Memede kistler genel olarak meme yapısında el ile yapılan muayene sonucu saptanabilen yumru şeklindeki oluşum olarak ifade edilmektedir. Tıp alanında rahatsızlık türlerinden biri olarak anlatılan bu durum genel açıdan kişinin yaşamını hem fiziksel hem de psikolojik yönden etkilediği bilinmektedir. Meme ultrasonlarında ortaya çıkan kist görüntüsü şeklinde tanı konulan durum beraberinde hızlı bir şekilde tedavi kısmına geçildiği bilinmektedir.
İçindekiler
Çevresel faktörlerin eşliğinde ya da farklı bir rahatsızlık beraberinde gelişebilen bu durum kişinin sadece kendi kendine kontrol etmesi sonucunda bile fark edilecek bir durumdur. Fakat oluşum gösteren kisti kişinin kendisi algılayamadığı için tedavi açısından genellikle geç kalındığı bilinmektedir. Memede kistler genellikle ele gelen tümör oluşumundan kaynaklı kitleler olarak ifade edilmektedir. Kadınların genelinde oluşabilen bu durum ilk başta endişeli durumları ortaya çıkarabilmektedir. Bu kitlelerin oluşum gösterdiği zamanlardan biri de özellikle kadınların aybaşı olarak yorumladığı adet dönemi zamanında oluştuğu bilinmektedir. Adet döneminin başlaması esnasında büyüyen kistler adet dönemi sonuna doğru küçülmektedir. Çoğunlukla ağrıya neden olan yapısı ile fark edilen bu oluşum içi sıvı dolu keseciklerden meydana gelmektedir.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]
Adet döngüsünün ikinci bölümünde oluşan kistler ilerlediği zaman kitle haline gelmektedir. Bu durumda genel olarak meme kanseri belirtileri arasında yer alan bir durumdur. Bu yüzden dikkat edilip özen gösterilmesi ve kontrol edilmesi gereken bir durum olarak bilinmektedir. Oluşan kistlerin hangi yapıda olduğu anlama açısından meme ultrasonu çektirilmesi gerekmektedir. Çünkü oluşum gösteren kist çeşitleri birbirinden farklı yapıya sahip olmaktadır.
Memede Kistler Nedir?
Memede kistler meme dokusu içinde yer alan su dolu kesecik olarak ifade edilen ve el ile muayene esnasında fark edilen rahatsızlık olarak bilinmektedir. Meme kanserine yönelik oluşum gösteren kistlerin yapısı önemli rol oynamaktadır. Oluşum gösteren meme kistleri genellikle kadınların adet döneminin ikinci evresinde ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden dikkatli olunması gereken bir zaman dilimi de öne çıkmaktadır.
Meme kistlerinin genel olarak bu süre zarfında oluşması kadının ağrı çekmesine de yol açmaktadır. Oluşum gösteren kistler beraberinde kitle haline dönüşebilmektedir. Böyle bir durumda ise akla gelen ilk durum meme kanseri belirtisi olup olmadığı sorgulamaktır. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek meme ultrasonu çektirilmesi gerekmektedir.
Memede kistler genç yaştaki kadınlarda da görülen bir durum olarak öne çıkmış olsa da yaş ortalaması yüksek olan kadınlarda daha sık görülen bir durum olduğu düşünülmektedir. Büyümekte olan kistlerin oluşumunda kansere sebebiyet oluşturmaması açısından biriken sıvının boşaltılması gerekmektedir. Gerekli görülen bu uygulama şekli de iğne yardımı ile yapılmaktadır. Kist oluşumu beraberinde ağrı ve şişlik oluşan göğüs yapısı müdahale söz konusu olduğunda ciddi şekilde can yakıcı olabilmektedir. Aynı zamanda hassas bir doku yapısı olması nedeniyle dikkatli davranılması gerekmektedir.
Uzman hekimlerin bu konudaki ortak görüşü ise ilerlemiş bir kist yapısı oluştuğunda kendi kendinize müdahale etmeden önce en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerektiğidir. Çünkü oluşan kistin yapısı çok önemlidir. Bazı kistler sorun yaratmıyorken bazıları ise meme kanseri oluşturabilmektedir.
Memede Kistler ve Çeşitleri
Memede kistler kadınlarda meme kanserine yönelik oluşum gösteren ve içinde sıvı biriken rahatsızlık türü olarak ifade edilmektedir. Oluşum gösteren kist yapıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle tıp alanında belirlenmiş kist çeşitleri bulunmaktadır. Memede oluşan kistlerin çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Basit meme kistleri: Basit meme kistleri oluştuğu zaman meme yapısı bozulmamaktadır. İçerisindeki sıvı yapısı genellikle aynı olup damar içermediği bilinmektedir. Bununla birlikte kansere dönüşme ihtimali olmayan kist yapısı olarak değerlendirilmektedir.
- Komplike meme kistleri: Çeşitli kist yapılarının bir araya gelerek salkım şeklinde ifade edilen kist yapısı olarak ifade edilmektedir.
Meme çeperinde çıkıntı oluşturan kistler: Meme içindeki kist duvarından dış kısma doğru çıkıntı oluşturan kist yapısı olarak ifade edilmektedir. Böyle bir oluşum gözlemlendiğinde meme kanseri şüphesi ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden çeşitli tetkiklerin uygulanması gereklidir. - Yoğun içerikli meme kistleri: Meme içinde oluşan kistin içeriğindeki sıvı çok yoğun olduğu zaman belirlenen ifade şeklidir. Bu sıvıların belirli süre zarfında takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü içindeki sıvının kist ya da kitle olup olmadığını bilmek oluşan rahatsızlığa yönelik tedavi şeklini de belirlemektedir.
- İçyapısı düzensiz olan meme kistleri: Tehlikeli durumları öne çıkarabilen içyapısı düzensiz meme kistleri oluştuğu zaman meme dokusu içinde parça oluşmuş olabilme ihtimali yüksektir. Ayrıca bu durum iç kısımda kanama oluşma ihtimalini de öne çıkarmaktadır. Bu yüzden kontrol edilmesi gereken bir durum olarak ifade edilmektedir.
Memede kistler genel açıdan yukarıda belirtilen çeşitlerde incelenmektedir. İlk başta belirtilen basit meme kistleri genellikle kadınların regl döneminin ikinci yarısında ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman oluşum gösterdiğinde şüphe uyandırsa da regl döneminin bitmesine yakın küçüldüğü için önemsenmemektedir.
Memede Kistler ve Teşhisi
Memede kistler oluşan kist çeşidine yönelik oluşum sergilemektedir. Kadınlarda meydana gelen bu rahatsızlık genel olarak şüphe çeken farklı durumların habercisi de olabilmektedir. Meme kanseri oluşmasına yönelik ön hazırlık sayılan kistlerin hangi yapıda olduğu anlamak çok önemlidir. Bununla birlikte kitleye dönüşüp dönüşmediğini de kontrol etmek gerekmektedir. Kadınların kendi kendine fark ettiği durumların başında adet döneminin ikinci yarısı öne çıkmış olsa da ihmal edilmemesi gereken bir durum olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte teşhis yaptırmak açısından hekime başvuran kişilere öncelik olarak fiziki muayene yapılmaktadır. Bu muayene eşliğinde meme ultrasonu çektirilmesi istenmektedir.
Memede kitle oluşum olup olmadığını anlamak açısından meme içindeki kitleye enjektör yerleştirilmektedir. Enjektör yardımı ile çekilen esnada sıvı geliyorsa bu oluşum kist demektir. Fakat içerisinden sıvı gelmiyorsa oluşan rahatsızlık kitleye dönüşmüş demektir. Böyle bir durumda ise hekimin önereceği tedavi uygulamaları öne çıkmaktadır.
Memede Kistler ve Tedavi Yöntemleri
Memede kistler oluştuğu zaman ilk şüphe edilen durum meme kanseri olup olmamasıdır. Bu bakımdan teşhis yapılması adına gerekli kontroller gerçekleştirilmektedir.
Oluşan kistlere yönelik genel açıdan tedavi gerekmediği bilinmektedir. Çünkü sağlıklı bireylerin meme dokusunda da oluşum gösterebilen doğal bir durum olarak ifade edilmektedir. Fakat kistin hangi yapıda olduğu önemli rol oynamaktadır. Basit bir kist oluşumunda takibe gerek olmadığı gibi tedaviye de ihtiyaç duyulmamaktadır. Komplike olması halinde veya meme içinde kanama oluşması halinde 6 aylık sürelerde takip açısından meme ultrasonu çektirilmesi gerekmektedir.
Oluşan sıvı için uygulanacak tedavi şekli ise enjektör yardımı ile içinden çekilmesidir. Memede kistler tedavi açısından zorlayıcı bir durum oluşturmamaktadır. İçerisindeki sıvı enjektör ile boşaltılarak patolojik kısımda incelenmektedir.
Belirgin bir rahatsızlık gözlemlenmiş ise cerrahi müdahale devreye girmektedir. Çok olumsuz bir durum halinde ise kistin cerrahi yöntem ile çıkarılması gerekmektedir. Memede kistler bakımından en sık oluşum gösterebilen durum fibroadenom oluşumları olarak bilinmektedir. Fibroadenom kistleri genç yaştaki kadınlarda görülmekte olan solid kitle yapısı olarak bilinmektedir. İlaçla tedavi edilemeyen bu rahatsızlık cerrahi tedavi şeklinde giderilmektedir. Meme ultrasonu ile tespit edilebilen bu durum çoğunlukla fark edilmeyen ve ağrı oluşturmayan yapıdadır.
Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri