Kas Yırtıklarının Tedavisi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kas Yırtıklarının Tedavisi

Kas yırtıklarının tedavisi kişilerin kaslarını anormal bir şekilde çalıştırması veya zorlaması sonucunda kişilerin eski sağlığına dönmesi için uygulanmaktadır. Uygulanacak olan tedavi ve koşullar ise hastanın nasıl bir yırtılma süreci geçirdiğine göre değişkenlik göstermektedir.

Kas Yırtılması Genel Tanıtım

Kaslar liflerden oluşur ve vücudun hareket etmesini sağlayan bir yapı olmaktadır. Ani hareketlerin yapılması veya vücudun belli bölgelerinin çok fazla zorlanması durumunda ise liflerin birbirinden ayrılması ve sonucunda yırtılmaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kas yırtılması sonucunda kişilerde hareket kısıtı oluşmamasından dolayı çoğu zaman fark edilen bir durum olmamaktadır. Ancak şişme veya ağrı gibi belirtiler ile kendini göstermesi mümkün olmaktadır. Kopma sonucunda liflerde meydana gelen kanlanma fazla olması durumunda iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşmekte ve eski sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.

İnsan vücudunda bulunan kaslar evrimleşme aşamasında oldukça iyi bir şekilde esneme potansiyeline sahiptir. Ancak gerekenden fazla zorlanması durumunda ise lif kopmaları ortaya çıkmakta ve kas yırtıklarının tedavisi edilmesi gerekmektedir. Bu durum genellikle sporcularda ağır kaldırma, düşme veya kasların zorlanması sonucunda oluşması oldukça yüksek bir rahatsızlık olmaktadır. Oluşmaması için ise egzersizlerden önce açma veya germe hareketlerinin yapılması ile kaslar ısıtılmalı ve egzersiz tamamlandıktan sonra da yapılacak olan egzersizler ile kaslar yeniden soğutulmalıdır.

Yapılacak olan esnemeler doğru bir şekilde yapılması durumunda kaslarda kopmaların ve yırtılmaların büyük bir anlamda önüne geçilmektedir. Ancak hiç olmama gibi bir ihtimali bulunmamaktadır. Buna rağmen yine de şiddetli kas yırtılmalarının oluşmaması için mutlaka egzersiz öncesi ve sonrası kaslara yönelik hareketlerin yapılması gerekmektedir.

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtılmaları genellikle birçok kişide aynı şekilde belirtiler ve hislerin yaşanmasına neden olmaktadır. Ancak yırtılmanın şiddetine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin kişiye hissettirmiş olduğu acı hissi değişkenlik göstermektedir. En yaygın kas yırtılma belirtileri ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Yırtılan kas grubunda hassasiyetin oluşması ve buna bağlı olarak ağrıların yaşanması,
  • Kas yırtılmasının gerçekleşmiş olduğu bölgede şişliğin veya renk değişikliklerinin meydana gelmesi. Bazı kişilerde ise şişlik ve renk değişimi aynı anda ortaya çıkması mümkün olabilmektedir.
  • Kişinin yürüme veya hafif tempo gibi basit aktiviteleri bile yaparken kas yırtılması olan bölgede şiddetli ağrı ve şiddetli kasılmaların ile karşı karşıya gelebilmektedir. Bu da kas yırtılmasının oluştuğuna dair bir belirti olmaktadır.
  • Egzersiz esnasında vücudun belli yerlerinin spazm geçirmesi,
  • Kas gücünde azalma veya tamamen fonksiyonlarını yitirme,
  • Kas yırtılmasının ortaya çıktığı bölgede boşluk veya ezik gibi gözle görülür bir kusurun meydana gelmesi.

Kas yırtılması bu gibi belirtiler göstermesi durumunda ciddiye alınmalı ve en kısa sürede kas yırtıklarının tedavisi için hekimlere başvurulması gerekmektedir. Hayati tehlike barındırmamasından dolayı birçok kişi ciddiye almadığı bir rahatsızlık türü olsa da ilerlemesi durumunda kişilerde fonksiyon kayıplarının meydana gelmesini sağlayabilmektedir. Bunun sonucunda ise kişinin yaşam kalitesinin düşmesine ve o kasını bir daha kullanamamasına sebep olmaktadır.

Kas Yırtılmasına Bağlı Olarak Gelişen Hastalık Çeşitleri

Kas yırtıklarının meydana gelmesinden sonra ise tanı ve tedavi yöntemleri gerçekleştirilmesi için 3 farklı değerlendirme yöntemi uygulanmaktadır. Bu da yırtılmanın ne şiddette gerçekleştiğine göre birinci, ikinci veya üçüncü derecede gerçekleşmiş olan kas yırtığı olarak adlandırılmaktadır. Türlerine göre anlamları ise şunlardır:

Birinci derece kas yırtılması: Bu yırtılmada kasın çok fazla gerilmesi sonucunda yırtılmanın meydana gelmesi olarak adlandırılmaktadır. Genellikle hafif ağrılara ve az da olsa bir zorlama sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kas yırtıklarının tedavisi diğer türlere göre daha hızlı bir şekilde gerçekleşmekte ve işlevini geri getirmeme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

İkinci derece kas yırtılması: Bu kas yırtılmasında birinci derece kas yırtılmasına göre belirtiler daha çok fazla olmakta ve kas liflerinin çok miktarda kopması ile meydana gelmektedir. Genellikle kopmalar sonucunda şiddetli ağrı, şişme ve morarma gibi belirtiler vermektedir.

Üçüncü derece kas yırtılması: Bu yırtılma en tehlikeli olan olmaktadır. Genellikle yırtılma sonucunda kas tamamen kopmakta ve ikiye ayrılmaktadır. Bu durum meydana gelirken de hafif bir patlama sesi meydana gelmektedir ve kişi bunu ağır bir şekilde hissetmektedir. Üçüncü dereceden kas yırtılmasının oluşması durumunda ise kas yırtıklarının tedavisi her ne kadar gerçekleştirilse de kas eski işlevsel haline geri dönmemektedir. Kas yırtılmasının ortaya çıktığı bölgede ise çok yoğun bir şekilde hissedilecek ağrılar, şişlikler ve renk değişimlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kas Yırtılması Nedenleri

Kas yırtılmaları ani bir şekilde gelişebilen bir rahatsızlık olmaktadır. Özellikle de spor veya egzersiz sonrasında kişinin merdiven çıkarken veya diğer işleri yaparken aniden meydana gelebilmektedir. O yüzden belli bir nedene bağlı olarak gelişmemektedir.
Taksiye binerken, otobüse yetişirken, merdiven inerken veya havaların soğumasında bile kas yırtılmaları ile karşı karşıya kalmak mümkün olmaktadır. Karşılaşma riski yüksek olan bu durumun tedavisi ise mutlaka yapılmalı be ihmal edilmemesi gerekmektedir. Çünkü kas yırtıklarının tedavisi yapılmaması durumunda kaslarda fonksiyon kayıpları ile karşı karşıya kalmak mümkün olmaktadır.

Kas Yırtılmasında Tanı Yöntemleri

Kas yırtıklarının tedavisi başlamadan önce tanının gerçekleştirilmesi için öncelik olarak hekimler hastanın tıbbi öyküsünü almaktadır. Daha sonrasında ise fiziksel muayene ile birlikte hastanın kas gücü, ne kadar şiddetli bir ağrı yaşadığı ve hareket kısıtının ne kadar olduğu ölçülmektedir. Daha sonrasında ise MR veya röntgen ile hastalığın şiddetinden şüphe edilmesi durumunda görüntüleme tekniklerinden yararlanılmaktadır.

Yapılacak olan görüntüleme teknikleri sonrasında hastanın sırt bölgesinde ağrı hissetmesi durumunda omurilik veya idrar yolu enfeksiyonu bulunmasından şüphelenilerek ek testler de istemek mümkün olmaktadır. Bunun sonucunda ise kas yırtıklarının tedavisi gerçekleştirilmek üzere gerekli olan diğer hekimlere yönlendirilmesi gerçekleştirilmektedir.

Kas Yırtılmasında Tedavi Yöntemleri

Kas yırtıklarının tedavisi için gerekli olan tanının koyulması ile birlikte birinci veya ikinci derecede olması durumunda yapılacak olan egzersizlere ara vermesi ve bir süre istirahat etmesi istenmektedir. Bu süreçte kompres uygulaması, çeşitli ağrı kesici ilaçlar veya kas gevşetici kremler doktorun önerisine göre kullanılmaktadır.

Buz kompresi yapmak bölgenin şişmesini ve buna bağlı olarak ağrıların ortaya çıkmasını büyük bir oranda etkilemektedir. Bu 2 ila 3 saatte bir yapılması gerekmektedir. Ancak sürekli olarak bunun yapılması da kan akışını engelleyeceğinden dolayı belli aralıklar ile kontrollü bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ağrıların artması ve şiş bölgenin renginin sarı renge dönüşmesi durumunda ise mutlaka doktora başvurulmalı ve yeniden muayene edilmesi gerekmektedir.

Üçüncü derece kas yırtıklarının tedavisi için genellikle fizyoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Bu işlem hekimin önereceği süre dahilinde düzenli bir şekilde mutlaka uygulanması gerekmektedir. Çok ciddi olması durumunda ise cerrahi müdahaleler yapmak da gerekebilmektedir.

Her türlü kas yırtılma derecesinde evde yapılacak bazı yöntemler ile tedavi etmek mümkün olmamaktadır. Tıbbi yardım her zaman olumlu sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ancak buna rağmen evde tedavi gerçekleştirilmesi ve kasın daha fazla zorlanması durumunda birinci dereceden kas yırtılması ikinci dereceye yükselebilmekte veya ikinci dereceden kas yırtılmaları üçüncü dereceden kas yırtılmalarına sebep olarak geri dönülmeyen bir yola giriş yapılmasına neden olunabilmektedir. Bundan dolayı da bu gibi durumlarda mutlaka doktorun önereceği şekilde tedavinin gerçekleştirilmesi kişinin sağlığı için önemli olan bir konu olmaktadır.

Deformite Cerrahisi, Çocuk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi, Boyun Düzleşmesi, Ankilozan Spondilit

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.