Anemi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anemi hastalığı halk arasında kansızlık olarak da isimlendirilen farklı türleri sahip olabilen aynı zamanda farklı doku ve organlara da etkileri bulunabilen bir kan hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Kansızlık hastalığı temel olarak insan vücudunda dokulara organlara ve tüm yapılara yeterli miktarda oksijeni taşıyan hemoglobinin azalması durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak da İfade edilmektedir.

Hemoglobin ismi verilen bu protein yapılarının da taşıma işlemleri ise kırmızı kan hücreleri olarak isimlendirilen alyuvarlar tarafından yapılmaktadır. Kansızlık hastalığının ya da aneminin değişik etkenlere ve sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen çok fazla at türü ya da çeşidi de bulunmaktadır. Hastalık temel olarak ise alyuvar miktarlarının azalması ve yeteri kadar olmaması durumu ile karakterize edilmektedir.

Genel Tanıtım

Anemi hastalığının ortaya çıkmasının en temel ve geçerli sebebi ise kan hücreleri içinde bulunan ve vücut sağlığı için çok önemli görevleri olan hemoglobin proteinlerinin sayılarının çok ciddi miktarda azalması olarak açıklanmaktadır. Alyuvar hücrelerinin ve hemoglobin yapı malzemelerinin azalması durumunda ise özellikle bütün organ ve dokulara iletilmesi gereken oksijen, yeterli miktarda iletilememektedir.

Bu durumun sonucu olarak da doku ve organ yapıları oksijen bakımından fakirleşmekte ve devam eden süreçte ise ortaya çok ciddi etkileri olabilen kansızlık rahatsızlığı çıkmaktadır. Kan yapısının içinde olması gerektiğinden daha az alyuvar hücresi oluşmasının kişilerden kişilere göre farklılık gösterebilecek, oldukça değişik nedenleri de olabilmektedir.

Anemi rahatsızlığı tedavi edilmemesi durumunda özellikle hayati önem taşıyan farklı birçok organın ciddi manada zarar görmesine ve zemin hazırlayabilecek bir hastalık olarak da açıklanmaktadır. Bu ciddi tehlikeli durumun sonucu olarak ise hastalığın teşhisi ve tanısının konulması ve uygun tedavi işlemlerinin başlanması kişilerin genel sağlık bütünlüğü açısından son derece önem taşıyan bir konu olmaktadır. Ayrıca farklı birçok sağlık sorunu da bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hemoglobin ismi verilen ve temel görevi oksijen taşımak olan yapı moleküllerinin alyuvarlar tarafından taşınması sonucu organların yeterli miktarda oksijen almaları sağlanmaktadır. Alyuvar miktarları azaldığı zaman doğal olarak hemoglobin seviyeleri çok alt seviyelere inmektedir, bu sayede de hastalık belirtilerini şiddetli bir şekilde göstermeye başlamaktadır.

Anemi Nedenleri

Anemi ya da kansızlık hastalığı en temel ifadesi ile kan içinde yeteri kadar alyuvar hücresi ve doğal olarak hemoglobin olmaması olarak tanımlanan bir hastalık olmaktadır. Bu hastalığın farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen farklı türlerinde bulunmaktadır.  Alyuvar olarak isimlendirilen kırmızı kan hücrelerinin oluşmasının temel yapı taşlarından bir tanesi de içinde demir içeren hemoglobin proteinler olmaktadır.

Kansızlık rahatsızlığında ise bu yapılar yeterli sayılara erişemedikleri için doğal olarak görevlerini de yapamamaktadırlar. Bu durumun sonucu olarak ise genel olarak vücut organ ve yapılarının oksijen alamamaları sonucu meydana gelmektedir. Alyuvar sayısı yeterli sayılara erişememeye devam ettiği süreçler de ise bu önemli sağlık sorununun etkileri giderek daha fazla büyüyebilmektedir.

Anemi hastalığı farklı bireylerde doğuma bağlı olarak kalıtsal ve genetik olarak ortaya çıkıp başlayabilen bir hastalık olma özelliği de taşımaktadır. Doğumsal ya da genetik olmayan kansızlık rahatsızlıklarına ise neden olabilen üç önemli etkenin varlığı kabul edilmektedir. Bu  üç etkiye bağlı olarak ortaya çıkabilen kansızlık rahatsızlıkları da farklı türler altına ayrılabilmektedir.

Bu bağlamda demir eksikliği, folik asit eksikliği ve B12 vitamini eksikliği en önemli üç kansızlık hastalığı nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu eksikliklere bağlı olarak gelişen hastalık farklı belirtiler ve farklı etkilerle ortaya çıkabilmektedir. Demir, B12 ve folik asit ise temel olarak kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması ve yapılmasında derece önemli vazifeleri olan unsurlar olarak kabul edilmektedirler.

Anemi Belirtileri

Anemi rahatsızlığı ortaya çıktığı andan itibaren farklı hastalık belirtileri ve yine hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek değişik semptomlarda izlenebilmektedir. Bu bağlamda oldukça farklı sebeplere ve etkenlere bağlı olarak kişilerde meydana gelebilen kansızlık hastalığı yine son derece değişik ve farklı sayıda belirtileriyle kendisini ortaya koyabilmektedir.

Özellikle hastalığın teşhisi için ise ortaya çıkan belirtilerin ayrıntılı olarak incelenmesi ve farklı hastalıklarla karşılaştırma ve kıyaslamalar yapılması da tanı aşamalarında kullanılan önemli yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Yine kansızlık hastalığının türüne göre ayrıca kişilerin yaşadıkları kanama sorunları, regl problemlerine, mide ülseri gibi durumlara, kanser türlerine ya da farklı problem ve sorunlara göre de belirtiler çeşitlilik kazanabilmektedir.

Anemi hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilen ve farklı kansızlık türlerinde de ortak olan bazı hastalık belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtiler genel olarak kansızlık sorunu ve rahatsızlığı yaşayan bireylerin tümünde ortaya çıkabilen özellikler de taşımaktadırlar.

Anemiye bağlı olarak ortaya çıkabilen bazı genel belirtiler ise şunlardır;

  • Nefes darlığı şikâyetleri
  • Göğüste ağrı
  • Devamlı baş ağrıları
  • Baş  bölmesi
  • Cilt renginde soluklaşmalar olması
  • Özellikle bacaklarda görülen kramplar
  • Çok kolay yorulma
  • Düzensiz ve hızlı kalp atışları
  • Uykusuzluk sorunları

Yine farklı ve daha özel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen kansızlık rahatsızlıklarında ise  sebep olan etkenlere bağlı olarak farklı hastalık belirtileri de gözlenebilmektedir.

Anemi Tanı Yöntemleri

Anemi ya da bilinen diğer genel bir ismi ile kansızlık rahatsızlığı bütün toplumlarda oldukça sık görülen hastalık türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hastalık özellikle her yaş grubunda erkek ve kadın bireylerde ortak olarak görülebilen hastalıklar içinde de yer almaktadır. Bu bağlamda kansızlık hastalığının tanı aşamasında uzman doktorların takip ettikleri ve izledikleri farklı yol ve unsurlarda bulunabilmektedir.

Bu aşamada hastalığa doğru tanı koyabilmek için başlangıç olarak hastanın genel sağlık durumu ve hastalık öyküsü gibi durumları da ortaya konulmaktadır. Ardından ise hastalığın teşhisi için gerek görülen tahlil, tetkik ve tıbbi diğer işlemler kullanılarak hastalığın tanı ve teşhis aşamalarının hızlı ve sonuç verici tamamlanabilmektedir.

Anemi hastalığının özellikle fiziksel muayenesinde hastalığın önemli belirtileri arasında yer alan kalp atışındaki düzensiz hızlanmalar, uzmanlar tarafından kontrol edilmekte ve bunun beraberinde  nefes alıp verme ve nefesin düzenli olup olmadığı gibi durumlara da bakılmaktadır. Ayrıca  bu hastalığı tanı ve teşhisinde kullanılan en önemli teşhis tekniklerinden bazıları ise kan testleri olmaktadır.

Özellikle kan içindeki  alyuvarların ve hemoglobinlerin sayılarına bakılan bu tekniklerde hastalığa teşhis koyabilmek adına kullanılan yöntemler arasında olmaktadır. Onun dışında farklı hastalık belirtilerine sahip bireylerde ise yine doktorların uygun görebileceği çeşitli testler ve Tanı uygulamaları da devreye sokulup Bu sayede  teşhisin tam olarak ortaya konulması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Anemi Hanstalığı Tedavi Yöntemleri

Anemi hastalığı tedavisi ise temel olarak hastalığın türüne yani hangi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığına göre farklılıklar gösteren tedavi uygulamalarını ve türlerini kapsayabilmektedir. Bu bağlamda hastalığın temel olarak hangi etkiye bağlı olarak meydana geldiği ise tedavi seçenekleri ve tedavi uygulamaları açısından son derece fazla önem taşımaktadır.

Temel olarak kansızlık hastalığının tedavisinde ise elde edilmek istenen amaç kan içindeki alyuvar hücresi sayısının yeterli miktarlara çıkartıp ortaya çıkan olumsuz belirti ve etkileri tam olarak ortadan kaldırmak olarak açıklanmaktadır. Bu nedenle hastalığın hangi neden ya da eksikliklere bağlı olarak ortay çıktığının bilinmesi tedavi seçeneklerinin belirlenmesini direk olarak etkileyen bir unsur olabilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post