Karaciğere hangi bölüm bakar, karaciğer ile alakalı sorularınızın yanıtları için yazımızı inceleyebilirsiniz. Karaciğere hangi bölüm bakar sorusunun yanıtı içeriğimizde yer almaktadır.
İçindekiler
Karaciğeriniz metabolizma, enerji depolama ve atık filtreleme ile ilgili yüzlerce görevi yerine getiren hayati bir organdır. Yiyecekleri sindirir, enerjiye dönüştürür ve depolar, kan dolaşımındaki toksik maddeleri filtreler. Karaciğerin iyi çalışmaması tüm vücudu etkileyebilir. Karaciğerin çalışmaması durumunda hayatta kalmak mümkün değildir.
Karaciğer Hastalığı
Karaciğer vücudun (deriden sonra) en büyük ikinci organıdır. Sağ tarafta göğüs kafesinin hemen altında bulunur ve yaklaşık bir futbol topu büyüklüğündedir. Karaciğer, besinleri ve atıkları sindirim sisteminden geçerken ayırır. Ayrıca, toksinleri vücuttan uzaklaştıran ve sindirime yardımcı olan bir madde olan safra üretir.
“Karaciğer hastalığı” terimi, karaciğeri etkileyebilecek ve zarar verebilecek çeşitli koşullardan herhangi birini ifade eder. Zamanla, siroza neden olabilir. Hasarlı doku sağlıklı karaciğer dokusunu aştığında karaciğer düzgün çalışamaz. Tedavi edilmezse, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açabilir.
Karaciğer Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
Farklı karaciğer hastalığı türleri farklı nedenlerden kaynaklanır.
- Viral enfeksiyonlar: Hepatit A , hepatit B ve hepatit C viral bir enfeksiyonun neden olduğu hastalıklardır.
- Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar: Bağışıklık sistemi yanlışlıkla karaciğere saldırdığında, otoimmün karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Bunlara primer biliyer kolanjit ve otoimmün hepatit dahildir .
- Kalıtsal hastalıklar: Genetik nedenlerle karaciğer sorunları gelişir. Kalıtsal karaciğer hastalıkları arasında Wilson hastalığı ve hemokromatoz bulunur .
- Kanser: Karaciğerde anormal hücreler çoğaldığında tümör gelişebilir. Bu tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu ( karaciğer kanseri ) olabilir.
- Çok fazla toksin tüketmek: Alkolik karaciğer yağlanması hastalığı, yanlış alkol kullanmanın sonucudur. Alkolsüz karaciğer yağlanması hastalığı (NAFLD), çok fazla yağ tüketmekten kaynaklanır. Obezite ve diyabet NAFLD riskini arttırır.
Karaciğer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bazı karaciğer hastalığı türleri (alkolsüz karaciğer yağlanması hastalığı da dahil) nadiren belirti gösterir. Diğer durumlar için en yaygın semptom sarılıktır – cilt ve göz akının sararması. Sarılık, karaciğer bilirubin adı verilen bir maddeyi temizleyemediğinde ortaya çıkar.
Karaciğer hastalığının belirtisi olabilecek durumlar:
- Karın ağrısı (özellikle sağ tarafta)
- Kolay morarma
- İdrarda veya dışkıda renk değişiklikleri
- Yorgunluk hali
- Mide bulantısı veya kusma
- Kollarda veya bacaklarda şişme ( ödem )
- Ciltte kaşıntı
- Ciltte ve göz akında sararma
Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?
Karaciğer hastalığı aşamalı olarak gelişir ve genellikle başlangıçta hiçbir belirti göstermez. Erken teşhis ile alınacak tedbirler olası bir hastalıktan korur ve riskleri azaltır. Düzenli kan tahlili yaptırmak karaciğer fonksiyonlarının da takibini sağlar.
Aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden muayene olmanız gerekir.
- İdrar veya dışkı renginde değişme
- Göz akında sararma
- Karnın sağ üst tarafında ağrı
- Kollar veya bacaklarda ödem
Karaciğer Hastalığı İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Karaciğer sağlığının takibi ve karaciğer hastalıklarında teşhis ve tedavisi iç hastalıkları doktorları tarafından sağlanır. Karaciğer, safra kesesi, pankreas hastalıklarında uzmanlaşmış bir iç hastalıkları doktorlarına hepatolog denir.
Karaciğer Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Karaciğer hastalığının nedenini doğru bir şekilde teşhis etmek ve bulmak için doktorunuz bir veya birden fazla test yapılmasını isteyecektir.
- Kan testleri: Kan testleri, kanınızdaki karaciğer enzimlerinin seviyelerini ölçer. Karaciğer fonksiyonunun diğer testleri, uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) adı verilen bir kan pıhtılaşma testi içerir. Anormal seviyeler, karaciğer fonksiyonunuzla ilgili sorunların işaretçisi olabilir.
- Görüntüleme testleri: Doktorunuz karaciğerinizde hasar, siroz veya tümör olup olmadığını anlamak için ultrason, MRI veya CT taraması isteyebilir. Karaciğerde siroz ve yağlanma derecesini belirlemek için fibroscan adı verilen başka bir özel ultrason türü kullanılabilir.
- Karaciğer biyopsisi: Kanser şüphesi durumunda karaciğer biyopsisi yapılabilir. Karaciğer biyopsisi sırasında, doktorunuz küçük bir karaciğer dokusu örneği almak için ince bir iğne kullanır ve dokuyu analiz eder
Karaciğer Hastalığı Komplikasyonları Nelerdir?
Bazı karaciğer hastalığı türleri, karaciğer kanseri riskini artırabilir. Bazıları ise tedavi edilmezse karaciğerinize zarar vermeye devam eder ve siroza dönüşür.
Hasta bir karaciğer, zamanla işlevini yerine getiremeyecek duruma gelir. Tedavi edilmeyen karaciğer hastalığı nihayetinde karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Karaciğer Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer hastalığının tedavisi, karaciğer hastalığının tipine ve ne kadar ilerlediğine bağlıdır.
Olası tedaviler şunları içerir:
- İlaçlar:Bazı karaciğer hastalıkları ilaçla tedavi edilir. Hepatit gibi viral enfeksiyonlar veya Wilson hastalığı gibi kalıtsal durumlar için ilaç kullanılabilir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Belirli karaciğer hastalığı türleri beslenme şeklinde yapılacak değişikliklerle kontrol edilebilir. Karaciğerde yağlanma varsa, alkolden kaçınmak, yağ ve kalorileri sınırlamak ve lif alımını artırmak yardımcı olabilir. Alkole bağlı karaciğer hastalığı, alkolden uzak durma ile iyileşebilir.
- Karaciğer nakli: Karaciğer hastalığı ilerleyerek karaciğer yetmezliğine dönüştüğünde, karaciğer nakli en iyi tedavi seçeneği olabilir.
Karaciğer Hastalığı Önlenebilir mi?
Bazı karaciğer hastalıkları, özellikle de beslenme ve yaşam tarzınızdan etkilenenler önlenebilir.
Karaciğer hastalığı için riskiniz varsa, doktorunuz aşağıdakileri yapmanızı önerebilir:
- Karaciğerinizin alkol bazlı toksinleri parçalaması çok zaman aldığından tüketilen alkol miktarını sınırlamak.
- Trans yağlar veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak
- İlaçlar karaciğeri etkileyebileceğinden reçeteli ve reçetesiz aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Kırmızı et tüketimini sınırlamak. Lifli gıdalar ve yağlı balıklarla dengeli bir beslenmek
- Hepatit A ve hepatit B için aşısı olmak
- İğne veya kişisel bakım ürünlerini (jilet, diş fırçası vb.) paylaşmamak
- Güvenli cinsel ilişki ve prezervatif kullanmak
Erken tedavi ve etkili yaşam tarzı değişiklikleri ile karaciğer hastalığı olan birçok kişi ciddi karaciğer hasarı ve karaciğer yetmezliğini önleyebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.