Meme sağlığı, nesillerin devamının daha iyi ve sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için gerekli olan bir organ olmaktadır. Bu yüzden de hem hamilelik döneminde hem de hamilelik öncesinde meme sağlığına büyük bir oranda önem gösterilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Meme Sağlığı Genel Tanıtım
Meme sağlığı kadınların hem hamilelik öncesindeki dönemlerinde hem de hamile oldukları dönemlerde vücutlarını emzirme dönemine hazırlamaları için oldukça önemli olmaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin dünyaya gelmesinden itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesinden dolayı nesillerin sağlıklı bir gelişim göstermesi için de oldukça önemli bir organ özelliği taşımaktadır.
Meme çevresinde ve kendisinde günümüzde birçok hastalık ile karşı karşıya kalmak mümkün olmaktadır. Bunlar arasında ise meme kaybına yol açacak meme kanseri bulunmaktadır. Meme kanserinin önüne geçmek için ise erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bu yüzden de kişilerin meme sağlığına dikkat etmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, meme de bulunan dokuların istenmeyen şekilde değişime uğraması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkan tümör hastalığı olmaktadır. Meme kanserinin son yıllarda daha fazla bir şekilde görülmeye başlaması ile birlikte Meme sağlığı daha çok konuşulan ve dikkat edilmesi gereken bir konu haline gelmektedir.
Meme kanserinin tanısının koyulması muayeneler sonucunda ortaya çıksa da kişilerin belli aralıklar ile evde kendini kontrol etmesi ve belli yaştan sonra düzenli tıbbi kontroller yapılması ile meme kanserinin erken tanı ve tedavi ile büyük bir oranda zararının önüne geçilmektedir. Bu yüzden de kadınların meme sağlığına büyük önem göstermesi gerekmektedir.
Meme Kanseri Tipleri Nelerdir?
Meme sağlığı kontrolsüz bir şekilde bozulmasından sonra ortaya çıkan meme kanserinde birçok farklı çeşitte tipler ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu çeşitleri iki ana grupta toplamak mümkün olmaktadır. Bunlardan ilki Noninvaziv, ikincisi ise invaziv olmaktadır.
- Noninvaziv Kanserler: Yayılma göstermeyen kanser olarak bilinmektedir. 1980’li yıllar ile daha sık ortaya çıkmıştır. Tanının koyulmasından sonra tek odaklı bir durum olması durumunda memenin hepsi alınması yerine belli kısımları temizlenerek meme dokusuna radyasyon tedavisi uygulanarak tedavisi gerçekleştirilmektedir. Ancak memede yaygın bulunması durumunda meme dokusunun tümünün çıkarılması durumu ile karşı karşıya kalınmaktadır.
- İnvaziv Kanserler: Sütü meme başından dışarıya taşıyan meme kanallarında ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu kanser türü genellikle en sık rastlanan tiplerden biri olmaktadır. Yayılma özelliğine ve alanına göre de tedavileri gerçekleştirilmektedir.
Kalıtsal Meme Kanseri İçin Hangi Önlemler Alınabilir?
Meme sağlığı korunmasında meme kanserinin ortaya çıkma riski fazla olan kalıtsal özellikler gösteren kişilerin bu durumdan kaçmaları için belli başlı önlemleri yapmaları gerekmektedir. Bunlardan ilki ve en sık kullanılanı risk azaltıcı metotlar arasında bulunan östrojen baskılayan ilaç kullanımı olmaktadır.
İlaçların yanı sıra risk azaltıcı ve koruyucu özellik gösterecek olan cerrahi operasyonlarda yapılmaktadır. Cerrahi operasyonlarda genellikle çift taraflı yumurtalıkların ve memelerin çıkarılması gibi durumlar olmaktadır.
Erkeklerde Meme Kanseri Ne Gibi Belirtiler Verir?
Meme sağlığı koruma genellikle kadınlarda olması gereken bir durum gibi gözükse de meme kanserleri erkeklerde de görülmektedir. Erkeklerde göstermiş olduğu belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır;
- Meme de normal olmayan bir şişkinliğin ortaya çıkması. Ancak şişkinliğin ağrı yapmaması,
- Meme de büzülme, kızarıklık veya kabarıklık gibi sorunların ortaya çıkması.
- Meme ucundan istenmeyen tarzda salgıların ortaya çıkması.
- Meme ucunda kızarıklık, kabarma veya içe dönmesi gibi sorunların oluşması.
Erkekte Meme Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?
Meme sağlığı problemlerinden biri olan erkeklerde meme büyümesi jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Bu problem genellikle ortaya çıkmasından sonra kişilerin özgüveninde düşüklüğün ortaya çıkmasına ve sosyal fobinin oluşmasına neden olmaktadır. Sebebi ise genetik veya çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasına neden faktörler şunlardan oluşmaktadır;
- Kişinin beslenmesinde karbonhidrat ağırlıklı olması,
- Kötü yağların vücuda fazla alınması,
- Fazla alkol tüketimi,
- Hormon dengesizliği,
- Tümör
Meme Kanseri Tedavisi
Meme sağlığı büyük bir oranda dikkat edilmesi durumunda kansere yakalanıldıktan sonra tedavi şansı oldukça yüksek olmaktadır. Bu seviye ise erken teşhis olmasında %96 seviyelerine çıkmaktadır. Tedavi esnasında genellikle cerrahi operasyonlar kullanılmaktadır. 3 farklı tarzda yapılan ameliyat şekli bulunmaktadır;
- Mastektomi: Bu durumda tümör ile birlikte bütün meme dokuları da alınarak tedavi gerçekleştirilmektedir. 1 veya 2 yıl gibi süreç geçmesi ile birlikte hastaya slikon protez ile yeni meme yapmak mümkündür.
- Cilt Koruyucu Mastektomi: Bu yöntem ile meme dokusunun tümü çıkarılsa da meme derisinin korunması yöntemi olmaktadır.
- Meme Koruyucu Ameliyat: Bu yöntem ile meme dokusunun belli bir oranı çıkarılarak memenin korunması sağlanmaktadır. Nedeni ise hem görüntü hem de ruhsal olarak kendini iyi hissetmesi için olmaktadır. İlerleyen aşamalarda ise 5 ila 7 hafta sürecek radyoterapiler uygulanmaktadır.
Cerrahiye Hangi Durumlarda Başvurulur?
Meme kanserinin tanısının erken koyulması ile birlikte ilk olarak cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Böylelikle memede bulunan tümörlü dokunun etrafı temizlenmekte ve kanserin daha büyük zararlara yol açması engellenmektedir. Bu cerrahi operasyonlar ile birlikte hastalığın evresi rahat bir şekilde tespit edilerek gerekli olması durumunda kişilere ışın veya radyoterapi gibi ek tedaviler yapılmaktadır.
Memede Bir Kitle Tespit Edildiğinde Mutlaka Alınmalı Mıdır?
Meme sağlığı için yapılan kontroller esnasında bir kitle ile karşılaşıldığında mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktorun da bir kitle ile karşılaşmasında ise gerekli olan tetkiklerin yapılması sonucunda buna hekimlerin karar vermesi gerekmektedir.
Meme Kanserinin Cerrahi Tedavisinde Memenin Tümünün Alınması Ne Zaman Gerekli Oluyor?
Meme kanserinin teşhisinin konulması ile birlikte öncelik olarak tümörün huyuna ve ne kadar yayılım gösterdiğine bakılmaktadır. Yayılımı az olan tümörlerde genellikle çevresindeki doku temizlenerek kanserli hücrelerin zararı en aza indirilmektedir. Ancak tümör çok fazla yayılması ve diğer organlara da sıçrayabilme ihtimali olması durumunda hem sağlıklı meme dokusu hem de tümörlü meme dokusunun hepsi alınmaktadır. Meme dokusunun hangi kanser evresinde olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.
Meme Kanserinin Cerrahi Tedavisinde Memenin Alınması Her Zaman Gerekli Mi?
Meme kanserinin tanısı koyulması ile öncelikle ne kadar yayılım gösterdiğine bakılmaktadır. Daha sonrasında ise ameliyat öncesi tedaviler uygulanmakta ve buna karşı istenilen seviye de iyileşme gösterilmemesi durumunda memenin tamamının alınması zorunlu olmaktadır.
Memenin Tümörünün Alındığı Durumlarda Aynı Seansta Meme Yapabilmek Mümkün Mü?
Meme tümörünün alınması ile birlikte yeniden hastanın kendi dokusu veya silikon ile meme yaptırmak mümkün olmamaktadır. Bunun için minimum 1 veya 2 yıl beklenilmesi ve daha sonrasında kontrollerin yapılması ile karar verilmelidir.
Memenin Tümünün Çıkarılması Gerekli Olduğu Durumlarda Meme Başı Bölgesinin Alınması Gerekiyor Mu?
Meme kanserinde kişiye uygulanan tedavi esnasında meme dokusunun ne şekilde çıkarıldığına bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durum olmaktadır. Ancak kanserli dokunun temizlenmesi ile birlikte birçok hastana meme başı bölgesi de alınmaktadır.
Tüm Meme Kanseri Hastaları Kemoterapi Almalı Mıdır?
Meme de oluşan tümörün 2 cm ve üzeri olması durumunda veya koltukaltına yayılım göstermesi durumunda hemen hemen bütün hastaların kemoterapi alması uygun görülmektedir. Ancak bu durum hastanın yaşına veya genel durumdaki diğer hastalıklarına göre farklılık göstermektedir.
Meme Kanserinin Tedavisinde Ameliyat Sırasında Hangi Hastalara Radyoterapi Uygulanır?
Hastalara radyoterapi uygulanması için kişinin tümör çapı 5 cm büyük olması veya koltuk altı lenf düğümlerinin 4 veya daha fazla olması durumunda kanserli olan bütün meme alınsa da kişinin radyoterapi uygulaması zorunlu hale gelmektedir. Ancak bu durum hastanın durumuna ve iyileşme derecesine göre de değişkenlik göstermektedir.
Meme Kanserinde Erken Tanı ve Korunma
Meme sağlığı açısından kişilerin evinde belli aralıklar ile muayene etmesi meme kanserinde erken tanı için büyük bir önem taşımaktadır. Kendi başına muayene edilmesinin yanı sıra belli bir yaş sonrasında hastanelere gidilerek tarama testlerinden de geçilerek büyük bir oranda koruma sağlamak mümkün olmaktadır.
Meme Kanseri Ne Kadar Süre Hiç Belirti Vermeden İlerleyebilir?
Meme kanserinin gelişimi çok farklı sürelerde ortaya çıkmaktadır. Ancak ele gelecek şekilde büyük bir kitlenin oluşması için en az 2 yıl geçmesi gerekmektedir. Genel olarak yavaş gelişim gösterse de belli türlerde bu durumunun hızlı ilerlemesi mümkün olmaktadır.
Meme Kanserinin Erken Teşhisi İçin Önerilen Testler Nelerdir?
Meme kanserinde genetik yatkınlığın bulunması durumunda kişilerin yıllık olarak mamografi testlerini mutlaka yaptırması gerekmektedir. Buna ek olarak da ultrasonografi, MR ve biyopsi gibi yöntemler de bu tetkiklerin arasına eklenebilmektedir.
İyi Huylu Meme Hastalıkları
İyi huylu meme hastalıklarının birçok farklı çeşidi olmaktadır. BU hastalıkların adları ise şunlardan oluşur;
- Meme kisti,
- Fibroadenom,
- Filloid tümörü,
- Duktal Ektazi,
- Yağ nekrozu,
- İntraduktal papillom
Memede Ağrı Neden Olur, Kanser Belirtisi Olabilir Mi?
Meme de ve meme bölgesinde ağrı oluşması regl zamanlarının yaklaşması ile oluşmaktadır. Ancak net kanser belirtisi deme yanlış olmaktadır. Ağrıların sürekli olarak devam etmesi durumunda hekimlere başvurularak neden kolaylıkla bulunması mümkün olmaktadır.