Safra kesesi iltihabı safra kesesinde meydana gelen taş yapısı nedeniyle oluşan tıkanmadan dolayı meydana gelmektedir. Bu durum sonucunda kolesistit adı verilen iltihaplanma rahatsızlığı oluşmaktadır. Karaciğerin alt kısmı ve karın bölgesinin sağ tarafında bulunan armut şeklindeki safra kesesinde oluşan problem genellikle safra taşlarından oluşmaktadır. Bu nedenle safra kesesi iltihaplarına yönelik dikkat çekici en önemli kısım safra taşlarıdır.
İçindekiler
Safra kesesinde var olan tüpü tıkayan durum safra taşları olarak bilinmektedir. Fakat tıp alanında detaylı inceleme yapıldığı zaman iltihaplanma durumuna yönelik ortaya çıkan farklı rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Oluşan iltihap sebebi bu nedenle sadece safra taşlarından kaynaklanan bir durum olarak nitelendirilmemesi gerekmektedir. Çünkü kolesistit oluşum nedenleri arasında safra kanalı rahatsızlığı, enfeksiyon, tümör oluşumu veya diğer hastalıklarda gözlemlenmektedir. Bu nedenle kişide oluşan belirtiler ve tıbbi öyküsü dikkatli dinlenmesi gerekmektedir.
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) zamanında teşhis edilip tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Çünkü eş zamanlı uygulanmayan bir tedavi veya geciktirilmiş bir durum neticesinde safra kesesinde yırtılma sorunu da oluşabilmektedir.
Böyle bir durumda ciddiyetini öne çıkaran tehlikeli rahatsızlıklarda görülebilmektedir. Kişinin yaş sınırı yükseldikçe hastalığın gelişme veya ilerleme potansiyeli de aynı oranda olarak varsayılmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Safra kesesi iltihabı erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) genel olarak safra kesesinde yer alan tüp yolunu tıkayan safra taşları nedeniyle oluşan bir sorun olarak bilinmektedir. Genel bakımdan vücuttaki sindirim sistemine yönelik çalışma şekline sahip olan safra kesesi sindirim suyunu depolamaktadır. Aynı zamanda insan vücudundaki yağları parçalama görevini yapmaktadır. Bu yüzden vücudun genel yapısı safra kesesine ihtiyaç duymaktadır.
Vücutta yer alan yağları parçalayacağı zaman safra kesesine ihtiyaç duyan vücut mekanizması ince bağırsağa bağlanan yolun tıkanması sonrasında safra kilitli bir noktada kalmaktadır. Kapalı kalan safra kesesi tüpü bu nedenle iltihaplanmaya başlamaktadır. Bu durumu meydana getiren veya öne çıkaran durum bakımından da safra taşları olduğu düşünülmektedir.
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) rahatsızlığının anlaşılma biçimi genellikle kişinin yemek yemesi sonrasında oluşan bulantı veya kusma şeklinde anlaşılmaktadır. Aşırı seviyede yağlı bir yiyecek tüketilmesi sonrasında meydana gelen sorun safra kesesine yönelik rahatsızlık yaşandığının belirtisi sayılmaktadır. Fakat oluşan bulantı hali birçok rahatsızlıkta görülen bir durum olmasından ötürü çoğu kez karıştırılacak bir rahatsızlık türüne benzetilmektedir. Safra kesesinde iltihap oluşmasını saptayabilme açısından bulantı beraberinde oluşan karın, sırt ve sağ kürek kemiğinde de ağrı hissetmiş olmanız gerekmektedir. Bu nedenle oluşan şikâyeti belirtirken hekim tarafından dikkat edilen durum bu yönde ilerlemektedir.
Safra kesesi iltihap oluşumuna yönelik en yaygın şekilde yapılan tedavi şekli safra kesesinin tamamen alınması olarak bilinmektedir. Tabii erken teşhis edilmiş bir durum öne çıkmış halde ise günümüzün tıbbi ilerlemelerine yönelik minimal düzeyde yapılacak tedavilerde uygulanabilmektedir. Fakat zamanında yapılmamış geciktirilmiş tedaviler açısından kişinin hayati tehlike yaşamasını öne çıkartacak bir rahatsızlık olarak yorumlanmaktadır.
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedenleri
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) nedenleri arasında öne çıkan en önemli durum safra kesesi yolunda tıkanma meydana gelmesi şeklinde bilinmektedir. Safra taşları nedeniyle oluşan tıkanma sonrasında iltihap oluştuğu düşünülmektedir. Fakat bu hastalığın oluşma nedenleri birden farklı şekilde gelişebilmektedir. Bu yüzden genel nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
Safra taşları safranın içinden ince bağırsağa doğru yönelen tüpün içinde sıkışma veya tıkanma oluşturabilmektedir. böyle bir durumda sert partikül yapısı alanda birikme yapmaya başlayarak iltihap oluşturmaktadır.
Tümör oluşumundan dolayı safra kesesinin çalışma işlevi bozulmaya başlayarak tam boşalım yapamamasını sağlamakta ve iltihap oluşturduğu düşünülmektedir.
Safra kanalında oluşan bir yırtılma veya kanalın kıvrılıp, yaralanması sonucunda da oluştuğu bilinmektedir.
Viral enfeksiyon çeşitleri veya AIDS virüsü kaynaklı da oluşabilen bir durum olarak bilinmektedir.
Kişinin şiddetli bir hastalık geçirmesi sonucu kan damarlarında oluşan sorun safra kesesinde iltihap oluşturabilmektedir.
Safra kesesi iltihabı konusunda yukarıda sıralanan nedenler genel bakımdan özetlenmiş olsa da geniş yelpazeye yayılan birçok hastalıktan kaynaklanabilen bir durum olarak yorumlanmaktadır. Kişide meydana gelen bir rahatsızlık sonucunda oluştuğu düşünülen pek çok hastalık türü bulunmaktadır. Bu yüzden kolesistit oluşumlarına yönelik en bilindik safra taşları tıkaması şeklinde belirtilmemesi gerekmektedir. Çünkü oluşabilen bir enfeksiyon, hastalık veya tümör türü de bu soruna neden olabilmektedir.
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Belirtileri
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) belirtileri genellikle yemek yeme sonrasında görülen semptomatik durumlar olarak değerlendirilmektedir. Özellikle yağlı bir yemeğin yenilme sonrası meydana gelen ve sürekli yaşanan durumlar safra kesesi iltihabı şeklinde öne çıkmaktadır. Genel açıdan rahatsızlığın oluşturduğu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Karın kısmında sağ tarafta şiddetini arttıran ağrı yaşanması
- Ani şekilde gelişen sağ omuz ağrısı başlaması
- Karın kısmında hassasiyet oluşturduğu için dokunulacakmış gibi korku hissi yaşatması
- Mide bulantısı yapması
- Kusma şikâyetleri oluşması
- Yüksek ateş
- Şişkin mide yapısı ya da şişkinlik hissetme
- Kişinin sarı bir cilt yapısına sahip olması
- Gözlerde oluşan sarılık durumu
Safra kesesi iltihabı (kolesistit) belirtileri yukarıda belirtilmiş olup belirtilen durumların genellikle yağlı yemek yenilmesinin sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle kişinin en dikkat etmesi gereken durum yemek yeme sonrasında oluşan semptomlar şeklinde bilinmektedir. Belirtilen durumlar aynı anda yaşanıyor veya oluşuyor ise safra kesesi iltihabı oluşumundan şüphelenmeniz yersiz sayılmamaktadır. Ayrıca hafife alınmaması gereken bu sorun her geçen süre zarfında daha tehlikeli bir durumu öne çıkarabilmektedir. Bu yüzden mutlaka hekim muayenesi şarttır.
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Tanı Yöntemleri
Safra kesesi iltihabı sorununa yönelik yapılan tanı yöntemi öncesinde fiziki muayenesi yapılan hastanın doğru bir şekilde tıbbi geçmişini hekime anlatması gerekmektedir. Oluşan ağrı veya bulantı halinin hangi sürelerde oluştuğunu detaylı bir şekilde dile getirme sonrasında gerekli tanı yöntemlerine geçilmesi gerekmektedir. Hastalığın doğru teşhis edilebilmesi açısından uygulanan tanı yöntemleri başında kan testi yapılmaktadır.
İkinci olarak safra kesesinde oluşan safra taşı veya tümör tespiti açısından görüntüleme teknikleri yapıldığı bilinmektedir. Görüntüleme yöntemleri ise abdominal ultrason, endoskopik ultrason ve BT taraması şeklinde bilinmektedir. Bu yöntemlerin her biri gerekli görüldüğü zaman kullanılmaktadır. Böylece hastalığı oluşturan nedeni ve hastalığın durumu da net bir şekilde görüntülenebilmektedir.
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Tedavi Yöntemleri
Safra kesesi iltihabı tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, hastane yatışı şeklinde müdahaleler ve cerrahi yöntem uygulandığı bilinmektedir. Bu hastalığın tam teşhisinin yapılma süresi çok önemlidir. Çünkü erken teşhis edilen durumda yapılacak tedavi daha hızlı ve olumlu sonuç verdiği gibi tedavisi de oldukça kısa sürmektedir. Fakat geç kalınmış durumlarda tedavisi de uzun sürmekte ve cerrahi yöntemin uygulanması gerekmektedir.
Hastalıkta yapılan ilk tedavi şekli ilaç desteği olarak bilinmektedir. Antibiyotik ilaç eşliğinde sürdürülen tedavi de ağrı kesicilerde kullanılmaktadır. Ayrıca safra kesesini dinlendirme açısından sıvı kaybı hariç olarak yeme içme durdurulduğu bilinmektedir. Son olarak oluşan safra taşlarının çıkarıldığı yöntem uygulanıldığı bilinmektedir.
Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri