Yağ bezesine hangi bölüm bakar, yağ bezesi ile alakalı soruların cevapları içeriğimizde yer almaktadır. Yağ bezesine hangi bölüm bakar sorusunun cevabı için makalemizi okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Yağ bezesi, tipik olarak deri ile alttaki kas arasında, yavaş büyüyen, yumuşak bir yağ (adipoz) hücresi kütlesidir. Tıbbi adı lipom olan yağ bezesi çoğunlukla boyun, omuzlar, sırt, karın, kollar ve uyluklarda görülür. Dokunulduğunda yumuşaktırlar ve parmak basıncıyla hareket ederler. Yağ bezeleri kanser değildir ve genellikle tedavi edilmeleri gerekmez.
Yağ Bezesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- Dokunulduğunda yumuşak hissedilir
- Parmakla bastırıldığında kolayca hareket eder
- Derinin hemen altındadır
- Renksizdir
- Yavaş büyür
Yağ Bezesi Türleri
Yağ bezeleri, dokunun mikroskop altındaki görüntüsüne göre ayırt edilirler.
- Geleneksel lipom: Yağ bezesinin en yaygın görülen türüdür.
- Atipik lipom: Bu tümörler doku daha derindedir ve daha fazla sayıda hücre içerir.
- Hibernoma: Bu yağ bezesi türü, olgun beyaz yağ yerine kahverengi yağ içerir.
- Miyelolipom: Bir miyelolipomdaki yağ dokusu, geleneksel lipomların aksine beyaz kan hücreleri üretir.
- İğ hücreli lipom: Adından da anlaşılacağı gibi, bu tip büyümede yağ hücreleri iğ gibi görünür. Diğerlerinin aksine yuvarlak değil, uzun bir formdadır.
- Pleomorfik lipom: Bu lipom formu, değişen boyut ve şekillerde yağ hücreleri içerir.
- Fibrolipom: Bir fibrolipom hem yağ hem de fibröz doku içerir.
- Anjiyolipom: Yağın yanı sıra çok sayıda kan damarı içeren lipom türüdür. Genellikle ağrılıdır.
Yağ Bezeleri Neden Olur?
Lipomların nedeni konusunda tıbbi bir fikir birliği yoktur, ancak genetik faktörlerin bir faktör olabileceğine inanılmaktadır. Aşağıdaki durumlarda yağ bezesi görülme olasılığı daha yüksektir:
- 40 ila 60 yaşları arasında olmak
- Obezlik
- Yüksek kolesterol
- Şeker hastalığı
- Glikoz intoleransı
- Karaciğer hastalığı
Aşağıdakiler gibi bir tıbbi durumunuz varsa lipomlar daha sık ortaya çıkabilir:
- Ağrılı yağlanma sendromu
- Gardner sendromu
- Madelung hastalığı
- Cowden sendromu
Yağ Bezesi İçin Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz?
Vücudunuzun herhangi bir yerinde sıra dışı, garip bir yumru fark ettiğinizde, teşhis için doktora gitmelisiniz. Yumru hiçbir zararı olmayan bir lipom olabileceği gibi, daha ciddi bir durumun göstergesi de olabilir. Örneğin daha hızlı büyüyen ve ağrı yapan kanserli bir liposarkom olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden teşhis ettirmek önemlidir.
Randevunuz sırasında doktorunuz aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışır
- Ağrı var mı varsa ne kadar şiddetli?
- Yumru büyüyor mu büyüyorsa ne kadar hızlı büyüyor?
- Yumru sıcaklık hissi veriyor mu?
- Yumru sertleşiyor mu veya hareketsiz mi?
- Ciltte başka değişiklikler var mı?
Lipomlar iyi huylu yağlı tümörler olduklarından tipik olarak zararsızdırlar ve tedavi gerektirmezler. Tıbbi veya kozmetik nedenlerle bir lipom sizi rahatsız ediyorsa, cerrahi olarak çıkarılabilir.
Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gitmelisiniz?
Vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir kitlenin öncelikle iyi huylu olup olmadığı tespit edilmelidir. Böyle bir durumda genel olarak Cildiye/Dermatoloji ya da Genel Cerrahi uzmanı fizik muayene ile yağ bezesi olup olmadığını teşhis edebilir. Yumru memenizde ise meme cerrahisi bölümüne başvurmak kanser olasılığının daha hızlı değerlendirilmesini sağlayabilir.
Yağ bezesi nasıl teşhis edilir?
Doktorlar genellikle fizik muayene ile yağ bezesini teşhis edebilir. Gerek duyuluyorsa ultrason görüntüleme istenebilir.
Bazı durumlarda ise lipomdan biyopsi alınır. Biyopsi, yumrudan alınan küçük bir doku örneğinin test edilmesi işlemidir. Bu test kanser olasılığını dışlamak için yapılır. Yağ bezeleri bazen kanserli olmasa da kanserli bir kitle olan liposarkom gibi görünebilir.
Eğer biyopsi sonucu şüpheli ise MRI ve CT taramaları yapılması gerekebilir.
Yağ bezesi nasıl geçer?
Bir yağ bezesini ev tedavileri ile küçültemezsiniz. Sıcak kompresler diğer cilt topakları için işe yarayabilir, ancak bir yağ hücresi topluluğu oldukları için yağ bezeleri için yararlı değildir.
Yağ bezesinden kurtulmanın tek yolu cerrahi müdahaledir.
Ancak bilinmelidir ki yağ bezelerinden tamamen kurtulmak pek mümkün değildir, tekrar oluşma olasılıkları çok yüksektir.
Yağ bezesi nasıl çıkarılır?
Yağ bezeleri, tipik olarak çok az acil sağlık riski oluşturan kanserli olmayan yağlı büyümelerdir. Cerrahlar, bu büyümeleri ameliyatla alabilir, ancak bu genellikle kozmetik nedenlerle yapılır.
Yağ bezesi çıkarma ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır ve aynı gün taburcu olunur. Bazı durumlarda yağ bezeleri vücudun farklı yerlerinde birden fazla sayıda olabilir. Bu durumda daha komplike bir ameliyat gerektirebilir.
Yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir. Yani bir yağ bezesi, kaslar veya çevredeki diğer dokular yoluyla yayılmaz ve hayati tehlike oluşturmaz. Görünümünden rahatsız olma, üzerine yatınca ya da baskıyla ağrı gibi şikayetler yoksa alınmaları gerekmez.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.