Tiroid Kanseri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Tiroid Kanseri 

Tiroid kanseri, tiroid bezi içerisinde yer alan dokularda gereğinden fazla ve kontrolsüz olarak çoğalmanın görülmesine bağlı olarak oluşmuş olan kötü huylu tümörler nedeni ile oluşmaktadır. Bu kanser türü birçok kanser türü içerisinden doğru tedavi ile tamamı ile iyileşme sağlanabilecek olanlar arasında yer almaktadır. 

Tiroid Genel Tanıtım

Tiroid kanseri, tiroid bezinde yer alan hücrelerde bulunan kötü huylu tümörler ile oluşmakta olan bir kanser türüdür. Bu kanser türü genellikle boyun bölgesinde yer almakta olan bir nodül ya da tiroid bezinde yer alan küçük tümörlerin varlığı ile kendisini göstermektedir. 

Bu nodüllerin iki farklı görülme şekli bulunmaktadır. Bunlar hem soğuk hem de sıcak olarak bilinmektedir. Soğuk olanlar hormon salgısı olamayanlar olarak bilinirken sıcak olan hücrelerin ise horon salgısı olanlar olduğu görülmektedir. 

Bezelye büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar çıkabilen bu nodüllerin tehlikeli olanların genellikle soğuk olanlar olduğu görülmektedir. Soğuk olan nodüllerin genellikle yüzde on beş olacak bir ihtimal ile kanserleşmesi görülebilmektedir. Büyümüş olan nodüllerin en kısa zamanda iğne biyopsi ile tanılanması gerekmektedir.

Biyopsi yapılması ile tanılanan nodüllerde kanser varlığına bakılarak tedavi planlaması yapılmaktadır. Bu kanserin önlenebilmesi adına yapılması gereken en önemli unsurun sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durmak olduğu görülmektedir. 

Sağlık kontrolleri arasında yapılan tiroid ultrasonlarında da nodüllerin varlığı tespit edilmesi sağlanabileceğinden erken tanı ile önlenebilmektedir. Bunun yanı sıra birçok hastalık için önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenme de ihmal edilmemesi gerekmektedir. 

Tiroidin Nedenleri

Tiroid kanseri, erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülmektedir. Kadınlarda görülebilecek olan kanser türleri listesinde sekizinci sırada bulunmakta olan bu kanser türünün erkeklerde kadınlardan iki kat daha az görülmekte olduğu kanıtlanmıştır. 

Genellikle menopoz dönemlerinde veya yeni doğum yapmış olan kadınlarda hormonların daha yoğun olması ve bu hastalığın sebepleri arasında kendisini göstermektedir. Kadınlarda bulunan bu hormonal değişiklikler tiroidin çalışmasını değiştirecek niteliklerde olabilir. Bu nedenle de bu kanser türü görülebilmektedir. 

Erkeklerin tirodlerinde yer alabilecek olan nodüllerin varlığında ise risk durumlarının artış gösterdiği görülmektedir. Bununla beraber ise gerçekleşecek olan farklı sebepler ile risk faktörü daha çok artacak ve buna bağlı olarak da oranlar artış gösterecektir. 

Tiroid kanseri görülme nedenleri şu şekildedir:

  • Ailede var olan hipotiroidi (tiroid bezinin gereğinden az çalışması), hipertiroidi (tioid bezinin gereğinden fazla çalışması) ve bu tür kanserin olması 
  •  Çocuk hastalarda çok fazla radyasyona maruz kalma veya boyun bölgesine radyoterapik uygulamaların yapılmış olması 
  • Altmış yaş üstü bireylerde tiroid bezinde nodül varlığı
  • İyottan eksik beslenme
  • Diyabet hastalığı 
  • Dawn sendromu ve Turner sendromu
  • Tiroid bezi rahatsızlıklar ve bu bölgede yer alan cerrahi işlemler
  • Geçmişte lityumun kullanılmış olması
  • Beyaz ırk ve Asya ırkından olmak

Bu rahatsızlığın nedenleri bu şekilde olması ile beraber başka bir bölgede var olan kanserin yayılması ile de oluşabileceği görülmektedir. 

Kanser hastalığı yayılım gösterebilmekte olan bir hastalıktır. Bu nedenle farklı bölgelere de yayılıp o bölgelerde kanserli dokuların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Tiroid Belirtileri 

Tiroid kanseri belirtileri ilk evrede görülmemektedir. Genellikle ilerleyen evrelerde kendisini göstermekte olan belirtilerin dikkate alınması oldukça önemlidir. Öncelikli olarak hastalarda görülebilecek belirtilerin kanserli dokunun varlığını göstermesi hastalar tarafından düşünülmemektedir. Basit bir rahatsızlık olarak görülebilmektedir. 

Bu kanserin belirtileri arasında birçok farklı durum yer almaktadır. Bunlardan en yaygın olanı boyun bölgesinde yer alan şişlikler ve yumrulardır. Bu belirtiler genellikle halk arasında hipertroidi olarak bilinen tirod büyümesi olarak düşünülür. Ancak bununla beraber nefes almada zorluk, ses kısıklığı gibi durumlar da kendisini gösterdiğinde hastalar daha çok endişelenmektedir. 

Tiroid kanseri hstalarında çoğunlukla yutma güçlüğünün görülmekte olduğu biliniyor. Bununla beraber kemik erimesinin varlığı ve boyundan kulaklara doğru ilerlemekte olan ağrı şikayetleri yer almaktadır. 

Kilo artışı, yorgunluk, kan ve kolesterol değerlerinde görülen düşüş, sinirlilik ve cinsel isteksizlik de bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilere sahip olan kişilerin genel sağlık kontrollerini yaptırırken tiroid ultrasonunu da aksatmadan yaptırması ve olası nodül varlığında tanının erken koyulmasını sağlaması gerekmektedir. 

Erken dönemlerde koyulmuş olan tanılarda, genellikle tedavinin daha doğru ilerlediği ve kısa zamanda bu tedaviler ile yenilebileceğini olan bir kanser türü olduğu görülmektedir. 

Tiroid Tanı Yöntemleri 

Tiroid kanseri, erken tanı koyulması ile çok hızlı bir şekilde atlatılabilecek bir kanser türüdür. Her kanser için önemli olan erken tanıda bu kanser türünde de önemlidir. 

Tanının koyulabilmesi adına boyun bölgesinde yer alan şişkinliklerin ve yumruların aksatılmadan muayene edilmesi gerekmektedir. Bununla beraber sağlık muayeneleri yapılırken uygulana tiroid ultrasonlarının da bu kanser türünün tanı yöntemleri arasında büyük bir önemi olduğu görülmektedir. 

Elle muayene yapılması sonucu boyun bölgesinde anomalilerin varlığı görülebilmektedir. Bu anomalilerin sonucunda T3, T4 ve TSH değerleri kan aracılığı ile bakılmaktadır. Bu sayede guatr hastalığı mı yoksa nodül varlığı mı olduğu anlaşılmaktadır.  

Tedavi edilmemiş olan guatr hastalıklarında ilerleyen zaman dilimlerinde nodül oluşumu görülmektedir. Bu nodül oluşumu sonucunda ise büyük bir oranda kanser oluşumu görülmektedir. 

Bütün bunların önlenmesi adına tiroid kanseri varlığının anlaşılabilmesi adına nodüllerden iğne biyopsisi ile parça alınmaktadır. Böylece dokunun kanserli olup olmadığı anlaşılack ve tanı koyulması sağlanacaktır. 

Tiroidin Tedavi Yöntemleri 

Kanser tedavisinde farklı birçok tedavi bulunmaktadır. Tiroid kanseri tedavisinde de farklı tedavi yöntemlerinin var olduğu görülmektedir. Bu kanserin tedavisinde dört farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin çeşitli olması kanserin farklı tiplerinin olması nedeniyle gerçekleşmektedir. 

Bu tiplerden ilki papiller tiptir. Bu kanser türünün yüzde sekseni bu tip kanserdir. Genellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde görülmekte olan bir kanser türüdür. Bu tip olan kanserlerde genellikle cerrahi operasyonlar yapılmaktadır. Cerrahi operasyon sonucunda hastalığın tedavisi radyoaktif iyot tedavisi ile devam etmektedir. 

Foliküler tipte bulunana kanserlerin ise tanısı en zor koyulmakta olan kanser türüdür. Bu kanserin genellikle altmış yaş üstü bireylerde görülmekte olduğu bilinmektedir. Bu tür kanserin tedavisinde papiller tip kanserde olduğu gibi ilk olarak cerrahi işlem uygulanmaktadır. Daha sonrasında tedaviye radyoaktif iyot tedavisi ile devam edilmektedir. Bu hastalığın tedavisi tamamlandıktan hastaların genellikle eski hallerinde dönmekte oldukları görülmektedir. 

Tiroid kanseri tiplerinden bir diğeri ise medüller tiptir. Genellikle genetik geçişli olarak görülmekte olan bu kanser türü, genetik olarak geçmişse bir ve yirmi yaş aralığında, genetik geçişli değil ise de kırk yaş ve de üzeri hastalarda görülmektedir. Bu kanserin tedavisinde genellikle troid bezinin tamamının çıkarılması işlemi uygulanmaktadır. Bu cerrahi işlemin uygulanması sonucunda ise tedaviye radyoaktif iyot tedavisi ile devam edilmektedir. 

Anapastik tip kanser ise bu kanser türünün son tipidir. Bu tip kanserde tedavisi gecikmiş olan tiplerin sonucunda oluşmaktadır. Genellikle papiller tip kanserin tedavi edilmemesi ve uzun yıllar kalması ile hızlı bir şekilde büyümüş olmasından kaynaklanmakta olan bir kanser türüdür. Tedavi edilmesi için cerrahi bir işlem uygulanmamaktadır. Yalnızca hastanın rahat ettirilebilmesi adına radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. 

Sinüzit, Ağız Kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post