Hamile kalmak ve bebek sahibi olmak her çiftin hayalinde olan bir durum olmaktadır. Bu hayali gerçekleştirmek kolay gibi gözüken bir süreç olsa da belli durumlarda istenilen şekilde gerçekleşmesi mümkün olmamaktadır. Bu durumun ortaya çıkması durumuna ise yalancı gebelik adı verilmektedir.
İçindekiler
Yalancı Gebelik Genel Tanıtım
Yalancı gebelik kadının evde yapılan testlerin pozitif çıkması ve gebeliğe dair diğer bulguların net bir şekilde ortada olmasına rağmen biyolojik olarak ortada herhangi bir gebelik durumunun olmaması olmaktadır. Bu durum ise tıp dilinde psödosiyezi olarak adlandırılmaktadır. Yani bilinen diğer adı ile de sahte gebelik olmaktadır.
Bu durumun ortaya çıkmasındaki temel neden genellikle kişinin çok fazla gebe kalmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Psikolojik olarak bu hislerin çok hissedilerek yaşanılması durumunda ise vücudun kendisini gebe gibi davranmasına neden olmaktadır. Böylelikle de gebeliğe dair bütün hisler ve belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak bu tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olmaktadır.
Yalancı gebelik günümüzde oldukça düşük seviyelerde görülen bir durum olmaktadır. Ancak bazı gruplarda bulunan kadınlarda bu risk oldukça fazla olmaktadır. Çünkü bu grupta bulunan kişilerin psikolojik olarak problemlerinin olmasından kaynaklanmaktadır. Yalancı gebelik risk grubunda olan kişiler ise şunlardır;
- Bebek sahibi olmayı çok fazla istemek,
- Daha öncesinde bebeklerini düşürenler veya ölümü gibi kişiyi psikolojik olarak etkileyen durumlar yaşayanlar,
- Erken menopoza giren kişiler,
- Hiç evlenmemiş kadınlar,
- Doğum kontrol yöntemlerinin istenilen düzeyde koruma sağlamadığına inananlar,
- Biyolojik olarak hamile olma ihtimali bulunmaması rağmen bunu bir sorun haline getirip hamile olabileceğini düşünen kişiler,
- Çok istenmesine ve denenmesine rağmen hamile kalamayan kişiler yalancı gebelikler ile karşı karşıya kalma riski yüksek olmaktadır.
Yalancı Gebelik Nedenleri
Yalancı gebelik birçok hastada psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de her ne kadar test yapılsa da yapılsın tam olarak neyin bu duruma yol açtığını söylemek mümkün olmamaktadır. Genellikle merkezi sinir sisteminin bebeğin var olduğuna inanması ve böylelikle bebek varmış gibi hareketler göstermesi ile bu belirtilere yol aştığı düşünülmektedir.
Yalancı gebeliğin oluşmasının nedenleri psikolojik nedenlere bağlanmaktadır. Bu nedenler ise şunlardır;
- Kadının gebe kalma isteğinin aşırı olması,
- Kısırlık hastalığının bulunması ve tedavi edilmesi esnasında çok uğraş verilmesi,
- Rahmin alınması veya tüplerde sorun olan kadınların hamile kalma ihtimali sıfır olmasına rağmen hamile kaldığını düşünmesi,
- Daha önceden düşük veya bebek ölümü gibi travmatik durumlar ile karşı karşıya kalmak,
- Doğum kontrol yöntemlerinin işe yaramadığını düşünme,
- Hiç evlenmemiş olmak veya evlendikten sonra buna bağlı olarak çocuğunun olmayacağını düşünerek bu konuda endişe sahibi olmak,
- Taciz veya tecavüz gibi travmatik olayların yaşanması durumunda hamile gibi tepkilerin ortaya çıkması.
Genellikle hastaların tıbbi öyküsünde Yalancı gebelik gibi durumlar olmasından dolayı yabancı gebeliklerin ortaya çıkmasındaki nedenler psikolojik olarak geliştiği görülmektedir. Yani beynin vücuda oynamış olduğu bir oyundan ibaret olması demek doğru olmaktadır.
Yalancı Gebeliklerde Adet Görmek Mümkün Mü?
Yalancı gebelik durumu normal gebelik ile aynı belirtiler göstermesinden dolayı kişi kendini hamile gibi hissetmesinden dolayı bu mümkün olmaktadır. Yani kişinin adet görme zamanı gelmesine rağmen adet görememe ve buna ek olarak da bulantı, kusma gibi tepkiler ile ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Hastalık tamamen psikolojik olmasından dolayı ise kişiler ne kadar bu duruma inanmazsa o kadar süre boyunca adet kanaması kesilmektedir.
Hamile kalmayı isteyen kişiler genellikle bu süreçte adet kesilmeleri ile karşılaşması ile hamilelik testi yapmaktadır. Ancak yalancı gebeliklerde evlerde yapılacak olan gebelik testleri negatif çıkmaktadır. Buna en olarak da sağlık kuruluşlarında yapılan idrar ve kan testleri de negatif çıkacaktır.
Yalancı gebelik benzeyen diğer iki gebelik türü ise dış gebelik veya boş gebelik olmaktadır. Dış gebelikte genellikle embriyo rahim yerine başka yerde tutunma özelliği göstermektedir. Boş gebelikte ise sadece bebeğin gelişimini sürdüreceği kesenin oluşumu gözlemlenmektedir. Bu iki durumda da kişilerin evlerde yapmış olduğu testlerin pozitif çıkması mümkün olmaktadır. Anca gerçek bir hamilelikten söz edilmesi yanlış olmaktadır. Bu durumlarda aynı yalancı gebelikteki gibi sağlık kuruluşlarında yapılacak olan testler ile rahatlıkla tanısı koyulmakta ve buna uygun tedavi yapılmaktadır.
Yalancı Gebelik Belirtileri
Yalancı gebelik kişilerin aynı gebelik sorunlarını hissetmesi olmaktadır. Bu yüzden de aynı bebek bekleyen kadınlardaki belirtiler ile karşı karşıya kalınmaktadır. Belirtilerin aynı olmasından dolayı ise hem kişi hem de etrafında bulunan diğer kişiler hamile olduğuna inanmaktadır. Hatta hamilelik ile doktora başvurulduğunda bile doktorlar buna ihtimal vermekte ancak yapılan tetkikler ve fiziksel muayeneler sonucunda böyle bir şeyin olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Yalancı gebeliğin göstermiş olduğu belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır;
- Adet gecikmelerinin ortaya çıkması,
- Göğüslerde hassasiyet oranının artması,
- Sürekli olarak mide bulantısı ve kusmaların ortaya çıkması,
- Baş dönmelerinin meydana gelmesi,
- Karında büyümelerin gerçekleşmesi,
- Kilo artışının ortaya çıkması,
- Yorgunluk ve halsizlik belirtileri gösterme,
- Ciltte sivilcelerin ortaya çıkması,
- Meme uçlarında renk değişimlerinin meydana gelmesi,
- Rahim ağzında yumuşamaların meydana gelmesi,
- Karında bebek varmış gibi hareket hissedilmesi,
- Farklı besinlerin istenmesi yani aşerme durumu.
Bu gibi belirtiler aynı normal hamilelik belirtileri ile aynı olmaktadır. Ancak psikolojik bir rahatsızlık olan bu durum mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum olmaktadır. Belirtiler aynı olmasından dolayı da testler ve yapılacak olan fiziksel muayeneler haricinde de anlaşılması mümkün olmamaktadır.
Yalancı Gebelik Tanı Yöntemleri
Yalancı gebelik tanısı aynı normal hamilelik belirtileri gösteren kişilerdeki yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Bunun için evde yapılacak olan testler yerine kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının yapacakları testlerin yapılması gerekmektedir.
Yalancı hamileliğin oluşup oluşmadığını ayırt etmek için iki farklı tanı yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ultrason muayenesi olmaktadır. Bu yöntem ile genellikle kişiden tıbbi öykü alınmasından hemen sonra amniyon kesesi, bebeğin kalp atışının olup olmadığı veya rahimde herhangi bir bebek varlığının bulunup bulunmadığı gibi durumlar araştırılmaktadır. Bu üç nedenin herhangi bir şekilde bulunmaması durumunda ise yalancı gebelik tanısı rahatlıkla koyulmaktadır.
İkinci bir tanı yöntemi ise kan testleri olmaktadır. Bu testlerde ise kan ve idrar testleri ile hamilelikte kontrol edilen Beta-HCG değerinin ne seviye de olduğuna bakılmaktadır. Test sonucunda Beta-HCG hamilelik değerlerinde olmaması durumunda ise gebeliğin gerçek olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Yalancı Gebelik Tedavisi
Yalancı gebelik tanısının koyulması ile birlikte birçok kişi bu durumun normal olduğunu kabul etme davranışı gösterebildiği gibi belli kişilerde de buna inanmama durumu ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Bu durum bir sağlık problemi olmasından dolayı ise mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum olmaktadır. Ancak psikolojik bir durum olmasından dolayı kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bunu sakin bir dille anlatması ve psikolojik destek almalarını önermektedir.
Psikolojik bir sorun olmasından dolayı herhangi bir ilaç tedavisi uygulamak mümkün olmamaktadır. Altında yatan asıl neden ise hastanın durumuna göre alanında uzman kişiler tarafından belirlenerek tedavi edilmektedir. Bundan dolayı ya yalancı gebeliklerde psikolojik destek haricinde yapılacak herhangi bir tedavi bulunmamaktadır.
Adet Düzensizliği, Adet Gecikmesi, Adet Sancısı, Anne Karnında Tedavi Ve Cerrahi, Beta HCG