Kulak Çınlaması
Kulak çınlaması günümüzde hemen herkeste bir defa dahi olsun gerçekleşmiştir. Ancak geçiştirdiğimiz ve üzerinde çok fazla durmadığımız bir sorundur. Ancak çınlamaların uzun sürmesi ve bunlara diğer farklı semptomların da eklenmesi ile birlikte insanların mutlaka doktora giderek muayene olması gerekmektedir. Çünkü çınlamanın ortaya çıkmasında farklı nedenler olabilmektedir.
İçindekiler
Kulak Çınlaması Genel Tanıtım
Kulak çınlaması günümüzde birçok kişide bulunmaktadır. Ancak psikolojik bir rahatsızlığın bulunmaması durumunda, var olmayan seslerin farklı frekanslarda duyulması olarak açıklanmaktadır. Bu tarz çınlamalar genellikle hafif ve yüksek bir şekilde kişilerde gözükmektedir. Hafif çınlamalar ise birçok hastada gündüz saatlerinde ortaya çıktığı, şiddetli ve yüksek çınlamalar ise gece saatlerinde ortamın sessiz olması ile birlikte duyulmaya başlandığı saptanmıştır.
Yüksek şiddetli çıkan kulak çınlamalarının genellikle her ortamda duymak mümkün olmaktadır. Ancak tedavi edilmemesi durumunda kişinin psikolojik olarak kendini kötü hissetmesine ve daha sonrasında ise depresyona girmesine neden olabilmektedir.
Kulak çınlaması ortaya çıkması ile birlikte psikolojik durumların yanı sıra fiziksel olarak da birçok farklı tehlike arz eden durumların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu gibi durumların ortaya çıkmasında ise kişilerde baş dönmesi, işitme kaybı veya şiddetli baş ağrılarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtilerin yanı sırada denge kaybı ile gözükmesi durumunda ise ani bir şekilde gelen bu tepkiler ile ortaya çıkabilmektedir.
Beyinde bulunan belli bölgelerde tümör oluşumundan dolayı da kulak çınlamalarının oluşması mümkün olmaktadır. Bu yüzden de kişilerin bu tarz çınlamaları normal karşılamayıp doktora başvurması gerekmektedir.
Tek taraflı çınlamaların ortaya çıkması genelde kişilerde işitme kaybı ile birlikte gözükmesi durumunda tümoral lezyonlara zarar vermektedir veya bunları tetiklemektedir. Bu gibi durumlarda da kişilerin erken teşhis ile tedavi olması gerekmektedir.
Kulak çınlamaları genellikle yaşa bağlı olarak artmalar göstermektedir. Ancak bu durum çocuklarda gözükmediği anlamına gelmemektedir. Çocuklarda oluşsa da çocuklar bunu tanımamasından ve söyleyememesinden kaynaklı fark edilmemektedir. Bu yüzden de oldukça zor bir şekilde ifade edilmiştir.
Çocuklarda genellikle çınlama orta kulak iltihabı, kulakta sıvı birikmesi gibi hastalıklarda ortaya çıkmaktadır. Bu da hastalığa bağlı olarak gelişmesinden dolayı oldukça normal bir durum olarak karşılanmaktadır.
Kulak Çınlaması Nedenleri
Kulak çınlaması birbirinden çok farklı nedenlere bağlı olacak şekilde ortaya çıkabilmektedir. İşitme kaybına neden olabilecek kadar yüksek tonlarda olması ve bunun sürekli olarak devam etmesi durumunda ise odyolojik olarak muayeneye girmek veya kulak, burun, boğaz doktoru ile iletişime geçmek büyük önem arz etmektedir.
Demir eksikleri veya kan eksikliklerine bağlı olarak da birçok kişide kulak çınlamaları ile karşı karşıya gelmek mümkün olmaktadır. Bununla birlikte de b12 eksikliği veya şeker hastalığı başlangıcı sonucunda da bu gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Mesleki anlamda da birçok kişide bu rahatsızlığın görülmesi mümkün olmaktadır. Özellikle de asker, pilot veya dalgıç gibi ses değişimlerini çok hızlı yaşayan kişilerde kulak çınlamasının artarak devam etmesi oldukça normal olmaktadır.
Kulak çınlaması ortaya çıkmasındaki diğer nedenler ise şunlardan oluşmaktadır;
- Kulak iltihaplarının oluşması,
- Fazla tıkaç kullanımı,
- Mesleki olarak gelişen deformasyonlar,
- Kulak zarında delinmenin olması,
- Şeker hastalığı,
- Yüksek tansiyon olması,
- Beyin bölgesinde oluşan tümörler,
- Kulak kemiğinde değişimlerin meydana gelmesi,
- Strese bağlı gelişim,
- Meniere hastalığının olması,
- Kalp ve damar hastalıklarına sahip olunması,
- Kansızlık başlangıcı veya olması,
- Travma geçirilmesi.
Kulak Çınlaması Belirtileri
Kulak çınlaması kişiden kişiye farkı tonlarda ve farklı düzeylerde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak ıslık sesi, yüksek tonlu, zonklama, tıslama veya hafif şiddetli olarak belli olmaktadır. Bu sesler kimi zaman kişilerin oldukça fazla sinirini bozmaktadır. Hatta bazı insanların psikolojisini ciddi anlamda bozacak seviyeye gelebilmektedir.
Kulak çınlamalarının belirtileri genellikle bir süre devam eder ve sonra ani bir şekilde kesilmekte ya da daha fazla bir şekilde geri gelebilmektedir. Bu gibi durumlar ise genellikle oldukça rahatsız edici hale gelmektedir. Bu sesler veya çınlamalar bazı kişilerde gece saatlerinde ve sessiz ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde ise günlük aktivitelerinin gerçekleştirdikleri bir anda ortaya çıkarak hayat kalitesini oldukça fazla düşürmektedir.
Kulak çınlamaları kişilerin psikolojik sorunlarının yanı sıra diğer fiziksel rahatsızlıkların da ortaya çıkmasında neden olabilmektedir. Özellikle de işitme kayıplarının ortaya çıkmasında veya kulak, burun veya boğaz gibi yerlerde sorun olduğunun habercisi olabilmektedir. İç kulak iltihabının olması, kulak zarında delinmenin olması, işitme sisteminde tümör olması gibi birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkması mümkün olmaktadır.
Kulak Çınlaması Tanı Yöntemleri
Kulak çınlaması tanısı genellikle birçok farklı nedene bağlı olarak değişmesinden dolayı tanı yöntemleri de farklı olmaktadır. Doktora başvurulması durumunda öncelik olarak hastanın öyküsü alınmaktadır. Yani ne sıklıkla oluştuğu ne gibi durumlarda şiddetinin arttığı gibi sorular ile bilgi alınmaktadır. Bilgi sonucunda ise nedene bağlı olarak tetkiklerin yapılması istenmektedir.
Kulak çınlamasının nedeni kulak ile ilgili olduğu düşünülmesi durumunda odyometrik muayene yapılmasını istenmektedir. Böylelikle dış kulakta kalıntı, kir veya kulak zarında tahribatın olup olmadığı böylelikle rahatlıkla gözlemlenmekte ve ortaya çıkabilmektedir.
Kulak çınlaması sonucunda kişilerde işitme kaybının oluşumu da sürekli olarak karşılaşılan bir durum olmaktadır. Bu gibi sorunlarda ise özellikle yüksek frekanslı olması durumunda görüntüleme teknikleri ile testler yapılması istenmektedir. Bilgisayarlı tomografi, MR gibi yöntemlere başvurulmaktadır.
Görüntüleme tekniklerinin sonuçlarına bakılması ile birlikte herhangi bir tümör veya farklı bir oluşum gözlemlenmemesi durumunda kişiye kan tahlilleri yapılmaktadır. Kan tahlillerinde ise B12 vitaminin eksik olup olmadığına, demir, şeker, çinko, kan şekeri ve kolesterol gibi birçok farklı alanda araştırmalar yapılır. Sonucunda buna bağlı çınlamaların gerçekleşmesinde tedavi planı uygulanmaktadır.
Kişilerde kulak çınlamasının tanıyı koyulurken yukarıda bahsedilen tetkiklerin yapılmasına rağmen şikayetlerin devam etmesi sonucunda ise psikolojik olarak sorunun araştırılması gerekmektedir. Belli çınlamalar psikolojik tramva geçirilmesi durumunda da ortaya çıkabilmektedir.
Kulak Çınlaması Tedavi Yöntemleri
Kulak çınlaması birçok farklı nedene bağlı olarak gelişim göstermektedir. Bu yüzden de ana nedeni bulmak ve buna uygun bir şekilde tedavi planını geliştirmek oldukça zor bir süreçtir. Fakat sebebinin neden olduğunu bilinen çınlamalarda mesela, işitme sinirinde oluşan bir tümörün sebebi ise cerrahi müdahaleler veya diğer kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemler ile tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir.
Dış kulakta bulunan kire bağlı çınlamaların gerçekleşmesi durumunda ise medikal olarak gerçekleştirilecek olan temizleme yöntemleri ile bu kolaylıkla çözülebilmektedir. Veya cerrahi operasyon geçirilmesi gerekmesi durumunda da hasta tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Sebebi diğer yöntemler ile bulunmaması durumunda genellikle sistematik nedenlere bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Bu da kişilerde çinko eksikliği, B12 kesikliği, yüksek tansiyon, kolesterol, demir eksikliği gibi rahatsızlıkların olmasını işaret etmektedir. Herhangi birinde bu eksikliğe rastlanılması durumunda ise buna yönelik tedaviler veya takviyeler uygulamak mümkün olmaktadır.
Kulak çınlaması ortaya çıkmasındaki diğer sebep ise genellikle tramvatik olaylar olmaktadır. Bu tarz kişinin depresyona girmesine ve hayatını derinden sarsan olaylar yaşaması durumunda psikologlar ile bunun tedavisinin yapılması gerekmektedir. Belli düzeyde seanslar gerçekleştirmek veya bu duruma bağlı olacak şekilde ilaç tedavilerine başlamak hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Tedavi planı tamamen kişilerin çınlama düzeyine ve durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Çocuklarda Sinüzit, Uyku Apnesi, Trigeminal Nevralji, Tiroid Kanseri, Sinüzit