Omurga Tümörleri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Omurga tümörü ve diğer bütün tümörler hücrelerin anormal bir şekilde gelişmesi ve büyümesi ile ortaya çıkmaktadır.

Tümörlerin gelişimi ve etkileri genellikle aynı gözükmekte ve çıkmış olduğu bölgeye göre isimlendirilmektedir. Tümörler iyi veya kötü huylu olarak vermiş oldukları hasara göre farklı adlara ayrılmaktadır. İyi huylu olan tümörler genellikle birçok farklı organda kötü sonuçların ortaya çıkmasını engellemektedir. Ancak bu durum omurgada geçerli olmamaktadır. Omurga da bulunan sinirlere baskı uygulamasından dolayı kişilere ağrı ve rahatsızlık vermekte ve yapılacak olan müdahaleler ile alınması gerekmektedir.

Omurga Tümörü Genel Tanıtım

Omurga tümörü omurilik veya omurgayı kaplayan kitleler olmaktadır. Bu kitleler ise hücrelerin anormal bir şekilde gelişim göstermesi ile oluşmaktadır. Omurilikte meydana gelen bu tümör ise sinir sistemine, kan damarına ve kemik problemleri gibi birçok hayati fonksiyonlara etki etmesinden dolayı tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasarlara veya sakatlıklara yol açma ihtimali bulunmaktadır.

Omurgada oluşan tümörler primer veya sekonder tümör olmak üzere iki farklı grupta incelemek mümkün olmaktadır. Primer tümör genellikle iyi huylu olmakta ve görülme sıklığı oldukça az olmaktadır. Sekonder tümör ise kötü huylu tümör olmakta ve başka organdan omuriliğe sıçraması ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle kişilerde kötü huylu tümöre rastlanılmaktadır. Omuriliğe ve omurilik çevresine yayılan bu tümör kişinin akciğer, prostat, meme gibi alanlarda da kanser dokularının ortaya çıkmasına ve yayılma göstermesine neden olabilmektedir. Bu yüzden de mutlaka kontrollerin düzenli aralıklar ile yapılması gerekmektedir.

Omurga tümörü genellikle kişilerde tümörün olduğu bu bölgede şiddetli geçen ağrılar, uyuşmalar veya karıncalanma gibi hislerin ortaya çıkması ile birlikte belirtiler göstermektedir. Her kanser tedavisinde ki gibi erken tanı oldukça önemli olmasından dolayı belirtilerin bulunması ile birlikte hızlı bir şekilde hekime başvurulması gerekmektedir. Böylelikle de felç gibi ağır hastalıklar ile karşı karşıya kalmak büyük bir oranda engellenmektedir.

Omurga Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurga tümörü sırt, boyun, kol ve bacaklarda oluşan şiddetli ağrılar ile ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bu bölgelerde ki kaslarda zayıflama ve uyuşmaların meydana gelmesi, ileri zamanlarda ise idrara çıkma sorunlarının ortaya çıkması gibi kişiden kişiye göre değişecek birçok farklı belirtisi bulunmaktadır. Omurga tümörünün belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte genellikle hızlı bir yayılım göstermektedir. Bu anlamda da prostat ve böbrek gibi alanlara sıçraması olası olmaktadır. Bundan dolayı da mutlaka kişilerin ağrıların oluşması ile birlikte hekime başvurması gerekmektedir.

Hastalığın teşhisinin koyulduktan sonra tedavisinin gerçekleştirilmemesi durumunda kişide bacaklarını hareket ettirememe, felç veya diğer organlara sıçraması ile o organlarda da işlev kayıplarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kişilerde göstermiş olduğu diğer belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Ellerde ve bacaklarda üşüme hissinin ortaya çıkması,
  • Sırt, kol ve bacak bölgesinde ağrı ve ağrı sonrasında uyuşma hissinin meydana gelmesi,
  • Kas spazm geçirme sıklığının artması,
  • Bağırsaklarda problemlerin oluşması,
  • Ağrıların sürekli tekrar etmesi ve her geçen gün şiddetini arttırması,
  • Kaslarda güçsüzlüklerin meydana gelmesi.

Omurga Tümörü Türleri Nelerdir?

Omurga tümörü ortaya çıkmasından itibaren birçok alanı farklı şekillerde etkilemekte ve farklı türlerde ortaya çıkmaktadır. Bu tümörlerin türleri ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Astrositom: Genellikle çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Büyümesi sonucunda bölgenin zayıflamasına ve sakatlıkların meydana gelmesini sağlamaktadır.
  • Kordoma: Kıkırdak hücrelerinde ortaya çıkmaktadır. Diğer omurga tümörlerine göre daha sık rastlanan bir tür olmaktadır.
  • Ependimoma: Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkmaktadır. Beyin omurilik sıvısının geçmiş olduğu kanalları kaplayan bir özelliği bulunmaktadır.
  • Gliom: Beyin ve omurilikte bulunan hücrelerin anormal bir şekilde çoğalma göstermesi sonucunda oluşmaktadır. Büyüme hızı ve konumu kontrol altına alınmaması durumunda hayati tehlikelerin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
  • Meningiom: Omurilik sıvısı ve omuriliğin çevresini oluşturan zarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle ileri yaşlı olarak kadınlarda daha sık rastlanılan bir tümör olmaktadır. Rastlanılan vakalarda iyi huylu genetik göstermektedir.
  • Neurofibrom: İyi huylu bir tümör özelliği göstermektedir. Yumuşak yumrular halinde ortaya çıkmakta ve genetik bozukluklara bağlı meydana gelmektedir.
  • Schwannoma: Periferik sinirlerin içerisinde gelişim göstermekte ve omurilik içerisinde ki kök hücrelerin işlevini kaybetmesi ile birlikte tümör oluşumuna neden olmaktadır.

Omurga tümörü türü her ne olursa olsun belirti göstermesi ile birlikte mutlaka hastaneye gidilerek hekimin istemiş olduğu tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Omurga Tümörü Tanı Yöntemleri

Omurga tümörü tanı yöntemlerinde ilk olarak hastanın tıbbi öyküsü alınmaktadır. Daha öncesinde kanser geçirmiş olması veya ailesinde kanser öyküsü bulunan bir kişinin olması genellikle omurga tümörü ile karşı karşıya kalma riskini daha da yükselmektedir. Hekim hastanın aile öyküsünü de aldıktan sonra fiziksel bir muayene gerçekleştirmektedir. Fiziksel muayene sonrasında tümörden şüphelenilmesi ile birlikte MRI gibi omurilikte bulunan görüntüler alınmaktadır.

MRI haricinde bilgisayarlı tomografi de istemek mümkün olmaktadır. Yapılacak olan radyasyon ışınları ile bölgede ki tümörün net ve detaylı bir şekilde görüntülenmesi sağlanmaktadır. Belli başlı enjekte yöntemleri ile birlikte de tümörün daha net bir şekilde ortaya çıkması sağlanmaktadır. Ancak yaygın olarak tercih edilen yöntemler arasında bulunmamaktadır.

Omurga tümörü tanısında biyopsi en net tanıyı koyulmasına yardımcı olmaktadır. Alınan küçük doku örneği ile birlikte tümörün DNA yapısı, iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı gibi birçok sorunun cevabı rahat bir şekilde alınmaktadır. Bunun sonucunda ise hastanın durumuna göre tedavi planı hazırlanmaktadır.

Omurga Tümörü Tedavi Yöntemleri

Omurga tümörü iyi veya kötü huylu olacak şekilde tanısının koyulmasıyla ilk olarak cerrahi operasyonlar önerilmektedir. Ancak hastanın omurgada nasıl bir yayılım gösterdiği, kaç tane olduğu, yerleşim yeri ve ortaya çıkan şikayetlere bağlı olarak cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmeden diğer yöntemlere başvurmak mümkün olmaktadır. Bu yöntemler ise radyasyon veya kemoterapi olmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre cerrahi operasyonları öncesinde veya sonrasında tedavinin bir parçası olarak uygulanabilmektedir.

Radyasyon tedavisi genellikle iyi huylu tümörü bulunan hastalarda daha sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Bunun yanı sıra omurilik metastazı bulunması ve tümörün omuriliğin diğer alanlarına yayılması durumunda daha fazla ilerlememesi için kullanılan bir yöntem olmaktadır. Hastanın durumuna bağlı olarak cerrahi müdahale esnasında tümörün hepsinin çıkarılmamasında ise iyi huylu tümörlerin düşük seviyede kalması için kullanılan bir yöntem olmaktadır. Ancak omurilik radyasyonun göstereceği etkilere duyarlılık göstermektedir. Bu da kişinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olacaktır. Bu sebeple hastaya en az hasar veren tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Omurga tümörü tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise kemoterapi veya diğer adı ile ilaçlı tedavi olmaktadır. Kemoterapi genellikle yetişkinlerde kullanılan bir yöntem olmaktadır. Tedavinin amacı kanser hücresini öldürmek veya ortadan kaldırmak için çeşitli ağır ilaçların kullanılması olmaktadır. Genellikle bu tedavi ağız ya da damar yolu veya kas içine yapılacak enjeksiyonlar ile gerçekleşmektedir.

Kemoterapi genellikle döngü halinde yapılmaktadır. Yani belli bir süre tedavi gerçekleşmekte ve daha sonrasında kişide iyileşme olup olmadığı gözlenmektedir. İyileşme olması durumunda ise yeniden tedavi işlemleri gerçekleşmektedir. Böylelikle de tümörlü hücre şartlar planlanan şekilde geçmesi durumunda yok olmaktadır.

Omurga Stres Kırığı, Omurga Sağlığı, Omurga Kırıkları, Minimal invaziv tramva cerrahisi, Menisküs

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts