Addison Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Addison hastalığı tedavisi ve tedavi uygulamaları ise genel olarak hekimler tarafından planlanan ve işletilen genel süreçler olarak ifade edilmektedir. Tedavi seçenekleri içinde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi ise ilaç tedavileri olabilmektedir, bu ilaç tedavileri ile gerekli miktarlarda üretilemeyen hormonların düzeylerinin vücut için gerekli seviyelere çıkarılabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
İçindekiler
Yine farklı durumlarda özellikle kişilerin beslenmeleri ve günlük aktiviteleri ile ilgili planlamalarda tedavi süreçlerinin içine girebilen konu başlıkları içinde yer alabilmektedir. Özellikle bazı acil ve atak durumlarında ise sağlık kuruluşlarında damar yolu açılarak hastalara ilk müdahaleleri hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon
Meydana gelen bu rahatsızlıkta böbrek organının üzerinde yer alan adrenal hormon bezlerinin yeterli miktarda ve vücut için yeterli oranda kortizol üretip, salgılayamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Bu hastalık toplum içindeki bireyler de çok fazla görülen hastalık grupları içinde yer almamaktadır, nadir ve az görülen bir hormon hastalığı olan rahatsızlık türü erkeklerde kadınlarda ve çocuklarda da ortaya çıkabilen bir hastalık olma özelliği taşımaktadır.
Genel Tanıtım
Addison hastalığı çok sık görülen bir hastalık olmamasına rağmen etkileri, belirtileri ve bu hastalığa bağlı olarak gelişen sonuçlara bağlı olarak tehlikeli bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Özellikle insanın yaşamını sağlık ve fiziksel devam açılarından uyumlu olarak geçirebilmesi için temel işlemleri olan hormonların salgılanmaması durumunda kişinin vücudunun farklı organ ve dokuları farklı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmektedir.
İşte bu hastalık da temel olarak yaşamsal işlemleri olan bazı hormonların vücudun ihtiyaç duyduğu miktarların çok altında salgılanmasına bağlı olarak gelişim göstermektedir. Bu durumun bir sonucu olarak da hastalık ortaya çıktıktan sonra kişilerin yaşamları ile alakalı ve genel sağlık durumları ile alakalı ciddi sorun ve problemler ortaya çıkabilmektedir.
Addison hastalığı tedavisi için ise genel anlamda salgılanma sayıları az olan ve hormon bezleri tarafından düzenli olarak salgılamayan hormonların harici takviyeleri gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu ve işleyişine devam edebilmesi için gereken hormonlar kişilerin vücuduna dışarıdan takviyelerle ilave edilebilmektedir.
Bu sayede oluşan hastalık belirtileri ve belirtilere bağlı meydana gelen etkiler ise ortadan kaldırılmaya, olası durumlarda da en az seviyelere indirilmeye çalışılmaktadır. Toplum içinde erkek bireylerde ve kadın bireylerde de meydana gelebilen bu rahatsızlık temel olarak farklı nedenlere bağlı olarak hormon bezlerinin çalışmalarının durması ya da sekteye uğraması ile ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda hastalığın nedenleri ve ortaya çıkardığı sonuçlarda farklılıklar taşıyabilmektedir.
Addison Hastalığı Nedenleri
Addison hastalığı adrenal bezi ya da bezleri olarak da isimlendirilen böbrek üstü bezlerinin farklı durum ve etkiler yüzünden çalışmalarını durdurmaları ya da çok az çalışmalarına bağlı olarak oluşmaktadır, bu bağlamda bu hastalığa neden olabilen farklı etkenler ortaya çıkabilmektedir. Adrenal yetmezliği rahatsızlığında kortizol hormonu yeteri kadar salgılanamamaktadır ve bu noktada ise vücut için son derece önemli olan bu hormon yapıları görevli oldukları vücut organlarına ulaşamamaktadır.
Böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bu rahatsızlık ise beraberinde hemen hemen bütün organları ve dokuları da olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Çünkü adrenal bezleri kişilerin metabolizma alanında yer alan bütün organların, bütün dokuların ve bütün sistemlerin düzgün çalışabilmeleri için hayati görev ve işlevleri olan hormonları salgılamaktadırlar.
Addison hastalığı ise tıp bilimi içinde iki ana kısım ve şekle ayrılarak incelenen ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Bu iki ana kısımdan ilki birincil böbrek üstü bezi rahatsızlıkları olmaktadır, ikinci kısma giren hastalıklar ise ikincil böbrek üstü bezi rahatsızlıkları olarak tanım bulmaktadır.
Bu bağlamda hastalığa zemin hazırlayan hastalığa neden olan farklı sebepler ve bu sebeplere bağlı olarak gelişebilen semptomlarda bulunmaktadır.
Temel olarak ise adrenal bezlerinin hasara uğramaları dışında bu hastalığa neden olabilen bazı farklı sebepler ise şu şekilde sıralanabilirler;
- Verem hastalığı
- Böbrek üstü bezlerinde meydana gelen enfeksiyon hastalıkları
- Farklı kanserlerin bu bölümlere yayılması
- Böbrek üstü bezlerinde meydana gelen kanama sorunları
Addison Hastalığı Belirtileri
Addison hastalığı insanlar arasında son derece az ve nadir görülen bir hastalık olmasının dışında belirtilerinin ortaya çıkma süreleri ve şekilleri ile de birçok hastalıktan ayrılabilmektedir. Bunun sonucu olarak ise hastalığın çoğu zaman çok daha geç aşamalarda fark edilebilmesi ve buna bağlı olarak hasarlarının da artması sonuçları yaşanabilmektedir.
Bu hastalık belirtileri ise son derece yavaş ve gözden kaçma olasılıkları yüksek olan semptomlar olarak görülmektedir. Hastalığın temel belirtileri ise genel anlamda aylar içinde son derece yavaş seyirler halinde oluşumlarını tamamlayabilmektedir. Bu yüzden hastalığa ait kabul edilen belirtilerin birkaçının bile görülmesi durumlarında kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları önerilmektedir. Bu sayede bu tehlikeli boyutlara ulaşabilecek hastalık ise erken zamanlarda teşhis edilebilmektedir.
Addison hastalığı kendisi ile karakterize edilen ya da farklı birçok sağlık sorununun belirtisi sayılabilecek semptomları ortaya koyabilen bir hastalık olabilmektedir.
Bu bağlamda bu hastalığın genel anlamda kabul edilen bazı temel belirtileri ise şu şekilde sıralanabilmektekiler;
- Sürekli kilo kaybı yaşanması
- Kişilerde iştahın oranlarda kapanması
- Kan şekeri miktarlarının düşmesi
- Çok fazla ve aşırı derecede yorulma
- Tansiyon düşmeleri ve beraberinde bayılma sorunları
- İshal ve kusmalar yaşanması
- Şiddetli karın ağrıları
- Eklem bölgelerinde ve kas sisteminde meydana gelen ağrılar
- Mide bulantıları
- Terleme miktarlarında görülen ciddi azalmalar
- Aşırı asabiyet ve sinirlilik
- Çok fazla tuz tüketiminin olması
Addison Hastalığı Tanı Yöntemleri
Addison hastalığı teşhisi ve tanısı uzman doktorlar tarafından yapılan bir dizi gözlem, muayene ve testler sonucunda konulmaktadır. Bu bağlamda belirtileri oldukça yavaş ortaya çıkan ve farklı hastalıklarla benzer özellikler taşıyan bu sağlık sorununun tanısının konulması için uzman doktorlar farklı tıbbi teknik ve görüntüleme imkânlarından da çoğu zaman faydalanabilmektedirler.
Bu sayede öncelikle hastalığın varlığı ortaya çıkarılmakta daha sonra ise hangi türe ait olduğu saptanıp tam olarak teşhisin konulması sağlanmaktadır. Aynı zamanda yine hastalığın kişi üzerinde ortaya çıkardığı etkiler ve semptomların kişi üzerindeki etkilerinin de teşhis aşamasında son derece büyük ve önemli etkileri de bulunmaktadır.
Addison hastalığı tanı aşamalarında özellikle kişilerin tıbbi geçmişleri, rahatsızlık ve hastalık öyküleri, genetik ve kalıtımsal yapıları da dikkatle incelenen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Beraberinde yapılan fiziksel gözlem ve muayenelerin neticesinde doktorların uygun görmesi durumunda ise başlıca kan testleri ve laboratuar analizleri ile de sonuca gidilmeye çalışılmaktadır.
Kimi vakalarda ise özellikle böbrek üstü bezlerinin mevcut sorunlarının tespit edilmesi için farklı tıbbi görüntüleme araçları da uzman doktorlar tarafından devreye sokulabilmektedir. Bütün yapılan bu tanı ve teşhis işlemlerinin ardından ise kişiye tanı net ve somut olarak verilebilmektedir. Bu aşamadan sonra ise hızlı ve etkin bir şekilde uzman hekimler tarafından tedavi aşamalarına geçilmektedir.
Addison Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Addison hastalığı tedavisi ve tedavi uygulamaları ise genel olarak hekimler tarafından planlanan ve işletilen genel süreçler olarak ifade edilmektedir. Tedavi seçenekleri içinde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi ise ilaç tedavileri olabilmektedir, bu ilaç tedavileri ile gerekli miktarlarda üretilemeyen hormonların düzeylerinin vücut için gerekli seviyelere çıkarılabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Yine farklı durumlarda özellikle kişilerin beslenmeleri ve günlük aktiviteleri ile ilgili planlamalarda tedavi süreçlerinin içine girebilen konu başlıkları içinde yer alabilmektedir. Özellikle bazı acil ve atak durumlarında ise sağlık kuruluşlarında damar yolu açılarak hastalara ilk müdahaleleri hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon