İkili test anne adaylarının gebeliğin belirli haftalarında yaptırdığı ve doktorlar tarafından şiddetle yapılması istenen tarama testlerinden olarak tanımlanmaktadır. Gebelik süreci boyunca anne adayı ve bebeğin sağlığı için birçok test ve analiz yapılarak sonraki aşamalar için sorun olmadan ilerleme sağlanmak istenilmektedir. Kişilerin bu süreci sağlıklı atlatarak bebeklerinin sorunsuz bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamak için doktorlarının önerilerine uyum sağlayarak süreç içerisinde yapılması gerekilenlere özen göstermelidir. Gebelik süreci boyunca ultrason, tahlil, test ve daha birçok tektik yapılmaya devam edilecek ve anne-bebek sağlığı için yapılması gereken tüm detayların atlanmadan yerine getirilmesi gerekecektir. Sabırlı ve gönüllü bir şekilde bu işlemlerin yaptırılması tüm anne adaylarına önerilmektedir.
İçindekiler
İkili Test Genel Tanıtım
İkili test anne adaylarının tümüne kesinlikle uygulanması gereken tetkiklerden birisi olarak bilinmesi gerekmektedir. Büyük önem taşıyan bu test sayesinde kromozomal anomali tespiti yapılarak herhangi bir problem olup olmadığını anlamak için uygulanmaktadır. 2000 yılından bugüne değin dünya üzerinde birçok ülkede yaptırılan bu test en başarılı tarama testleri olarak değerlendirilmektedir.
İki ana maddenin alınması sonucu belirli komplikasyon olma durumu incelen bu testin adı ikili test olarak anılsa da halk dilinde ense kalınlığı testi veya ense ölçüm testi gibi adlarla da anılan bu üstün başarılı tarama testinin yüksek oranda doğruluk sağladığı da bilinmesi gerekmektedir. Dünya çapında yüksek oranda başarı sağlanan bu test ile ense kalınlığı ölçümünü de kapsayan ense kalınlığı testi yaptırılmış olan her 100 bebekten 66’sında doğru sonuçlar ortaya konulmakla birlikte kalıtsal bir komplikasyon olan Down Sendromu’nun daha erken dönemler içerisinde fark edilmesine de olanak sağlamaktadır.
İkili test yaptırılarak ense saydamlığı testi ile kan numunesi alınarak gerçekleştirilen testin sonuçları kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından incelenerek anne adaylarına gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Dünya üzerinde sıklıkla kullanılan bu yöntem ile birlikte gebeliğin sonraki aşamalarında yapılan detaylı ultrason sayesinde çıkan sonuçlar bir arada analiz edilerek doğru ve erken teşhisin önü açılmış olmaktadır. Üstün başarı sağlayan bu test sayesinde Down sendromlu bebeklerin tespiti dünya genelinde gelen oranlar ile birleşince %95 seviyesine kadar çıkmaktadır.
İkili Tarama Testi Hangi Yöntemle Yapılır?
İkili test dünya üzerinde 2000 yılından bu yana kullanılan ve kullanım oranı arttıkça doğru sonuçların oranın da arttığı genel tarama testidir. Kesin doğruluk bildirmemiş olsa da bu test sonucunda elde edilen analizler neticesinde geleceğe büyük oranda ışık tutularak akıl yürütmelerde bulunulmaktadır. Edinilen veriler doğrultusunda her 100 bebeğe uygulanan bu test sonucunda 95 bebeğin testinin doğru sonuçlandırıldığı görülmektedir. Gebeliğin belirli haftalarında yapılacak olan bu test için tarihlere dikkat ederek hareket edilmesi edinilen sonuca olan güveni de arttırmış olacaktır. Kişilerin bu hususlara dikkat ederek doktorlarının önerdiği tarih içerisinde tarama testlerini yaptırmaları gerekmektedir.
İkili test için en doğru sonuçlar elde edilmesinde gebeliğin doğru haftalarında yapılması büyük önem arz etmektedir. Doktorlarının önerdiği ve dünya üzerinde tavsiye edilen tarama testi gebelik haftası için gebeliğin en az 11. haftasını beklemek ve bu süreden önce tarama testinin yaptırılmaması gerektiği bilinmelidir. anne adaylarının bu test sonucunun doğruluğunu yüksek oranda sağlayabilmeleri için gebeliklerinin 11. haftası ile 14. haftası arasında yaptırmaları gerekmektedir.
İkili test adından da anlaşılacağı üzere kan numunesi içerisindeki iki madeninin analizini yapmak için uygulanmaktadır. Test yaptırmak için gelen anne adaylarından kan numunesi alınarak numune içerisinde yer alan β-hCG ve PAPP-A maddelerinin düzeyleri ölçülmektedir. Ölçüm sonuçları kesinlik bildirmediği gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Sonuçların anne adayının yaşı, boyu, kilosu sigara kullanma durumu gibi birbirinden farklı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
İkili tarama testi için kan numunesi içerisinde bulunan iki maddenin analizi ile birlikte ikili kombine test olarak da yapılabilmektedir. Tarama testinin kombine test olarak yapılabilmesi için anne adaylarının karnındaki bebeğin ense kalınlığının ölçümü de test sonucuna eklenmesi sonucunda teste olan güvenirlik artarak doğruluk oranının aynı hızla arttığının bilinmesi gerekmektedir. İkili testin bebek anomoli olma durumunu kesin olarak bildirmediği ve sadece bu riski taşıyıp taşımadığıyla birlikte risk taşıyan bebeklerde bu durumun hangi seviyede olduğunu tespit etmek için kullanıldığı ihmal edilmemesi gerekmektedir.
İkili Test Değerleri Nasıl Olmalıdır?
İkili test dünya üzerinde tüm gebelerden yaptırması istenilen ve oldukça önemli olan bir tarama testidir. Kişilerin bu test ile kesin bir sonuç elde edemeyeceği ancak yüksek oranda bir analiz sağlayacaklarını bilmeleri gerekmektedir. Anne adaylarından alınan kan numunelerinde temel iki maddenin değerlerine bakılarak eşik değerinden yüksek ya da düşük olması durumuna göre bir analiz yapılarak bilgisayar dili aracılığı ile işlenmektedir. Bilgisayar dili işlenme aşamasında ise annenin test sonucunu değiştirebilecek ya da etki edebilecek özelliklerine de ihtimal verilerek bu durumların saptaması yapılmaktadır.
İkili test sonucu yapılan incelemede birtakım eşik değerlere dikkat edilerek bu durumlar yorumlanmaktadır. Tarama testi ile riskin belirlenmesi aşamasında 1/270 sınırı dikkate alınarak bebeğin kalıtsal rahatsızlığı olma kritiği yapılmaktadır. Kalıtsal hastalıkların en sık görüleni ve dünya genelinde adını duyurmuş olan Down Sendromunda dikkat edilen bu sınır kapsamında bebekte Down Sendromu olma riskini sunarak doktorların bu durumu yorumlamasına olanak sağlamaktadır. İkili tarama testinin sonucu 1/220 çıkması durumunda sınır göz önüne alınması sonucunda bebekte kesinlikle Down Sendromu olduğu anlamı çıkarılmazken bu riskin olabilme ihtimalinin yüksek olması şeklinde yorumlanmaktadır.
Down Sendromu gibi bir diğer kalıtsal hastalık olan Edwards Sendromu ya da diğer adı ile Trizomi 18 için sınır 1/100 olarak belirlenmiştir. Anne adaylarının yaptırdığı tarama testi sonucu bu sınırdan yüksek çıkarsa bebeklerde Trizomi 18 olma riski yüksektir. Yüksek riskli testlerin sonucunun kesinlik bildirmediği ve bu durumun sadece bir ihtimal olduğunun altını çizmek gerekmektedir.
İkili test ile ölçülen anomali durumu yine aynı şekilde burun kemiği kontrolü ve ölçülmesiyle de bebek anomali risk durumunu ortaya çıkarmaktadır. Anne adaylarının isteği ya da doktorların öngörüsüne bağlı olarak kemik testi bazen ikili tarama testi ile birlikte değerlendirilmektedir. Anne adaylarının ultrason sonucunda bebeklerinde burun kemiğinin görülmemesi, Trizomi şüphesini ortaya çıkarmaktadır.
İkili Test Fiyatları
İkili test dünya genelinde en bilindik ve yaptırılması şiddetle tavsiye edilen bebek anomali risk tarama testi olarak değerlendirilmektedir. Anne adaylarına gebeliğin belirli haftalarında bu testin yaptırıldığı ve bebeklerinde herhangi bir risk durumu olup olmadığı hakkında fikir yürütülmektedir. Kesin sonuçlar sağlamayan bu test ile kişilerin aklındaki en önemli sorulardan birisine büyük oranda cevap verilmekle birlikte kalıtsal hastalık teşhisi koyulan bebekler için ebeveynler bilgilendirilerek süreç hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Birçok kişinin yaptırdığı ikili tarama testlerinin bazı hastanelerde çok fahiş fiyatları olduğu görülmekle birlikte bazı hastanelerde ise bu durum tam tersidir. Kişilerin kendi hastanelerine bu fiyat hakkında bilgilendirme yapmaları için ricada bulunması en doğru rakamları ortaya çıkarmış olacaktır. İkili tarama testinin bazı hastanelerde ücretsiz olarak yapıldığı da görülmektedir.