Klamidya | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Klamidya;Chlamydia trachomatis” adlı bakterinin neden olduğu sık görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalığa verilen isim olarak geçer.

Bu bakteri genel olarak kadınlarda rahim ağzı enfeksiyonuna neden olurken hem kadın hem de erkeklerde üretrit ve proktite gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Klamidya enfeksiyonu kişiye bulaştığında kadınlarda pelvik inflamatuar hastalık, kısırlık, ektopik gebelik ve kronik pelvik ağrı gibi çok daha ciddi problemlere neden olabilir. Klamidya adlı bu bakteriyel hastalık her iki cinsiyeti de etkileyerek kişilerde yaş ayırt edilmeksizin herkeste görülebilir.

Hastalığın erken dönem belirtileri çok hafif olduğu için bu hastalığı fark etmeniz kolay olmayabilir. Fakat bu bakteriyel hastalık tedavi edilmediği takdirde özellikle kadınlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında erken doğum anne ve bebek açısından ciddi riskler yaratabilir. Klamidyadan cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için  cinsel ilişki sırasında uygun korunma yöntemlerini kullanmak bu enfeksiyonel hastalıktan korunmanın en etkili yöntemleri arasında olacaktır.

Klamidya Belirtileri

Klamidya belirtilerini fark etmek gerçekten oldukça güçtür. Çünkü klamidya sessiz enfeksiyon olarak bilindiği için belirtileri fark etmek zaman alabilir. Klamidya bilindiği üzere bakteriyel bir rahatsızlık olup, en büyük bulaşma nedeni cinsel ilişki esnasında herhangi bir koruma yöntemi kullanmayan kişilerde görülmesidir.

“Chlamydia trachomatis” bakterisi bulaştığı zaman belirtiler hemen ortaya çıkmaz. Bu belirtiler 1 e 3 hafta içerisinde anca açığa çıkmaya başlarlar. Üstelik çok hafif olarak ortaya çıkan belirtiler belirgin hale gelse bile benzer farklı hastalıklarla rahatlıkla karıştırılabilir. Bu yüzden kişilerin risk faktörlerini hesap ederek korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra kendilerinde ne gibi belirtiler olduğunu iyi bir şekilde kendisi analiz ederek en yakın uzman doktora görünmesi gerekir.

Klamidya belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farlı şekillerde ortaya çıkarlar.

Örneğin kadınlarda ortaya çıkan belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Vajinal akıntılar
  • İdrar yaparken oluşan yanma ve ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissetmek
  • Adet dönemi dışında meydana gelen ara kanamalar
  • Karnın alt bölgesinde belirgin ağrılar
  • Rektum bölgesinde hissedilen ağrı ya da farlı gelen akıntı olarak çıkan belirtileri gösterebiliriz.

Yazımızda daha öncede belirttiğimiz gibi erkeklerde farklı şekilde belirtiler görülebilir.

İşte erkeklerde görülen o belirtiler;

  • Peniste oluşan akıntılar
  • İdrar yaparken zorlanma yanma ve ağrı oluşması
  • Testislerde ağrı hissedilmesi
  • Karnın alt bölgesinde sık sık ağrı oluşması
  • Rektum bölgesinde ağrı ya da akıntı gibi belirtiler görülür.

Bu belirtilerin haricinde her iki cinsiyette ortaya çıkan bu durum bakterinin gözle teması sonucunda klamidya konjonktivite veya trahom adı verilen göz hastalıklarına da neden olabilir.

Klamidya Tanı Yöntemleri

Klamidya belirtileri hissettiğiniz ya da şüphelendiğiniz zaman hiç ihmal etmeden uzman bir doktora muayene olmanız çok önemlidir. Hastalığı çok ilerlemeden tespit edilmesi durumunda tedavisi daha çabuk sonuç verecektir. Klimidya tanısında uzman öncelikle kişinin hastalık hikâyesini dinleyerek tanı için gerekli soruları sorar. Hekim daha sonra gerekli fiziksel muayeneyi yaptıktan sonra gerekli gördüğü tahlil ve tetkiklerin yapılmasını ister. Klimidya tanısı koymak için klimidya testi yapılmalıdır.

Moleküler testleri ve hücre kültürlerini moleküler testleri ve hücre kültürlerini içeren bu testler klamidya enfeksiyonu tanısında etkilidir. Klamidya enfeksiyonu gösterme açısından en etkili ve bilinen yaygın olan test şekli moleküler testlerdir. Moleküler Klamidya testleri için hastaların vajinal sıvı örneklerinden ya da idrar örneklerinden çalışılabilir.

Klimidya testleri yaptırması gereken kişiler kimler olmalıdır kısaca bahsetmek gerekirse; akıntı, idrar yaparken yanma veya döküntü gibi genital şikayetleri olan kişilerin acilen doktora başvurmaları gerekir. Bu şikayetleri olan kişilerin hastalığı bulaştırmamak adına kimse ile cinsel birliktelik yaşamamaları gerekir. Kendisine klimidya tanısı konulan kışların mutlaka en yakın zamanda en yakın klinik doktoruna başvurarak klimidya testi yaptırmaları gerekir.

Klimidya testi yaptırması gereken kişiler arasında 25 yaş altında olan ve aktif cinsel hayatı bulunan kadınların herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile klimidya testini düzenli olarak yaptırması bu enfeksiyonel hastalığı önlemede yardımcı olacaktır. Aynı zamanda birden fazla partneri olan ya da yeni bir partner edinen kişilerinde bu testi yaptırmaları gereklidir.

Bu testi özellikle gebe kadınlar ilk doktor kontrollerinde mutlaka yaptırmalıdır. Yaş aralığı olarak ta yaşı 25 ve altında olan gebeler ayrıca gebeliklerinin 7. Ay kontrollerinde ikinci kez olarak Klamidya testi yaptırmalıdır.

Klamidya testi pozitif çıkan ve enfeksiyon saptanan kişiler tedavi edildikten hemen 3 ay sonra kontrol amacıyla Klamidya testi yaptırmaları enfeksiyon riski için oldukça önemlidir.

Klamidya testi erkekler için daha farklı şekillerde yapılmaktadır. Çünkü erkeklerde herhangi bir belirti olmadıkça veya kişiler şüpheli bir cinsel ilişkide bulunmadıkça rutin Klamidya taraması yapmalarına gerek duyulmamaktadır. Fakat bazı durumlarda özellikle HIV enfeksiyonu olanlarda veya çok partnerli ilişki yaşayan erkeklerde Klamidya enfeksiyonu açısından 3 ayda bir araştırılma yapılması önlem açısından önemlidir.

Klamidya Tedavi Yöntemleri

Klamidya enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon sonucu olduğundan dolayı  tıpta bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotik tedavisi uygulanır Fakat Klamidya enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antibiyotikler 21 gün olarak değil genelde 7 gün olacak şekilde kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanılan bu 7 günlük süreden önce hastalığın belirtileri azalmış ya da tamamen geçmiş gibi olsa bile antibiyotiklere devam edilmesi mutlaka gereklidir. Çünkü uzman hekim tarafından verilen tüm antibiyotiklerin hekimin verdiği süre kadar kullanılması etkinliğini artırır.

Klimidya tedavisi yapılırken kişinin hiç kimse ile cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir. Bu bakteriyel hastalıkta tekrarlayan enfeksiyonlar olabileceğinden, tedavi sonlandıktan sonra yaşam kalitenize dikkat etmeli ve belirli bir süre bekledikten sonra önlem almış olmak için doktor önerisine göre tekrar test yaptırmanız sizin sağlığınız için alacağınız en güvenilir yöntem olacaktır. Bu arada kişinin birlikte olduğu partnerinin de tedavi olup test yaptırması gerekir. Çünkü o kişide bilmeden başkalarına aynı hastalığı kolaylıkla bulaştırabilir. Klamidya tedavisi hastalığı önlemez, sadece tedavi eder. Çünkü kişi tekrar cinsel ilişkide bulunur ise hastalık tekrar eder.

Klimidya tedavi edilmediğinde bir takım sorunlara yol açar. Bu sorunlara arasında rahim, fallop tüpleri ve yumurtalık enfeksiyonu meydana gelebilir. Aynı zamanda tedavi edilmeyen klimidya riskli gebeliklere sebep olabilir. Dış gebelik riski artabilir. Tedavi edilmediğinde erken doğum riski olduğundan gerçekten tehlikeli bir hal alabilir. Yeni doğan bebeklerde zaturre riski ve çeşitli göz enfeksiyonlaına neden olan bu bakteriyel hastalık tedavi edilmediğinde kısırlık gibi ciddi rahatsızlılara da yol açabilir.

Klimidya erkeklerde olan etkisi ise Epididimit adı verilen sperm taşıyan tüp iltihabı oluşabilir. Prostat bezi iltihabı meydana gelebilirken kısırlık ihtimali de olabilecek riskler arasındadır.

Klimidya Korunma Yolları

Klimidya riskinden korunmak için en etkili yöntem cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerini kullanmayı ihmal etmemek gelmektedir. Bunun için en etekli yöntem olan kondom kullanımına çok dikkat edilmelidir. Yırtılmış kondom olmamasına son derece dikkat edilmelidir. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu ise tek eşli hayattan geçmektedir.

Varikosel, Üretra Darlığı, Testis Kanseri, Sertleşme Bozukluğu, Renal Arter Stenozu

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post