Omurga Sağlığı | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Omurga sağlığı kişinin hayatına normal bir şekilde devam edebilmesi için mutlaka dikkat etmesi gereken bir konu olmaktadır. Çünkü omurga baş ile bacak arasında bulunan ve vücut ağırlığının üçte ikisinin taşınmasını sağlayan, köprü görevi gören ve ayakta kalmak için gerekli olan bir organ olmaktadır.

Omurga omur adı verilen 23 adet hareketli toplamda ise 33 adet kemikten oluşan bir yapısı bulunmaktadır.

Bu kemikler bağ dokusu, eklem veya disk adı verilen çeşitli yastıkçıklar ile birbirlerine bağlı olmaktadır. Aynı zamanda da hareketlerimizin gerçekleşmesinde omurların yanı sıra omurları destekleyen kaslar olmaktadır.

Omurga Sağlığı Genel Tanıtım

Omurganın şekli arkadan bakıldığında düz bir görüntüsü olsa da yandan bakıldığında kıvrımlı bir yapısı olduğu gözükmektedir. Merkezi sinir sisteminin en önemli organlarından biri olarak işlev göstermektedir. Omuriliği ise içerisinde koruyan bir yapısı bulunmaktadır.

Omurilik vücudun beyin ile yapmış olduğu kol, gövde ve bacak gibi birçok emirin yerine getirmesine, bedenin sağa ve sola dönmesine, başın çevrilmesi gibi birçok işlevin yerine getirilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte de iç organların korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu yüzden de sağlıklı bir hayat için omurga sağlığı dikkat edilmesi gerekmektedir.

Omurga Sağlığı Nedir ve Neden Önemlidir?

Omurga sağlığı bu kadar önem verilmesinin sebebi omurganın vücudun çatısını oluşturması olmaktadır. Bunun yanı sıra nefes alma, hareket etme ve kalbin doğru bir şekilde çalışması gibi birçok fonksiyonun yerine getirilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Özellikle de hareket kabiliyetini gerçekleştirilmesini saplayan beyinden emir getiren sinirleri taşımakta ve korumasını sağlayarak günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Vücutta sağlamış olduğu birçok faydadan dolayı da omurganın sağlıklı olmasına büyük önem gösterilmesi gerekmektedir. Bunun içinde iki faktöre büyük bir oranda önem verilmesi gerekmektedir. Birincisi omurganın dışarıdan gelecek hasarlara karşı korumak ve ekonomik bir şekilde kullanmak, ikincisi ise önlenemeyecek hastalıkların erken tanı ve teşhis ile kötü sonuçlar vermemesi için takiplerin yapılması olmaktadır.

Omurga sağlığı iyi bir şekilde korumak için öncelik olarak aşırı veya anormal bir yük binmemesini sağlamak olmaktadır. Bu da doğru duruş ile sağlanmaktadır. İyi duruş ise omuzların dik ve boynun dik bir şekilde olması ile gerçekleşmektedir. Böylelikle de omurgaya binen yük en az seviyede olmakta ve sırtta bulunan diğer kaslara yayılma göstermektedir.

İyi duruşu bir hayat gayesi olarak belirlenmesi durumunda şu gibi faydalar ortaya çıkmaktadır:

  • Kemik veya eklem gibi alanlarda bulunan kasların çalışmasını etkileyen bir durum ile karşı karşıya kalınmamaktadır.
  • Omurga iyi duruş ile üç kıvrımını da en iyi şekilde korumasını sağlamaktadır.
  • Omurgaları bir arada kalmasını sağlayan yapılar bu duruş sayesinde çok az bir şekilde zorlanmakta ve hasar görmemektedir.
  • Çabuk yorulmaları engellemektedir.
  • Boyun ve sırt gibi bölgelerde ağrıların oluşmasını engellemektedir.

İyi bir duruşa sahip olmak için ise kişilerde bulunması gereken özellikler olmaktadır. Onlar ise:

  • Omurga çevresinde bulunan kasların doğru ve iyi bir şekilde çalışması gerekmektedir.
  • Kas gücünün ise yüksek olması gerekmektedir.
  • Fizik kondisyonunun yeterli oranda iyi olması gerekmektedir.
  • Kötü duruşun fark edilmesi ile birlikte düzeltmek için çaba gösterilmesi ve bunu sürekli olarak tekrar edilmesi gerekmektedir.

Güçlü kaslara ve yüksek bir fiziki kondisyona sahip olmak için ise kişilerin düzenli bir şekilde yürüyüş yapması, koşu yapması veya bisiklet, yüzme gibi herhangi bir aktiviteyi yapması gerekmektedir. Böylelikle de kasların çalışması ile birlikte istenilen güç meydana gelmekte ve omurga sağlığı korunmaktadır.

Omurga Sağlığını Bozan Hastalıklar

Omurga sağlığı dikkat edilmemesi durumunda birçok hastalık ile karşı karşıya kalmak mümkün olmaktadır. Ancak en sık görülen hastalıklardan biri skolyoz olmaktadır. Skolyoz omurganın yana doğru eğilmesi ve daha sonrasında kendi etrafında dönmesi ile ortaya çıkmaktadır. Belirtileri ise omuz yüksekliklerinin aynı olmaması, bel kıvrımlarının eşit olmaması ve kollar aşağıdayken bel çukurunun birinin aşağıda birinin yukarıda olması gibi olmaktadır.

İkinci bir hastalık ise artmış kamburluk olmaktadır. Bu iki farklı türde ortaya çıkmaktadır. İlki duruş bozukluğuna bağlı kambur, ikincisi ise omurga yapı bozukluğuna bağlı olarak gelişen kamburluk olmaktadır.

Omurga sağlığı korumak için genellikle aktif bir yaşam tarzının olması gerekmektedir. Öncelik olarak ise iyi bir duruşun yaşam tarzı haline getirilmesi gerekmektedir. Böylelikle de omurgaya binecek olan yük miktarı en aza inerek yıpranma riski engellenmektedir.

Sağlıklı Omurga Egzersizleri

Omurga vücut içerisinde büyük bir alan kaplaması ve birçok hareketi onun sayesinde yapıyor olmak egzersiz ayırt etmeden yapılan her hareket sağlığı için faydalı olmaktadır. Ancak yapılacak olan egzersizlerinde kişinin kilosuna, yaşına ve sağlık durumuna uygun bir şekilde dikkatle yapılması gerekmektedir.

Omurga sağlığı korunması için kişinin ideal kilosunu korumak etkili olmaktadır. Böylelikle de hem omurga sağlığı korunmakta hem de kronik olarak gerçekleşebilecek birçok hastalık büyük bir oranda engellenmektedir.

Omurga sağlığının korunması için yapılan egzersizlerin faydaları ise şunlardır:

  • Kalp hastalıkları, inme veya diyabet gibi hastalıkların önüne geçilmektedir.
  • Omurgayı destekleyen kasların güçlenmesine ve böylelikle de yükün daha az binmesine yardımcı olmaktadır.
  • Metabolizmayı hızlandırmakta ve vücudun ekstra olan yağlarını yakmaktadır.
  • Kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kilo verilmesine veya kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kas, kemik veya eklemlerin eskisine oranla daha güçlü bir yapısının oluşmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve böylelikle dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korunmayı sağlar.
  • Gün içerisinde yükselen stres seviyesinin azalmasına yardımcı olur.
  • Depresyona girilmesini önler.
  • Vücudun dengesinin oturmasına ve böylelikle de düşme gibi risklerin en az seviyeye inmesini sağlar.
  • Duruş bozuklukları sonucunda meydana gelen sırt ve boyun ağrılarını engeller.
  • Enerji düzeyinde artışların meydana gelmesini sağlar.
  • Uykunun daha düzenli bir şekilde olmasını sağlar.
  • Kişinin günlük aktivitelerini daha enerji ve odaklanmasına daha hızlı bir gelişim göstermesine yardımcı olur.
  • Yüksek kan basıncının egzersiz yardımı ile düşmesine yardımcı olur.

Omurga Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Omurga sağlığı korumak için yapılacak egzersizlerin nasıl yapıldığı da büyük bir önem göstermektedir. Çünkü doğru ısınmaların yapılmaması veya yapılacak olan aktivitelerin doğru bir beslenme programı ile desteklenmemesi durumunda sağlık kazanmak yerine sağlığı kaybetme gibi riskler ile karşı karşıya kalmak mümkün olabilmektedir. Bu yüzden de yemek programları için diyetisyenlerden yardım almak veya egzersiz yaparken daha öncesinde spor geçmişinizin bulunmaması durumunda spor eğitmenlerinden yardım alınması gerekmektedir. Böylelikle de farklı bir sakatlanmanın meydana gelmemesi engellenmektedir.

Omurga sağlığı korumak için yapılacak aktivitelerin yanı sıra denge egzersizlerine de önem verilmesi gerekmektedir. Böylelikle de düşme veya düşme sonucunda ortaya çıkabilecek bütün sakatlıklar büyük bir oranda engellenmektedir. Bu egzersizler haftada 3 defa yapılması durumunda büyük fayda sağlamaktadır.

Denge egzersizleri kişiyi o kadar zorlayan egzersizler olmamaktadır. Mesela geriye doğru hafif yürüyüşler veya yanlara yürümeler ile yapılmaktadır. Buna ek olarak da topukta veya parmak ucunda yapılacak olan oturma veya yürüme eylemleri ile birlikte de vücudun dengesi ve kuvvetlenmesi sağlanabilmektedir. İlk defa yapanlar ise belli bir süre tutunarak daha sonrasında ise kendi dengesini kurarak yapması daha sağlıklı olmaktadır.

Deformite Cerrahisi, Çocuk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi, Boyun Düzleşmesi, Ankilozan Spondilit

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts