Guatr’a Hangi Doktor / Bölüm Bakar? | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Guatr’a Hangi Doktor / Bölüm Bakar?

Guatr’a hangi bölüm bakar, guatr ile alakalı aradığınız soruların yanıtları için web sayfamızı inceleyebilirsiniz. Guatr’a hangi bölüm bakar sorusunun yanıtı makalemizde yer almaktadır.

Guatr, boynumuzun altında Adem elması da dediğimiz bölümde çoğunlukla şişlik olduğunda fark ettiğimiz bir hastalıktır. Guatr hastalığı tiroid bezi büyümesi olarak da bilinir. Tiroid bezi, nefes borusunun ön kısmında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir ve vücudumuzun metabolizma hızını düzenler.

Guatr, çoğu kişide boyundaki şişlik dışında hiçbir şikayete neden olmaz. Çoğu kişide ise ancak muayene ya da görüntüleme sırasında tespit edilebilecek kadar küçüktür. Tedavi, guatrın nedenine, semptomlara ve guatrdan kaynaklanan komplikasyonlara bağlıdır. Fark edilmeyen ve sorun yaratmayan küçük guatrlar genellikle tedavi gerektirmez.

Guatr kimlerde görülür, nedenleri nelerdir?

Guatr herkeste görülebilir. Doğuştan olabileceği gibi herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Guatr’ın bilinen en yaygın nedeni iyot eksikliğidir. Kadınlarda daha sık rastlanır ve çoğunlukla 40 yaşından sonra görülür. Ailede guatr olması, bazı tıbbi tedaviler ve radyasyon tedavisi guatr riskini arttırır. Haşimato hastalığı, graves hastalığı, tiroid kanseri, tiroid iltihabı ve gebelik de guatr hastalığına neden olabilir.

Guatr Belirtileri Nelerdir?

Gözle görülür şişlik dışındaki belirtiler, tiroid fonksiyonundaki değişmeye, guatrın büyüme hızına ve nefes almayı engelleyip engellemediğine göre değişir..

Guatra neden olan tiroid fonksiyonundaki değişimler, tiroid bezinin az ya da aşırı çalışması durumu olarak açıklanabilir. Tiroid bezi az çalışıyorsa (Hipotiroidizm) yorgunluk, uyku hali, ciltte kuruluk, kaslarda güçsüzlük, hafıza ve konsantrasyon sorunlarına neden olur. Aşırı çalışması durumunda ise (Hipertiroidizm) iştahta artışa rağmen kilo kaybı, taşikardi, aşırı terleme, sinirlilik, uyku bozukluğu, adet düzensizliği gibi şikayetler görülebilir. 

Guatrın büyüklüğü ve yeri ise nefes alma güçlüğü, yutma güçlüğü, öksürük, ses kısıklığı ve horlamaya neden olabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Boynunuzda şişlik olması en göze çarpan belirtidir ve doktora gitmeniz için yeterli bir sebeptir. Bunun dışında gözle görülür bir şişlik olmasa da  normalden fazla sinirli ve tahammülsüzseniz, çarpıntınız varsa, uyuyamıyorsanız ya da aşırı uyuyorsanız, iştahlı olmanıza rağmen kilo veriyorsanız, ellerinizde titreme varsa, yutkunurken ve nefes alırken zorlanıyorsanız en yakın zamanda doktora başvurmalısınız.

Guatr İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim?

Guatr şüphesi ile muayene olmak istiyorsanız öncelikle “İç Hastalıkları (dahiliye)” uzmanından randevu almalısınız. Dahiliye uzmanı guatr tespit etmesi halinde nedeni ve büyüklüğünü belirlemek için bazı testler isteyecektir. Tetkikler sonucunda gerekli görürse endokrinoloji uzmanına yönlendirecektir.

Guatr risk grubunda iseniz herhangi bir belirti olmasını beklemeden düzenli olarak tiroid muayeneleri yaptırmalısınız. 

Guatr hastalığının nedeni ve tedavi yönteminin belirlenmesi için aşağıdaki testler istenebilir:

  • Tiroid fonksiyon testleri 
  • Antikor testi
  • Ultrasonografi
  • Radyoaktif iyot alımı
  • Biyopsi

Guatr nasıl tedavi edilir

Guatr tedavisi, guatrın nedenine, büyüklüğüne ve belirtilerinize bağlı olarak değişir . Guatrınız küçükse ve tiroid fonksiyonunuz sağlıklıysa, doktorunuz düzenli kontrollerle takip edilmesini önerebilir.

Tedavi prosedürü, ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi veya ameliyat olabilir. Tedavi sırasında bunlardan bir veya birkaçı uygulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts