Glomerülonefrit | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Glomerülonefrit hastalığı böbrek organının farklı kısımlarının iltihaplanması ve buna bağlı olarak gelişen sorunları meydana getiren bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Özellikle kontrol altına alınmaması durumunda oluşan bu böbrek iltihapları ise farklı açılardan çok daha tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle böbrek yetmezliği ve organın iflas etmesi durumlarının çoğunun temelinde ki nende olarak ise bu iltihaplanmalar gösterilmektedir.

Bu rahatsızlıkta ise özellikle kanın süzülmesi için son derece önemli olan böbrek için de ki filtre yapılarında iltihaplanmalar yaşanabilmektedir. Bunun sonucu olarak ise böbrek temel işlevlerini yerine getirememe aşamalarına kadar olumsuz bir şekilde etkilenebilmektedir. Yine böbrek iltihabı olarak da isimlendirilen bu hastalık hem kronik hem de akut olarak da görülebilen bir hastalıkta olabilmektedir.

Genel Tanıtım

Glomerülonefrit rahatsızlıklarında ise temel olarak böbreğin farklı bölümleri de iltihap kaynaklı sorunların odak noktaları olabilmektedir. Bu doğrultu altında oluşan böbrek iltihaplarının bir kısmı farklı nedenlere ya da değişik hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bir kısım iltihaplı böbrek hastalıkları ise temel olarak belirli bir nedene bağlı olmadan da gelişip, hastalık boyutlarına gelebilmektedir.

Yine Otoimmün kaynaklı olarak da börek iltihabı hastalıkları kişilerde gelişim gösterebilmektedir. Yine gelişen hastalıklar ise nedenlerine ve belirtilerine göre de farklı çeşitlere ve gruplara da ayrılabilmektedir. Özellikle oluşan hastalıklar yine farklı kriterlere göre değişik seyirler izleyip, yine farklı belirtiler de geliştirebilmektedirler. Özellikle hastalığın evresi, kişinin genel sağlık yapısı gibi etmenler de bu unsurları etkileyen noktalar olabilmektedir.

Glomerülonefrit hastalıkları ise özel olarak yerleşmiş oldukları ya da etkiledikleri böbrek bölümleri bakımından da farklı türlere ayrılabilmektedir. Bu kapsam da ise türlerin temel ayrılma noktaları ise iltihabın görüldüğü ve ortaya çıktığı organın farklı bölgeleri gibi temel unsurlar olmaktadır.

Fakat genel olarak ise oluşan iltihapların uzun süreli bir şekilde kalıcı olmaları ve tedavi edilmemeleri gibi durumların böbrekler için kalıcı zararlar vereceği gerçeği de aktarılmaktadır.

Bu doğrultuda ise hastalık oluştuğu böbrek bölümüne göre şu türlere ayrılabilmektedir;

  • Pyelonefrit, böbrek merkezli bir idrar yolu iltihaplanmasıdır
  • Glomerülonefrit, böbreklerin genel olarak iltihaplanması durumudur
  • Tubulointertisyel, ilaç başta dış ekenlere bağlı gelişen iltihaplanma

Glomerülonefrit Nedenleri

Glomerülonefrit hastalığının ya da hastalık türlerinin oluşma nedenleri ya da bu hatalıklara sebebiyet veren faktörler ise farklılıklar taşıyabilmektedir. Temel olarak farklı türleri olan bu böbrek iltihaplarının temel olarak nedenleri de aynı türler de olduğu gibi çeşitlilik de gösterebilmektedir. Bu noktada bazı vakalarda hastalığa nende olan temel sebepler bilinmemektedir ve sadece yan etkenlerden bahsedilebilmektedir. Fakat buna rağmen bazı çeşit böbrek iltihaplarında ise ana neden genetik yani ailesel yatkınlık da olabilmektedir.

Yine meydana gelen farklı hastalıklar sonucunda da hastalıklara bağlı problemlere dayalı olarak böbrek organı içinde farklı boyutlarda iltihaplanma başlayabilmektedir. Fakat temel anlamda oluşan hastalığa neden olan ya da uygun zemini hazırlayan etkenlerin varlıkları ise bilinen bir gerçek olmaktadır.

Glomerülonefrit yani farklı böbrek iltihabı hastalıklarına nende olabilen bazı durum ve etkenler ise şu şekilde açıklanabilmektedir;

  • Enfeksiyonlara bağlı sebepler
  • Bağışıklık sistemi hastalık ve sorunları
  • Vaskülit hastalığı

Enfeksiyonlara bağlı olan sebepler ise genel olarak böbreği direkt ya da dolaylı olarak etkileyen hastalıklar ve sağlık sorunları olmaktadır.

Yine etkileri özellikle böbrek ve yakın organlar üzerinde olan Otoimmün hastalıklar da bu hastalığa nende olabilmektedir.

Damarların etkilendiği sağlık sorunları ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların oluşmaları durumunda ise sonuç olarak bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar dışında oluşan böbrek iltihaplarının nedenleri arasında bazı vakalarda çeşitli kanser türleri de etken olarak gösterilebilmektedir.

Glomerülonefrit Belirtileri

Glomerülonefrit hastalığında hastalık belirtileri ise hastalığın türüne yani akut ya da kronik olmasına göre değişebilmektedir. Yine ortaya çıkan belirtiler temel olarak hastalığın türüne göre yani etkilediği alana göre de değişiklikler taşıyabilmektedir. Fakat genel manada bu hastalığı tanımlayıcı ya da hastalıktan şüphe edilmesine olanak tanıyan bazı belirtiler de bulunmaktadır.

Özellikle bu belirtilerin ortaya çıktığı vakalarda uzmanlar öncelikle bu hastalıkla ilgili tanı ve teşhis işlemlerine geçmektedirler.
Belirtilerin ortaya çıkma sıklıkları ve kişilerin genel sağlık durumları gibi faktörler de hastalığın etkilerini temel olarak etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Yine bazı risk grubu ayrımları olmakla birlikte bu hastalık toplum üzerinde hemen her yaş içinde yer alan erkek ve kadınlar arasında da görülmektedir.

Glomerülonefrit yani böbrek iltihabı hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilen bazı semptom ve belirtiler ise şu şekilde sıralanabilirler;

  • Yüz bölgesinde meydana gelen şişmeler
  • Karın alanında sıvı toplanması
  • İdrarın oldukça köpüklü olması
  • İdrar içinde kırmızı kan hücrelerinin olması
  • Ellerde sıvı birikmesine bağlı oluşan şişkinlikler
  • Ayakların şişmesi
  • Yüksek tansiyon

Yine bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı farklı sağlık sorunları da olabilmektedir, bu kapsamda böbrek iltihabına bağlı oluşabilecek bazı komplikasyonlar ise şunlardır;

Nefrotik sendrom sorunu
Yüksek tansiyon ya da diğer adıyla Hipertansiyon
Kronik bir hal alan böbrek hastalıkları
Akut olarak gelişen böbrek yetmezliği durumu

Glomerülonefrit Tanı Yöntemleri

Glomerülonefrit hastalığının tam net olarak tanısının oluşturulup teşhisinin konulması için genel bir program da uygulanabilmektedir. Bu kapsam da konunun uzmanı olan doktor tarafından yapılan muayene ve gözlemler ile tanı koyma işlemleri de genel anlamda başlamaktadır. Devamında ise özellikle hastalığın türünü ve boyutlarını da belirlemek için bazı test ve tıbbi tekniklerde tercih edilebilmektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi böbrek iltihabına bağlı olarak gelişen hastalıklarında ortaya koymuş olduğu belirtiler tanı kısmında uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir. Ayrıca belirtilerin farklılıklar göstermesi de teşhis açısından farklı donelerinde işleme alınması sonucunu da doğdurabilmektedir. Temel olarak ise tanı aşamasında ki amaçlar hastalığın erken ve tam olarak tanısının konulması başlıklarını da kapsamaktadır.

Glomerülonefrit gibi iç organlarda meydana gelen hastalıklarda teşhis için farklı testler de kullanılmaktadır. Testler ve görüntüleme işlemleri ile de organın genel durumu ve hastalığın yayılımı da net olarak öğrenilmiş olabilmektedir. Bu noktadan hareketle bu hastalığın teşhisinde kullanılan bazı test yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilirler;

Böbrek biyopsi işlemleri, bu işlem bu hastalığın tanısı için her zaman yapılan bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
İdrar testleri, özellikle idrar içinde alyuvar varlığı bu hastalık belirtileri içinde yer alabilmektedir.
Kan tahlilleri, kan içinde kreatin ve kan üre nitrojeni gibi maddelerin seviyeleri de hastalık için tanı ipuçları verebilmektedir.
Farklı görüntüleme yöntemleri uygulanması

Glomerülonefrit Tedavi Yöntemleri

Glomerülonefrit hastalığının tedavi şekli ve tedavi sonrası elde edilecek durum ise genel olarak bazı özel durumlara bağlı olabilmektedir. Bu noktada hastalığın, belirtileri ve etkileri, nedeni ya da nedenleri ve akut ya da kronik olması ise bu unsurları oluşturan başlıklar olmaktadır.

Hastalığın ilerlemesi böbrekleri iflas ettirebileceği için temel olarak böbrek hasarının en aza indirilip, durdurulması ise tedavinin ana hedefleri arasında yer almaktadır. Yine farklı durumlarda ise diyaliz yöntemi bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir. Bunun dışında çok iler safhalar için ya da kesin çözüm ise önerilen yöntem böbrek nakli olabilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post