Obezite tedavisi Dünya’da en büyük sağlık sorunu olan obezite hastalığında kullanılmaktadır.
İçindekiler
Genellikle gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan bu hastalığın birçok sebebi bulunmaktadır. Uzmanlara göre yanlış ve aşırı beslenmenin ve fiziksel aktivite yetersizliğinin önemli ölçüde sebebiyet verdiği obezite, bireylerin yaşamlarında psikolojik ve fizyolojik hasarlara yol açmaktadır.
Obez hasta sayısı Dünya genelinde gün geçtikçe artmaktadır, durum ülkemizde de pek farklı değildir. Obezite hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir ve hastalığın temeli genç yaşlarda atılmaktadır.
Obezite Nedir?
Obezite tedavisi, obezite içindir. Obezite, bireyin vücudunda sağlığı ciddi boyutta zarara sokacak kadar fazla yağ birikmesidir bir nevi obez bireyin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için erişmesi gereken kiloyu ciddi boyutta aşması durumudur ve muhakkak en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir aksi takdirde obezite, bireyin hayatını tehlikeye sokar.
Obezite, kendisini çocukluk ve adolesan (ergenlik) döneminde göstermeye başlar. Obez birey ve bireyin hayatındaki insanlar düzenli ve dengeli beslenme, düzenli egzersizler ve bireyin moral, motivasyonunu yüksek tutmak konusunda bilinçlendirilmelidir.
Çocukluk ve adolesan dönemi obezite için bir dönüm noktasıdır. Birey bu dönemlerde hassas olduğu için yaşanılan olumsuz herhangi bir olay bu hastalığı tetikleyebilir. Bu dönemlerde ailenin ve okuldaki yetkililerin bilinçli olması ve bireye buna göre davranılması önemlidir. Birey ile iletişim kurulmalı ve obezite tedavisi için bir an önce uzmanlara başvurulmalıdır.
Obezitenin birçok sebebi olduğu için obezite tedavisi uygulanmasına başlayabilmek için birden fazla uzmanla görüşmek gerekmektedir. Bunlar: endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, fizik tedavi uzmanı, psikiyatri uzmanı ve bir de egzersiz danışmanıdır. Bazı durumlarda uzmanlar, gerek duyulduğunda hastayı kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanının da muayene etmesi gerektiğini söylemektedir.
Obezite, bireyin yaşam süresini ve kalitesini düşürmektedir. Obez bireyler, günlük yaşamlarında hareket etmekte güçlük çekmektedir. Obez bireyler evin içerisinde yürümek, kıyafetlerini değiştirmek, banyo yapmak, alışverişe gitmek gibi gün içerisinde hepimizin yaptığı günlük işlerin çoğunu yardım alarak yapmaktadırlar. Yürümekte ve nefes almakta zorluk çekmektedirler.
Obez bireyler yaşam kalitelerinin düştüğünün ve yaşamlarının bu hastalığı aşamadıkları taktirde tehlikeye gireceğinin bilincindedirler fakat obez bireyler yemek yeme isteğinden vazgeçemezler.
Obezite Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Obezite tedavisi ve erken teşhis hastalığın yenilmesinde büyük önem taşımaktadır. Bazı obez bireyler obezite hastalığından diyet ve düzenli egzersizlerle kurtulabiliyorken bazı obez bireyler için cerrahi tedavi gerekmektedir.
Obezite tedavisi uygulanırken tedavinin birçok yolu vardır. Diyet tedavisinde, uzmanlar tarafından hazırlanan vücut kitle endeksinin sonuçlarına göre bireye uygun bir sağlıklı ve düzenli beslenme programı oluşturulmaktadır. Bu obezite tedavisi amacı ise bireye düzenli ve sağlıklı beslenmenin aşılanması ve devamlılığın sağlanmasıdır.
Egzersiz tedavisi ise genel olarak tek başına uygulanmamaktadır. Nedeni ise obez bireylerin egzersizleri verimli yapamaması ve bunun için yeterli hareket kabiliyetine hastalıklarından dolayı erişemiyor olmalarıdır. Çünkü obez bireyler hastalıkları sebebiyle hareketlerinde kısıtlama yaşamaktadır. Bu durum egzersiz tedavisinin tek başına pek de etki göstermemesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden egzersiz tedavisi diyet tedavisiyle birleşmektedir ve böylelikle çok daha etkili bir obezite tedavisi olmaktadır.
Bir diğer yöntem psikolojik tedavidir. Obezite tedavisi olan psikolojik tedavi diyet ve egzersiz tedavisi ile birlikte uygulanmaktadır. Psikolojik tedavideki genel amaç obez bireyin moral ve motivasyonunu yüksek tutmak bunun yanında bireyin kendisiyle barışmasını sağlamaktır.
Yukarı yönlü kilo problemi yaşayan kişilerde kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de cerrahi müdahalelerdir. Bu yöntem genel itibariyle en son başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır ve hastanın içerisinde bulunduğu duruma bağlı olarak farklı niteliklere dahil olan çeşitlere ayrılır.
Obezite Ameliyatları Nelerdir?
En sık tercih edilen obezite tedavisi yöntemlerinden biri ise cerrahi tedavidir. Hekimlerimiz bireylerin uygunluklarına ve ihtiyaçlarına göre çeşitli ameliyatlar yapmaktadırlar. Tüp mide ameliyatı kapalı uygulanan bir ameliyattır. Bu ameliyatla obez bireyin midesinin yarısından fazlası alınmaktadır.
Bireyin midesinin yarısından fazlasının alınmasının sebebi ise bireyin daha az yemek yemesine ortam sağlamaktır. Bu ameliyat bir ila bir buçuk saat arasında değişmektedir. Hasta ağır bir işte çalışmıyorsa bir günlük bir istirahatten sonra işine dönebilmektedir fakat hasta ağır bir işte çalışıyorsa bu istirahat bir hafta sürmektedir. Ameliyattan bir ay sonra hasta egzersizler yapmaya başlayabilmektedir.
Kilo kaybı sebebiyle oluşan sarkmaların engellenebilmesi için hekim kontrolünde beslenme çizelgesi oluşturulmaktadır. Mide kelepçesi ameliyatı da kapalı bir ameliyat çeşididir. Bu ameliyatta midenin giriş kısmına bir bant yapıştırılır ve mideye giriş yapan besin önce bu banda gelir bantların ucundaki balon midede bir cep oluşturur, besin mideden önce cebe dolmaktadır. Bu sayede bireyler midelerine henüz yemek girmemesine rağmen tokluk hissederler.
Obezite Derecesi Nasıl Belirlenir?
Obezite tedavisi görmesi gerektiği düşünülen kişilere uzmanlar tarafından vücut kitle endeksi yapılmaktadır.
- Vücut kitle endeksi 20-25 arasında olan kişiler normal kilolu birey,
- Vücut kitle endeksi 25-30 arasında olanlar fazla kilolu birey,
- Vücut kitle endeksi 30-35 arasında olanlar obez birey,
- Vücut kitle endeksi 35 ve üzeri olanlar ise morbid obez birey demektir.
Obezite Risk Faktörleri Nelerdir?
Obezitenin ortaya çıkmasında birçok sebep vardır, aynı şekilde obezitenin sebep olduğu birçok hastalık vardır. Obezite organlara ciddi hasar vermektedir.
Bu sebeple obezite ciddi ve geri dönüşü zor olan hastalıklara yol açabilir.
- Kanser
- Diyabet (Tip 2)
- Erkeklerde kısırlık
- Yüksek tansiyon
- Karaciğer yağlanması
- Damar sertliği
- Eklem bozuklukları
- Uyku apnesi
- Kadınlarda yumurtalık kistleri ve buna bağlı adet düzensizlikler
- Aşırı tüylenme
- Erkek çocuklarda gömük penis ve hormonal bozukluklar
- Depresyon gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
Obezite Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Obezite hastalığının birçok sebebi vardır.
Birçok sebep sonucu bireyin vücudu değişik tepkiler vermektedir. Bazen de bireyin vücudu tepkilerini yemek yeme isteği ile gösterebilir. Aşırı ve yanlış beslenme, bu sebeplerden biridir. Birey doğumundan itibaren bir beslenme düzeni içinde gelişir, bu durum daha çok aile bireylerinin elindedir.
Aile bireylerinin çocuklarına karşı tutumu ve yemek yeme düzeni ve yeterliliği konusundaki davranışları uzmanlar tarafından önemsenmektedir. Eğer sağlıklı ve yeterli beslenme durumu bireyde çocukluğundan itibaren sağlanamazsa ve yetişkinlik döneminde de devamlılık gösterirse bu durum birey için hastalığın bir miktar daha zor aşabileceği ve yüksek olasılıkla obezite tedavisi görmesi gerekeceği anlamına gelmektedir.
Fiziksel aktivite yetersizliği de hastalığa neden olmaktadır. Sürekli masa başında, televizyon karşısında ya da farklı herhangi bir yerde çok az hareket ederek yaşamını sürdüren, sağlıklı ve yeterli beslenme durumunu kontrol altında tutamayan bireylere obezite bir adım daha yaklaşmaktadır. Gelir düzeyine bağlı olarak bireyde stres ve kaygıya dayalı yeme bozukluğunun ortaya çıkması muhtemeldir. Psikolojik etmenler de bu obeziteye etkilemektedir.
Bireyin yaşamı obeziteye büyük ölçüde etkiler. Bazı bireyler geçmişte yaşadığı olumsuz durumları yemek yiyerek bastırmaktadır. Bazı bireyler yemek yemenin bireylerin kedilerini yaşamdan ve gerçeklerden bir miktar uzak tutarak huzurlu ve kaygısız zaman geçirmelerini sağladığını düşünebilirler. Bu yüzden sağlıksız ve düzensiz beslenmeye yönlenebilirler.
Obezite hastalığının oluşumunda sık sık uygulanan sağlıksız diyetlerin yeri de vardır. Bazen birey yaşamını köklü bir değişime sürükleyerek sağlıksız diyetler uygulayabilir. Bu diyetler bir gün son bulduğunda, bireyler birkaç kez de olsa sağlıksız ve düzensiz beslendiği zaman bu sağlıksız ve düzensiz beslenme durumu onları rahatlamış hissettirebilir. Eğer bu durum kontrolden çıkarsa ve devamlılığını korursa obezite söz konusu olabilmektedir.
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama, Kolesterol, Ketojenik Diyet, Gece Yeme Bozukluğu, Diyet Tedavisi