Orta Kulak İltihabi
Orta kulak iltihabı tıp alanında otitis media olarak isimlendirmektedir. Bu iltihap çeşidine çocukların yakalanma olasılığı çok daha yüksek olduğu için için ve anne ve babaların bu konuda ortaya çıkacak belirtileri bilmeleri ve ortaya çıkan herhangi bir belirti halinde KBB uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ise yetişkinlerin de bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.
İçindekiler
Orta Kulak İltihabı Genel Tanıtım
Orta kulak iltihabı diğer bir ismi ile otitis media kişilerim kulak zarının arka kısmında bulunan ve kişinin sesleri duymasını sağlayan ve küçük kemiklerin titreştiği bölge olan orta kulakta meydana gelen bir iltihaplanan çeşididir.
Söz konusu olan iltihaplanma durumu her yasta görülebilmektedir ancak çocuklarda görülme olasılığının daha fazla olduğu söylenebilinmektedir. Bu yüzden de anne ve babaların bu konuda çocuklarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sözü edilen iltihap çoğu vakada hiçbir tedaviye başvurmaksızın kendiliğinde düzelmektedir. Bu yüzden de KBB uzmanlarının öncelikle sorunun ne olduğunu anlamaya özen gösterdikleri bilinmektedir. Sorunun anlaşılmasının ardından ise sorunun takip edilmesine öncelik göstermektedirler. Bunun yanı sıra ise kişilerde iltihaplanmadan dolayı oluşabilecek ağrının önüne geçilmesi içinde gerekli önlemleri almaya özen göstermektedirler.
KBB uzmanları bunun yanı sıra alerji, boğaz ağrısı, solunum yolu, soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı da kulağın enfekte olabileceğini dile getirmektedirler. Bunun yanı sıra ise orta kulakla bağlantısı bulunan östaki borusunda gelişen tıkanma sonucunda da orta kulak iltihabının oluşabileceği bilinmektedir.
KBB uzmanları kişilerin şikayetlerinden yola çıkarak gerekli olan tanı yöntemlerine başvurmaktadırlar. Tercih edilen yöntemlerin uygulanmasının sonucunda ise kişilere kesin bir tanı konulmaktadır. Koyulan bu tanı neticesinde ise kişilere özel tedavi planları oluşturulmaktadır.
KBB uzmanlarının yukarıda verilenlerin neticesinde tanı koymaları halinde düşünebilecekleri üç çeşit iltihap çeşidi bulunmaktadır. Bu iltihaplar; akut, efüzyonlu (sıvı) ve kronik orta kulak iltihabıdır.
Akut olan kulak iltihabı bir anda ortaya çıkmaktadır ve kulağın şişmesine ve kızarmasına sebep olmaktadır. Bu belirtilerin yanı sıra ise ateşin ve kulak ağrısının da olacağı bilinmektedir.
Efüzyonlu (sıvı) kulak iltihap çeşidinde ise kişilerin orta kulağında bulunan boşlukta sıvı birikmesi olmaktadır. Bu çeşitte görülen iltihabın oluşma nedeninin ise genel olarak daha önce geçirilmiş olan bir akut orta kulak iltihabı olduğu ifade edilmektedir. Bu şekilde geçirilmiş akut iltihaptan sonra oluşan efüzyonlu iltihabın çoğunlukla okul öncesi döneminde bulunan çocuklarda olduğu görülmektedir.
Kronik bir şekilde seyreden kulak iltihabının kulaktaki patalojik seyrinin farklı olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra bu iltihap çeşidinin kulak zarının kalıcı bir şekilde delik olması ile bilindiği de görülmektedir. Söz konusu olan bu iltihap çeşidinde orta kulağın boşluğu, orta kulakla ilişkisi olan mastoid hücre boşluklarındaki mukozaların ve östaki tüpünün iltihaplanması şeklinde ifade edilebileceği söylenmektedir. Bu kulak iltihabının belirtileri ise delik kulak zarı, kulak akıntısı, işitme kaybı şeklinde sıralanabilmektedir.
Orta Kulak İltihabının Nedenleri
Orta kulak iltihabı her yaştaki kişilerde oluşabilecek bir sağlık sorunudur. Bu sorunun ise farklı bazı sebeplerden dolayı meydana geldiği bilinmektedir. Bu yüzden de KBB uzmanlarının öncelikle tanıyı dikkatli ve doğru bir şekilde koymaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise kişiye hastalığını ve bu hastalığının neden oluştuğunu bildirmesi gerekmektedir.
- Geniz eti akıntısından dolayı oluşan iltihapta geniz eti olarak bilinen adenoidin şişmesinin söz konusu olduğu düşünülmektedir. Yani çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha büyük olan bu geniz etinin östaki kanalının açıklığına yakın olduğu bilinmektedir. Konumundan ötürü ise kulak iltihaplanmalarına sebep olduğu görülmektedir.
- Kişilerin yaşının da iltihapla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de bazı araştırmalar sonucunda 6 ay ve 2 yaş arasındaki bebeklerin daha riskli grupta oldukları görülmektedir.
- Prematüre doğum veyahut da düşük doğum ağırlığı olan kişilerde orta kulak iltihabı riskinin fazla olduğu düşünülmektedir.
- Yarık damak, down- sendromu veya baş-yüz anomalisi bulunan çocukların da riskli grupta olduğu söylenilebilmektedir.
- Sigara dumanına maruz kalmanın da iltihap riskini arttırdığı bilinmektedir.
- Anne sütünün az alınmasının da bu konuda risk oluşturduğu düşünülmektedir.
- Biberonla beslenme gibi farklı çevresel koşulların da bu konuda risk oluşturdukları söylenilebilmektedir.
Orta Kulak İltihabının Belirtileri
Orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülmesi ile bilinen bir hastalıktır. Bu yüzden de anne ve babaların kendilerine dikkat etmelerinin yanı sıra çocuklarına daha da dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle bu sağlık sorunu soğuk algınlığı, kulak ağrısı, ateş ile beraber ortaya çıktığı için kişilerin bu durumlarla karşılaşmaları halinde bir hekime başvurmaları gerekmektedir.
- Kulak ağrısı
- Huzursuzluk
- Uyku problemi
- Duyma sorunları
- İştah kaybı
- Yüksek ateş
- Denge kaybı
- Halsizlik
- Kulak akıntısı
- Tıkalı kulak hissi
Orta Kulak İltihabı Tanı Yöntemleri
Orta kulak iltihabı semptomlarının başlangıcının genel olarak hızlı bir şekilde geliştiği bilinmektedir ancak çocuklarda ve yetişkinlerde bu durumun ve ortaya çıkan semptomların farklılık göstereceğinin bilinmesi gerekmektedir.
Çocuklarda ortaya çıka orta kulak iltihabı çoğu zaman ateş yükselmesi, kulak ağrısı, baş ağrısı, denge kaybı, işitme sorunları, iştah kaybı, normalden fazla ağlama, rahatsızlık, sesleri duymada sıkıntı gibi farklı belirtiler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeplerin çocuklarda ortaya çıkması halinde anne ve babaların vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmaları gerekmektedir.
KBB uzmanına başvuran kişilere tanının doğrulanabilmesi için kişilerin geniz yoluna otoskop adı verilen cihazla bakılmaktadır. Buna eşdeğer şekilde ise bir steteskop ile kişinin kalp atışları dinlenilmektedir.
Yukarıda verilen işlem sonucunda tereddütte kalan hastalar için veya, tedavi planına uyulmasına rağmen iyi yönde bir ilerleme olmaması durumunda kişilerin özel durumuna göre yeni testlere başvurulabildiği söylenilmektedir. KBB uzmanlarının isteyebileceği testler ise timpanometre testi ve akustik reflektometre testi olarak bilinmektedir.
Orta Kulak İltihabı Tedavi Yöntemleri
Orta kulak iltihabı kişilere hem denge konusunda hem de işitme konusunda sorun yaşadıkları bir iltihap çeşididir. Bu iltihabın oluşması halinde ise KBB uzmanlarının önerdiği bazı tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi verilebilmektedir.
- Kişinin ağrısının hafifletilebilmesi için asetaminofen veyahut da ibuprofen şeklinde isimleir olan reçetesiz ilaçlar verilebilmektedir.
- Kişilerin kulak zarında delil olmadığından emin olunmuşsa ve bunun yanında kulakta yırtılmanın olmadığı da biliniyorsa oluşan ağrının hafifletilmesi için aneztezik damlalar tercih edilebilmektedir.
- Orta kulak iltihabı için hazır bir şekilde satılan veyahut da eczacıların hazırlamış olduğu damlaların alınması istenebilmektedir.
- Burundaki tıkanıklık için kullanılan dekonjestan ve bunun yanı sıra alerjilerde tercih edilen antihistaminik ilaçların kullanılmasının olumlu yönde etki gösterdiğine dair kesin kanıt yoktur ancak bazı KBB uzmanlarının tedavide bu yöntemi kullandıkları görülebilmektedir.
- Ağızdan veyahut da kulaktan alınabilen çeşitli damlaların da tedavide tercih edilebileceği bilinmektedir.
Yukarıda sıralanan tedavi yöntemleri genel olarak KBB uzmanlarının uygulamış oldukları tedavilerdir. Bu yüzden de kişilerin hekim kontrolünden geçmeden burada yazılı olan tedavi yöntemlerini uygulamaları tavsiye edilmemektedir.
KBB uzmanlarının da gerekli olan testleri yapmaları ve bunun ardından ise kişilerin tıbbi öykülerine bakmaları sonucunda kesin tanıyı koyup kişiler için özel bir şekilde tedavi planı yapmaları gerekmektedir. Kişilerin de hekimin uygulamış olduğu tedavi planına uymaları gerekmektedir. Bu şekilde kişilerin orta kulak iltihabı en kısa sürede çözüme kavuşturulacağı düşünülmektedir.
Kulak Çınlaması, Çocuklarda Sinüzit, Uyku Apnesi, Trigeminal Nevralji, Tiroid Kanseri