Gizli şeker temel olarak insanların kan şekeri miktarının normal sınırdan yüksek olması fakat temel hastalık sınırlarının da altında olması durumu olarak açıklanmaktadır. Tıbbi olarak Prediyabet ismi ile de bilinen bu sağlık sorunun da farklı etkenlere bağlı olarak kan şekeri sayısı normalden çok daha yükselmektedir.
İçindekiler
Fakat temel nokta ise bu yükselme durumunun şeker hastalığı tanısı konulması için yeterli olmaması olarak ifade edilmektedir. Bu vakalarda kişilerin değerleri ise normal ve sağlıklı bireylerin sahip oldukları değerler içinde olmamaktadır. Bu hastalık insanlar arasında çok fazla görülebilen ve birçok kişiyi etkileyebilen bir hastalık olarak da kabul edilmektedir.
Genel Tanıtım
Gizli şeker durumlarında ise farklı sebeplere bağlı olarak vücut insülin hormonu üretimini hızlandırmaktadır bu durumun sonu olarak ise kanda bulunan insülin oranları da yükselmektedir. Yine Prediyabet vakalarında vücut bu hareketleri ile kan şeker seviyeleri için bir denge sağlamayı da başarabilmektedir. Özellikle harici kaynaklarla meydana gelen insülin düşüşleri için uygun koşullar olmaya devam ettikçe de tekrar kan şekeri kişilerde yükselmeye başlayabilmektedir.
Bu gelişen süreç ise genel ifade biçimi olarak Prediyabet ismi ile tanımlanmaktadır. Yine oluşan bu rahatsızlığa neden olabilen etkenlerin ortadan kaldırılması durumunda ise kan şekeri seviyeleri genel olarak normal sınırlarına dönebilmektedir. Özellikle kronik şeker hastalığı riskini en az seviyelere indirmek için de kişilerin beslenme ve yaşama dair alışkanlıklarını değiştirmeleri önem taşımaktadır.
Gizli şeker hastalığı yapılan testler sonucunda ortaya koyulan yüksek değerler ile birlikte kişiler için hastalık olma özellikleri taşımaya başlamaktadır. Yani temel olarak yüksek olan değerler insanların normal bir şeker seviyesine sahip olmadıklarını açıklamaktadır. Fakat bunun yanında ise yine kronik şeker hastalığı için de gereken yüksek değerler bu bireyler de söz konusu olmamaktadır.
Bu bağlamda meydana gelen rahatsızlık ise bu hastalık ile karakterize edilmektedir. Yine bu rahatsızlığın geliştiği vakalarda temel olarak tokluk kan şekeri miktarları stabil olmamaktadır ve değişkenlikler gösterebilmektedir. Bu bağlamda Prediyabet tanılarında ise temel noktalardan biri genel olarak tokluk kan şekeri sayımları olabilmektedir.
Gizli Şeker Nedenleri
Gizli şeker özellikle farklı sebep ve nedenlere bağlı olarak kişilerde meydana çıkabilecek bir sağlık sorunu olarak da tanımlanmaktadır. Yine özellikle diyabet hastalığına da çevirebilen bu hastalığın oluşması için genel anlamda genetik faktörlerin varlıkları da kabul edilmektedir.
Ayrıca risk grupları ve bu şartlara sahip bireylerin bu rahatsızlıkla yüz yüze gelme olasılıkları da yine diğer kişilere oranla çok daha yüksek olabilmekte aynı oranda etkileri de daha şiddetli olabilmektedir. Hastalığın devam ettiği sürede ortaya koyabildiği olumsuz durumlar ise yapılan tedavilerle ve aynı zamanda kişilerin dikkatli uygulamaları ile ortadan kaldırılabilmektedir. Bu durum sonucunda ise ayrıca hastalığın şeker hastalığına geçiş yapmasının da engellenmesi söz konusu olabilmektedir.
Gizli şeker rahatsızlığının başlaması ya da kişilerde ortaya çıkması ise farklı neden ve sebeplere bağlı olarak gerçekleşen bir durum olabilmektedir. Yine farklı kişilerin sahip olduğu farklı hastalık durumları da beraberinde bu hastalığın doğmasına zemin hazırlayabilmektedir. Ayrıca beslenme ve yaşam şekillerinin de bu rahatsızlık üzerinde etkileri olduğu da belirtilmektedir.
Bu kapsam altında bu hastalığa nende olabilen ya da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilen bazı neden ve sebepler ise şu şekilde sayılabilirler;
- Kalıtsal olarak aile geçmişinde şeker hastalığı olması
- Durağan ve hareketsiz bir hayat
- Aşırı kilolu ya da obez olma
- Kan basıncının yüksek olması
- Kolesterol seviyelerinin yüksek olması
- Doğumda aşırı kilolu bebek doğurmak
Gizli Şeker Belirtileri
Gizli şeker hastalığında bazı vakalarda ortaya belirgin ve net olan hastalık semptomları çıkmamaktadır. Yine bazı hastalarda ise bu hastalıkla alakalı belirtiler görülebilmektedir. Ayrıca ortaya çıkan belirtiler ise farklı hastalık türlerinde olduğu gibi kişiler arasında da değişiklikler gösterebilmektedir. Bunun dışında bazı durumlarda ise farklı hastalık tanı aşamalarında da Prediyabet hastalığı uzmanlar tarafından ortaya çıkarılabilmektedir.
Fakat genel olarak ortaya çıkan bazı temel belirtiler de bulunmakta ve bu belirtiler ise temel olarak kişileri olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Yine hastalığın seyrine ve kan şekerinde ki dalgalanma durumlarına göre de ortaya çıkan belirtiler birbirleri arasında farklılıklar taşıyabilmektedir. Bun un sonucu olarak ise hastalık bazı hastalarda daha fazla belirti ortaya koyabilmektedir.
Gizli şeker ya da Prediyabet rahatsızlığına sahip kişiler aynı zamanda potansiyel birere Diyabet hastası da olabilmektedir. Bu nedene bağlı olarak bu rahatsızlıkta ortaya çıkan kimi belirtiler ile Diyabet belirtileri arasında benzerlikler de bulunabilmektedir.
Bu rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı belirti ve semptomlar ise şunlar olabilmektedir;
- Aşırı susuzluk
- Ağız kuruması
- Anlık öfke ve sinir durumları
- Normalden fazla su içilmesi
- Odaklanma sorunları
- Görmenin bulanıklaşması
- Uykusuzluk
- Cilt renginde koyulaşma durumları
- Kilo alma
- Çabuk acıkma ve sürekli yemek yeme isteği
- Yorgunluk ve halsiz hissetme
- Tansiyon ve genel kan basıncının yükselmesi
Gizli Şeker Tanı Yöntemleri
Gizli şeker daha genel bir ifade ile şeker hastalığı tanısının konulması sırasında kullanılan bazı testler bulunmaktadır. Özellikle bakılan bazı değerler ve bu değerlerin miktarları ise bu hastalığın tam olarak tanısının konulması konusunda referans görevi de görmektedir. Yine Prediyabet tanısı ve teşhisi konulduktan sonra ise bu kişiler doğal olarak birer diyabet hastası adayı da olmaktadırlar.
Fakat özellikle bu hastalığın erken fark edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması ile Diyabet hastalığının gelişmesinin önlenmesi de mümkün olabilmektedir. Yine özellikle Prediyabet tanısı koymak için ise açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri gibi unsurlarında analiz edilmeleri büyük önem taşıyan konular içinde yer almaktadır.
Gizli şeker hastalığının tanısı konulurken aynı zaman da HbA1c olarak tanımlanan değerin miktarı ve mevcut durumuna da bakılmaktadır. Bunun dışında ise temel olarak açlık ve tokluk kan şekerleri sayıları ise bakılan en temel göstergeler olarak kabul edilmektedir. Bu noktadan harekete özellikle kişilerde tokluk kan şekeri değerlerinin 140/199 birim aralığında ölçülmesi bir bozulma olduğu anlamı taşımaktadır.
Yine açlık kan şekeri sayısı ise 100/124 birim aralığı içindeyse kan şekerinde bir sorun olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Yine önemli bir referans noktası olan HbA1c değerinin de özellikle 5,5/6,4 birim arası olması durumlarında da hastaların takip edilmeleri tanı aşamaları içinde yer alan konu başlıklarından bir tanesi olmaktadır.
Tedavi Yöntemleri
Gizli şeker hastalığının tedavi prosedürünün en önemli kısmı ise Diyabet hastalığının oluşmasının önlenmesi durumları olabilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde ise uzmanların sağlamaya çalıştıkları ana amaç insülin seviyelerinin normal sınırları içine tekrar indirilmesi olmaktadır. Özellikle tedavi için önemli konulardan bir tanesi ise kişilerin beslenme ve yaşam şekilleri bakımından yapmaları gereken bazı değişiklikler olarak ifade edilmektedir.
Yine alınan önlem ve tedbirlerin sonuç vermediği bazı vaka gruplarında ise doktorlar özellikle önleyici etkileri bulunan ilaç tedavi seçeneklerini de tercih edebilmektedirler. Fakat genel olarak Prediyabet hastaları alacakları bazı tedbirlerle hastalığı kontrol altına alıp devam eden süreçlerde ise etkilerini ortadan kaldırma yoluna da gidebilmektedirler.
Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon