Sezaryen Doğum | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Sezaryen Doğum normal olarak yapılan vajinal doğumun gerçekleşmemesi veya istenmeyen acil durumların ortaya çıkması durumunda ayrıntılı konuşmadan başvurulan bir yöntemdir. Doğum başlamasına rağmen rahimde istenilen süreçlerin tamamlanmaması durumunda hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı için bu yola başvurulmaktadır. Bu yüzden de gebelik bu konu hakkında detaylı bilgi bilmesi gerekmektedir.

Sezaryen Doğum Genel Tanıtım

Sezaryen Doğum karın ve rahim kesesine müdahaleler yapılarak bebeğin cerrahi işlem ile birlikte dışarı alındığı doğum yöntemlerinden biri olmaktadır. Bu yöntem ile birlikte doğuma bağlı bir şekilde komplikasyonların gerçekleşmesi mümkün olmaktadır. Çünkü normal doğum yani vajinal doğum kadar güvenli bir doğum yöntemi olmamaktadır. Bu yöntem önceki çocuklarında normal doğum yapmamış veya istenmeyen sağlık problemlerinin ortaya çıkması durumunda uygulanmaktadır.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezaryen Doğum her kadında yapılan bir durum olmamaktadır. Bu yüzden de yapılması için belli durumların meydana gelmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki ve genellikle en sık karşılaşılan durum doğumun istenilen şekilde ilerlememesi olmaktadır. Bu gibi durumlarda genellikle anne güçlü kasılmalar hissetmekte ve saatlerce devam etmektedir. Sancıların sürmesine rağmen bebeğin dışarı çıkacağı rahim aralığı istenilen açıklığa ulaşmaması durumunda sezaryen yöntemi tercih edilmektedir.

Bir diğer neden ise bebeğin stres altında olması olmaktadır. Bu durumda genellikle bebekte kalp atışlarında değişimler ortaya çıkmaktadır. Kalp atışlarının yanı sıra bebek oksijensiz kaldığında da stres ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda ise hem anne hem de bebek sağlığını riske atmamak için sezaryen doğum yapılması mümkün olmaktadır.

Doğumun yaklaşması ile birlikte annenin belinde ve karın bölgesinde ağrılar ve kasılmalar ortaya çıkmaktadır. Bu ağrılar ile birlikte bebek rahim kanalına düşmekte ve başını çıkış yönüne doğru döndürmektedir. Ancak sancıların başlamasına rağmen bebek rahimde anormal bir pozisyon alması durumunda vajinal doğum gerçekleşmeyebilmektedir. Bebeğin normal bir şekilde gerçekleştireceği dönme durumu gerçekleşmemesi durumunda ise hekimler tarafından sezaryen yöntemi ile doğum yaptırma tercih edilebilmektedir.

İkiz veya üçüz gibi çoğul gebelikler vajinal doğum ile oldukça zor olmasından dolayı bebeklerin göstermiş oldukları pozisyonlara bağlı olarak sezaryen yöntemi daha güvenli olmasından dolayı tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alması mümkündür.

Sezaryen doğum yönteminin seçilmesi için riskli durumlar ise şunlardır:

  • Plasenta hastalıklarının bulunması,
  • Göbek bağının bebeğin boynuna dolanması,
  • Anne de kalp veya beyin gibi hayati olan fonksiyonlarda ciddi rahatsızlıkların bulunması,
  • Bebeğin geçeceği doğum kanalının istenilen açıklığa sahip olmaması,
  • Daha öncesinde ki çocuklarını sezaryen ile dünyaya getirmesi.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğum önceden planlanacak bir durum olsa da bazı durumlarda vajinal doğuma hazırlık yapılsa da sezaryen yapılması mümkün olmaktadır. Genellikle bu durum bebek 39. Haftasını tamamlamasına rağmen doğumun başlamadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Sezaryen doğumun başlamadan önce anneye anestezi verileceğinden dolayı bu duruma uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir. Kan grubu tahlilleri, çeşitli kan tahlilleri ve diğer testler ile durumu değerlendirilmektedir. Bu testlerin yapılmasındaki amaç ise doğum esnasında herhangi bir komplikasyon ile karşı karşıya kalınması durumunda hızlı müdahale etmek için olmaktadır.

Anestezi uygun olunması durumunda karın bölgesi steril edilir ve anneye ilaçların vücuda girmesi için damar yolu açılmaktadır. Mesane yolunun boşaltılması için ise sonda kateter takılır ve işlemler tamamlanır. Daha sonrasında damar yolu ile birlikte epidural anestezi yapılır. Bu anestezi şeklinde anne belden altını hissetmemekte ama bilinci açık olmaktadır.

Pubik kıllanma adı verilen bölgeye paralel bir şekilde çizik atıldıktan sonra bu kesi ile birlikte rahime ulaşılmaktadır. Rahime atılacak bir diğer kesi ile birlikte de bebeğe ulaşılmakta ve bebek dışarıya çıkarılmaktadır. Böylelikle de yapılan iki farklı kesik darbesi ile bebeğin doğumu hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu işlemler yapılırken anne yüz üstü yatsa da herhangi bir acı hissetmemekte ve önünde bulunan perdeden dolayı da süreçleri izlememektedir.

Bebeğin anne vücudundan dışarı çıkartılması ile öncelik olarak kordonu kesilmekte ve daha sonrasında ağzı, gözü ve burnu hızlı bir şekilde temizlenmektedir. Temizlenme sonrasında ise doktor tarafından hızlı bir muayene yapıldıktan sonra anne ile ilk teması gerçekleştirilmektedir. Daha sonrasında ise bebeğin diğer sağlık kontrolleri için sağlık personelleri almakta ve annenin kesik atılan yerleri dikilmektedir. Anne servise alındıktan ve bebeğin kontrolleri tamamlandıktan sonra ise bebek annesine verilmektedir.

Sezaryen Doğum süreci yapılan bu işlemler dahilinde sağlıklı ve normal bir şekilde olması durumunda 40 veya 50 dakika sürmektedir. Daha sonrasında ise hem bebeğin takibi hem de annenin takibi için birkaç gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmektedir.

Sezaryen Doğum Sonrasında Dikkat Edilecekler

Sezaryen Doğum vücudu yoran ve dikiş gibi durumlar bulunmasından dolayı belli durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Böylelikle annenin sağlığı riske atılması engellenmektedir. Bu durumlar ise şunlardır:

  • Birkaç hafta boyunca düzenli ve bol bol besin değeri yüksek yiyecekler yemek,
  • Dikişler olduğu için kendini yormamak ve dinlenmek,
  • Bol sıvı tüketimine özen göstermek,
  • 4 ila 6 hafta arasında cinsel ilişkiye girmekten uzak durmak,
  • Ağrı yaşanması durumunda doktorun önermiş olduğu ilaçları içmek,
  • Karnın aşağıya düşmesini engellemek için doğru ürünleri ve doğru pozisyonlarda oturmak, yatmak veya uzanmak.

Sezaryen Doğum Riskleri Nelerdir?

Sezaryen Doğum bazı durumlarda planlanan şekilde gitmesi mümkün olmamaktadır. Ancak planlanan bir şekilde olması durumunda ise gebeler genellikle daha az ağrısız olmasından dolayı tercih edilmektedir. Olumlu yönleri bulunsa da hem anne sağlığına hem de bebek sağlığını riske atacak durumlar ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Doğum esnasında veya doğum sonrasında oluşabilecek riskli durumlar ise şunlardan oluşur:

  • Şiddetli kanamalar,
  • Pıhtıların oluşumu,
  • 39. Haftadan sonra yapılan doğumlarda bebeğin solunum problemleri yaşama riski,
  • Hem annede hem de bebekte enfeksiyon riski,
  • İyileşme süresinin normal doğum yapan kişilere göre daha uzun sürmesi,
  • Ameliyat esnasında istenmeden diğer organların zarar görme riski,
  • Sonraki gebeliklerde oluşabilecek diğer riskler,
  • Karın bölgesinde fıtık veya yapışma gibi sorunların ortaya çıkması olmaktadır.

Sezaryen doğumun planlanan bir şekilde gerçekleşecekse hamilelik sürecini takip eden doktor ile mutlaka bu konu hakkında görüşülmesi gerekmektedir. Bu operasyonun sağlamış olduğu avantajlar ve dezavantajlar hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise doğum uzmanınız ile birlikte hem gebe sağlığı için hem de bebek sağlığı için en sağlıklı yöntemin seçilmesi gerekmektedir.

Sezaryen Doğum Sonrası Psikolojik Sorunlar

Sezaryen Doğum sonrasında anne adayında ani ruhsal değişimler, ağrılardan dolayı hayattan zevk alamama veya sürekli olarak bunaltıcı bir yorgunluk hissettiğini belirtmesi olası durumlar olmaktadır. Bununla birlikte de depresyona girmesi, bebeğine çok fazla düşkün olması veya bebeği için kendini yetersiz hissetmesi karşılaşılan durumlardan olmaktadır.

Özellikle sezaryen doğum sonrasında annelerde sütünün yetmeyeceğine dair korku yaşaması, bebeğine bir şey olacağına dair korku yaşaması veya ona yetemeyeceği hissi sıklıkla karşı karşıya kalınan durumlardan olmaktadır. Bu gibi durumlar ortaya çıkmasında veya diğer kişiler tarafından rahatsız olacakları şekilde göze batması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Böylelikle de annenin kaygılarını belli bir miktarda olsa azaltmak mümkün olmaktadır.

Adet Düzensizliği, Adet Gecikmesi, Adet Sancısı, Anne Karnında Tedavi Ve Cerrahi, Beta HCG

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts