Varikosel | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Varikosel, kişinin skrotumunun (testislerini tutan deri kesesi) içindeki damarların genişlemesidir.

Bu damarlara pampiniform pleksus denir. Yüz erkekten on ila on beşinde varikosel var. Bacağında varisli damar olması gibi bir durumdur. Varikosel, skrotumdaki pampiniform pleksus damarlarının büyüdüğü zamandır. Bu damarlar varisler gibidir (bacakta bulunan bükülmüş, şişmiş damarlar.) Ergenlik döneminde varikosel oluşur. Büyüyebilirler ve zamanla onları daha fazla fark edebilirsiniz.

Varikosel, skrotumun sol tarafında daha sık görülür. Bunun nedeni erkek anatomisinin her iki tarafta da aynı olmamasıdır. Varikosel aynı anda her iki tarafta da olabilir, ancak bu nadirdir. 100 erkek çocuktan 10-15’inde varikosel var. Varikosel çoğu zaman sorun yaratmaz ve zararsızdır. Daha az sıklıkla varikosel ağrıya, çocuk sahibi olma sorunlarına veya bir testisin daha yavaş büyümesine veya küçülmesine neden olabilir.

Varikosel Nedenleri

Spermatik kordonu testislere ve testislerden kan taşır. Varikosele neyin sebep olduğu kesin değildir.

Bununla birlikte, birçok uzman, kordondaki damarların içindeki kapakçıklar kanınızın düzgün şekilde akmasını engellediğinde bir varikosel oluştuğuna inanır. Ortaya çıkan yedekleme, damarların genişlemesine (genişlemesine) neden olur. Bu, testislere zarar verebilir ve doğurganlığın kötüleşmesine neden olabilir.

Varikosel genellikle ergenlik döneminde oluşur. Varikosel genellikle sol testis damarının pozisyonundan dolayı sol tarafta meydana gelir. Varikosel geliştirmek için önemli bir risk faktörü yok gibi görünüyor.

Komplikasyonlar

Bir varikosel aşağıdakilere neden olabilir:

  • Etkilenen testisin büzülmesi (atrofi). Testisin büyük kısmı sperm üreten tübüllerden oluşur. Varikoselden dolayı hasar gördüğünde testis küçülür ve yumuşar. Testisin küçülmesine neyin neden olduğu net değildir, ancak arızalı valfler kanın damarlarda birikmesine izin verir, bu da damarlarda basıncın artmasına ve kanda testis hasarına neden olabilecek toksinlere maruz kalmasına neden olabilir.
  • Kısırlık. Varikosel, testis içindeki veya çevresindeki yerel sıcaklığı çok yüksek tutarak sperm oluşumunu, hareketini ve işlevini etkileyebilir.

Varikosel Belirtiler

Varikosel genellikle hiçbir belirti veya semptom üretmez. Nadiren ağrıya neden olabilir.

Ağrı olabilir:

  • Keskinden donuk rahatsızlığa kadar değişir
  • Özellikle uzun süreler boyunca ayakta durma veya fiziksel eforla artış
  • Bir gün boyunca kötüleşti
  • Sırt üstü yattığınızda rahatlayın
  • Bozulmuş doğurganlık

Zamanla, varikosel büyüyebilir ve daha belirgin hale gelebilir. Varikoselin “solucan torbası” gibi göründüğü tarif edilmiştir. Durum, neredeyse her zaman sol tarafta şişmiş bir testise neden olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Varikosel genellikle hiçbir belirtiye neden olmadığı için genellikle tedavi gerektirmez. Varikosel, doğurganlık değerlendirmesi veya rutin bir fizik muayene sırasında keşfedilebilir.

Ancak, testis torbasında ağrı veya şişlik hissedilir, testis torbasında bir kitle fark edilirse, kişi testislerinin boyutlarının farklı olduğunu fark ederse, gençliğinde varikosel gelişirse ya da doğurganlıkla ilgili sorunları varsa doktoruna başvurmalıdır. Bazı koşullar, bazıları acil tedavi gerektiren skrotal kitle veya testis ağrısına neden olabilir.

Varikosel şiddet sınıflandırması

Testis üzerindeki varisli damar üç derece ciddiyete ayrılabilir:

  • Derece I: Ayakta dururken bastırıldığında testis içindeki venöz pleksusun palpe edilebilir genişlemesi; Gemi boyutu <1 santimetre.
  • Derece II: ek basınç olmaksızın hissedilebilen vazodilatasyon; Gemi boyutu 1 ila 2 santimetre.
  • Derece III: elle hissedilen ve görünür vasküler karışıklık; Gemi boyutu> 2 santimetre.

Varikosel Tanı Yöntemleri

Ürolog, testis hastalıkları ve dolayısıyla varikosel konusunda uzmandır. Hastayla yaptığı konuşmada ( anamnez ) önce semptomları kaydeder.

Olası sorular, örneğin:

  • Testisleriniz ağır veya şişmiş mi hissediyorsunuz?
  • Ayakta dururken semptomlar daha mı kötü?
  • Ağrın var mı?

Fiziksel Muayene

Daha sonra doktor önce testisi ayakta inceler. Yerçekimi kuvveti nedeniyle, varikosel genellikle açıkça görülebilir. Eğer durum böyle değilse hastadan karın kaslarına bastırarak veya gererek karın bölgesindeki basıncı artırması istenir. Bu yöntemle şişen damarlar daha görünür hale getirilir.

Bir sonraki adımda, hasta yatar. Primer varikosel durumunda, testis üzerindeki damar izleri yattığınızda kendiliğinden azalır, bu da yerçekimi nedeniyle damarların boşaldığı anlamına gelir. Eğer durum böyle değilse ikincil bir varikosel olduğundan şüphelenilebilir.

Ultrason muayenesi

Varikosel tanısında bir diğer önemli adım, testisin ultrason muayenesidir (sonografi). Doktor varikoseli daha kesin olarak değerlendirebilir. Ek olarak, böbrekler ve karın ultrason ile muayene edilmelidir – drenaj bozukluğu için olası açıklamalar aranmalıdır. Kanın tıkanıklığını ve hatta geri akışını doğrulamak için, özel bir ultrason muayenesi olan Doppler sonografi kullanılarak bir muayene yapılmalıdır.

Hormon ve sperm testleri

Hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa veya kısır olma şüphesi taşıyorsa ileri tetkikler yapılmalıdır. Testiküler varisli hastalarda hormonların belirlenmesi ve sperm durumunun ( spermiogram ) daha detaylı incelenmesi önerilir. Testisler doğurganlıkta önemli bir rol oynar.

Vasküler röntgen (flebografi)

Vasküler bir malformasyondan şüpheleniliyorsa, flebografi denilen bir işlem yapılır: X-ışını kontrast maddesi yardımıyla, damarların seyrini ve durumunu incelemek için X-ışını görüntüsü yapılır.

Varikosel Tedavi Yöntemleri

Testiste varikosel tedavisi birkaç nedenden dolayı önemlidir. Bir yandan semptomlar çok rahatsız edici olabilir, diğer yandan kısırlık riski artar.

Varikosel tedavisi için ilaç yoktur. Bunun yerine, tercih edilen tedavi çoğunlukla küçük bir cerrahi işlemdir. Şu durumlarda yapılmalıdır:

  • Tekrarlayan ağrı varsa
  • Testis hacmi azalıyorsa
  • Derece III varikosel ise
  • Varikosel bir sakatlık olarak algılanıyor

Primer varikosel tedavisi için bir dizi farklı prosedür mevcuttur. Sekonder varikosel tedavisi altta yatan hastalığa, örneğin tümöre bağlıdır.

Varikosel skleroterapi

Testis içindeki genişlemiş damarlar sklerozabilir. Bu, damarlara onları ıssızlaştıran bir maddenin enjekte edildiği anlamına gelir. Kan, diğer kan damarlarından iyi akabilir.

Sklerozan ajan, bir kateter yoluyla verilebilir. Retrograd transkateter skleroterapi olarak bilinen yöntemde, lokal anestezi altında testisteki bir kasık damarından ve böbrek damarından bir kateter venöz pleksusa itilir. Sklerozan ajan kateter yoluyla daha sonra enjekte edilir. Bununla birlikte, vakaların yaklaşık yüzde 30’unda bu varikosel tedavisi başarısız olur.

Ayrıca hastanın penisinin tabanında küçük bir yer kesilebilir ve kateter doğrudan istenen yere yerleştirilebilir. Burada da bir sklerozan ajan enjekte edilir. Bu daha sonra antegrad veya anterograd skleroterapi olarak bilinir.

Embolizasyon yoluyla damar tıkanıklığı

Etkilenmiş olan damarı yapay yollar ile kapatmak da varikosel için bir tedavi yöntemidir. Bunu yapmak için, damar içine doku yapıştırıcısı yerleştirebilir veya küçük bir spiral yerleştirebilirsiniz.

Operasyonel prosedürler

Son tedavi seçeneği olarak varikosel için cerrahi prosedürler mevcuttur. Etkilenen damar bağlanır ve kesilir. Bu, daha büyük, açık bir varikosel ameliyatının parçası olarak veya ilik ameliyatı ( laparoskopi ) vasıtasıyla yapılabilir: Bunda, cerrahi aletlerin yerleştirildiği sadece birkaç küçük insizyon yapılır.

Varikosel ve Doğurganlık

100 erkekten yaklaşık 15’inde varikosel var. Bu 15 kişiden hangisinin varikosel nedeniyle doğurganlık sorunları yaşayacağını tahmin etmek zor. Ancak doğurganlık sorunları için test edilen 10 erkekten yaklaşık 4’ünde varikosel ve sperm hareketinde azalma var. Diğer kusurlar, ırk, doğum yeri veya etnik grupla hiçbir bağlantısı yoktur. Varikosel genellikle kısırlık için test edilen erkeklerde bulunsa da, varikosel olan 10 erkekten 8’inde doğurganlık sorunu yoktur.

Araştırmacılar ve doktorlar varikosellerin erkek doğurganlığını olumsuz etkileyebileceğinden şüpheleniyorlar. Araştırmalar gösteriyor ki: Düşük doğurganlığa sahip erkekler de sıklıkla varis fıtığından mustariptir. Doğurganlığı bozulmuş erkeklerin yüzde 25’inde varikosel olduğu tahmin edilmektedir.

Bununla birlikte, hastalık yoluyla doğurganlık hiçbir şekilde dışlanmaz. Varis fıtığından mustarip olsalar bile normal olarak üreyebilen erkekler var. Ancak çocuk sahibi olmak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve tedavi seçeneklerini netleştirmelisiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar Kaçırma ve Mesane Sağlığı, Hpv Aşısı, Frengi, Hematüri,

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post