Kızamıkçık | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kızamıkçık 

Kızamıkçık rahatsızlığı küçük çocuklarda çok sık gözlemlenmiş olan viral yolla bulaşan bir virüs hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalığın oluşumuyla birlikte en belirgin durumlar arasında yüksek ateş ve deri döküntüleri yer almaktadır. Bulaşıcı oranı oldukça yüksek olan bu hastalığın yaşanması halinde çocuğun hastalık süreci içinde izole edilmesi gereklidir. Ayrıca bu hastalığın salgın şeklinde ilerlemesini engelleyecek olan kızamıkçık aşısı çok önemli bir rol oynamaktadır. 

Kızamıkçık hastalığı genel olarak semptomlarını 3-4 gün içinde göstermeye başlamaktadır. Fakat bu semptomlar hastalığın bitiş sürecine yaklaştığı vakit azalarak kendiliğinden yok olmasıyla bilinmektedir. Normal bir hastalık olarak algılanan kızamıkçık rahatsızlığı bazı durumlarda tehlikeli boyutlara ulaşmakta ve hayati tehlike oluşturabilmektedir. Gebelik dönemi içinde annenin kızamıkçık geçiriyor olması bebeğe yansıyan bir durum olarak kabul edildiğinden hasar verici durumları da öne çıkarabilmektedir. 

Kızamıkçık rahatsızlığı çocuklarda daha hafif gözlemlenirken yetişkin bireylerde şiddetini arttıran eklem ağrılarına ve çeşitli komplikasyonlara da neden olabilmektedir. Yetişkin kişilerin kızamıkçık yaşaması halinde çok önemli durumlar da öne çıkabilmektedir. 

Yürüme zorluğu tarzındaki problemlerin yanı sıra ikinci enfeksiyon başlangıçlarını da açığa çıkaran bir durum olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle yaş ortalaması yüksek olan kişilerde kızamıkçık rahatsızlığı daha ciddi şekilde algılanmalı ve tıbbi tedavisi yaptırılması gereklidir. çocuklarda ise bu hastalığın oluşmasını önlemek amacıyla en geç 4 yaşına kadar kızamıkçık aşısı yapılması şarttır. 

Kızamıkçık Nedir?

Kızamıkçık hastalığı kişiden kişiye çok hızlı bulaşabilen ve salgın niteliğinde değerlendirilen virüs içerikli rahatsızlıklardan biri olarak bilinmektedir. Kızamıkçık hastalığı başladıktan bir süre sonra vücutta kırmızı ve belirgin döküntüler oluşmaya başlamaktadır. 

Hasta kişinin bulunduğu ortamdaki hava partiküllerinden veya hasta kişinin diğer bir kişiye temas etmesi yoluyla bulaştığı bilinen hastalık türü olarak ifade edilmektedir. Bu hastalığın gebe kadınlarda dahi görülme oranı çok fazladır. Özellikle korunma açısından kızamıkçık hastalığına yönelik aşı uygulaması yapılmaktadır. Bu sayede oluşabilecek bir virüs salgını henüz başlamadan önlenmektedir. Hastalığı yaşayan enfekte olmuş bir bireyin hapşırması anında diğer kişiye veya çocuğa bulaşma ihtimali çok fazladır. Bu nedenle hijyen kurallarına her zaman dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Kızamıkçık viral bir enfeksiyon türü olarak bilindiği için hekim kontrolü dahilinde ekstra bir durum olmadıkça tedavi gerektiren bir hastalık değildir. fakat hastalığın zarar verici yönleri ağır basmasından dolayı oluşabilen semptomların kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle gebe kadınlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde oluşan durumlar daha ağır ve şiddetli ilerlediği için tıbbi müdahale gerektirdiği bilinmektedir. Hastalığı taşıyan kişi fark etmeden bulaştırabileceğinden el, ağız ve yüz hijyeninde üst safhada dikkat edilmesi önemli rol oynamaktadır. Deri döküntüsü başlamadan önce genellikle lenf düğümleri şişmeye başlayarak kendini gösterir. Ayrıca yükselmeye devam eden bir ateş fark edildiği an hızlı teşhis ve tedavi açısından önemli rol oynamaktadır. 

Kızamıkçık Belirtileri

Kızamıkçık belirtileri arasında en yaygın olarak bilinen durum 39 derece ve üzeri ateş olma hali ve deri döküntüleridir. Bu iki belirti dışında gelişen semptomatik durumlarda kişiden kişiye değişkenlik göstermesi nedeniyle öne çıkabilir. Bu nedenle geri kalan kızamıkçık belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Yüz bölgesinde döküntüler oluşturması
  • Saçlı deride döküntü oluşturması
  • Bölgesel şekilde yayılan bir döküntü bulgusu oluşturması
  • 39C ateş oluşturması 
  • Şiddetini arttıran baş ağrıları
  • Eklem ağrıları yapması
  • Lenf düğümlerinin şişmesini sağlaması
  • Burun tıkanması ya da aşırı derece de burun akıntısı başlatması
  • İltihap içeren kırmızı göz şekli 

Yukarıda bahsedilen semptomlar kızamıkçık hastalığı beraberinde gelişen durumlar olarak bilinmektedir. Bununla birlikte ortalama 5 günlük süre zarfında kendiliğinden geçmesi beklenen hafif bir viral enfeksiyon olarak bilinmektedir. Yetişkin bireylerde bu semptomlar daha şiddetli olabileceği için ikinci bir enfeksiyona maruz kalma olasılığını yüksek tutmaktadır. Fakat çocuklarda daha hafif şekilde ilerlemektedir. 

Kısa süreli bir hastalık türü olmasına rağmen yürüme konusunda zorluk yaşatması hastalığın ciddi boyutunu da yansıtan bir durum olarak ifade edilmektedir. Bu hastalığın geçirilmesi ile birlikte vücutta bağışıklık kazanan kişinin tekrardan hastalığı yaşama olasılığı oldukça düşüktür. Çünkü vücut var olan mikropların tanınması sonrasında o mikroba karşı bağışıklık geliştirmektedir. Bu nedenle hastalığa karşı korunma ve savunma mekanizması açısından kızamıkçık aşısı ve diğer virüs aşıları önemli bir role sahiptir. 

Kızamıkçık rahatsızlığı geçiren kadınların çocuklarında görülebilecek durumların başında ağrı oluşturan eklem iltihapları ve artrit problemi gelmektedir. Romatoit artrit olarak bilinen iltihaplı eklem romatizması ise uzun süreli bir hastalık türü olarak bilinen ve eklemlerin hasar görüp bozulmalara yol açan kronik bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu nedenle hamile kadınların gebelik döneminde kızamıkçık geçirmesi oldukça tehlikelidir. Beraberinde ise doğan çocuklarında oluşabilecek durumlar şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Büyüme ve gelişim gecikmesi 
  • Katarakt oluşturması
  • Sağırlık yapması
  • Doğumsal nedenlere bağlı olarak geliştiği bilinen kalp defektleri
  • Organ kusurları oluşturması
  • Zekâ geriliği yapması

Yukarıda sıralanan semptom veya rahatsızlıklar gebelik döneminde kızamıkçık hastalığına yakalanmış bir kadının doğuracağı çocukta görülecek durumlar olarak bilinir. Bu oluşumlar farklı komplikasyonlara da eşlik edebilmektedir. Bu nedenle çok ciddi şekilde uzun süreli tedavi gerektiren durumlar oluşturabilmektedir. 

Kızamıkçık Tanı Yöntemleri

Kızamıkçık tanı yöntemleri arasında öncelik olarak oluşan semptomlara bakılmaktadır. Hastalanan kişinin veya çocuğun son 3 günde yaşamış olduğu belirtiler hekim tarafından tıbbi geçmiş anlamında dinlenmektedir. Doğru bir şekilde tanı konulması açısından laboratuar testleri yapılmaktadır. Gerekli görüldüğünde idrar ve kan tetkiki de yapılarak tam teşhisi konulmaktadır. Hekim muayenesi sonrasında ise çok ağır ve şiddetli semptomların düşürülmesi adına gerekli tedavi başlatılmaktadır. 

Kızamıkçık Tedavi Yöntemleri

Kızamıkçık hastalığının genel tedavisi karma aşıları içinde yer alan aşı olarak bilinmektedir. Çocuğun yaş alması ile birlikte uygulanan karma aşılar içinde yer alması ile bilinmektedir. Bununla birlikte ilköğretim 1. Sınıfta iken korunma amaçlı aşının tekrarı sayılan dozu uygulanmaktadır. Ayrıca kızamıkçık geçiren biriyle temas etmiş olan kişinin 3 gün için kızamıkçık aşı yaptırması halinde hastalık başlamadan bağışıklık sistemine kazandırılmış olacaktır. Bu uygulama aynı zamanda koruyucu olduğu bilinmektedir. 

Çocukluk döneminde aşı yapılmışsa tekrarına gerek görülmediği için yapılmamaktadır. Hastalığın yaşanan semptomlarını düşürmek adına ateş düşürücü ilaç verilmesi mümkündür. Fakat bakteriyel yolla bulaşmış bir hastalık değilse herhangi bir antibiyotik kullanımına gerek görülmemektedir. 

Kızamıkçık tedavileri arasında öne çıkan durumlardan biri de hastalığı geçiren kişinin yaş aralığına yönelik uygulama yapmasıdır. Öncelik olarak bulaşıcı bir hastalık türü olması nedeniyle kişinin izole olması gereklidir. Bulunduğu yerin temiz ve konforlu olması bulaş oranını düşürmektedir. 

Hijyen kurallarının tam bir şekilde uygulanıldığı vakit hastalığın kısa sürede etkisini kaybettiğini fark etmeniz mümkündür. Beraberinde ise istirahat halinde kalınması ve hastalık süresi boyunca bol sıvı tüketilmesi önemli rol oynamaktadır. Bu hastalıkla birlikte ikinci bir enfeksiyon oluşmaması açısından etrafınızdaki kişilere veya yakın geçmişte temas halinde olduğunuz kişilere bilgi vermeniz önemlidir. Çünkü aynı semptomların kısa süre içinde başkalarında da görülmesi mümkündür. Zorunlu olarak dışarı çıkma ihtiyacı duyduğunuz an ise maske takmanız gerekmektedir. 

Kızamık, Kistik Fibrozis, Kawasaki Hastalığı, Kabakulak, İnmemiş Testis

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post