Graves hastalığı temel olarak tiroid bezleri ile ilgili olarak meydana gelen bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık temel olarak ise tiroid bezlerinin tiroid hormonunu normalden çok daha fazla salgılaması sonucu ortaya çıkan ve bu şekilde devam eden bir hastalık olmaktadır.
İçindekiler
Hastalık ise bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır ve vücudun normal dışı olarak çalışması ve ihtiyaçtan çok daha fazla hormon salgılaması şeklinde de karakterize edilebilmektedir. Bu hastalık ise beraberinde yine aşırı tiroid hormon üretilmesine neden olan Hipertiroidi hastalığının meydana gelmesine de neden olmaktadır. Hastalığa bağlı olarak ise kişiler özellikle aşırı hareket etme durumları içine girmektedir ve buna paralel olarak da hastalarda hızlı ve düzenli kilo kayıpları olabilmektedir.
Genel Tanıtım
Graves hastalığı ve oluşmasına neden olan ve hastalığı meydana getiren ana sebep ya da sebepler ise henüz bilinmemektedir. Fakat yine de bu hastalığa zemin hazırlayan ve beraberinde oluşumuna olanak tanıyan bazı nedenler ise bilinmektedir. Hastalık bağışıklık sisteminde meydana gelen bir bozulmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve anormal bir durum olarak fazla sayıda tiroid hormonu salgılanması olmaktadır.
Devamında ise fazla miktarlara ulaşan hormon düzeyleri vücutta tehlikeli sorunlara yol açabilmektedir. Fazla hormon seviyesinin önemli sonuçlarından bir tanesi ise görülen hızlı metabolizma faaliyetleri olabilmektedir. Bu durum neticesinde ise aşırı ve aktif hale gelen bireyler aşırı kilo kayıpları başta olmak üzere, hızlı kalp atışı ve nabız sorunlar yaşayabilmektedir.
Graves hastalığı özellikle ortaya çıkardığı belirtiler ve meydana getirdiği sorunlar nedeniyle erken tanısı konulması gereken hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Yine bazı vakalarda bu hastalığa bağlı olarak Egzoftalmi durumları da kişiler üzerinde etkili olabilmektedir. Kısaca gözlerin yuvalarından dışarıya çıkmaları olarak açıklanan bu sağlık sorunu da bu hastalığa bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
Hatalık için bazı risk grupları da bulunmaktadır, özellikle bu gruplar içinde yer alan kişiler hastalığa yakalanma konusunda daha yüksek oranlara sahip olmaktadırlar. Genel olarak gençler ve orta yaşlı kişiler diğer yaş gruplarına göre hastalığın daha fazla görülebildiği sınıfa girmektedirler. Yine erkek bireylere göre ise kadınların hasta olma yüzdeleri ise çok daha yüksek oranlarda olabilmektedir.
Graves Hastalığı Nedenleri
Graves hastalığı bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise hastalığa nende olan etkiler ise bağışıklık sistemi ile ilgili olabilmektedir. Bunun dışında yine bilinmeyen faktörlerin etkisi ile kişilerin bağışıklık sistemleri normal olmayan şekillerde hareket edebilmektedir. Bunun sonucu olarak ise tiroid bezlerinin normal görevlerini yapmasına engel durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Devam eden süreçte ise yapısı bozulan bu bezler normalden çok daha fazla hormon sentezi yapma durumu içine girebilmektedirler. Nedenleri net olarak ortaya koyulamamış bir hastalık olan bu türde hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayacak bazı risk türleri de bulunmaktadır. Özellikle sigara ve zararlı madde kullanımları bu nedenler arasında gösterilebilmektedir.
Graves hastalığı ayrıca özellikle yaş ve cinsiyet gibi temel unsurlarla da yakından ilişkili bir hastalık olarak da açıklanmaktadır. Yine rahatsızlığın meydana gelme oranları bu unsurlara göre de kişiler arasında farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak orta yaşlı ya da daha genç olan kadınlar bu bağlamda hastalığa daha çok yakalanabilmektedirler. Yine özellikle ileri yaştaki kişilere göre daha genç yaşta olan kişilerde hastalık bakımından önemli bir risk grubunu oluşturmaktadır.
Bu rahatsızlığın tedavisinde de yine bu risk grupları ve özellikle vakaların genel durumları belirleyici özellikler taşımaktadır. Genel olarak ise daha genç kişilerde tedaviler de kullanılan bazı yöntemler de diğer vakalara göre değişiklik taşıyabilmektedir.
Graves Hastalığı Belirtiler
Graves hastalığı beraberinde yine bir tiroid bezi hastalığı olan Hipertiroidi rahatsızlığını da getirebilmektedir. Bu durumda ise hastalığın belirtileri ve ortaya çıkardığı semptomlar genel olarak aşırı hormon durumuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda tiroid bezlerinin normalden çok çalışmasına da sebep olan bu hastalık ve ardıl rahatsızlıkları sonucunda ise temel olarak tüm vücudu etkileyebilen bazı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
Belirtiler temel kapsam içinde hastalığın teşhis ve tanı aşamalarında da uzman doktorlar tarafından önemle takip edilen konu başlıkları olmaktadır. Bunun yanı sıra hastaların genel durumları ve bazı farklı unsurlara göre de ortaya çıkan hastalık belirtileri ve neden oldukları sorunlar da farklılıklar gösterebilmektedir.
Graves hastalığı belirtileri beraberinde Hipertiroidi hastalığına ait belirtiler de olabilmektedir. Bu iki hastalığın temel semptomları da genel anlamda tiroid bezlerinde ki aşırı yoğunluk ve aktivitelere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Bu bilgiler ışığında hastalığa ait ortaya çıkabilecek bazı semptom ve belirtiler ise şunlar olabilmektedir;
- Aşırı sıcağa karşı duyulan rahatsızlık
- Aşırı kilo kayıpları
- Sinirlilik ve öfke halleri
- Kalp çarpıntıları
- Tansiyon yükselmesi
- Aşırı terleme
- Saç dökülmesi sorunları
- İncelen deri yapısı
- Uyku sorunları
- Gözlerin dışarıya doğru büyümesi
- Adet konusunda yaşanan sorunlar
- Guatr hastalığı oluşumu
- Huzursuzluk hisleri
- El titremeleri
Graves Hastalığı Tanı Yöntemleri
Graves hastalığı tanı konulması aşamasında ise farklı tiroid kaynaklı hastalıkların varlıklarına da bakılmaktadır. Ayrıca teşhis aşamasında en önemli doneler ise genel olarak hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen belirtilerin varlıkları olmaktadır. Bu kapsam da teşhis için bu semptomların tümü v etki dereceleri de detaylı ve titizlikle incelenmektedir.
Genel anlamda ise sağlık kurumlarında uzman doktorlar tarafından tanı için öncelikle hastaların fiziki gözlem ve muayeneleri yapılmaktadır. Bu aşamada hastaların genel sağlık durumları da temel boyutlarda ortaya konulmakta ve bu noktada teşhis için önem arz etmektedir. Yine kişilerin hastalık ve rahatsızlıklarının varsa listelenmesi ya da hastalık geçmişlerinin de ortaya çıkarılması işlemleri de yapılmaktadır.
Graves hastalığı ile ortaya çıkan belirtiler ve diğer gözlemler sonucunda hekimler bu hastalığın varlığına dair işaretler de aramaktadırlar. Bunun için muayene ve izlemeler dışında uygulanan farklı testler ya da tanı tetkikleri de bulunmaktadır. Bunların hangilerinin seçileceği kararını ise hekim vakanın genel durumuna bakarak kakar verebilmektedir.
Bu kapsam dahilinde bu hastalığın teşhisinin konulması ve hızlı bir tedaviye başlanması için ise hekimler genel olarak farklı kan testleri de yapabilmektedirler. Bunun dışında ise özellikle tiroid bezi kontrolleri için ise ultrason tekniği sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesi olabilmektedir. Bunlar ve farklı işlemler sonrasında ise mevcut durum analiz edilerek hastalık bulguları da değerlendirilmekte ve tam olarak tanı konulmaya çalışılmaktadır.
Graves Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Graves hastalığı fazla tiroid bezi çalışması tedavisi temelinde şekillenebilen tedavi uygulamalarını içerebilmektedir. Birçok tiroid hastalığında olduğu gibi bu rahatsızlıkta da tiroid yapıları normal dışında bir reaksiyon içine girerek fazla çalışmaktadırlar. Bu durum da tedavinin ana hedeflerinden biri olan tiroid bezinin kontrol altına alınması durumunu ortaya çıkarabilmektedir.
Hastalığın tedavi aşamalarında ise yine hastalığın durumuna göre farklı tedavi unsurları kullanılabilmektedir. Bu bağlamda özellikle ilaç tedavileri ise tercih edilen tedavilerden biri olarak öne çıkmaktadır. Yine farklı tiroid hastalıklarında da kullanılan İyot tedavi yöntemi de bu hastalığın iyileştirilmesi açısından uygulamaya alınan yöntemler arasında yer almaktadır. Genel anlamda ise daha zorlu durumlarda ise ameliyat ve cerrahi işlemlerde tedavi planları içine alınabilmektedir.
Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon,