Rota Virüsü | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rota Virüsü

Rota virüsü genel olarak bağırsaklarda oluşan bir rahatsızlık türü olup hastalığın görüldüğü kişilerde çok yoğun şekilde ilerleyen ishal ve bağırsak enfeksiyonu başlatmasıyla bilinmektedir. Bununla birlikte en yaygın virüs tipi olarak bilinmektedir. Dünya çapında görülen bu hastalık türü özellikle bebeklerde ve çocuklarda ishal şeklinde belirti göstermektedir. Rota virüsü her alanda ve her zaman oluşan bir virüs çeşidi olarak bilinmektedir. 

Geçtiğimiz yıllarda rota virüsü vakaları 113 milyonu aşkın şekilde bildirilmiş durumdadır. Rota virüsünün beraberinde ülke çapında yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen sonuçlardan biri de hastalığın yaygın bir salgın haline dönüştüğü ve kıtlıkla mücadele edilen yerlerde ölümle sonuçlandığı bilinmektedir. Bu nedenle çok tehlikeli ve ölümcül bir virüs çeşidi olduğunu da belirtmek gerekir. 

Rota virüsü enfeksiyonunu önlemenin en önemli adımı hijyen kurallarına uyulmasıdır. Özellikle el yıkama alışkanlığının kazandırılması sayesinde bu enfeksiyon türü önlemektedir. Ortak kullanım alanlarında yer alan zararlı bakterilerin çocuğun ya da bebeğin elini ağzına götürmesi sonrasında bağırsak enfeksiyonuna yol açtığı bilinmektedir. 

Hastalığın başlangıç modeli ishal olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalığın önlenmesi amacıyla geliştirilen rota virüsü aşısı kısmen koruyucu göreve sahip olmasına rağmen 5 yaş altındaki çocuklarda yoğun bir şekilde yayıldığı tespit edilmiştir. Bu yüzden yapılan rota virüsü aşılarının birkaç çeşidi bulunmaktadır. Hastalığın gidişatına göre geliştirilen aşılar bu anlamda önemli role sahip oldukları bilinmektedir. 

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü genel olarak bağırsaklarda enfeksiyon oluşturan ve ilk belirtisi ishal olarak gözlemlenen bağırsak iltihabı olarak bilinmektedir. Özellikle 5 yaş altındaki çocukların bu virüs çeşidine en az 1 kez yakalandığı gözlemlenmiştir. Tüm dünyada görülebilen bu virüs çeşidi viral yollarla bulaşabilen hastalıklar şeklinde ifade edilmektedir. Bu yüzden çocuğun yaşadığı ortamın sağlığa uygunluk açısından önemli rol oynadığı bilinmektedir. 

Pis ortamın yarattığı etkiler neticesinde rota virüsü çok hızlı şekilde yayılmaktadır. Bu yüzden çocuklara el yıkama konusunda alışkanlık kazandırılması çok önemli rol oynamaktadır. Hastalığın özellikle görüldüğü zamanlar ilkbahar ve kış mevsimi olarak bilinmesine rağmen yılın her döneminde görüldüğü de belirtilmektedir. Bağırsaklarda iltihap oluşması ile birlikte çocukta başlayan ishal durumu beraberinde sıvı kaybı da oluşturmaktadır. Oluşan sıvı kaybı nedeniyle de yetersiz bir kalan bir tedavi süreci sonucunda hastalık neticesinde ölümler görülmektedir. Bu yüzden ciddi bir enfeksiyon oluşturduğunu bilmek gerekmektedir. 

Rota virüsü rahatsızlığı salgın türünde ilerleyen bir hastalık olduğu için ortak kullanılan alanlardan ya da çocukların birbiriyle temas etmesi sonucunda çok hızlı bulaştığı bilinmektedir. Aynı zamanda oyuncakların ortak şekilde kullanılması sonrasında dahi bu virüs hızlı bir bulaş özelliği gösterebilmektedir. 5 yaşın altındaki çocuklarda bu durum çok sık yaşandığı için çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda bu virüsü geçiren veya atlatan çocuk yeniden aynı virüse yakalanma ihtimaline de sahip olduğu bilinmektedir. Hastalığın oluşum gösterme süresi 2 gün olarak bilinmekte iyileşme veya tedaviye cevap verme hali ise yaklaşık 1 hafta olarak bilinmektedir. Bu virüsten korunmanın en önemli yolu ise el yıkama alışkanlığı olarak bilinmektedir. 

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü belirtileri genellikle hastalığın bulaşma zamanından sonraki 2 gün içinde görülmeye başlamaktadır. İlk başta ani şekilde gelişen ateş hali ve kusma olarak başlayan durum beraberindeki günlerde sıvı kaybına yol açan şekli ile ishale dönüştüğü bilinmektedir. Yaygın bir şekilde ilerleyen rota virüsünün genel belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Yüksek ateş oluşturması
  • 24 saatten fazla süreli ishal yapması
  • Sıvı kaybı oluşturması
  • Karın ağrısı yapması
  • Tepki verememe hali oluşturması
  • Halsizlik 
  • Kaka renginin siyaha dönük olması veya katrana benzemesi
  • Dışkıda kan gözlemlenmesi

Yukarıda sıralanan belirtiler yetişkin kişilerde daha farklı ilerlemektedir. Bu yüzden oldukça tehlikeli ve bulaş oranı yüksek bir virüs olduğunu belirtmek doğru bulunmaktadır. Belirtileri arasında görülen durumlardan biri de az idrara çıkma olarak bilinmektedir. Aynı şekilde tam tersi olarak yoğun şekilde idrara çıkma hali de ortaya çıkabilmektedir. Fakat oluşan bu durum yetişkinlerde görülen bir semptom olarak bilinmektedir. 

Rota virüsü genel olarak ilk başlarda belirtilerini çok net şekilde gösterebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen hiçbir belirti göstermeden de ilerleyebilmektedir. Bu yüzden oluşan durumlardan en az ikisi mevcut halde gözlemleniyorsa mutlaka tanı koyulması ve tedavi edilmesi açısından en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Çünkü bu virüsün bağırsak iltihabı oluşturması nedeniyle vücutta sıvı kaybı başlaması uzun süren bir durum haline dönüşürse hastalığın sonucu ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu yüzden önlem alınması ve bulaş oranının azaltılması açısından aşı tedavisi yaptırılması gerekmektedir. 

Hastalığın nadir şekilde yaptığı durumlardan biri de bağırsakları tıkaması olarak bilinmektedir. Hayati tehlike oluşturan bu durum şiddetlenerek ilerlediği zaman hastanın kurtarılma oranı daha düşük seviyededir. Bu yüzden ilerlememesini sağlayacak durumların uygulanması önem taşımaktadır. 

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota virüsü en hızlı şekilde bulaşan ve 5 yaş altında bulunan çocukların en az 1 kez geçirdiği virüs veya enfeksiyon çeşidi olarak bilinmektedir. Hastalığı taşıyan bir başka çocuğun tuvaletini yapma sonrasında ellerini yıkamaması ve beraberinde dokunduğu her alan ve eşyadan yana bulaştırma hali çok net bir şekilde bilinmektedir. Özellikle de tuvalet sonrasında el yıkanmaması hali bu virüsün oluşumunu destekleyici en önemli durumlardan biri olarak bilinmektedir. 

Rota virüsü vücuda girmiş halde bulunması sonrasında semptomların gözükmemesi normal karşılanmaktadır. Beraberinde ise elini ağzına götürmesi sonrası bir başkasına temas etme veya öpme sonrasında da bulaştırma hali çok yüksek olarak belirlenmiştir. Bu durumla birlikte hastalığı yaşayan kişinin temas ettiği alanlar temizlenmediği zaman virüs bulaştırma oranını haftalarca saklayabilmektedir. Bu nedenle yaşanılan ortamında detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. 

Rota Virüsü Tedavi Yöntemleri

Rota virüsü rahatsızlığına yönelik önerilen veya tavsiye edilen bir ilaç ve antibiyotik kullanımı bulunmamaktadır. Hastalığın teşhisi yapılma sonrasında hekimin belirlediği önerilerin yapılması tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Fakat oluşan bu durum ortalama 8 gün içinde kendiliğinden düzelebilmektedir. 

Hastalığın ilerlememesi açısından bu süre zarfında çocuğun kendini toparlaması açısından hijyen kurallarının en iyi şekilde uygulanması önem taşımaktadır. Ayrıca ishal oluşturduğu için mutlaka sıvı tüketiminin yoğunlaştırılması önerilmektedir. Çünkü aşırı sıvı kaybı yaşanması halinde vücut tümden etkilenmeye başlamaktadır. Bebeklerde görülen bir durum ise ve emzirilen bir bebek ise mutlaka emzirme süresi uzun tutulması gerekmektedir. Ayrıca hekim önerisi ile birlikte ek sıvı verilmesi mümkün görülen durumlardan biri olarak bilinmektedir. 

Rota virüsü geçiren enfekte olmuş çocuğun yaşı 5 yaşından büyük ise belirli bir süre istirahat ve sıvı alımının yoğunlaştırılması önerilmektedir. Bu süre zarfında çocuğun en çok dikkat etmesi gereken durum hangi sıklıkla tuvalete giderse gitsin elini yıkaması gerektiğini unutmaması olarak bilinmektedir. Çünkü enfekte olmuş bir çocuk taşıyıcı durumda olduğu için elini sürdüğü alanların temizlenmemesi halinde tekrardan aynı hastalığı yaşama ihtimaline sahiptir. Bu yüzden çocuğun sağlığı ve bulaş oranını düşürmek amaçlı temizlik kurallarına tümden uyulması büyük önem taşımaktadır. 

Rektal Polip, Raşitizm, Pediatrik Onkoloji Ve Hematoloji, Otizm Spektrum Bozukluğu, Nefrotik Sendrom

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts