Mide kanseri genel bakımdan çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen ciddi bir rahatsızlık türü olarak algılanmaktadır. Yaşattığı belirtilerin yanı sıra mide kanseri, ne yakalanan kişilerin yaşadığı hayat tarzı öne çıkan konulardan biri sayılmaktadır. Çünkü yanlış beslenme tarzı ve sigara, alkol kullanımı mide rahatsızlıklarına yönelik çok olumsuz etki oluşturduğu bilinmektedir.
İçindekiler
Ayrıca kişinin çok genç yaşlarda yüksek karbonhidrat içeren besinleri tüketmiş olmasından da kaynaklanabilen bir kanser türüdür. Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde tedavi ile önlenebilen bir kanser olduğu bilinmektedir. En sık onkoloji konularından biri olan mide kanseri dünya çapında en sık görülen 3.cü kanser türü olarak bilinmektedir. Kadınlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanserinden sonra mide kanserinin görülme oranı oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Mide kanseri helicobacter pylori isimli bakteriden dolayı oluştuğu bilinmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı, sigara kullanımı, yanlış yaşam şekli, çevresel risk faktörlerinden kaynaklanan bu hastalık genel bakımdan önlenebilen türdedir. Bu yüzden kişide meydana getirdiği belirtilerin oluşması halinde geciktirilmemesi gereken onkolojik bir durum olarak yorumlanmaktadır.
Hastalarda oluşabilen şikâyetler arasında en sık öne çıkan durum kişinin iştah kaybı ve kilo kaybı yaşamaya başlaması olarak yorumlanmaktadır. Genel bakımdan yemek yemeye karşı bir isteksizlik oluşan kişide mide bulantıları da sıkça meydana geldiği bilinmektedir. Oluşan bu kanserin pek çok nedene bağlı oluştuğu bilinmektedir. Bu yüzden tek bir neden sıralamak doğru değildir. Fakat tıp alanında belirlenmiş bir bakteri türü olan helicobacter pylori bakterisi bu hastalığa sebep olan en önemli etken olarak bilinmektedir.
Mide Kanseri Nedir?
Mide kanseri birçok yanlış duruma yönelik onkolojik şekilde değerlendirilen kanser çeşitlerinden biridir. Helicobacter pylori nedeniyle oluşan mide kanseri aynı zamanda kişinin erken yaşlardan itibaren yanlış beslenme tarzına sahip olması nedeniyle oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda mide hastalıklarını tetikleyen önemli bir durum olarak stresle mücadele konuları da öne çıktığı bilinmektedir.
Stresin direkt olarak mideyi vurması sonucu ve beraberinde yaşam tarzının olabildiğince kötü olmasından dolayı mide kanseri ve rahatsızlıkları oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda şoklanmış yiyecek tüketimleri ve nitrit içeren besin tarzı mide rahatsızlıklarını başlatan durum olarak bilinmektedir.
Mide kanseri oluştuğu zaman ortaya çıkan en belirgin durum kişinin istemsiz şekilde kilo vermeye başlaması şeklinde bilinmektedir. Aynı zamanda oluşan mide bulantıları ile birlikte kişide oluşan farklı semptomlar da öne çıkabildiği bilinmektedir. Erken süre içinde teşhis edildiği zaman tedavisi mümkün olan ve önlenebilen bir kanser olduğu bilinmektedir.
Sigara kullanımı nedeniyle de oluşabilen mide kanseri ciddi bir sağlık sorunudur. Mide ortamında oluşan kanserli hücre yapısı kişinin kendi kendine anlaması mümkün olmayan bir durum olarak ifade edilmektedir. Fakat yapılan çeşitli tarama ve tetkik yöntemleri ile oluşan kanser hücresinin evresi dahi tespit edilebilmektedir. Bu bakımdan mide kanserine yönelik oluşan belirtiler dikkate alınması gerekmektedir.
Mide Kanseri Nedenleri
Mide kanseri nedeni genel açıdan helicobacter pylori şeklinde bilinmesine rağmen çok çeşitli durumlardan dolayı oluşabildiği için tek bir durum belirtilememektedir. Bu yüzden pek çok sebebi olduğu öne çıkmaktadır. Genel bakımdan mide kanseri nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Genç yaşlardan itibaren karbonhidrat miktarı yüksek olan besinleri tüketmeden kaynaklı oluşması
- Şoklanmış yiyecek tüketilmesi
- Aşırı tuz tüketiminden oluşması
- Kurutulmuş balık tüketimi yapılması
- Nitrit veya nitrat türünde besin tüketimi yapılmasından dolayı oluşması
- Sigara kullanımı
- Alkol
- Helicobacter pylori bakteri enfeksiyonu nedeniyle oluşması
- Beta-karoten yetersizliğinden oluşması
- C ve E vitaminin eksikliğinden oluşması
- Aile geçmişinde veya tıbbi öykülerinde mide kanserine yönelik rahatsızlık yaşanmış olması
Mide kanseri oluşumuna yönelik sıralanan nedenler yukarıdaki gibi belirtilmektedir. Bu yüzden kişinin mide rahatsızlığını yaşamasına yönelik belirtilen durumlar önemli sayılmaktadır. Yanlış yaşam şekli veya açlığı geçiştiren hazır paket gıdalarını tüketmek genel açıdan mide rahatsızlıkları başlatan bir durum olarak bilinmektedir. Hazır gıda tüketimi çoğaldığından dolayı her yıl binlerce kişiye mide kanseri teşhisi konulmaktadır.
Oluşan onkolojik rahatsızlık aslında kişinin kendi kendine zarar verdiği yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kansere yönelik durumların önlenmesi veya bu durumlardan uzak durulması gerekmektedir. Beraberinde ise kişinin aşırı stresli bir yaşam sürdürmesi veya psikolojik açıdan ağır travma atlatmış olması da mide rahatsızlıklarını başlatan bir durum olarak bilinmektedir. Üzüntü ve stres genel bakımdan mide sorunlarına yol açan bir durum olarak bilinmektedir.
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri belirtileri arasında sıradanlaşmış durumlar genellikle ilk başlarda aldırış edilmemesi nedeniyle tedaviye gerek görülmeyen şekilde algı yapmaktadır. Oluşan belirtilerin normal karşılanması veya önemsenmemesi halinde semptomların sıklaştığı bilinmektedir. Sinsi bir şekilde ilerleyen mide kanserinin teşhisi genellikle ilk aşamada konulabilen türdedir. Hastalığın oluşturduğu belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Hastalığın oluşması ile birlikte kişide aniden kilo kaybı başlamaktadır.
- Ani şekilde gelişen ve ilerleyen iştah kaybı mide kanserinin en belirgin göstergesi sayılmaktadır.
- Oluşan kanser hücresi midenin üst kısmında bulunuyorsa yutma problemleri başlattığı bilinmektedir.
- Yemek borusuna yönelik sıkça geğirme, şişkinlik ve dolgunluk hissi şeklinde durumlar öne çıkmaktadır.
- Kanser hücreleri midenin alt kısmında oluşmuş ise kişide kusma ve bulantı şeklinde semptomlar oluşturduğu bilinmektedir.
- Kanlı dışkı çıkartılması veya kanlı kusma hali mide kanseri belirtisi sayılmaktadır.
- Ülser rahatsızlığına benzer şekilde ağrı oluşturması
Mide kanseri semptomları yukarıdaki şekilde özetlenmiş olup kişinin genel sağlık durumuna da bağlı bir şekilde ilerlediği bilinmektedir. Örneğin; yağda kızartılmış bir yemek yenmesi ardından oluşan şikâyetler artış gösterebilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanımın aşırı olması halinde kansere yönelik oluşum daha da hızlanabilmektedir.
Mide Kanseri Tanı Yöntemleri
Mide kanseri tanı yöntemleri öncesinde hastada oluşan şikâyetler öne çıktığı bilinmektedir. Oluşan şikâyetlere yönelik hekime başvuran kişilerin detaylı bir şekilde fiziki muayene eşliğinde tıbbi geçmişi dinlenmektedir. Hastalığın belirtileri öne çıkmış halde ise hekim tarafından istenen ilk tetkik gastroskopi olarak bilinmektedir. Ucunda kamera olan borunun ağız yolundan mide içine gönderilmesi ile mide kanserine yönelik oluşumun olup olmadığı izlenmektedir.
Oluşan lezyon veya şüpheli görüntülere yönelik patolojik inceleme ardından sırasıyla yapılan tetkik uygulamalarında tomografi çekimi de yapılmaktadır. Ayrıca ayrıntılı ve net tanı yapabilme açısından MR ve PET görüntüleme tekniklerinden yararlanıldığı bilinmektedir. Yapılan yöntemler ile birlikte hastalığın tam teşhisi yapılabilmektedir. Ayrıca var olan kanser hücrelerinin hangi kısımda olduğu veya hangi evrede olduğu da ortaya çıkmaktadır.
Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri
Mide kanseri tedavi yöntemleri arasında ilk sırada yer alan durum hekimin belirlediği durumlara harfiyen uyulması gerektiğidir. Öncelikli olarak kanser teşhisi konulmuş kişi yanlış beslenme tarzından uzak durması gerekmektedir. Bununla birlikte alkol ve sigara kullanımı yapmamalıdır. Yapılacak tedaviler arasında öne çıkan durumlar kemoterapi ve radyoterapi olarak bilinmektedir.
Cerrahi yöntemin uygulanıp uygulanmayacağı kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu bakımdan dikkat edilmesi gereken durumlara özen gösterilmesi gerekmektedir. İleri evrelere ulaşmış kanserli hücrelerin çıkarılması sonrası oluşan kanser önlenebilmektedir. Fakat bu uygulama öncesinde ilk yapılan yöntem radyoterapi ve kemoterapi olduğu bilinmektedir. Bu iki uygulama sonrası kanserli hücre takibi yapılarak cerrahi operasyona geçildiği bilinmektedir.
Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri