Kalp kası hastalıkları kardiyomiyopatiler olarak da bilinmektedir. Tedavisi ise kalp nakline kadar bulunmaktadır.
İçindekiler
Bazen bu durumlarda bu hastalık genetik, bazen ise çevresel nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar ise 5 farklı şekilde kendini belli etmektedirler. Hastalıkların tedavisinde de çeşidine göre kalp nakline uzanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Kardiyomiyopatiler ise kalp fonksiyonlarının çeşitli sebepler dolayısı ile bozulmasına yol açan kalp kası hastalıklarıdır. Kardiyopatiler ise 4 alt gruba ayrılmaktadırlar.
Kardiyomiyopati çeşitleri arasında dilate kardiyomiyopati, hipertrofik kardiyomiyopati, Restriktif Kardiyomiyopati, aritmojenik sağ ventrikül bulunmaktadır.
Miyokard normal işlevlerini sürdüren kalp kasına verilen tıbbi bir isim olmaktadır. Kalp kasında meydana gelen hastalıklara ise genel adlandırılma yapılır ve bu adlandırmaya genel olarak kardiyomiyopati denmektedir. Kardiyomiyopati ise hem kalp kasının kendisinde başlayan bir hastalık sebebi ile hem de kalp dışı çeşitli hastalıkların kalbi etkilemesi sebebi ile kendisini gösterebilmektedir.
Kalp kası hastalıkları ise eğer kalp ile ilgili çeşitli hastalıklar sebebi ile meydana geliyorsa bu duruma bir isim verilmektedir. Bu durumun tıbbi adı primer kardiyomiyopatidir. Başka hastalıkların kalbi etkilemesi sonucunda meydana çıkan durumlar da bulunmaktadır. Bu duruma da sekonder kardiyomiyopati denmektedir. Kardiyomiyopati ise oldukça çeşitli sebepler ile ortaya çıkmaktadır. Bir çeşit hastalıklar kardiyomiyopati sebebi ile ortaya konamamaktadır. Bunlar ise sebebi bilinemeyen kardiyomiyopati olarak tanımlanmaktadır. Sebebi bilinemeyen kardiyomiyopatinin tıp dilinde adı ise İdiopatik Kardiyomiyopatidir.
Kalp kası hastalıkları oldukça sessiz bir seyir izleyebilmektedir. Bu durum sonucunda ise bu hastalıklar bireyler yetişkin döneme gelene kadar belirti vermeyebilmektedir. Bazı kalp kası hastalıklarında ise çocukluk çağından itibaren belirtiler kendisini göstermeye başlamaktadır.
Kalp Kası Hastalıkları Nedir?
Kardiyomiyopati kısaca KMP bir kalp kası hastalığıdır. Kalp kasını tutan hastalıkların belirli bir kısmı ise kalp kasında sadece büyümeye bunun ile birlikte kalp duvarlarında kalınlaşma yaşanmasına yol açmaktadırlar. Bu duruma ise hipertrofik KMP denmektedir. Kalp kası hastalıklarının belirli bir kısmı ise kalp kasında kasılma kusuruna bunun ile birlikte kalpte ciddi boyutlarda büyümeye yol açmaktadır. Bu duruma ise tıpta dilate KMP denmektedir. Kardiyomiyopati ise çeşitli kalp hastalıklarını kapsamaktadır. Kalp kası hastalıkları ile ilgili hastalıkları tanımlamak amacı ile kullanılan bir grup hastalığı ifade etmek için kardiypmiyopati adı kullanılmaktadır.
Hastalığın sebebi ne olursa olsun kardiyomiyopati hastalarında belirlenen ortak bir sorun mevcuttur. Bu sorun ise kan pompalanmasında oluşan yetersizlik durumudur. Bu durumun sonucunda ise pek çok hastada kalp yetmezliği şikâyetine benzeyen şikâyetler ya da bazı hasta bireylerde kalpte değişik ritim bozukluklarına bağlı gelişen hayatı olumsuz etkileyen çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sebep ile birlikte kardiyomiyopati hastalıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kalp Kası Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
Kardiyomiyopatiler, kesinlikle tedavi edilmesi gereken hastalıklardır.
Bu hastalıklar tedavi edilmediği taktirde bireylerin hayatında bir tehdit unsuru olmaktadırlar. Kalp kası hastalıkları araştırılırken neredeyse %50’lik kısmında herhangi bir sebep bulunamamaktadır. Bu durumlara ise idiopatik KMP adı verilmektedir. Bu tür KMP’ler aynı zamanda da primer KMP sınıfında kendilerini göstermektedirler. İdiopatik KMP’nin ise gözlenen formu hipertrofik KMP olmaktadır. Bu tip KMP’lerin çoğu ise genellikle genetik kökenli olmaktadır.
Bu tür KMP’ler özellikle anne ile babada varlığını sürdürmekte olan KMP’nin çocuklara geçmesi ile olmaktadır. Bu tip hastalarda ise kalp kasında belirgin kalınlaşma ve büyüme görülmektedir. Bazen bu kalınlaşma ya da büyüme durumu oldukça ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bu durum sonucunda ise kalp boşluğu daralmakta ve kalbin içinde kalbin kasılması sonucunda pompalanacak kanın depolama hacminde ciddi boyutta bir azalma görülmektedir. Bu durum ise kalbin yetersiz kan pompalamasına neden olmaktadır.
Kalp kası hastalıkları çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında bazı ritim bozukluklarına bağlı olarak gelişmekte olan kalp büyümeleri, bireylerde fazla miktarda alkol tüketimi, uyuşturucu madde kullanımları ve kanser tedavisi amacı ile kullanılan bazı ilaçlar bulunmaktadır
Kalp Kası Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Kardiyomiyopati hastalıklarının çeşitli türleri bulunduğu gibi çeşitli belirtileri de bulunmaktadır. Bebeklerde ve yetişkinlerde bu belirtiler çeşitlilik göstermektedir. Çeşitliliğin yanında ise bireyler aynı hastalık türüne sahip olsalar dahi bebekler ve yetişkin bireyler arasında belirti farklılıkları gözlemlenmektedir. Kalp kası hastalıkları arasında bulunan Dilalite hastalığını yaşayan bireyler belirtileri farklı olarak yaşamaktadır. Bebek dilate kardiyomiyopati hastalarında çeşitli belirtiler mevcuttur.
- Beslenme anında zor nefes alma,
- Normalden çok daha uzun sürede beslenme
- Beslenme sırasında terleme durumu,
- Hareketsizlik
- Ödem sebebi ile hızla kilo alma,
- El ve ayak bileklerinde morarma şeklinde belirtilerini göstermektedir.
Yetişkin kardiyomiyopati belirtileri de farklılıklar göstermektedir.
- Karın ağrısı,
- Bulantı
- Kusma
- Hareketsizlik,
- Nefes darlığı
- Öksürük,
- Ritim bozukluğu,
- Baş dönmesi
- İştahsızlık belirtiler arasında bulunmaktadır.
Kalp kası hastalıklarının bir diğer çeşidi ise hipertrofik kardiyomiyopatidir. Bu hastalık ise bebeklerde kendisini beslenme sırasında zor nefes alma, normalden uzun sürede beslenme ve beslenme sırasında terleme, hareketsizlik ve hızla aşırı kilo alımı şeklinde belirtiler aracılığı ile göstermektedir. Yetişkinlerde ise hipertrofik kardiyomiyopati hastalığı kendisini egzersiz yapmada güçlük çekme, hareketsizlik, egzersiz sırasında ortaya çıkan göğüs ağrısı, baş dönmesi bunun ile beraber çarpıntı hissi ve egzersiz sırasında bayılma durumu ile göstermektedir.
Kalp kası hastalıkları arasında restriktif kardiyomiyopati bulunmaktadır. Kan pompalama görevini yapan kalp boşluklarında meydana gelen bozukluklardır. Bu boşluklara karıncık adı verilmektedir. Resriktif kardiyomiyopati karıncık adı verilen ventriküllerin ise düzgün şekilde gevşeyememesi sebebi ile ortaya çıkan bir sorun olmaktadır.
Kalbin kanı pompalama işlemini yaparken sahip olduğu kasılma gücü ne kadar önemli ise kasıldıktan sonra da gevşeme gücü bir o kadar önemli olmaktadır. Çünkü: Yeterli seviyede gevşeyemeyen kan yeterli miktarda kanı içinde toplayamamaktadır. Bu durum dolayısı ile kalp kasıldığında esnada da yeterli miktarda kanı vücuda gönderememektedir Bu durum ise çocuklarda nadir rastlanmakta olan bir kardiyomiyopati türüdür.
Kalp kası hastalıkları arasında yer alan bu sorunun belirtileri arasında ise bireylerin nefes alırken güçlük çekmesi, nefes darlığı yaşaması, gün içerisinde günlük işler yaparken dahi çabuk yorulma hissi ve ani bayılmaların yaşanması görülmektedir. Bu durumların dışında ise vücudun değişik bölgelerinde şişlik yaşanması ancak bu şişlikler genellikle ayaklarda görülmektedir durum ilerlediği taktirde ise şişliklere bireylerin karnında ve ellerinde de rastlanabilir ve bunun yanı sıra bireylerin karaciğerinde ve dalağında anormal büyümelerin görülmesi mümkündür.
Noncompaction kalp kası hastalıkları ise tıpkı dilate kardiyomiyopatide de olduğu gibi ventrikülün genişlemesi sonucu ile oluşan bir çeşit rahatsızlık olmaktadır. Bu durum ise aslında özel bir çeşit dilate KMP türüdür. Genellikle bu durum sol karıncığı tutmaktadır. Ancak bu durum sadece sol karıncıkta görülmemektedir. Her iki karıncığı tutan ciddi vakalar da bulunmaktadır. Genellikle pek fazla belirti vermemektedir. Durumun farkında varma genellikle ekokardiyografi sırasında tesadüfen olmaktadır. Bu durum ise genetik sebepler neticesinde oluşmaktadır. Bilinen herhangi bir primer sebebi bulunmamaktadır. Hastalar ise genellikle şikayete üzerine gelmektedirler. Hata başvuruları sonucunda sık olarak kalp atışında ritim bozukluğu görülmektedir.