Dehidrasyon | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Dehidrasyon vücudun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan su miktarının olmaması durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır.

İnsan vücudunun büyük çoğunluğu sudan meydana gelmektedir ve su bütün vücut faaliyetlerinin ve fonksiyonlarının düzenli olarak devam edebilmesi için oldukça önem arz eden bir madde olmaktadır.

Bu noktada vücuttan atılan suyun yeteri kadar karşılanamaması ve vücudun su bakımından fakir hale gelmesi durumunda meydana gelen genel sağlık sorunu ise farklı birçok organ ve dokuyu bir arada etkileyebilmektedir. Bu bağlamda aşırı su kaybının engellenmemesi ve vücut için gerekli olan su miktarının vücuda verilmemesi durumunda çok farklı sağlık sorunları da meydana gelebilmektedir.

Genel Tanıtım

Dehidrasyon genel olarak ise aşırı sıvı kaybı yani aşırı su kaybı olarak da tanımlanabilmektedir. Bu noktadan hareketle normal vücut, fonksiyonlarını yerine getirirken günlük olarak dışarıya attığı belli miktarlarda sıvılar bulunmaktadır, dışarıya atılan bu sıvıların karşılığı kadar sıvıların vücuda tekrar geri alınması gerekmektedir. İşte atılan vücut sıvılarının geri vücuda alınamaması durumunda da bu sağlık sorunu yani su kaybı problemleri meydana gelmektedir.

Aynı zamanda su kaybına bağlı olarak farklı sayıda minerallerin de kaybolması ve eksik kalmaları söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda özellikle su kaybına bağlı olarak potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi elektrolit denge ve düzeninden sorumlu olan mineraller de vücutta yeterli miktarlarda kalmamaktadır.

Dehidrasyon yaşamayan sağlıklı bir insan vücudu günlük olan rutin işleyişi sırasında suyu çok etkin bir şekilde kullanmaktadır. Su hem organların hem de dokuların ve temel olarak insan vücudunun en temel maddelerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada hem organ ve dokuların işleyişini devam edebilmesi hem elektroliz gibi çok önemli dengelerin sağlanabilmesi için vücuttan atılan suyun karşılığı miktarda suyun tekrar vücuda alınması çok büyük önem taşımaktadır.

Özellikle küçük çocuklarda ya da çok ileri yaşta olan kişilerde aşırı derecede su kaybı yaşanması ise çok daha tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Su kaybı miktarının artması ise kişilerin  yaşayabilecekleri çok farklı sağlık sorunlarının meydana gelmesine de olanak tanıyabilmektedir.

Dehidrasyon Nedenleri

Dehidrasyon ya da su kaybının meydana gelmesi için kişilerden kişilere göre nedenler ve etkenler farklılıklar taşıyabilmektedir. Bu bağlamda insanların su kaybı sorunuyla karşı karşıya kalmalarına neden olabilen etkenler farklı ve çeşitli sebeplere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. En temel olarak kişilerin yeterli miktarda gün içinde su içmemeleri ya da aşırı derecede su kaybı yaşamaları ise en önemli su kaybı   nedenleri arasında da gösterilmektedir.

Bunların yanında kişilere hayati tehlike boyutlarına varana kadar sorun ve problemler yaş atabilecek olan su kaybı sorununun farklı hastalık ya da rahatsızlıklara bağlı olarak da ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Bu bağlamda su kaybı yaşayan kişilerin hızlı bir şekilde kaybettikleri su miktarının doğal yollarla vücutlarına tekrar geri almaları son derece önem taşımaktadır.

Dehidrasyon sağlık sorununa neden olan farklı sebepler yine farklı nedenlere göre ortaya çıkabilmektedir. Özellikle farklı kişilerde değişik sebeplere bağlı olarak belirtiler de ortaya çıkıp, hastaların sağlık durumlarını olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Fakat genel anlamda su kaybı sorununa nende olan ve farklı rahatsızlıklarla da bağlantıları olabilen nedenler şöyle sıralanabilirler;

  • Yüksek ateş sorunları
  • Aşırı kusma
  • İshal sorunları
  • Farklı nedenlere bağlı olarak aşırı terleme durumları
  • Aşırı derecede ve normal olmayan boyutlarda idrar yapma
  • Uzun süre sıcak altında kalma
  • Yoğun egzersiz ve spor faaliyetleri gerçekleştirme
  • Düzenli ve yeterli miktarda günlük olarak su içmeme

Dehidrasyon Belirtileri

Dehidrasyon temel olarak su kaybı olarak tanımlanabilen bir hastalık olmakla birlikte beraberinde farklı vücut fonksiyonlarını yerine getiren unsurlarında azalma da söz konusu olduğu için farklı belirtiler de ortaya koyabilmektir. Bu bağlamda ortaya çıkan belirtiler hastalığın ya da sağlık sorununun ortaya çıktığı kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Yine su kaybının belirtileri kişilerin yaşlarına, cinsiyetlerine ve genel sağlık ölçülerine göre de çeşitlilik arz edebilen bir konu olabilmektedir. Bunun yanında en temel su kaybı belirtilerinden biri ise aşırı susuzluk hissidir, bu su kaybının çok ileri geçtiği seviyelerde ya da vücudun aşırı su ihtiyacı duyduğu aşamalarda ortaya koyduğu bir tepki olarak da açıklanmaktadır.

Dehidrasyon belirtileri ise genel ve ortak belirtiler, bunun yanında kişiye özel belirtiler olarak da farklı sınıflara ayrılabilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri çok temel bir ihtiyaç olan suyun farklı kişilerde farklı organ ve dokulara olan etkileri olarak açıklanmaktadır.

Bu bağlamda su kaybı olarak nitelenen bu sağlık sorununa bağlı ortaya çıkan bazı belirtiler ise şu şekilde olabilmektedir;

  • Aşırı susuzluk hissi yaşanması
  • Özellikle kaslarda meydana gelen kramp ve tutulmalar
  • Baş ağrıları
  • Cildin kuruması
  • Vücut sıcaklığının düşmesi
  • Çok az idrara çıkmak
  • İdrar renginin son derece koyu bir hal alması
  • Ağız içinde kurumalar

Dehidrasyon Tanı Yöntemler

Dehidrasyon özellikle kendisini tanımlayan ve kendisini karakterize eden birtakım belirtileri ile ortaya çıkan ve seyreden bir sorun olma özellikleri de taşımaktadır. Bu durum esnasında bu önemli boyutlara gidebilecek sağlık sorunu tanısı koyulurken en önemli etkenlerin başında ise kişilerde ortaya çıkan hastalığa bağlı belirtiler olmaktadır.

Belirtiler yapılan fiziki muayene ve gözlemler sırasında dikkatle incelenmekte ve belirtilerin ışığında hastalığın tanısı ve teşhisi konulmaya çalışılmaktadır. Bunun dışında doktorların yapmış olduğu fiziksel gözlemler  Dehidrasyonun tanısının konulması için kullanılan önemli tanı yöntemlerinin başlarında yer almaktadır. Ayrıca yine kişilerin hastalık öyküleri, genel sağlık yapıları gibi farklı birçok etken de tanı ve teşhis aşamalarında göz önüne alınıp değerlendirilmektedir.

Dehidrasyon için yapılan fiziki gözlen ve incelemeler dışında yine mevcut su kaybının yol açmış olduğu farklı fiziksel sorunların ortaya çıkarılması açısından da uzman doktorlar bir takım laboratuar test ve analizleri de uygulayabilmektedirler. özellikle su kaybının boyutlarının ortaya çıkarılması organ ve dokulardaki hasar durumlarının net olarak ortaya konulması açısından yapılan laboratuar testleri büyük önem taşıyabilmektedir.

Özellikle uygulanan testlerin başında ise yapılan tam kan testleri ve dolaylı idrar testleri yer almaktadır, bu testlerin neticesinde net ve kesin olarak kişilerin aşırı derece susuz kalıp kalmadıkları ortaya çıkartılıp hastalığın teşhisi çok daha net olarak konulabilmektedir. Devam süreçte ise hızlı ve etkin bir şekilde tedaviye geçilmektedir.

Dehidrasyon Tedavi Yöntemleri

Dehidrasyon yaşanması durumunda uygulanacak tedavi yöntemi ise aynı hastalığın belirtileri ya da nedenleri gibi kişilerin yaşlarına, sağlık durumlarına ve cinsiyetleri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Fakat temel su kaybının önlenmesi ve buna bağlı oluşan durumların kontrol altına alınması da amaçlanmaktadır. Ayrıca su kaybı ile beraber vücudun kaybettiği elektrolit seviyelerinin düzeltilmesi ve mineral sayıların istenilen seviyeye çıkarılabilmesi amacıyla yapılan tedavi seçenekleri ise tedavinin genel hatlarını oluşturabilmektedir.

Bu noktadan hareketle uygulanacak tedavi seçeneklerinin temel yöntemleri, uygulamaları ve uygulama dereceleri gibi konular ise genel olarak hastanın yaşadığı temel su kaybıyla belirlenebilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.