Grip Aşısı | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Grip aşısı her yıl düzenli olarak yapılırsa grip mevsiminde sizi koruyabilecek olan bir aşı türüdür.

Grip hastalığına genellikle kış aylarında yakalanılır. Başlangıç belirtileri hapşırma ve öksürme olarak ortaya çıkar. Virüsün adı Influenza olarak adlandırılır ve A ile B olmak üzere iki türü vardır.

Virüs insanlarda akciğer, boğaz ve burun bölgesine yerleşerek etkisini göstermeye başlar. Semptomlar günler ilerledikçe ağırlaşmaya başlar. Ateşin yükselmesi, eklemlerde ve kaslarda ağrılar, halsizlik, boğazda ve başta ağrılar, öksürük nöbetleri, titreme halleri olarak ağırlaşarak devam ederler.

Grip virüsünü ilk kez vücudumuza aldığımızda 3 gün süreyle kendisini kuluçkada saklar. Bulaşıcı hastalıklardan biri olduğu için kuluçka süresinde de başkalarına geçebilir. Grip aşısı 8 aya kadar koruma sağlayan bir aşıdır ve kış aylarında yaptırmak alınabilecek en güçlü önlemlerden biridir.

Hastalık sürekli yapısı değişen ve mutasyona uğrayan bir türdür. Bu sebeple her sene aşı içeriği de oluşan mutasyona uygun hale getirilmelidir. Bu değişimler Dünya Sağlık Örgütü onayıyla gerçekleştirilir. Her yıl yeniden hazırlanan aşı insanlara hızlı bir şekilde ulaştırılır.

Bazı bireyler grip hastalığına karşı risk grubunda olurlar. Hafif bir üşütme geçiren milyonlarca insana karşı daha ağır semptomlar gösteren pek çok insan vardır. Ciddi bir hastalık olduğu için eğer müdahale edilmezse ileri safhalarında daha zararlı bir hale gelebilir. Zatürre, bronşit aşamaları ileri safhalardır ve tehlikelidirler.

Grip Aşısı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Toplumda yaşayan her insan zamanı geldiğinde eğer sakıncalı bir durum yoksa grip aşısı yaptırmalıdır. Aşı içeriği vücudunuzu gribe karşı koruyacak antikorlar üretmenizi sağlar. Sürekli mutasyona uğrayan bir virüs olduğu için her sene farklı bir virüs türüne dönüşmüş olur. Bu sebeple düzenli olarak yeni aşıyı yaptırmanız gerekir.

İçeriği değişen aşı o yıl için meydana gelmiş olan virüse karşı kesin koruma sağlar. Aşının hazırlanması uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir. Aşı olmak için en uygun zaman sonbahar dönemidir. Eylül ayı ile Kasım ayı arasında dilediğiniz zaman randevu alıp aşı olabilirsiniz. Bu aralık en koruyucu dönemdir ve gribe karşı önlem almış olursunuz. Grip aşısı yaptırdığınız zaman tüm sene boyunca koruma altında olursunuz.

Ağır aşılar olmadığı için yan etkileri de hafif görülür. Görülebilecek yan etkiler aşı olduktan sonra kolda aşı olan yerde hafif şişlik ve kızarıklık oluşması olabilir fakat bu durum sık görülmez. Yine çok az olarak rastlanılan yan etkilerden biri de ateş yapması ve kaslarda ağrı olarak ortaya çıkabilir. Yan etkiler görülüyor olsa bile en fazla iki gün içerisinde geçerler.

Aşı olmaması gereken kişilerin başında yumurta alerjisine sahip bireyler gelir. Aşı olduktan sonra birtakım reaksiyonlar göstermiş kişiler de tekrar aşı olmamalıdır. İnaktif aşılar oldukları için aşı asla kendi başına hastalığa neden olmaz.

Grip Aşısı Randevusu Nasıl Alınır?

Grip aşısı olabilmek için e-nabız üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. Aile hekiminizden ya da size yakın bir hastaneden randevu alarak aşınızı olabilirsiniz. Aşının içerisindeki mikroplar tamamen cansızdırlar. Bu sebeple aşı olduktan sonra hasta olma imkanınız yoktur.

Sağlıklı yetişkin bireyler ve 6 aydan büyük çocuklar için herkes aşı yaptırabilir. Eğer çocuk 6 aydan küçükse doktora sorulmalıdır. Hamilelik süreci için başlangıç aşamasında 3 ay boyunca aşı yaptırmanız gerekirse doktora danışmalısınız. Yumurta başta olmak üzere alerjiniz varsa ya da aşıya karşı bir alerji gösterdiyseniz doktora sorarak karar verebilirsiniz. Aşı hastanelerde ya da aile hekimlerinde yapılabilir ve uzman doktorun kontrolü altında gerçekleşir. Grip aşısı son iki yıldır dünyaya yayılan koronavirüse karşı bir koruma sağlamaz.

Yalnızca Influenza virüslerine karşı etkilidir. Koronavirüsler özellikle bağışıklık sistemi normalden zayıf olan kişilerde tehlikeli bir hal alırlar. Grip hastalığı da bağışıklığı düşüren bir hastalık olduğu için kişiler üşütmemeye dikkat etmelidirler. Aşı olmak sizi koronavirüse yakalanırsanız da bu bakımdan koruyacaktır.

İki hastalığın aynı anda yaşanması kişiler için daha tehlikeli olabilir. Öncelikle gribe karşı önleminizi aldığınızda vücudunuzun bağışıklığı daha güçlü hale gelecektir. Bu şekilde hastalığın ağır olarak geçirilmesi önlenmiş olur. Çocuklar da hasta olabildikleri için aşıyı onlar da yaptırmalıdır. Grip mevsiminde aşılı olan çocuğun hasta olma riski oldukça düşük olur.

Grip Aşısı Fiyat

Aile hekiminden ya da hastaneden randevu aldığınızda grip aşınız sigortanız tarafından karşılanır. Grip aşısı çocuklar için oldukça önemlidir. Her sene yaptırdığınızda çocuğunuzu hastalıktan korumuş olursunuz ve bronşit ya da zatürre gibi ileri safha hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.

Bronşit gibi hastalıklar kronikleşebildiklerinden çocukların korunması oldukça önemlidir. Solunum yolları aracılığı ile bulaşan bir hastalık olduğu için aşı yaptırdıktan sonra da özellikle kış aylarında hasta kimseler ile yakın temas kurmamak önemlidir. Hasta bir kişi öksürürse ya da hapşırırsa damlacıklar ortaya çıkar. Bu damlacıklar sağlıklı bir insanın vücuduna solunum yoluyla girer ve onu hasta eder. 2 metre mesafe olduğunda damlacıklar sağlıklı kişiye ulaşamaz. Grip aşısı bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için oldukça önemli bir aşıdır. Vücuda damlacıklar ile yerleşen virüsleri eğer kişinin bağışıklığı güçlüyse savaşabilir ama savaşamazsa gribe yakalanması kaçınılmazdır.

Grip virüsü bulaşıcılığına kişide 5 gün boyunca devam eder. Daha sonra bulaşıcılığını yitirir ve kişi iyileşme aşamasına girer. En yüksek ihtimale sahip olan yerler kalabalık bölgelerdir. Okul gibi kamusal alanlarda oldukça hızlı yayılırlar. Belirtiler hastada üç gün sonunda görülmeye başlar ve herkes grip olduğunu anlayabilir.

Belirtiler şiddetlendiğinde doktora gitmek gerekir. Ağır geçiren kişiler için ilaç tedavisi uygun görülebilir. Kişinin en önemli direnci dinlenerek kazanılır ve sıvı tüketimi de oldukça önemlidir.

Grip Aşısı Yan Etkileri

Grip aşısı inaktif bir aşı olduğundan dolayı yan etkileri yaptıranların çoğunda gözükmez ve kişi günlük hayatına hemen devam edebilir. Bazı insanlarda aşı yapılan yerde kızarıklık ya da şişlik olabilir. Çok az rastlanacak şekilde halsizlik ya da ateş yapabilir. Tüm bu belirtiler en geç 1 hafta içerisinde geçer.

Çok şiddetli grip olmadığı sürece hastalığın iyileşmesi de 10 gün sürer ve hasta hemen ayağa kalkar. Şiddetli belirtiler gösteren kişiler için ilaç tedavisi uygulanır ve ağrılar için de ağrı kesici verilebilir. Gribin en tehlikeli olabileceği zamanlar

  • Kulak bölgesinde ya da sinüs bölgesinde sebep olabileceği enfeksiyonlardır.
  • Akciğerlere inerse kronik bronşit ya da zatürreye çevirebilir ve bu da kişinin hayatını riske sokar.
  • Çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere bu sebeple aşı olmak çok önemlidir.
  • Grip aşısı düzenli olarak her sene eğer çok ciddi bir nedeniniz yoksa olmanız gereken bir aşıdır.
  • Her sene yenilenir çünkü virüs mutasyona uğrayarak değişim gösterir. Aşının içeriği değiştirilirken Dünya Sağlık Örgütü karar verir.
  • Mutasyon sebebiyle farklı belirtiler gösterebilecek olan hastalık için aşı da bu belirtileri ortadan kaldıracak şekilde değiştirilir.

Aşı olduktan sonra hastalanma riskiniz az olur ama eğer yakalansanız bile ağır bir şekilde geçirmenizi engeller. Çocuklar ve bebekler için ciddi semptomların oluşmasını engeller ve hastaneye yatışlara engel olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts