Rektal Polip (Juvenil Polip) | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rektal Polip (Juvenil Polip)

Rektal polip (juvenil polip) genel olarak çocukluk çağında görülen bir kanama rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Rektal polip sap oluşumu veya olmaması nedeniyle ortaya çıkabilen bir ur olarak ifade edilmektedir. Ur oluşumu genellikle 5 ile 15 yaş arasında ortaya çıkabilecek sorun olarak nitelendirilmektedir. Genel belirtisi ise kanamasıdır. Boyutu 20 mm’ye kadar ulaşan polip çift taraflı da olabilmektedir. Fakat tek taraflı oluşum sergilediği vakit bu miktar 10mm olarak bilinmektedir. Bağırsak duvarına bağlı olan polip genellikle bir sap ucuna bağlıdır. 

Gaita çıkışı esnasında sürtünmeden kaynaklı kanamaya başlayabilir. Polipleri &70’i son bağırsak kısmında yer almaktadır. Kalan %15’i ise alt bağırsakta yer almasıyla bilinmektedir. Genel bakımdan iyi huylu ur yapısına sahip olduğu bilinen urların patolojik inceleme yapılması gerekmektedir. Çünkü oluşum gösteren urların farklı bir hastalığı oluşturma veya öne çıkarma durumu da bulunmaktadır. 

Rektal polip (juvenil polip) genel bakımdan çocuğun katı dışkı yaparken yaşadığı bir sorun olarak ifade edilmektedir. En ufak bir gaita sürtünmesi nedeniyle kanama oluşturan bu rahatsızlık mutlaka incelenmesi gereken bir hastalık olarak bilinmektedir. İleriye dönük farklı rahatsızlıkları da beraberinde taşıyan bir hastalık türü olması ve çocukluk çağında görülmesi nedeniyle anemi türü rahatsızlık çeşitlerine de eşlik edebilmektedir. Patolojik incelemeler sonucunda genellikle iyi huylu ur yapıları öne çıkmasından ötürü erken teşhis ile tedavisi yapılması mümkün bulunmaktadır. 

Rektal Polip (Juvenil Polip) Nedir?

Rektal polip (juvenil polip) katı dışkı çıkışında kan belirtisi ile kendini gösteren ve bağırsak kaynaklı bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Son bağırsak ve alt bağırsak bölümlerinde bir sapa bağlı şekilde başlayan bu rahatsızlık türü çocukluk çağında görülen bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. 

İlk başlarda fark edilemeyen bu durum çocuğun ailesine söylemesi sonucunda fark edilecek bir durum olarak bilinmektedir. Gaita çıkışı esnası veya sonrasında fark edilebilen bu durum birkaç damla kan ile ilk belirtilerini göstermektedir. Bu nedenle çocuk açısından gaita çıkışı daha zahmetli bir hale gelmektedir. Çocuğun yaşadığı durumu anlamak açısından özellikle belirtiği kan çıkma durumu birkaç gün takip edilmesi gerekmektedir. 

Rektal polip (juvenil polip) rahatsızlığı ilk başlarda şüphe oluşturabilen bir rahatsızlık olarak algılanmamasına rağmen ilaçlı kalın bağırsak filminin çekilmesi sonucu saptanabilen bir durumdur. Bu nedenle çocukta gözlemlenen takip süreci önemlidir. Özellikle gaita çıkışı sağlanırken acı ve ağrı hissedilmeye başlanmışsa bu durum şüpheleri üzerine çeken bir sorunun varlığına işaret etmektedir. Hassasiyet gerektiren bu konu beraberinde farklı durumları da öne çıkarmaktadır. Çünkü oluşan rektal polip ur oluşumu sonucunda var olmaktadır. Urların genel bakımdan iyi huylu oluşu tedavi sürecini kısaltan bir durum olarak bilinmektedir. Fakat rektal polip kalın bağırsaktan kaynaklı bir sorun olduğu için ve ileriye dönük kolon kanserine sebep olabileceği için mutlaka teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gereken hastalık türü olarak bilinmektedir. 

Rektal Polip (Juvenil Polip) Belirtileri

Rektal polip (juvenil polip) bağırsağa bağlı bir şekilde gelişen ur türü ve bu ur oluşumu nedeniyle gaita çıkışı esnasında kanama oluşturan rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Rektal polip rahatsızlığında ilk olarak anlaşılabilen belirti gaita üzerinde veya sonrasında rektal kısımdan kan çıkmasıdır. Genel olarak hastalığın oluşturduğu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Rektal kanama başlatması
  • Gaita renginde farklılaşma oluşması
  • Çocuğun tuvalet alışkanlıklarında değişiklik yaşanmaya başlaması
  • Gaita çıkışı esnasında kan gelmesinden dolayı tuvalet yapma konusunda çocuğun zorlanması ve beraberinde kabızlık sorununda gelişmesi
  • Aşırı derece yorgun ve halsiz hissetme
  • Göbek ağrılarının başlaması
  • Nadir olarak görülen kansızlık problemleri

Yukarıda belirtilen semptomlar rektal polip (juvenil polip) hastalığında yaşanabilen durumlar olarak öne çıkmaktadır. Bu durumların dışında farklı semptomlar da oluşabilmektedir. Çocukta tıbbi açıdan farklı bir rahatsızlığın olması halinde durum daha karmaşık hale gelebilmektedir. Tıbbi anlamda patolojik yöntemle incelenmesi gereken kalın bağırsağın ilaçlı röntgeni çekilerek oluşan durum saptanabilmektedir. Genellikle çocukluktan ergenliğe dayanan süreçte yaşanan bu rahatsızlık olabildiğince erken zamanda teşhis edilmesi gerekmektedir. Çünkü ileriki yaşlarda kolon kanseri oluşturabilecek türde olduğu düşünülmektedir. 

Rektal Polip (Juvenil Polip) Tanı Yöntemleri

Rektal polip (juvenil polip) rahatsızlığının tanı yöntemlerinde ilk olarak hekim ve hasta ilişkisinde hastalığın yaşandığı süreçte görülen belirtiler ele alınmaktadır. Fizik muayenesinde yapılan uygulama ve incelemeler genellikle oluşan hastalığın tanısını koyma açısından yeterli görülmektedir. Fakat anlaşılması zor olan şüpheli durumlarda hekim tarafından istenilen yöntem ilaçlı kalın bağırsak filmi olarak bilinmektedir. Ek olarak ise endoskopi istenebilmektedir. 

Çocuğun yaşadığı durumlar aile tarafından fark edilmiş bir boyuta ulaşmışsa bu durum tanı koyulmasını da kolaylaştırmaktadır. Tam teşhis ve tanı koyulması açısından uygulanmakta olan yöntemlerden biri de patolojik inceleme olarak bilinmektedir. Bu sayede kesin ve net bir teşhis konularak tedavi süreci başlatılmaktadır. 

Rektal Polip (Juvenil Polip) Tedavi Yöntemleri

Rektal polip (juvenil polip) tedavi yöntemi genel olarak cerrahi işlemlerle yapılmaktadır. Aynı gün içinde anal yolda giriş yapılması sonucu oluşan urun ameliyatla çıkarılması şeklinde bilinmektedir. Bu hastalığın kesin tedavi şekli cerrahi yöntem olmasından dolayı ilerlemesi halinde daha vahim sonuçlar oluşturabilmesi mümkün bulunmaktadır. 

Hastalığın tedavi yöntemlerine ek olarak oluşturabileceği problemler de ele alınması gerekmektedir. Çünkü gaita yapısında kan ile belirti veren durum süreci başladığından itibaren çocukta kansızlık veya anemi tarzında sorunlarda yaratmaktadır. Bu yüzden oluşan kansızlıkla ilgili de tedavi uygulanması gerekebilmektedir. Ayrıca kabızlıkta oluşturabilen bu rahatsızlık çok çeşitli şekilde ilerleyeceğinden tedavi sürecinde çocuğun beslenme şekline daha dikkat edilmesi gerekmektedir. Sıvı alımının çoğaltılması ve posalı yiyecek seçimi bu hastalığın cerrahi işleminden sonra uygun görülen durumlardan biridir. 

Rektal polip tedavi yöntemleri arasında yetişkin bireyler açısından kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Polipektomi: Tel bir döngü sayesinde oluşan polip yani urun kalın bağırsaktan çıkarılma yöntemidir. Fakat oluşan polip boyutu 1 cm’den büyük ise yakınında bulunan doku yapısına zarar vermemek adına sıvı enjekte edilmesi sayesinde uygulanıldığı bilinmektedir. 
  • Minimal invaziv cerrahi: Kalın bağırsakta yer alan poliplerin normal seviyeden büyük olması halinde laparoskopi yöntemi ile çıkarılması işlemi olarak bilinmektedir. 
  • Kolon ve rektum çıkarılması: Nadir olarak görülebilen FAP türünde bir hastalık oluşumu gözlemlendiği an kolon kanserine dönüşmemesi açısından rektumun komple çıkarılması işlemi olarak bilinmektedir. Ameliyat ile yapılan bu yöntem en son aşamada gerekli görülen bir durum olarak bilinmektedir. 

Rektal polip (juvenil polip) tedavisi cerrahi işlemle birlikte yapılması uygun görülen bir yöntem olmasına ve gün içinde bu ameliyatın yapılıp taburcu olunmasına rağmen belirli bir süre dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumların başında çocuğun zorlanmamasını sağlayan beslenme şekli, tuvalet alışkanlığının yeniden kazandırılmasıdır. Bu hastalığa yönelik en sık görülen polip çeşidi adenom tipi olarak bilinmektedir. 

Adenom tipinde olması kolon kanseri oluşumu açısından çok tehlikelidir. Bu nedenle çocuğun yaşamakta olduğu belirtileri ciddiye alarak en kısa süre içinde yakınınızda bulunan sağlık kuruluşuna gitmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde ileriye dönük çok önemli bir sorun yaşamanız mümkün olabilir. 

Raşitizm, Pediatrik Onkoloji Ve Hematoloji, Otizm Spektrum Bozukluğu, Nefrotik Sendrom, Labial Yapışıklık,

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts