Labial Yapışıklık
Labial yapışıklık genel olarak doğumdan sonra gelişen bir sorun olarak bilinmektedir. Kız çocuklarında görülebilen bu rahatsızlık genel bakımdan genital bölgelerinde dudak olarak ifade edilen kısmın önünde beyaz veya mavi bir doku ile kapanması şeklinde ifade edilmektedir. Sadece kız çocuklarında oluşabilen bu durum ortalama olarak %3 oranında görülmüş bir durum olarak bilinmektedir.
İçindekiler
İnce doku ile genital bölgenin üst tarafını kapatan doku doğumsal bir risk faktörü ile oluşmamaktadır. Tam tersine bu durumu tetikleyecek bazı hareketler bulunmaktadır. Oluşan Labial yapışıklık hali çoğunlukla kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Belirlenen bu oran %95 civarındadır. Fakat kısa süre içinde geçmeyen Labial füzyon hali kimi zaman ergenlik dönemine kadar devam edebilmektedir.
Labial yapışıklık hali doğumdan 6 ay sonra oluşmaya başlayan bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Kalıtsal bir rahatsızlık olmaması nedeniyle çocuğun doğumu ile ilgili bir durum saptanmamıştır. Oluşan Labial sorun sonrasında kız çocuklarında idrar yollarında sorunlar da oluşturduğu öne çıkmaktadır. Bununla birlikte idrar sorunlarından da kaynaklı oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda genital bölgenin sürekli nemli kalmasından dolayı mantar enfeksiyonu oluşmasıyla da ortaya çıkan bir durum olarak bilinmektedir.
Oluşan bu durumu önlemek adına yapılması gereken durumlar ebeveynler için önemli olduğu bilinmektedir. Özellikle çocuğun tuvaletini yapma sonrasında herhangi bir sorun oluşturmaması açısından genital bölgenin iyi bir şekilde su ile yıkanması gerekmektedir.
Labial Yapışıklık Nedir?
Labial yapışıklık kız çocuklarının cinsel bölgesinde var olan ve dudak şekline benzetilen kısmın üst bölümünde beyaz veya maviye dönük bir ton renginde dokunun oluşma hali olarak bilinmektedir. Bu durum tıp dünyasında Labial füzyon olarak ta geçmektedir. Çeşitli nedenlerle oluşabilen bu durum doğumla ilgili bir sorun olarak görülmemektedir. Çoğunlukla çocuğun sürtünmesi, genital bölgeyi aşındıracak hareketler yapması, mantar oluşması veya idrar enfeksiyonu geçirmesiyle ilgisi olan bir rahatsızlık türüdür.
Doğumdan sonra 6 aylık iken başlayabilen bu sorun çoğunlukla 5 yaşına kadar sonlanmaktadır. Fakat bazı istisna durumlarında oluşan rahatsızlık türü çocuğun ergenlik dönemine kadar ilerlemektedir. Böyle bir durumda mutlaka tıbbi tedavi ve takip gerekmektedir. Ayrıca oluşan durumu sonlandırmak adına tuvalet yapımı sonrasında cinsel bölge çok iyi temizlenmesi gerekmektedir.
Labial yapışıklık genel olarak kız çocuklarının cinsel bölgelerinde meydana gelen bir sorun olarak bilinmektedir. Normalde nemli bulunan bu bölgenin sıvı değeri azalmaya başlaması ile tahribat başlamaktadır. Oluşan bu tahrişler çeşitli sabun kullanımlarından veya mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak geliştiği saptanmıştır. Aynı zamanda idrar yolları enfeksiyonu geçirmiş olması da bu soruna yönelik bir zemin hazırladığı bilinmektedir. Genellikle idrar yanması başlaması sayesinde fark edilen bu durum çocuğun oluşan rahatsızlığı dile getirmesi ile anlaşılmaktadır. Özellikle ortak kullanım alanlarından biri olarak varsayılan tuvalet yapımı sonrasında genital bölge temizliği bu yüzden çok önemlidir. Rahatsızlığın hızlı bir şekilde atlatılması konusunda hijyenik uygulamalar çok önemli role sahiptir.
Labial Yapışıklık Nedenleri
Labial yapışıklık oluşmasının birçok nedeni olmaktadır. Bu nedenle rahatsızlığı tetikleyen önemli nedenler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Sürtünme veya genital bölge temizliği yaparken peçete ile çok fazla sürtme işlemi sonrası genital bölgenin dudak kısmı tahriş olmasıyla oluşmaktadır.
- Östrojen hormonunun eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
- Rahatsızlığın başlaması yüzünden dudak kısmı olarak belirtilen her iki tarafın birbirine yapışması sonucu oluşmaktadır.
- Çeşitli sabun kullanımları nedeniyle oluşması
- Şampuan ile temizleme veya ıslak mendil ile temizleme yapılması sebebi ile oluşmaktadır.
- Mantar oluşmasından kaynaklı gelişen bir sorun olması
- İdrar yolu enfeksiyonundan kaynaklı oluşması
- Hijyen kurallarına uyulmaması
- Bebeklerde bez değiştirme süresinin çok uzun tutulmasından kaynaklanması şeklinde nedenler sıralanmaktadır.
Yukarıda belirtilen nedenler Labial yapışıklık ya da füzyon oluşturabilen durumlar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu hastalığı tetikleyen durumlar olarak bilinmektedir.
Labial Yapışıklık Belirtileri
Labial yapışıklık belirtileri arasında en çok öne çıkan durum kız çocuğunun belirtmiş olduğu idrar yanma sorunları olarak öne çıkmaktadır. Genel olarak başlayan rahatsızlığın oluşturduğu durum gözle görülecek şekildedir. Bebeklik döneminde çocuğun uzun süre aynı bezde kalmasından kaynaklı oluşabilen bu durum 5 yaşına kadar sürebilmektedir. Bununla birlikte ergenlik dönemine kadar ilerleyecek bir sorun olarak bilinmektedir. Fakat bu rahatsızlığı oluşturan nedenler öne çıkarsa veya bu durumlar engellenirse hastalığın kendiliğinden geçtiği de bilinen bir durumdur. Bu yüzden hastalığa sebebiyet verecek riskli durumlardan kaçınılması gerekmektedir. Özellikle bebeklik çağında dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için anneler tarafından çocuğun genital bölgesi bol su ile yıkanması gerekmektedir.
Labial Yapışıklık Durumunda Yapılması Gerekenler
Labial yapışıklık rahatsızlığının oluşmaması açısından ebeveynlerin yapması gereken şeyler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Çocuğun belirli süre ile aralıklarla takip ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
- Tuvalet sonrası bakımının çok hijyenik bir şekilde yapılması gerekir.
- Uzman doktor kontrolü yaptırılması gerekir.
- Islak mendil kullanımlarından kaçınılması önemli rol oynamaktadır.
- Dudak kısmı olarak belirtilen genital bölge üzerinde biriken sıvının üstünden alınması yeterli olacaktır. Çünkü detaylı temizlenmesini isterken tahrişte olması mümkündür.
- Hekim muayenesi sonrasında önerilen nemlendirici krem kullanımı belirli bir süre mutlaka kullanılması gereklidir.
Yukarıda sıralanan durumlar kız çocuklarında oluşabilen genital soruna yönelik ebeveynlerin uygulayacağı yöntemler olarak bilinmektedir. Labial yapışıklık halinde öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey uzman doktora gitmektir. Hekim tarafından önerilen krem kullanımı yapılması da bu konuda önemli rol oynamaktadır. Çok acil bir durum gerekmediği takdirde düzenli hijyen bakımı yapılması hastalıkta önemli rol oynamaktadır.
Labial Yapışıklık Tedavi Yöntemleri
Labial yapışıklık tedavi yöntemleri arasında ilk olarak yapılması gereken şey çocuğun hekim tarafından yapılacak fiziki muayenesinde tahriş olmuş bölgeye yönelik tedavi başlatılması gerektiğidir. Ayrıca bu sorunun oluşmasına yönelik tetikleyici neden araştırılması gerekmektedir. Eğer oluşan durum mantar veya idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanan bir sorun ise tedavi sıralaması ona göre uygulanması gerekmektedir.
Bu uygulama öncesinde ise Labial yapışıklık sorununu gidermek adına oluşan tahribatı düzeltmek gerekmektedir. Bunun için hekim tarafından uygulanan yöntemleri kullanılması gerekir. herhangi bir tahribat veya enfeksiyon halini yok etme sonrasında belirli bir süre kullanılması gereken pomatlar ile oluşan sorun cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Fakat çok inatçı bir şekilde oluşan durumlar açısından kesme tarzında cerrahi bir müdahale gerekebilmektedir.
Bu durum genel olarak yaşanmamasına rağmen nadir olarak uygulanabilecek yöntem olarak bilinmektedir. Kesme tarzında belirtilmesi gerçekte genital bölgede dudakların kesilmesi değil ayırt edilmesi ile bilinen ve uygulanan yöntemdir. Yapılan cerrahi müdahale ardından yaklaşık 3 hafta boyunca sorunun tekrarlaması büyük ihtimalli olarak görülmektedir. Fakat tekrarlamaması açısından yapılması gerekenler kısmında yer alan uygulamaları yapmanız oldukça önemlidir.
Böyle hastalığı atlatan çocuğunuzda aynı bulgular tekrardan oluşmayacaktır. Tahriş edici uygulamaların tümünden uzaklaşılması ve genital bölgenin temizliğinin çok iyi şekilde yapılması Labial yapışıklık tedavisi sayılmaktadır. Hijyen durumu ne kadar iyi olursa o kadar sorun yaşanmamaktadır. Tam tersi şekilde genital bölge ne kadar uzun süre pis kalırsa o kadar sorun yaratacak problemlere sebep olacaktır. idrar enfeksiyonu ve mantar hastalıkları bu sorunlardan biri olarak bilinmektedir.
Kızamıkçık, Kızamık, Kistik Fibrozis, Kawasaki Hastalığı, Kabakulak