarak gözlemlenebilen bazı belirtiler ise şunlardır;

  • Şiddetli ve çok yoğun eklem ağrıları
  • Özellikle iltihaplı alanda oluşan ağrı
  • İlgili eklem bölgesinin şişmesi
  • Yine etkilenen eklem alanında meydan gelen kızarmalar

Gut Hastalığı Tanı Yöntemleri

Gut hastalığı tanısı ve teşhis aşamaları ise yine hastalığın özelliklerine göre farklılıklar taşıyabilmektedir. Özellikle vücutta ve kanda biriken ürik asit miktarını ölçmek için yapılan testler tek başlarına bir tanı koyma aracı olmamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise vücut içinde farklı sebeplere göre bu maddelerin artabilmesidir. Bu sebeple hastalığa net ve en doğru teşhisi koymak için değişik tanı teknikleri de kullanılabilmektedir.

Bunun yanında özellikle eklem bölgelerinde meydana gelen hasarların izlenmesi de yine fiziksel muayenelerle yapılabilmektedir. Bunların dışında ise genel anlamda uzmanlar tam teşhis koyabilmek için hastalıklı eklemlerden örnekler alınması ve bunların incelenmesi işlemleri de yapılabilmektedir. Bu sayede tanı daha kesin olarak verilebilmektedir.

Gut Hastalığı ive hastalığın tanısını koymak için örnek sıvı alınması ve incelenmesi işlemleri ile eklem bölgesinde ki ürik asit kristal miktarları saptanmaya çalışılmaktadır. Bu yöntem dışında ise yine farklı birçok hastalığın tanısında kullanılan çeşitli tıbbi yöntemler de devreye sokulabilmektedir. Öncelikli olarak hızlı bir tanı koyma aşaması ise hastalığın kontrol altına alınabilensi açısından son derece önemli bir konu olabilmektedir.

Bu bağlamda bu hastalığın teşhisi için kullanılan farklı bazı yöntemler ise şunlardır;

  • Çeşitli kan testleri
  • İdrar testleri
  • Ultrason tekniği
  • Farklı tıbbi görüntüleme teknikleri

Tanı aşaması bu türlü hastalıklarda son derece önemli olabilmekte ve hastalığın seyri açısından da büyük önemler taşıyabilmektedir.

Gut Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Gut hastalığı tedavisi olan ve uygun yöntemlerle etkisi kırılıp kontrol altına alınabilen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Özellikle ortaya koyduğu semptomlar ise tedavinin ilk anarlında azalma ve ortadan kalkma eylemlerine de girebilmektedir. Hastalığın tedavisinde ise temel olarak ilaç tedavisi yöntemi de etkin olarak kullanılabilmektedir. Bu ilaçlarla biriken ürik asit miktarı seviyeleri normal sınırları içine çekilmektedir.

Bu hastalıkta kullanılacak ilaçlı ya da diğer tedavi şekilleri ise temel olarak farklı unsurlara göre de değişiklik gösterebilmektedir. Verilen ilaçların yanı sıra yine yapılacak beslenme değişiklikleri de bu hastalığın etkisinin son derece azaltılması konusunda büyük önemler taşımaktadır. Beraberinde özellikle alkol tüketiminin bırakılması ve Gut kaynaklı diyetlerin yapılması da uzmanlar tarafından önerilen tedavi prosedürleri içine girebilmektedir.

Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Tansiyon, Soğuk Algınlığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts