Grip bir virüs kaynağıyla ortaya çıkan ve üst solunum yolu bölgelerini etkileyen bir hastalık çeşidi olarak ifade edilmektedir. Hastalığa neden olan virüse ise İnfluenza ismi verilmektedir ve bu virüsün yol açtığı hastalık beraberinde farklı belirti ve semptomlarla birlikte görülmektedir.
İçindekiler
Bu hastalık genel olarak özellikle mevsimsel görülen hastalıklar içinde de sayılan bir tür olarak öne çıkmaktadır. Rahatsızlık ise genel yapısı itibariyle genel anlamda kış aylarında çok daha fazla görülmekte ve etkisini bu mevsim içinde kişilerde gösterebilmektedir. Yine bu virüs tipi ise kendi içinde farklı türlere de ayrılmaktadır ve her türün etkileri ve hastalık yapma özellikleri de farklılıklar taşıyabilmektedir.
Genel Tanım
Grip temel olarak farklı etkileri ve özellikleri olan virüslerin yol açtığı ve solunum yolları üzerinde aktif olan bir hasatlık olarak da tanımlanmaktadır. Hastalığa yol açan ana virüs ise farklı alt türlere ve çeşitli virüs türlerine de ayrılabilmektedir. Bu türlerin ise genel olarak etkileri ise çok farklı ve değişik olabilmektedir. Bazı türler sadece çocukları ve küçük yaştaki bireyleri hasta edebilirken bazı virüs çeşitleri ise insanlarda herhangi bir sağlık sorununa yol açmamaktadır.
Yine bu hastalık farklı birçok virüs kaynaklı hastalık gibi insanlar arasında bulaşma özelliği olan bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Yani hastalığa sahip birey ya da bireyler kolaylıkla ve hızlı bir şekilde hastalığı diğer kişilere de bulaştırabilmektedirler.
Grip hastalığına sahip kişiler henüz daha temel belirti ve semptomları göstermeden birkaç gün öncesinde bile bu hastalığı bulaştırabilmektedirler. Bu hastalık ise genel anlamda solunum yolları ve solunum yolu sıvıları ile olabilmektedir. Özellikle kış mevsiminde çok daha aktif olabilen virüsler bu nedenle hastalık oranları ve sayılarının kış aylarında çok daha fazla olmasına neden olabilmektedirler.
Yine virüsle ilgili önemli ve kayda değer bir konu da her sene yapısı ve özelliklerinde değişimlerin meydana geldiği gerçeği olmaktadır. Bunun sonucu olarak ise her yeni salgında kişiler yeni tür bir hastalık çeşidi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Hastalığın etkileri ise yine vakalar arasında da ciddi fark ve değişiklikler de gösterebilmektedir.
Grip Nedenleri
Grip temel anlamda bilinen en bulaşıcı hastalıklardan bir tanesi olarak kabul gören bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalığın diğer bireylere hızlı bir şekilde bulaşması ise diğer kişilerde hastalığın başlamasının en önemli nedeni olarak gösterilmektedir.
Ayrıca temel olarak bu bulaşıcı solunum yolu hastalığının oluşmasının ana nedeni ise bir virüstür. Virüs kaynaklı tüm hastalıklar gibi virüs vücuda girip, olgunlaşıp devamında hastalığı meydana getirmektedir.
Yine grip hastalığına sebep olan virüs ise tek bir virüs değil bir virüsler grubu olarak da ifade edilmektedir. Yine hemen her zaman farklı özellikler geliştiren bu virüsler sayesinde kişiler bu hastalığa yakalanmaktadırlar. Devam eden süreçte ise hastalık etkilerini farklı ölçülerde ortaya koyabilmektedir.
Grip toplumlarda çok sık olarak görülen ve mevsimsel bazlarda kişileri toplu olarak etkileyebilen bir hastalık olarak da açıklanmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise hasta bireylerin hastalığı bulaştırma durumları ise hastalığın temel olarak yayılma hızını belirlemektedir. Yine hastalığın bazı türleri etkileri ve şiddetleri bakımından pandemik etkilere de nende olabilecek güçlerde olabilmektedir.
Özellikle, ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlikle karakterize de olan bu hastalığın çok daha tehlikeli hatta etkileri ölümcül olabilen türleri de bulunmaktadır. Yine hastalığın etkileri de farklı risk durumunda ki bireyler üzerinde toplumun geri kalanının üzerinde ki etkilerinden daha fazla olabilmektedir. Bu durum da bazı kişiler için bu hastalığı daha tehlikeli bir hale sokabilmektedir.
Grip Belirtileri
Grip gelişimiyle birlikte vakalarda farklı belirtiler de ortaya çıkarabilen bir hastalık olarak da kabul edilmektedir. Bu bağlam da bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin bazıları ortak belirtiler olarak da kabul görmektedir. Yine çok daha ağır olan vakalarda ise belirtilerin şiddetleri ve etki dereceleri de çok daha yüksek olabilmektedir.
Bu kapsam da temel bağlamda belirtiler ise şöyle sıralanabilirler;
- Burunda akıntılar
- Ateş yükselmeleri
- Kas ve eklemlerde oluşan ağrılar
- Aşırı terleme durumları
- Şiddetli baş ağrıları
- Farklı türde oluşan öksürükler
- Burun tıkanması
- Boğazda ağrı
- Bitkinlik ve yorgunluk durumları
- Bazı vakalarda aşırı öksürük sonucu kusma
Grip Tanı Yöntemleri
Grip hastalığının tanısı konulurken uzmanların dikkat ettikleri önemli noktalardan bir tanesi ise bu belirti türlerinin klasik bir soğuk algınlığı sorunu ile karıştırılmaması olmaktadır. Bu noktada genel olarak belirtileri benzerlikler taşısa da bu iki sağlık sorunu birbirinden farklı hastalıklar olarak kabul edilmektedir.
Bu bağlamda genel olarak hastalığa bağlı belirtilerin ortak olması ise tanı işlemlerinin bir parçası olarak kullanılabilmektedir. Yine kişilerde gelişen gribin türü de tanı ve teşhis için uygulanacak yöntemleri belirleyebilmektedir. Fakat genel anlamda bu hastalığın tanısı ve teşhisinin koyulması için tercih edilen yöntem ise özellikle hastalığın ilk günlerinde hastanın burnundan alınan sürüntü numunesi olmaktadır. Alınan örnekte yapılan incelemenin ardından ise teşhis tam olarak konulabilmektedir.
Grip Tedavi Yöntemleri
Grip tedavisi ise bu hastalığa neden olan virüsün etkisi ve gücüne göre farklı şekillerde yapılabilmektedir. Temel olarak tüm virüs kaynaklı hastalıklarda olduğu gibi hastaların bağışıklık sistemlerinin güçlü olması da hızlı tedavi için önemli kabul edilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi daha güçlü olan kişilerde orta ve normal güçteki bu hastalıklar çok daha kolay geçebilmektedir.
Genel olarak kişiler arasında hızlı bulaşabilen bir virüs olan hastalık yapan virüsün bulaşma yollarını kapatmak da genel tedaviler için önemli görülen bir konu olmaktadır. Ayrıca insanların özellikle bazı vitamin gruplarını içeren besinlerle beslenmeleri de bağışıklık seviyelerini üst sınırlara çıkartabilmektedir. Ayrıca yine özellikle dinlenmek ve istirahat etmek de yine bu hastalığın tedavisi sırasında hastalara önerilen teknikler arasında yer almaktadır.
Grip tedavisi daha doğrusu etkilerini en aza indirmek için uygulanan bir yöntem de aşı olmaktadır. Özellikle oluşması muhtemel olan virüs türlerine göre hazırlanan aşı karışımları kişileri bu virüsün olası etkilerine karşı daha fazla güçlü kılabilmektedir. Aşı özellikle sonbahar aylarında yaptırılmakta bu sayede olası salgınlardan önce de kişilerin hastalığa karşı savunma durumları da artırılmaya çalışılmaktadır.
Bunlar dışında bu hastalığın tedavisinde vakaların durumuna göre özellikle vitaminler, nefes açma etkinliği olan spreyler de kullanılabilmektedir. Yine özellikle virüslere karşı etkinliği olan ilaçlar ve burun için kullanılan spreyler de tedavilerin birer parçası olabilmektedir. Yine temel olarak kişiler bu hastalığa karşı alabilecekleri bazı tedbirlerle de kendilerini hasta olmaktan koruyabilmektedirler.
Korunma Yolları
Grip hastalığından korunmak için özellikle bireysel anlamda yapılabilecek bazı eylem ve davranışlar da bulunmaktadır. Bu kriterlere dikkat edilmesi durumunda ise salgının bulaşma hızı çok daha alt seviyelere kadar da indirilebilmektedir. Yine özellikle kişilerin solunum yolu sıvıları ile bulaşan bu hastalıktan korunmak için salgın zamanlarında kişiler arası sosyal mesafeler koymak da önemli korunma yollarından bir tanesi olarak kabul görmektedir.
Temizlik ve kişisel hijyen kurallarına uymakta beraberinde çok daha güçlü bir bünye ve metabolizma getirebilmektedir. Yine yeterince sıvı içmek, dengeli ve sağlı beslenmek aynı zamanda uyku sağlığını da dikkat etmek başlıca korunma yolları arasında sayılan unsurlar olabilmektedir.
Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon