Kalp romatizması
Kalp romatizması akut romatizmal ateş olarak da bilinmektedir. A grubu streptokok adlı bakteriler bu hastalığa yol açmaktadır. Bu hastalık ise edinsel kalp hastalığı olmaktadır. Genellik ile beta mikrobu olarak bilinen A grubu streptokok çocukluk çağındaki insanlarda sıklık ile boğaz enfeksiyonuna yol açmaktadır. Bu durumda ise çocukların boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediği müddetçe yaklaşık üç hafta boyunca sonra akut romatizmal ateş oluşmaktadır. Bu sebep ile birlikte kalpte kalıcı işlev bozukluğuna yol açmaktadır. Kalp kapakçıklarının sağlıklı şekilde işlevini yerine getirememesi durumu ise oldukça zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Bu durum ise kalpteki kapakta kalınlık ve darlık oluşumuna yol açmaktadır bu durum vasıtasıyla da kanın kapakçıklardan sızmasına bağlı olarak çeşitli sağlık problemleri görülmektedir. Özellikle de 5 ile 15 yaş arası çocuklarda bu rahatsızlık görülmektedir. Ayrıca görülen bu rahatsızlığın semptomları, tedavi edilmediğinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak ilerleyen dönemlerde rahatsızlığın kalpte oluşturduğu kalıcı işlev bozuklukları bulunmaktadır. Bu bozukluklara bağlı olarak da bireylerde nefes darlığı, çarpıntı ve çabuk yorulma gibi şikayetler görülmektedir. Özellikle bu durum gerekçesi ile de kalp romatizması mutlaka tedavi edilmelidir. Bu hastalık ise son derece bulaşıcıdır. Bu hastalığa sahip olan bu kişiler kendisini toplumdan soyutlamalı ve tedavi süresince olabildiğince ev ortamında dinlenmelidirler
İçindekiler
Kalp romatizması nedir?
Akut romatizmal ateş ya da diğer adı ile kalp romatizması, bademcik iltihabına yol açmakta olan A grubu streptokok bakterisinin neden olduğu bir çeşit rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık ise tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonu sonrasında gelişen bir tür romatizmal hastalıktır. Kalp romatizması ise özellikle 5 ile 15 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Vücuttta bulunan çeşitli bağ dokuları, cilt, beyin ve kalbi etkileyebilmektedir. Kalp romatizması ise Dünya çapında çocukluk ve yetişkinlik döneminde görülmektedir. Bu hastalık edinsel kalp hastalıklarının en yaygın sebebi olmaktadır. Sıklıkla hastalarda görülen ateş, eklemlerdeki ağrı ve şişlik gibi belirtiler çoğunlukla hasara yol açmadan iyileşmektedir. Ancak bu durum kalbin etkilenmesi ile göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi belirtileri de beraberinde getirmektedir. Durumun yanı sıra ise beyin ve santral sinir sisteminin etkilenmesine bağlı oluşan çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra ise kalp romatizmasının vücutta yarattığı hasarlanma sebebi ile bireylerde bazı cilt rahatsızlıkları da görülebilmektedir. Durumun böyle olması yüzden ise çocukluk çağında görülen boğaz enfeksiyonlarının tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir.
Kalp romatizması belirtileri nelerdir?
Tedavi edilmemekte olan tonsilit ve faranjit tarzındaki çeşitli boğaz enfeksiyonlarının ardından yaklaşık üç haftalık bir süreçten sonra ortaya çıkan akut romatizmal ateş diğer adı ile halk arasında kalp romatizması olarak da bilinmektedir. Bu durumun başlangıç döneminin ardından geçen senelerde ise hastalık özellikle kalp kapak hastalıklarına yol açmaktadır. Bu hastalık ise kadınlarda çoğunluk ile mitral kapak olarak tanımlanan kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında bulunan bir yerde ve akciğerlerde oksijenlenen kanın tekrar dolaşıma gitmesini sağlamakta olan kapak etkilenmektedir. Bireylerde kalp romatizmasının çeşitli belirtileri bulunmaktadır.
- Nefes darlığı şikayeti,
- Öksürük,
- Sık soluk alma,
- Çabuk yorulma,
- Baş dönmesi,
- Sersemlik hissi,
- El ve ayaklarda üşüme,
- Morarma,
- Mide bulantısı,
- Eklemlerde şişlik,
- Kalp ritminde düzensizlik,
- Göğüs ağrısı
- Kan basıncının yüksek ya da düşük olması tarzında pek çok belirtiler de görülebilir.
Kalp romatizması hangi hastalıklara yol açar?
Erken döneminde görülen bu hastalığın belirtilerin kaybolmasının ardından hastalığın vücutta bıraktığı etki kısa süre içerisinde ortaya çıkmamaktadır. Hastalığın yol açtığı rahatsızlıklar ise yıllar sonra ortaya çıkmaktadır. Kalp romatizması birçok kalıcı rahatsızlıklara yol açmaktadır. Halk arasında kalp iltihabı olarak bilinen bu hastalık tıp dilinde kardit olarak bilinmektedir. Kalp iltihabı ise göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes ağrısı gibi şikayetlere yol açmaktadır. Kalpte üfürüm varlığı ile belirlenmektedir. Ateşli evreden sonraki 10 ile 20 yıl kapakçıkta meydana gelen yetmezlik ya da darlık olarak ortaya çıkmaktadır. Artrit hastalığı da kalp romatizması durumunun yol açtığı hastalıklardan biridir. Halk arasında ise eklem iltihabı olarak da bilinen artrit, diz, dirsek, el ve ayak bileği gibi büyük eklemleri tutmaktadır. Bu tutum ise ağrılı, hareket kısıtlılığına neden olmaktadı. Bu hastalık ise eklemlerde ısı artışı ve kızarıklıklara yol açan bir rahatsızlık olmaktadır. Eklemlerin herhangi birinde olan ağrı, çoğunlukla birkaç hafta içinde farklı bir ekleme geçerek burada ağrı yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu durum ise bireylerde yaşın ilerlemesi ile birlikte belirtilerde artış görülmektedir
Kalp romatizması neden olur?
Genellikle çocukluk döneminde yaşanan çeşitli boğaz enfeksiyonunun ardından ortaya çıkan kalp romatizması vücuda giren A grubu streptokok bakterisi ile başlamaktadır. Bakteri ise sıklık ile bireylerde boğaz enfeksiyonuna ve nadiren kızıl hastalığına yol açmaktadır. Bakteride bir çeşit protein bulunmaktadır. Bakteride bulunan bu protein ise bazı vücut dokularında bulunan protein türlerine benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik özelliği sayesinde ise bağışıklık sistemi hücreleri, bakteriyi hedef alırken vücut dokularına da zarar vermektedir. Bu durumda ise kalp başta olmak üzere, deri ve merkezi sinir sistemi dokuları bu süreçte oldukça büyük zararlar görebilmektedirler. Buna bağlı olarak da etkilenen dokularda çeşitli iltihaplanmalar oluşmaktadır. İltihap oluşumu ise tedavi edildiği taktirde dahi oluşan hasarlanma ile ilerleyen yıllarda kalp kapağının kalınlaşmasına ve dolayısı ile kalp kapağında daralma ve kaçağa yol açmaktadır.
Kalp romatizması nasıl tedavi edilir?
Kalp romatizması çeşitli sebepler ile tedavi edilebilmektedir. Kalp romatizmasına yol açan ve özellikle de bireylerde çocukluk döneminde görülen çeşitli boğaz enfeksiyonlarının erken safhada tanısının konması ve tedavi edilmesi son derece önem taşımaktadır. Bu enfeksiyonların büyük bir bölümü virüs kaynaklıdır. Ancak boğaz enfeksiyonu dikkate alınmadığı taktirde bireylerde kalp romatizmasının olduğu bilinmemektedir. Bu durumun geç fark edilmesi ise bireylerin hayatını pek çok açıdan olumsuz etkilemektedir. Boğaz enfeksiyonunun varlığı süresince bir hekime başvurmak ve hekimin tanı amaçlı istediği boğazdan sürüntü ile alınarak kolayca uygulanan laboratuvar testini yaptırmak gerekmektedir. Böylece test sonucuna bakılarak bireylerde A grubu streptokok bakterisinin pozitif ya da negatif olduğunu hekimle kolayca anlamaktadırlar. Bakteri varlığında ise kalp romatizmasının tedavisi için antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Bu durumun ise kalp romatizmasının önlenmesi için son derece önemi bulunmaktadır. Kalp romatizması varlığında ise tedavi yöntemi fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik testlerin sonuçlarına göre şekil alarak düzenlenmektedir.
Kalp romatizmasından korunmak mümkün mü?
Kalp romatizması sebebine bağlı olarak görülen kardit, taşikardi, kalp yetmezliği ve kalp büyümesi tarzındaki kalp fonksiyon bozuklukları ise bireylerin ileriki yaşlarıında ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bireylerde bulunan kalp romatizması hastalığını geçirirken ve de geçirmeden önce hastalığa karşı çeşitli önlemler alınmaktadır:
- Bireylerin rahatsızlığı geçirdiği müddetçe toplum içinde bulunmamaları,
- Okul çağlarında olan bireylerin ise okula bu süre zarfında gönderilmemesi,
- Bireylerin yaşam biçimleri,
- Bireylerin sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıkları,
- Bireylerin, gün içerisinde aktif olması,
- Bireylerin, periyodik aralıklar ile muayene olması tarzında pek çok önlem ile bireyler bu hastalıktan kurtulabilmektedir.
Kalp Yetmezliği