Laparoskopik donör nefrektomi genel olarak böbrek rahatsızlıklarında cerrahi şekilde kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Diğer ifade ile kapalı yöntem veya kapalı nefrektomi şeklinde belirtilen uygulamalar böbrek rahatsızlıklarına yönelik yapılmaktadır. Böbrek yetmezliği yaşayan kişiler için veya genel açıdan böbrek rahatsızlıklarına yönelik uygulanan tedavi şekli 1995 yılından beri kullanılmaktadır.
İçindekiler
Hastaların konforu ve avantaj sağlaması bakımından uygulanılan yöntem cerrahi alanda altın değer şeklinde nitelendirilmektedir. Hastalanmış kişinin yaşam kalitesini arttıran bu yöntem açık operasyona göre 1 cm’lik kesi ile yapıldığından iyileşme süreci de oldukça kaliteli olmaktadır. Bu yüzden hekimlerin genel tercihleri arasında yer alan tedavi biçimi hastalarında tercih etmeye başladığı bir yöntem olarak belirtilmektedir.
Laparoskopik donör nefrektomi ile az kesi mantığının öne çıkması hekimlerin önemli bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Bu yüzden laparoskopik yöntemle uygulanılan böbrek tedavileri eski yıllara nazaran çok daha sağlıklı şekilde yapılmaktadır. Açık ameliyatlarda kesiler 15-20cm boyutunda olduğu için kesilen yaranın iyileşme süresi daha uzun olmaktadır. Fakat 1 cm2lik kesi ile yapılan ameliyatların iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Bu sayede ameliyat geçiren kişi normal yaşamına daha hızlı dönmektedir. Bu durum da genel yönden avantajı sayılmaktadır.
Yapılacak böbrek ameliyatında açılan ufak kesi bölümüne hortum yardımı ile kamera yerleştirilerek uygulanılan yöntem açık operasyonda gözden kaçabilecek sorunları da önlemektedir. Bu sayede canlı verici ile hastalanmış böbrek çıkartılmaktadır.
Kendi içinde dört kısımda uygulanılan bu yöntemlerde kamera kullanıldığı için hastanın bir başka sorun yaşaması da önlenmiş olur. Fakat istisna olan durumlarda laparoskopik şekilde uygulanılan tedavi şekli açık cerrahi operasyona dönüşmektedir. Genellikle yapılan ameliyat esnasında kararı verilen bu durum her zaman yaşanmamaktadır. Bu yüzden mevcut hastalığınızla ilgili tetkiklerin doğru değerlendirilmesi önemli rol oynamaktadır.
Laparoskopik Donör Nefrektomi Nedir?
Laparoskopik donör nefrektomi böbrek hastalıklarında kullanılan kapalı yöntem olarak bilinen cerrahi operasyon uygulamasıdır. Bu uygulamada karın boşluğunu saptayacak şekilde 1cm kesi yapılmaktadır. Kesi yapılma sonrası ucuna kamera yerleştirilen hortum ameliyat edilecek kısma doğru yönlendirilmektedir. Karın içine yönlendirilen kamera ile kapalı teknik sayesinde böbrek çıkartılmaktadır.
Böbreğin kapalı vericiden çıkartılması veya ameliyatın endoskopik yöntemlerle tamamlanması tamamen mevcut duruma göre uygulanmaktadır. Bu yüzden ameliyatın seyrini değiştirebilecek durumlar göz ardı edilmemektedir. Aynı şekilde endoskopik olarak ta yapılabilen bu ameliyat türü kısmi olarak el yardımı şeklinde de devam edebilmektedir. Böyle bir durumda cerrah bir elini karın içine sokarak ameliyatı devam ettirmektedir.
Laparoskopik donör nefrektomi el yardımlı şekilde uygulanırsa kozmetik açıdan problem oluşturabilir. Bu yüzden mutlaka oluşabilecek sorunların öncesinde önlem alınması gerekmektedir. Ucunda ışık olan cerrahi operasyon uygulaması laparoskopik olarak bilinen yöntemdir. Donör genel anlamda mevcut hücrenin veya organın çıkarılması şeklinde ifade edilmektedir.
Nefrektomi ise böbrek rahatsızlıklarını belirten bir durum olarak böbreğin çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu yüzden yapılan laparoskopik donör nefrektomi ile rahatsız olan böbreğin çıkarılması işlemi yapılmaktadır. Bu uygulama açısından böbrek nakli de gerekli görülebilmektedir. Çünkü insan vücudunda yer alan her iki böbrek yapısı da yeterli seviyede çalışması gerekmektedir. Bir insan tek böbrekle de yaşayabilir. Fakat böbreklerin rahatsızlanması halinde alınması gerekirse böbrek nakli operasyonu da devreye girmektedir.
Ciddi hastalık gruplarından biri olan böbrek rahatsızlığına yönelik yapılan uygulama da oldukça önemli bir role sahiptir. Hastaların daha az ağrı çekmesini sağlayan bu yöntem ile ilişkilendirilen durumlarda öne çıkmaktadır. Böbrek hastalarına yönelik uygulanabilen donör nefrektomi şekli tam laparoskopik şekilde tamamlanabilen yöntem olarak tercih edilen bir durumdur. Çünkü tam laparoskopik yöntem sayesinde kamera yardımı ile cerrahi işlem süresinde istenilen bölüm çok daha geniş ve net bir şekilde görüntülenmektedir.
Laparoskopik Donör Nefrektomi Çeşitleri
Laparoskopik donör nefrektomi genel bakımdan açık ameliyatlara oranla daha fazla tercih edilmektedir. Böbrek hastalarına yönelik avantaj sağlaması ve cerrah hekimlerin yaptığı açık ameliyatlara göre daha az kesi yapılması sayesinde yara izi oluşturmayan ve kısa sürede iyileşme şansı öne çıkmaktadır. Laparoskopik şekilde uygulanan nefrektomi tedavi çeşitleri ise bu bakımdan dört dalda uygulanmaktadır. Uygulanan yöntemler ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Tam laparoskopik nefrektomi
- El yardımı ile nefrektomi uygulaması
- Tam retroperitonoskopik nefrektomi
- El yardımlı retroperitonoskopik nefrektomi
Yukarıda sıralanan yöntemler genel bakımdan laparoskopik donör nefrektomi kapsamında uygulanmaktadır. Kapalı yöntem şeklinde uygulanan bu yöntemler genel bakımdan küçük kesiler sayesinde uygulanmaktadır. Bu yüzden cerrahlar tarafından daha sık tercih edilmektedir.
Laparoskopik Donör Nefrektomi Hangi Hastalara Uygulanır?
Laparoskopik donör nefrektomi genel bakımdan böbrek rahatsızlığı yaşayan hastalara uygulanmaktadır. Böbrek rahatsızlıklarına yönelik öne çıkan en önemli durum böbrek yetmezliği olarak bilinmektedir. Böbrek yetmezliği durumunda böbrek nakli gerekli görülmekte ve laparoskopik donör nefrektomi yöntemi ile böbrek canlı verici ile çıkarılmaktadır. Böbrek hastalığı yaşayan kişiler açısından nakil durumu çok önemli bir operasyon olarak bilinmektedir. Sağlık konusunda dakikaların öne çıktığı bu tür durumlar en az risk alınarak uygulanmaktadır. Az risk ve az kesi mantığı kapsamında da yapılan laparoskopik yöntemler öne çıkmaktadır.
Uygulanan yöntemler kapalı yöntem olarak bilinip yapıldığı için kesi sonrası böbrek çıkarılırken ağrı yapmamaktadır. Bu yüzden hastanın ve hekimin genel tercihi olarak uygulandığı bilinmektedir. Bununla birlik bu ameliyatların bir özelliği de hasta kişiye yapılan cerrahi uygulama sonrasında eline buton verilmesidir. Herhangi bir ağrı veya sancı hissetmesi anında butona basarak oluşan ağrının giderilmesi bakımından ilaç verilmesini sağlamaktadır. Bu yüzden açık ameliyatlara göre çok daha avantajlı bir uygulamadır.
Laparoskopik Donör Nefrektomi Tedavisi
Laparoskopik donör nefrektomi tedavi uygulaması sonrasında hastanın genel sağlık durumu sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Ayrıca kişide ağrı oluşması halinde anlık olarak ağrı kesici ilaç verilmesini sağlayan buton kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle yapılan cerrahı uygulama sonrasında uygulanan bu adım önemli role sahiptir. Beraberinde ise uygulanan tedavi sonrasında kişinin sıvı türündeki gıda alımlarına yönelmesini sağlamaktadır. Çünkü böbreğin genel işlevi arıtıcı olmasıdır.
Ortalama 2 veya 3 günlük hastane yatışı sonrası taburcu edilen hastanın ameliyat sonrasındaki ilk gün yürümesi istenmektedir. Bununla birlikte böbreği çıkartılan kişinin yapmaması gereken durumlarda belirtilmektedir. Herhangi bir problem oluşturacak durumların başında kişinin ağır yük kaldırma ihtimali vardır.
Ağır yük kaldırma esnasında kesi yapılan kısmın dikişle kapatılması ve dikişin açılabilme ihtimalinin olması nedeniyle sorun oluşabilmektedir. Bu yüzden hekim tarafından belirtilen durumlardan biri de hastanın 5 kg ve yukarısında yük kaldırmaması gerektiğidir.
Laparoskopik donör nefrektomi tedavisinde belirtilen durumlardan biri de kişinin düzenli bir şekilde yaşamındaki aktivitelerini çoğaltması halidir. Normal şekilde yapabildiği aktivitelerine ameliyat sonrası yeniden yapmak isteyen kişiler genellikle ilk başlarda zorlanmaktadır. Bu durum da kişiyi tümden etkileyecek bir durum olmasından dolayı eski yaşam tarzınızdaki gibi belirli limitlerle aktivite işlevinizi yükseltmeniz istenmektedir.
Taburcu olan hastalar için 1 hafta, 1 ay, 6 ay ve 1 sene gibi belirlenen süre içerisinde kontrol yaptırmaları talep edilmektedir. Kontrolün amacı cerrahi uygulama yapılan kişinin genel sağlık durumunu takip etmek için istenmektedir.
Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri