Tiroid Nodülleri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Tiroid nodülleri tiroit dokusu içinde var olan kitleler olarak ifade edilmektedir. Bu kitleler yumru şeklinde belirlenirken aynı zamanda çoğunluklu iyi huylu bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Nodüllerin genellikle küçük ve iyi huylu olmasından ötürü çok net bir şekilde belirti göstermesi veya anlaşılma hali mümkün olmamaktadır. Çıplak gözle görülme halinde ise ortalama boyutlarının 2 cm’ye ulaşmış olması gerekmektedir.

Ulaştığı boyut sonrasında gözle görülecek nitelikte anlaşıldığı bilinmektedir. Nodüllerin oluşması sonrasında kanser riski taşıma oranları da bulunmaktadır. Oluşan nodül yapısı farklı bir hastalık eşliğinde de olabilmektedir. Bununla birlikte farklı hastalıkları da ortaya çıkarabilmektedir. Örneğin; nodüllerin oluşması halinde görülecek hastalık şekli guatr olarak belirtilmektedir.

Tiroid nodülleri genel bakımdan kişiye sorun yaratabilen niteliktedir. Tek başına sorun olacağı gibi çoğalması halinde farklı semptomlarda oluşturabilmektedir. bununla birlikte nodül yapısından kaynaklanabilen kanserleşme ihtimali de yüksek ihtimallidir. Bu yüzden ciddi derece de kişiye yönelik sorunlar oluşturduğu bilinmektedir. Risk durumları arasında özellikle kontrolsüz bir büyüme hali oluştuğu öne çıkmaktadır. Böyle bir durum tıp alanında otonom şeklinde değerlendirilmektedir.

Otonom şeklinde değerlendirilen bu durum sonucu hipertiroid oluşumu öne çıktığı bilinmektedir. Ayrıca fazla baskı oluşturmaya başladığı zaman boğaz kısmında baskı oluşturması nedeniyle nefes alıp verme konusunda zorluk oluşturduğu bilinmektedir. Genellikle zararsız şeklinde değerlendirilen nodüllerin yapısı muhakkak detaylı bir şekilde incelenmesi gereken durum olarak yorumlanmaktadır. Çünkü zararsız olan yapısı giderek zararlı hale dönüşebilmektedir. Bu yüzden nodüllere yönelik düzenli kontrol gerektiren süreler bulunmaktadır.

Tiroid Nodülleri Nedir?

Tiroid nodülleri tiroid dokusu içinde mevcut durumda bulunan ve yumru şeklinde belirtilen kitle yapısı olarak bilinmektedir. Tiroid içinde yer alan bu kitlelerin geneli zararsız olması bakımından risk taşımamaktadır. Bununla birlikte küçük boyutta oldukları için fark edilmesi zor olmaktadır. tiroid nodüllerine yönelik hastalık oluşturması nedeniyle incelenmesi gereken bir durum olarak bilinmektedir.

Genele bakıldığında zararsız olan bu kitleler irileşmeye başladıkça boyutları da büyümüş olmaktadır. Böyle bir durumda fark edilme ihtimalleri de yükselmektedir. Genellikle 2 cm’ye ulaşan nodül yapısı fark edilecek bir durumda olduğu gibi çıplak gözle bakıldığında da anlaşılabilmektedir.

Tiroid nodülleri farklı hastalıkların beraberinde de oluşan bir durum olarak bilinmektedir. Her insanda olabilen bu durum ilk başta normal şekilde algı yaratsa da ilerlediği vakit farklı ve ciddi durumları da açığa çıkarmaktadır. Oluşabilen risk durumları arasında kötü huylu bir nodül yapısı nedeniyle kanser oluşturma ihtimali de bulunmaktadır. Ayrıca günden güne büyüyen nodül kitlesi nedeniyle nefes borusuna yönelik baskı oluşturduğu bilinmektedir.

Özellikle başına buyruk şeklinde ifade edilen kitlelerin fazla hormon üretimi yapması halinde hipertiroid oluşturduğu bilinmektedir. Böyle bir durumda da kişinin metabolizması alt üst olmaktadır. Genel bakımdan farklı hastalıkları da beraberinde getiren durumu beraberinde kişinin yaşamı da önemli derece de etkilenmektedir. Nodüllerin oluşumunda risk içeren durumlar ise kötü beslenme veya yetersiz beslenme tarzı ile sigara ve alkol kullanımı ilk sırada yer almaktadır. Bu bakımdan kişinin yaşam tarzı, tıbbi aile geçmişi önemli rol oynamaktadır.

Tiroid Nodülleri Nedenleri

Tiroid nodülleri nedenleri arasında en sık gözlemlenen konu tiroid bezi hastalıkları olarak bilinmektedir. Ortalama 40 yaş sonrasında %25 civarında görülen bu durum araştırmalar sonucunda saptanmaktadır. Tiroid nodüllerinin oluşmasına yönelik diğer nedenler şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Su içme tüketiminin azalması
  • İyot eksikliği
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Yetersiz beslenme
  • Çevresel faktörler
  • Aile geçmişinde tiroit rahatsızlığının bulunması
  • Kadın olunması
  • Demir eksikliği nedeniyle oluşması

Yukarıda sıralanan tiroid nodülleri nedenleri genel bakımdan belirtilen durumlar olarak bilinmektedir. Hastalığın oluşmasında önemli rol oynayan durumlardan biri de tiroid bezi rahatsızlıklarıdır. Ayrıca guatr oluşması veya farklı bir hastalığın oluşması halinde de tiroid nodülleri oluşabilmektedir. Bu yüzden nedenleri çok geniş ve detaylı incelenmesi gereklidir.

Tiroid Nodülleri Belirtileri

Tiroid nodülleri oluşumu sonrasında meydana gelen belirtilerin başında kişide anlamsız şekilde başlayan durumlar öne çıkmaktadır. Çok aktif bir yaşama sahip olan kişiler açısından özellikle yorgunluk veya halsiz hissetme hali yoğunlaştığı bilinmektedir.

Bununla birlikte nodül oluşumuna yönelik kişide ortaya çıkabilen psikolojik sorunlarda oluşmaktadır. Özellikle depresyona yatkınlık ve anksiyete sorunları tiroid nodüllerinin oluşması halinde gözlemlenen belirti olarak kabul edilmektedir.

  • Kişinin beslenme düzeni normal olmasına rağmen istemsiz şekilde kilo sorunları yaşamaya başlaması
  • İştah kaybı oluşması
  • Dengesiz bir ruh hali oluşturması
  • Ses tellerinde kısılma oluşması veya konuşurken tuhaf bir ses tonu oluşmaya başlaması
  • Boğaz kısmında şişlik ve ağrı oluşturması
  • Nefes alıp verme halinde zorluk oluşturmaya başlatması

Tiroid nodülleri kapsamında ortaya çıkan belirtilerin beraberinde kişide oluşan bilinç bulanıklığı veya sinirlilik hali de öne çıktığı bilinmektedir. Bununla birlikte göz çukurlarının belirginleşmesi veya boyun kısmında oluşan anormal durumda belirtilerinden biri sayılmaktadır. Tiroid nodüllerine yönelik fazla çalışma halinde hipertiroid oluşmaktadır. Hipertiroid kapsamında ortaya çıkan belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Yoğun şekilde çarpıntı oluşturmaya başlatması
  • Nabız durumunda dengesiz ilerleyen bir durumu öne çıkarması (Ritim bozukluğu)
  • Kilo kaybı oluşturması
  • Saç dökülmesinin yoğunlaşması
  • Aşırı yemek yeme isteği veya su içme isteği oluşturması
  • Boğaz kısmında her daim doluluk hissi oluşturması
  • Aşırı derece de terleme yapması
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde sürekli kaşıntı oluşturması
  • El ve vücut genelinde titreme hali oluşturması

Tiroid nodülleri kapsamında hipertiroid konusu da öne çıktığı için oluşabilen belirtiler bakımında bu sıralama da öne çıkmaktadır. Bu nedenle kişiden kişiye farklılık gösteren bu durumla ilgili belirtiler yaşanmaya başlandığı zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gitmeniz gerekmektedir.

Tiroid Nodülleri Tanı Yöntemleri

Tiroid nodülleri kapsamında uygulanan tanı yöntemi öncesinde hastada oluşan belirtiler fiziki muayene esnasında detaylı şekilde dinlenilmektedir. Hekim tarafından yapılan muayene beraberinde ilk olarak kan testi yapılarak T3, T4 ve TSH hormonlarına bakılmaktadır. Ek olarak Anti-tg ve Anti-TPO yapıldığı bilinmektedir. Oluşan nodül varlığını tespit etme ve içeriğini öğrenme açısından hastaya damar yolu açılarak radyoizotop madde verilmektedir.

Ardından tiroid sintigrafisi çekilmektedir. Bu esnada damar yolundan verilen ilaç tutulma yapar ise bu nodül tipi sıcak nodül olarak değerlendirilmektedir. Eğer soğuk nodül ise verilen madde nodül tarafından tutulmamaktadır. Böyle bir durumda kötü huylu nodül varlığı öne çıkmış olmaktadır.

Net teşhis açısından iğne biyopsisi yapılarak kesin teşhis yapılmış olur. sıcak nodül yapısına tedavi gerekmemektedir. Fakat soğuk nodül yapısına yönelik cerrahi yöntem eşliğinde tedavi yapılması gerekmektedir. Çünkü soğuk nodüllerin kanserleşme durumu oluşturması çok yüksektir.

Tiroid Nodülleri Tedavi Yöntemleri

Tiroid nodülleri tedavi yöntemleri oluşan nodül yapısına göre ve varlık duruma yönelik yapıldığı bilinmektedir. Kişide oluşan şikayetler sonrasında yapılan tetkikler sonucunda sıcak nodül varlığı tek olarak öne çıkmış ise radyoaktif iyot kullanımı yaptırılmaktadır. Fakat birden fazla soğuk nodül oluşumu gözlemlenmiş ise bu durumda yapılacak tedavi şekli cerrahi olarak bilinmektedir. Bu nodüllerin alınmaması halinde kanser oluşturma riski bulunmaktadır. Bu yüzden genel tedavi biçimi cerrahi yöntem eşliğinde nodül varlığının alınması yönelik olmaktadır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts