Vertigo hangi bölüm bakar, vertigo için hangi bölüme gitmeliyim sorularının cevapları yazımızda yer almaktadır. Vertigo hangi bölüm bakar sorunuzun yanıtına içeriğimizi okuyarak erişebilirsiniz.
İçindekiler
Vertigo çoğunlukla baş dönmesinden farklı olarak sizi veya etrafınızın döndüğünü veya hareket ettiğini hissetme durumudur. Baş dönmesi genellikle geçicidir ve tedaviye gerek duyulmadan geçer.
Baş dönmesi şikayeti ile doktora gitmişseniz, muayene sırasında, baş dönmesi sırasında ve geçtiğinde nasıl hissettiğinizi, neyin baş dönmesine neyin neden olduğunu ve ne kadar sürdüğünü anlatmaya çalışın. Bu detaylar doktorunuzun baş dönmesinin nedeninin belirlemesini kolaylaştıracak tedavisi etmesine yardımcı olacaktır.
Vertigo Nedenleri?
Vertigo, başka herhangi bir semptom olmaksızın kendi kendine ortaya çıkar, genellikle bir inme belirtisi olma olasılığı düşüktür.
Baş dönmesinin bazı nedenleri şunlardır:
Birçok baş dönmesi vakası, iç kulağınızdaki denge mekanizmasını etkileyen problemlerden kaynaklanır. Kristal oynaması (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV), ortak kulak enfeksiyonu, meniere hastalığı, migren denge mekanizmasını etkileyen hastalıklardır.
Beyninize yeterince kan gitmemesi de baş dönmesine neden olabilir.
Bu durum, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
- Ateroskleroz
- Anemi, su kaybı
- Düşük kan şekeri
- Kalp ritmi sorunları
- Ortostatik hipotansiyon (postural hipotansiyon)
- Felç
- Geçici iskemik atak (TIA)
Bazı ilaç türleri de baş dönmesine neden olur:
- Antidepresanlar
- Nöbet önleyici ilaçlar
- Tansiyon ilaçları
- Sakinleştiriciler
Baş dönmesinin diğer nedenleri:
- Karbonmonoksit zehirlenmesi
- Sarsıntı
- Depresyon (majör depresif bozukluk)
- Yaygın anksiyete bozukluğu
- Taşıt tutması
- Panik atak ve panik bozukluk
Vertigo İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Genel olarak, tekrarlayan, ani, şiddetli veya uzun süreli ve açıklanamayan baş dönmesi veya vertigo yaşarsanız doktorunuza görünün.
Vertigo İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Vertigo için “Kulak Burun Boğaz” veya “Nöroloji uzmanına” başvurmalısınız.
Vertigo hastalığını teşhis etmek için yapılan testlerde denge ve işitme sorunu birlikte ele alınır. Hastaların çoğunda iç kulağa bağlı hastalıklar tespit edilmektedir. Fizik muayeneden sonra elektronistagmografi denilen cihazla göz hareketleri incelenir. Eğer gerek görülürse tomografi ve MR çekimleri de yapılabilmektedir. Vertigo hastalığının tedavisi ilaçlar, kafein ve aşırı tuz içermeyen beslenme ile sağlanabilir. İç kulak kristalleri ile ilgili bir durum var ise Epley Manevrası denilen tedavi işlemi yapılır.
Vertigo İçin Ne Zaman Acil Servise Gitmeliyim?
Vertigo tek başına acil müdahale gerektiren bir durum değildir.
Ancak aşağıdakilerden herhangi biriyle birlikte şiddetli baş dönmesi veya vertigo yaşarsanız en yakın acil servise başvurmalısınız.
- Ani ve şiddetli baş ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Nefes almada zorluk
- Kol veya bacaklarda uyuşma veya felç
- Bayılma
- Çift görme
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Zihin bulanıklığı veya geveleyerek konuşma
- Tökezleme veya yürüme zorluğu
- Kusma
- Nöbetler
- Ani işitme değişikliği
- Yüzde uyuşma