Tiroid Kanseri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Tiroid kanseri tiroid bezinde yer alan hücrelerin bozulması ve kansere dönüşmesi sonrasında ortaya çıkan önemli bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kişinin yaşam tarzının önemli rol oynadığı bu hastalığın cerrahi şekilde tedavi edilmesi sonucunda başarı oranı oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Tiroid kanserine yönelik oluşum nodül veya kitle yapısı ile ifade edilmektedir. Oluşan kitleler tiroid içinde yer almaktadır.

Çoğunlukla küçük ve iyi huylu yapıya sahip olmalarından dolayı oluşabilen semptomlar ciddiye alınmamaktadır. Fakat ilerleyen süre zarfında kötü yaşam koşulları ile birlikte bu durum farklı bir boyuta ulaşarak kanserli hücre haline dönüşmektedir. Yaklaşık olarak ceviz büyüklüğünde oluşan nodül yapısı farklı olabilmektedir. Sıcak olan nodül yapısına yönelik tedavi gerekmezken soğuk olan nodüllerin mutlaka alınması gerekmektedir. Çünkü soğuk nodül tiroid kanserine yol açmaktadır.

Tiroid kanseri soğuk nodül nedeniyle oluşabilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Yaklaşık olarak %15 civarında kanserleşme oranını çoğaltan bu nodüllerin en kısa süre zarfında alınması gerekmektedir. Çünkü her geçen süre zarfında kişinin yaşamını tehlikeye sokabilecek durumları da açığa çıkartmaktadır. Bu yüzden nodül yapısını tam saptayabilme amaçlı iğne biyopsisi yapılması gerekmektedir.

Böylece erken teşhis edilen nodüllere yönelik doğru teşhiste yapılabilmektedir. Tiroid kanserine yol açan durumların başında sigara kullanımın yoğun olması ve beraberinde alkol tüketimi yapılması gelmektedir. Bu nedenle kişinin yaşam tarzındaki olumsuz alışkanlıkların bu hastalıkta önemli rol oynadığı bilinmektedir. Fakat sigara ve alkol sadece tiroit kanseri değil birçok kanser çeşidinin öncüsü sayılmaktadır.

Tiroit Kanseri Nedir?

Tiroit kanseri genel bakımdan tüm kanser çeşitleri arasında en sık şekilde rastlanan bir kanser türü olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte yapılan tedaviye yönelik en hızlı ve olumlu sonuç veren hastalık olarak bilinmektedir. Tiroit kanseri tiroid yapısında bulunan hücrelerin kanserleşmeye başlaması sonucunda oluşmaktadır. Oluşan kanser rahatsızlığına yönelik nodül yapısı incelenmesi gerekmektedir. Çünkü nodül olarak ifade edilen durum aslında oluşan kitle yapısıdır.

Bu kitlelerin büyümeye başlaması ve soğuk, sıcak şeklinde ayrılması eşliğinde bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Sıcak kitleler genel olarak iyi huylu tümör yapısı olarak ifade edildiğinden tedavi gerektirmemektedir. Fakat soğuk kitleler çoğalmaya başladıkça tiroid kanseri oluşturmaktadır. Çünkü soğuk nodül tehlikeli bir oluşum olarak bilinmektedir.

Tiroit kanseri kişinin hormon düzensizliği sonucunda oluşmaya başlamaktadır. Bu nedenle iyot ihtiyacına yönelim salgılama yaptığı bilinmektedir. Metabolizmanın doğru bir şekilde çalışması bakımından vücudun ihtiyacı olan iyot tiroid sağlığı yönünden önemli role sahiptir. İyot eksikliği durumunda tiroid bezi hastalıkları oluşmaya başlamaktadır.

Toplum yapısının genelinde oluşan tiroid sorunları yoğun bir şekilde rastlanan durumlar arasındadır. Fakat kanserleşme halinde ciddiyetini öne çıkaran bir hastalık olarak yorumlanmakta ve tedavisinin hızla yapılması gerekmektedir. Bu kanser türü özellikle 20 yaş sonrasında oluşan bir durum olarak bilinmektedir. Çocukların genel yaşam şekli açısından tehlike oluşturmayan yapısı bilindiği için çocuklarda görülmemektedir.

Tiroit Kanseri Belirtileri

Tiroid kanseri belirtileri arasında kişiden kişiye değişkenlik gösterebilecek durumlar bulunmaktadır. Fakat genel belirtiler açısından öne çıkabilen en önemli durum nefes darlığı oluşturması şeklinde bilinmektedir. Hastalığın oluşturduğu belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Guatr oluşturması
  • Sinirlilik hali yaratması nedeniyle en ufak bir durumda aşırı tepki verilme durumlarını yaşatması
  • Yutkunma esnasında genel bakımdan zorluk oluşturmaya başlatması
  • Boyun kısmında ağrı ve şiş bir görünüm ortaya çıkarması
  • Kişinin her durumda ve süre gelen yorgunluk hissiyatını öne çıkarması
  • İstemsiz şekilde kilo artışına sebep olması
  • Saç dökülmesi
  • Cildin soluk bir yapıya sahip olması
  • İlerlediği evre içinde ilk bakışta dahi fark edilmeye başlanması

Tiroid kanseri genel bakımdan yukarıda sıralanmış belirtileri sinyal şeklinde yaşatmaya başlamaktadır. Bununla birlikte tiroidin düzensiz çalışması halinde kişinin metabolizması da büyük oranda zarar görmeye başlamaktadır. Bu nedenle diğer organlara yönelikte rahatsızlıklar oluşturmaya başlamaktadır. Aynı zamanda kişide oluşturduğu durumlardan biri de cinsel isteksizlik veya performans düşüklüğü olarak ifade edilmektedir. Ayrıca osteoporoz rahatsızlığını başlattığı bilinmektedir.

Tiroid Kanseri Nedenleri

Tiroid kanseri nedenleri arasında öne çıkan en önemli durum radyasyona maruz kalınması şeklinde bilinmektedir. Özellikle baş ve boyun kısmının yoğun ve uzun süre radyasyona maruz kalması sonucunda tiroid kanseri oluştuğu bilinmektedir. Bununla birlikte tiroid bezinin ihtiyacı olarak belirlenen iyot eksikliğinin yaşanması şeklinde bilinmektedir. Hastalığa neden olabilecek durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Aile geçmişinde tiroid kanseri olan birinin olması
  • İyot eksikliğinden dolayı oluşması
  • Şeker hastalığı nedeniyle oluşması
  • Geçmiş dönemde lityum kullanımı yapılmış olması
  • Turner ve down sendromu olunması
  • Tiroid nodülü sebebiyle oluşması ve oluşan nodül yapısının kötü huylu olması
  • Tiroid rahatsızlığı yaşanması
  • Beyaz veya Asya ırkından olunması (Araştırmalar sonucunda bu ırkın insanlarında daha fazla tiroid kanseri oluştuğu gözlemlenmiştir.)

Yukarıda sıralanan nedenler genel bakımdan tiroid kanserine sebep olabilen durumlar şeklinde belirtilmiştir. Fakat tiroid kanserine neden olabilen risk durumları sigara ve alkol kullanımı başta olmak üzere kötü beslenme tarzı ve radyasyona maruz kalma beraberinde iyot eksikliği olarak bilinmektedir.

Tiroid Kanseri Tanı Yöntemleri

Tiroid kanseri tanı yöntemleri öncesinde kişide oluşan semptomlar hekim tarafından ayrıntılı şekilde dinlenmektedir. Boğaz kısmında oluşan şişlik yapısı gözle görülecek şekilde olup olmadığına dikkat edilmektedir. Ayrıca aile geçmişinde yer alan tiroid rahatsızlığı olup olmadığı sorgulanmaktadır. Bu bakımdan hekim tarafından incelenecek durumlar tümden sorgulanmaktadır.

Yapılan uygulamalar arasında ilk yapılacak tetkik kan testi şeklinde bilinmektedir. Kan testi sonucunda bakılan T3 ve T4 seviyeleri ile birlikte TSH dengesi incelenmektedir. Hastalığın ilerleme boyutuna ve oluşan nodül yapısına yönelik tiroid sintigrafisi yapılmaktadır. Elle yapılan muayene eşliğinde oluşan durum hekim tarafından anlaşılacak ölçütte olsa da teşhisi doğrulamak amaçlı nodül yapısına yönelik sintigrafi, ultrason ve iğne biyopsisi yapılması gerekmektedir.

Tiroid kanseri oluşumuna yönelik şüpheler artış gösterdiği durumlarda tam teşhis açısından ince iğne aspirasyon biyopsi yöntemi uygulanmaktadır. Biyopsi sonucunda kişiye rahatsızlık verip vermediği sorgulanmaktadır. Çünkü kişide farklı belirtiler eşliğinde şikâyetler çoğalmaya başlamış ise ameliyatı yapılması gerekmektedir. Ameliyat öncesindeki süre içinde de oluşan nodül yapısı belirli aralıklarda kontrol edilmesi gerekmektedir.

Tiroid Kanseri Tedavi Yöntemleri

Tiroit kanseri tedavisi tiroit kanserinin çeşidine göre yapılmaktadır. Dört tipte incelenen kanser yapısına yönelik uygulanan tedavi metotları şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Papiller tip: Tiroid kanseri oluşumu lenf bezleri nedeniyle oluşmaya başlamaktadır. Görülen tiroid kanserleri içinde en sık yaşanılan türü olarak bilinmektedir. Tedavi şekli cerrahi yöntem olup ek olarak radyoaktif iyot kullanımı yaptırılmaktadır.
  • Folliküler tip: Bu tiroid kanser çeşidi en zor şekilde teşhisi yapılan türü olarak bilinmektedir. Tedavisi ise ameliyat olup ameliyat sonrasında radyoaktif iyot kullanımı yaptırılmaktadır.
  • Medüller tip: Ailevi geçmişten kaynaklı olan bu kanser çeşidi lenf metastazı şeklinde oluşmaktadır. Tedavi yöntemi tiroidin çıkartılması ve tümörün olduğu tarafa yönelik lenf disseksiyonu yapılmaktadır. Bu tipte radyoaktif iyot kullandırılmamaktadır.
  • Anaplastik tip: Ortala 60 yaş üzerindeki kişilerde oluşan durum olarak bilinmektedir. Cerrahi tedavisi mümkün olmadığı için radyoterapi şeklinde tedavisi bulunmaktadır.

Tiroit kanserine yönelik yukarıda sıralanan çeşitleri tedavi şeklini de belirlemektedir. Doğru tedavi bakımından hastalığın doğru teşhisi önemli rol oynamaktadır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts